mandag 28. oktober 2013

Dagens oppdagelse #62


DNB har en frekk humor....









Eller er det bare tilfeldig at teksten "Klarer du deg med halvparten" følges av akkurat det stillbildet fra reklamefilmen..?



Elisabeth

fredag 25. oktober 2013

Dagens oppdagelse #61

Fantaflaskene er ikke kompatible med PepsiMax-flaskene, ei heller flaskerenna i kjøleskapet!


Bare se her:




Når jeg prøver å dra ut PM-flaska, følger den breie Fanta-flaska med og tipper nesten ut av skapet! Den ligger rett og slett ikke prydelig i sin egen renne.


Med kun PM-flasker, er samme øvelse problemfri.




PM-vennen ved siden ligger så pent atte.....No problem.


Dette tenkte dere ikke på, Coca Cola Company, da dere endra flaskene!!

Vel, her innerst i veien fører det til at tiåringen får klare seg uten Fanta....

Fin fredag!


Elisabeth, som koser seg med Pepsi Max i glasset.




tirsdag 22. oktober 2013

Kokosruter og penger i kassa til Liberia

Det kunne oppfattes av dette vaffel-entreprenør-innlegget at jeg er en kald mor som hindrer mitt troll på 10 å samle inn penger til trengende barn i Liberia.

Neida, fullt så galt er det ikke. Jeg bare veileder, dytter i en annen retning.

For Trollet og venninne fikk lage kokosruter som de solgte til naboer. Så det blir penger i kassa til Liberia. I det minste i kassa til Plan, som jeg får stole på sender det videre. Såpass tiltro får jeg ha til en seriøs organisasjon som får med seg en hel skole på prosjektet.

Og ja, dette business caset var et særdeles lite lønnsomt et. For meg, som sponsa ingrediensene. Ikke for Trollet, venninna, venninnas foreldre eller Liberia.




Om du har unger som samler inn penger til Liberia....eller andre land.....eller bare ønsker noe godt å mumse på, eller trenger å rydde bort noe kokos fra kjøkkenskapet, slik kan du gå fram:





Du trenger:
340 gram melis
400 gram kondensert melk
340 gram kokosmasse
rød konditorfarge
Litt smør







  • Smør en form som måler cirka 20x15 cm. (Vi sjekka alle formene vi hadde med en linjal, det nærmeste vi kom var 17x25, det funka fint.)
  • Varm forsiktig melis og kondensert melt i en kjele på svak varme, til melisen er løst opp.
  • Trekk kjelen av platen og rør inn kokosmassen.
  • Hell halvparten av røra i formen og la det avkjøles i 5 minutter.
  • I mellomtida blandes noen dråper rød konditorfarge inn i resterende halvpart av røra. (Her begynte det å bli veldig tungt å røre, mor måtte bistå tiåringene og fikk seg en styrkeøkt.)
  • Fordel den nå rosa røra over det første, bleike laget i formen.
  • Når røra har nesten stivna, skjær ruter, men ikke løsne de fra hverandre.
  • Når røra er helt stivna, løsne rutene fra formen.


Pakkes i godisposer du tilfeldigvis har i skapet etter den gangen du trodde du skulle lage masse sukkertøy til jul, men ga opp fordi du syntes det ble så mye styr. Eller bare spis all kokosgodisen sjøl med en eneste gang. Eventuelt del med de du måtte ønske.

Lykke til!

Elisabeth 





søndag 20. oktober 2013

Vaffelsalg og BI-leksjon

-Mamma, kan jeg selge vafler ute i veien? Vi skal samle inn penger til Liberia for det er internasjonal uke på skolen. (Ivrig tiåring)

-Jada. Hvordan har du tenkt å gjøre det? (Ikke fullt så ivrig mor)

-Jeg lager vaffelrøre, steker vafler og selge til folk!

-Javel, har du laget et Business Case på det?

-????

-Du må sette opp et BC for å få en oversikt over lønnsomhet og ROI. Return of Investment.

-????

-Ok, om du har en vaffelrøre som du får 20 vaffelplater av. Hver plate selger du for 10 kroner. Hvor mye har du tjent da?

-200 kroner!

-Nei, du har ikke tjent 200 kroner. Du har hatt en inntekt på 200. Det er stor forskjell, jenta mi.
Store brune øyne i retur. Hva slags språk er det mamma snakker med nå? -La oss si at du har brukt 100 kroner på ingredienser til den vaffelrøra, altså en råvarekostnad på 100 kroner. Hvor mye har du tjent da på de 20 platene du solgte for 10 kroner stykket.

-200!

-Neeeeiiii! Har du ikke hørt etter? Av inntekten på 200 har du investert 100 for å produsere varen. Det må du trekke fra.

