fredag 16. mai 2014

Slik steller du i stand den perfekte 17. mai. Og slik. Og slik....


Det er litt å stelle med før den store dagen. Den syttende mai, altså. Flagget må selvfølgelig strykes, mens vi i år igjen diskuterer om det er greit at noen vifter med et flagg med andre farger og striper enn vårt norske kors i rødt, hvitt og blått.

Og hvor er egentlig syttendemai-sløyfene blitt av? Bare å sette i gang med å hekle en da.  Hurra!


Bilde lånt fra Solstrikke


Så må du plante blomster i krukker og finne noen glade kvister som settes i et nostalgisk melkespann på trappa. Og flaggstanga er nymalt og fin. Plenen er raka og blomsterbedet luka. Velkommen skal dere være, hurra!

Festbordet skal pyntes med stearinlys og servietter og alt som mætsjer rødt, hvitt og blått på mest mulig kreativ og oppfinnsom måte. Gjerne med egenproduserte vimpler og pomponger som du så på en blogg et sted. Ikke glem bordkortene. Hadde det ikke også vært festlig å dekorere dopapiret med norske farger? Barna hjelper sikkert til. Hurra!

Du må pynte deg selv og familien også. I følge Minmote er det ikke er teit å gå i rødt, hvitt og blått på nasjonaldagen. Det ser ut som det er poppis med høyvannsbukser igjen også. Hey, nesten som Levi's 501 på 80-tallet! Og hvite sokker også, gitt. Da er det vel bare å finne fram de hvite Mephistoene fra ungdomsskolen. Hurra!

Tilbehøret, eller accessories, er også svært viktig. Den rette veska, skoene og pynten må til. I år har jeg fått med meg at det foreslås blomsterkrans i håret. Du skal jo holde hånda med flagget høyt hevet, kan like godt holde på kransen i stiv kuling mens du er der oppe. Blomsterkransen lager du selvfølgelig selv.

Jeg anbefaler skulderveske. Da har du én hånd til flagg/blomsterkrans og én til barnehånd/is/pølse/fløyte/brus og alt annet du må bære for andre familiemedlemmer. Når det gjelder sko så vil nok enhver korpsmusikant mene at du bør la komfort gå foran forfengelighet og gå for joggesko (eller Mephisto fra 80-tallet) framfor snertne sandaler, men et par ukomfortable sko kan være den unnskyldninga du trenger for å slippe å gå i barnetoget. Vi kan jo ikke legge operasjon av tå til 16. mai hvert år.

Jeg anbefaler vannfast mascara på den store dagen. Uansett om det skyldes bedårende små i barnetoget eller drittværet, å se ut som en som spiser kattunger til frokost og tapper det røde i glasset rett fra småbarn, er ikke sjarmerende.

Og så var det håret ja, det må jo også få oppmerksomhet. Slik lager du den perfekte bundadsfletta. Det er bare å sette i gang og øve.Fra vg.no


Du skal ikle deg bunad, ja? Den som har krympa enda ett hakk siden i fjor? Hurra for det og lykke til. Bunadsstell og forberedelser tilknyttet det festplagget er en tidkrevende affære har jeg forstått. Hvor mange søljer skal du bruke, trenger du belte? Hvordan stryke den hersens skjorta så den ser ut som noe flottere enn en vaskefille med håndbroderi? Kan man bruke paraply til bunaden? Famileråd må til. Og hodepinetabletter? Mulig du kan få hjelp hos Hjelpetelefonen. De reklamerer jo med "Alle som vil snakke eller skrive om livets utfordringer kan ta kontakt med Hjelpetelefonens tjenester". Bunad må jo sies å være en utfordring? Noen av oss har funnet det utfordrende nok bare å velge bunad, og er fortsatt uten fast festantrekk.

Men det er ikke bare det ytre som må være i orden den syttende. Vi skal smøres innvendig også. Hurra!

Og hvor mange pavlovaer trenger man til 17. mai? Ganske mange, i følge vg.no
Kakepynten må selvfølgelig også være i rødt, hvitt og blått. Fortvil ikke, her kan Freia være til hjelp. De har pelt ut non-stop i de riktige fargene og tilbyr nå en jubileumsutgave med kun norske farger. Puh.

Men det holder selvfølgelig ikke med kun pavlova-kaker på den store dagen. I tillegg till is, pølser, brus og popcorn i skolegården for oss som er forplikta til sånt, skal det diskes opp med laks, eggerøre, Waldorfsalat, spekemat, pai, foccacia, pastasalat, rømmegrøt, smørstekt asparges, oster på fat og en kreativ fontene av reker. Minst. Om du ikke er sikker på hvordan du får den der eggerøra perfekt, så finnes det eksperter som forteller deg det. For det var visst egg å få tak i likevel.

