fredag 17. januar 2014

Operasjon Brun Saus - forsøk 1

Er det normalt å stå ved komfyren og røre i en gryte med brun saus sånn cirka klokka halv elleve en søndagskveld?

Ja, om du har som mål å lære deg å lage brun saus så!

Takk for alle velmente råd og heiarop ved kunngjøringen av mitt mål for 2014. Et år har som kjent 12 måneder, et hav av tid, så jeg tenkte vel at jeg ikke måtte sette i gang med den sauslaginga sånn akkurat med det samme, sånn samme måned som man hadde bestemt seg. Et så viktig prosjekt må gjennom alle nødvendige faser, å bygge seg opp motivasjon og mental styrke, er for eksempel essensielt.

Men så begynte det å hagle inn meldinger fra nord til sør, fra øst til vest: "Hvordan går det med sauseprosjektet?", "Har du laget saus ennå?", "Hatt kjøttkaker med hjemmelaga saus til middag i dag?".

Når man i tillegg opplever at noen  begynner å skryte hemningsløst over egne saus-ferdigheter og nærmest daglig sender meldinger av typen "I dag har jeg servert lammestek med en aaaaaaldeles nydelig rødvinssaus", så begynte det å bli svært irriterende.

Enda mer irriterende var det å få svar som "En dæsj smør og deretter melmengde tilpasset smørmengden", når man forsøkte å be om veien til sånne aaaaaldeles nydelige sauser.

Irritasjon kan faktisk fungere som utløsende faktor, viser det seg. Vips hadde jeg sist søndag  forflytta kroppen fra sofaens lune favn, og befant meg foran komfyren med gryte, visp, smør, mel og buljong(Jada, det bør helst være kraft kokt på ei eller anna knoke, men ingen trodde vel ærlig talt at noe sånt fantes innerst i veien?)

Full konsentrasjon, røre hele tiden, ikke brenne smøret, ikke brenne melet, røre, røre, spe med varm buljong, unngå klumper, unngå klumper, spe litt til, røre mer, spe, spe, spe, rør, rør, rør, koke, koke, overhøre Mannens undrende spørsmål om hva i all verden jeg driver med, røre, krydre litt kanskje?

På 15 minutter hadde jeg mekka en saus!

Voila!

La meg få påpeke; en klumpefri saus!
ok, den blei litt lys i fargen, men det tar jeg igjen på den aaaaaaldeles nydelige framstillinga, eller hva?

Da fører vi inn i saus-journalen:
Prosjekt Brun Saus 2014, forsøk 1
Pluss: Uten klumper, ok smak
Minus: Litt lys

Veldig, veldig fornøyd, en strålende start, om jeg må si det selv. 

Man kan kanskje ikke tildele seg selv husmorpoeng hver gang man lager brun saus, men for dette første forsøket, på en søndag kveld, uten at det var noen kjøttkaker som venta på å bli omfavna av varm væske, så er jeg raus med meg selv. Hele 20 poeng....nei, la oss si 25, tildeles for bragden.

Om du også er en sause-vegrer, men ble inspirert nå. Om du også har venner som bare håner deg og ikke vil dele sause-kunnskapen sin, da finnes heldigvis internett og youtube, som kan fortelle deg mengdeforholdet mellom smør og mel. Hurra for Youtube og  MatPrat. Snurr film, lag saus. Vel bekomme.
Elisabeth, sausdebutant 


16 kommentarer:

 1. Og med et par dråper sukkerkulør blir fargen perfekt. Lov å #jukselitt. Hilsen den kanskje siste du trudde du skulle få sausetips fra.

  SvarSlett
 2. Mor mi brukte ein sprut sukkerkulør for å få rett farge:-) Det er lov å jukse liiiiitt!!

  SvarSlett
 3. Noen mener sukkerkulør er juks, jeg vil prøve å få til mørk farge uten. :-)

  SvarSlett
 4. Den ser fin ut syns jeg :-) En venninne gav meg tips til brunsaus, og det var å la smøret bli skikkelig varmt. De gangene tålmodigheten min strekker til, blir det bra resultat på den måten.

  SvarSlett
 5. Enig med deg, Elisabeth, det er best uten juks. Og jeg syns ikke sausen din manglet særlig bruning jeg da, selv om samboeren min ikke ville vært enig. :-D
  Ha en sausende fin helg

  SvarSlett
 6. Flotte sausen! Min løsning på saus: stekeskjy fra ett eller annet ovnstekt og kjør oppi en dæsj med creme fraishe.. Men det der så jo mye mer profft ut altså!!

  SvarSlett
 7. Hahahaha, jeg kjenner meg igjen! Jeg lærte meg å lage brunsaus i slutten av 2013. Det var seier´n sin det! ;) God helg!

  SvarSlett
 8. Hehe -grattis!
  Fargen kan du sikker fikse med litt sukkerkulør.
  Jeg får aldri til brun saus så god som mammas…tror alle flinke sauselagere har noen hemmelige greier de ikke deler med oss andre, eller kanskje de har litt mer tålmodighet enn meg… God helg :)

  SvarSlett
 9. Grattis, den så jo helt perfekt ut synes jeg, og absolutt ikke for lys :)
  Jeg ble faktisk innmari inspirert - tror jammen jeg skal gå for brunsausen i 2014 likevel!

  SvarSlett
 10. Akkurat sånn skal saus lages - gratulerer!!! Og det er ikke juks med sukkerkulør, det er en prikk over i. Eller prikk i saus.

  SvarSlett
 11. YEEEEEEEEEEEEEEY!!!

  Pst. Sukkerkulør ♥

  SvarSlett
 12. Herregud, når bilder legges ut både her og der, begynner det å gå i surr for meg hva og hvor jeg har kommentert...Men godt gjort med sausen. Og helt fint servise, synes jeg.

  SvarSlett
 13. Bra innsats! :-D Syns sukkerkulør er lov! (altsååå, berre å ha sukkerkulør i skapet gjev vel ein del husmorpoeng?? ;-)) Ellers har eg, som lenge sleit med brun saus sjølv, opparbeida meg litt ekspertise på området det siste året, og vil anbefala å ha i litt sukker, og smaka til med til dømes soyasaus, brunost, løk(eg vil ikkje ha løkbitar, og kuttar opp litt og puttar i ei tesil, som eg heng på panna), raudvin eller tomatpure. Gjev fyldig og god smak. Lykke til vidare med prosjekt saus! :-)

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...