-Ok, da har jeg 100 kroner igjen da.

-Riktig! Så må vi se på andre kostnader. Du skal vel ikke ha lønn for å stå der og selge?

-Lønn? Som ukelønn? Neiiii. Det siste kommer nølende.

-Nei, det er fint. Det kalles dugnad. Dugnad er bra. Barnearbeid er ikke bra. Det er viktig med etisk handel, men din bedrift trenger neppe et Code of Conduct for dette. Men la oss gå tilbake til Business Caset ditt. Har du noen andre utgifter enn råvarekostnader? Hva med servietter til å legge vaflene på? Det kalles emballasje. La oss si det koster 20 kroner for en pakke. Da har du utgifter på tilsammen 120 som må trekkes fra inntekten på 200. 

-Da har jeg 80 igjen.

-Det stemmer. Noe mer man bør tenke på når man oppretter en butikk? Skal du for eksempel ha en plakat hvor det står "Vafler 10 kr"?

-Ja, det hadde vært fint.

-Ja, da må du kjøpe en papp-plate og lage deg en plakat. La oss si at den pappen koster 30 kroner. Dette er markedsføringsutgifter. Henger du med?

-Ehhhh

-Jo, nå har du fått inn 200, men må trekke fra de 100 i råvarer, 20 for emballasje og de 30 for markedsføring. Hva har du igjen da?

-50 kroner!

-Riktig! Men vi må også tenke på risiko. La oss si at du ikke får solgt alle de 20 vaffelplatene, men kun 18. 

-Da spiser jeg de to siste, skyter barnet raskt inn. Løsningsorientert liten dame.

-Ja, det kalles svinn. Det er direkte tap. Så om du trekker fra de 20 kronene i tapt inntekt. Hva sitter du igjen med da?

Det regnes på fingre... -30 kroner!

-Ok, da kan du vurdere Business Caset ditt. Det er i grunnen flere faktorer som vi ikke har tatt hensyn til, som transportkostnader og at du trenger tusj for å tegne plakaten, salgsbod, tilgang til vaffeljern osv., men la oss holde det enkelt. ...Du investerer 150 kroner, jobber en halv dag gratis og står igjen med 30 kroner i fortjeneste. Er det verdt innsatsen?

Litt grubling. -Jeg tror jeg finner på noe annet for å samle penger til Liberia jeg, mamma.

-Fint det, vennen.





Elisabeth, entreprenør-dreper


I mangel på eget vaffel-bilde måtte jeg låne et fra renkost.no

torsdag 17. oktober 2013

En æpp for alt

Det finnes en kur for alt, mente Dum Dum Boys i låta Lunch i det grønne på åttitallet.

Nå finnes det en æpp for alt.

Det finnes æpper som forteller deg når du bør sove, som skal få deg til å sovne, forteller deg når du skal våkne, når du har eggløsning og hva du skal spise til middag. Om noen tiår er jeg redd vi ikke er i stand til å tenke sjæl eller ta en selvstendig avgjørelse, vi ha en æpp som forteller oss det. I mellomtida kan vi la oss underholde.

Noen æpper er jo unektelig nyttige. Ruter sin, for eksempel, som hjelper deg til å finne riktig reisevei eller forteller deg når neste buss går. Og det er kjekt med DNBs valutakalkulator når du sjekker prisene på fristende varer på eBay-æppen.

For ikke å snakke om alle de sosiale æppene. Facebook, twitter og Instagram er kjekt å sjekke på bussen hjem fra jobb. I løpet av ti minutter føler du deg oppdatert på hvordan dagen til dine venner har vært.

Og ikke minst finner jeg glede i spillene. Jeg har alltid noe gående på Wordfeud, Ruzzle, Mindfeud og Quizz Battle.

Jeg er vel ikke av de mest æpp-dyrkende som laster ned alt jeg hører om, men jeg har vel noen sære æpper jeg også på min kjære iPhone.

Som ukulele-tuneren... Veldig hendig for seriøse musikere som meg....eh ja.





Langt mer sosialt er i grunnen FlightRadar24. Den er en gave for late fly-spottere. Man kan sitte på egen terrasse og betrakte flyene over seg.



Jeg har bare gratis-versjonen. For 21 kroner får du i tillegg flight nummer, destinasjon, flytype med alle data, fart osv. Langt mer underholdende altså.


Om dette ikke er underholdende nok, kan jeg anbefale en æpp som kan pøse ut mer eller mindre morsomme onelinere: P3s Radioresepsjonen sørger til og med for at du enkelt kan dele artighetene med dine facebook-venner så du kan framstå som et utømmelig lager av festlige vitser og ordkløveri. .





Ingen grunn til å kjede deg ett sekund så lenge du har en smart-telefon. Her finnes det noe for enhver smak.