Et raskt googlesøk senere har du fått tips til minst sytten 17. mai-menyer. Eller ligger svett under kjøkkenbordet og lurer på om du skal juge på deg en hissig, smittsom infeksjon og avlyse hele festen. Det er jo litt sant med den der smittsomme infeksjonen. Forventning heter den.

Ha en perfekt 17. mai, hurra!


Elisabeth, som finner en kjole i skapet, slenger noe skinke på et fat og går på besøk


PS. Husk at cake popsene denne dagen må være i rette farger. 

Lånt fra matoppskrifter.no


17 kommentarer:

 1. Puh, godt at noen styrer og steller på slik at det blir ordentlig, så kan resten av oss ta det som det kommer. Med cirka rene, pene klær.

  Ærlig talt: Hvorfor slite seg ut for noe som varer en dag?

  SvarSlett
 2. Tror jeg klarer lage eggerøre. Og kaker spiser vi da på skolen?
  Men Dronning Maud pudding er det eneste vi mååå ha her i huset. Går nok bra uansett.

  Ha en fin 17.mai Elisabeth! :)

  SvarSlett
 3. Jaggu godt en kan se at folk sliter seg ut, er sjeleglad kiropraktor ga meg heleforbud på 17.mai, da flagga bunaden ut, og kjolenm inn. Ungen har fått stryki opp den forlange bunaden, skjortene er stryki i fronten. Eneste panikken er om gubben velger Hawai slipset. Gleder meg til første badslipsparty mulighet, fant mange emner i naboskapet...
  Kos deg i morgen. du er bare god.

  SvarSlett
 4. :)
  Her hiver vi i oss noe frokost før vi haster av sted til barnetoget. Det ene året kom vi for seint…skikkelig pinlig :) Andre måltid spises ute eller hos besteforeldre og oldeforeldre :)

  SvarSlett
 5. Ja dette kan jeg nok ikke leve opp til, hehe
  Er kanskje noen som både gjør dette og i tillegg
  syns det er helt ok, og enda til har energi til å
  kose seg på dagen. Håper det er greit at jeg linker til
  dette innlegget på bloggen min.
  Ha en herlig 17.mai.

  SvarSlett
 6. Har alt det der på stell! Nesten. Har iallfall to kakebunner. Og snart ferdigmonterte hagemøbler...

  SvarSlett
 7. Akkurat ferdig med å brodere den siste bunaden nå. Nå skal kattene til pers, pelsen farges i nasjonalfargene. Skal seff legge ut på IG i morra!

  SvarSlett
 8. Her blir det også en fin kjole, som jeg håper å få strøket i morra. Stearinlys i riktige farger har vi, men det er også det hele :-)

  SvarSlett
 9. Hehe:D Her er gulvet støvsuget til ære for 17mai og pølsene blir slengt på engangsgrill, putene til hagemøblene er ødelagt av vær og vind - så her blir det rett på rottingen med rompa. Om været er så medgjørlig. Skjorta gjemmer seg krøllet og skamfull inni en jakke. God 17mai:)

  SvarSlett
 10. Jeg har hatt en tøysete avslappet dag. Jeg kunne kanskje ane en dårlig samvittighet lurende bak der. Lang bak. Så langt at den ble oversett og skylt ned med et glass prosecco i selskap med like avslappa venner. Avdelingholt har aldri hatt en mindre stressende dag i 2014, på tross av bunad (med upusset sølv men akkurat passe strøket skjorte).

  SvarSlett
 11. Haha, tatt på kornet, og jeg er selvfølgelig en av disse dustene, som skal levere alt dette til den 17 :-)

  SvarSlett
 12. Hi, hi, ja, det er mange store forventninger knyttet til nasjonaldagen, og ikke minst skal bunaden passe, skjorten være perfekt strøket, og mascaraen bør sitte, ja! Ellers er det jo en nedtur, når man etter en lang dag kommer til å kaste et blikk i speilet, og tenker: Hvor lenge har jeg sett slik ut!!! :-() Men nå er årets nasjonaldag tilbakelagt, og vi kan glede oss over sommeren som er like rundt hjørnet! Ønsker deg en flott uke! Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 13. Heheheh! :D Gratulerer med overstått 17- mai dag! Regner med du klarte deg helt fint uten 17 pavlovaer ;)

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...