Men vær forsiktig. Ryktet går om han som hadde en æpp for registrering av snorking på iPaden. Den ble aktivert av lyd og en aften registrerte den visstnok langt lystigere lyder enn snorking i senga. En aften eieren selv var bortreis og hustruen var aleine hjemme. Bortsett fra at hun ikke var aleine hjemme....

Har du noen nyttige eller underholdende æpper du ikke klarer deg uten?


Elisabeth

lørdag 12. oktober 2013

Hus og kropp som fornøyelsespark

Småbarn kan være en håndfull. Det er jo så mye spennende å klå på, brytere å skru på og cd-hyller som skal tømmes osv.

Trollet, som nylig fylte ti år, var vel ikke av de mest krevende som smårolling, men vi sa vel "nei" og flytta hånda hennes fra det forbudte sånn cirka en million ganger likevel. Jeg hadde glemt hvilken tålmodighetsprøve det var. 

Nå er vi der igjen....denne gangen er det en pelskledd, lynrask sak som skal oppdras. 

Den katta er høyt og lavt og i gardina på svisj svisj og gjør ugagn på veien.

-Mamma, du vet den den kule vasen i vinduskarmen.... , er ikke en god start på en telefonsamtale fra tiåringen hjemme. Vi piler rundt og flytter på pynt, gjør plass i vinduskarmene som er et favoritt-tilholdssted. Kun én lysestake og én vase har gått i knas foreløpig. Det andre som har deisa i gulvet har overlevd. Gardinstengene henger fortsatt.



Turning i vinduskarmen


Små menneskebarn passes på konstant. Små pusekatter overlates til seg selv flere timer hver dag. Plenty av tid til uforstyrra hyss. 

Tid til å kvesse klørne på tapetet for eksempel....DET gjør ikke et menneskebarn. Et menneskebarn kan avledes og sysselsettes med andre leker. Det kattedyret vi har fått bare ser dumt på oss når vi strengt flytter henne fra tapetveggen til det dyre klorebrettet. Ja, jeg har sågar sittet på huk og simulert "katt kvesser klør på klorebrett" uten at dyret har skjønt tegninga. Og jeg som trodde dette var en rasekatt avlet fram fra de beste gener....


Forbryteren forsvinner fra stedet


Nå trengs det ikke bare males her, men vi vil få bruk for vår nyervervede tapetseringskunnskap også, sukk.

Den mistenkte stiller seg helt uforstående til beskyldningene.


-Jeg?! Jeg har da ikke gjort noe....


Og det er ikke bare døde ting som er interessant og spennende for unge puse-klør.

I dusjen en morgen: -Hvorfor svir det sånn på tåa, mon tro?

Del av fornøyelsespark


-Å ja! Min nedre del har fungert som lekeapparat i løpet av natta.


Men ødelagt vaser og lysestaker, oppklora vegger, møbler og kroppsdeler er prisen man må betale. Prisen for å ha selskap av en varm, malende dott på fanget. En mjauende liten sak som kommer løpende mot deg i det du entrer heimen.


Kosepus på fanget


Så det er verdt det. Jeg hadde bare glemt hvor slitsomt det var med småbarn i huset....


Elisabeth



lørdag 5. oktober 2013

Høstferie kan være.....

Høstferie, om man har en, er vanligvis hytte, fjell, lyng og termos i sekken. 

Men høstferie kan også være noe helt annet....

Ferie kan være å leie seg et jålete hus sør i Spania sammen med gode venner.




....et hus hvor man kan flire av interiøret.




....med et herlig svømmebasseng, som ikke var like fristende hver dag.




Ferie kan være å morgenjogge i et blomsterduftende villastrøk, og legge trimrunden innom superkmarkedet etter nybakt brød.

Ferie kan være å la barna stå for middagslaginga, og la seg overraske og imponere over deres ferdigheter.





....og ferie kan være å selv prøve seg på noe man aldri har laga før, som paella.






Ferie kan være å la seg oppvarte av venner som har vært på drinkekurs...





...og la seg underholde av barnas quiz.





Ferie kan være å oppdage at på ferga melleom Tarifa i Spania og Tanger i Marokka selges "norsk" Fanta...






....eller nikke anerkjennende til konseptet trillebagparkering på butikken.




Ferie kan være å ha nærkontakt med uvante dyr......




....av flere slag......Også den typen som hopper inn bilvinduet og stjeler frukten vår.






...og den typen kjente dyr som i Tanger selges per kilo på matmarkedet.



Ikke så greit å bortforklare flådde kaniner, nei.



Vi har med andre ord hatt en superduperflott ferie!

Håper du har hatt/vil få en like fin høstferie.


Elisabeth, med opplada batterier


PS. Selena Gomez har bursdag 22. juli.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...