torsdag 31. desember 2009

GODT NYTT ÅR!

Ønsker alle lesere, kjente og ukjente, et riktig godt nytt år!


Så kan vi bruke en stund på å diskutere om vi skal si totusen-og-ti eller tjue-ti.

Jeg har ikke bestemt meg.....

Konkurranse hos Hvit Linje

Hvit Linje feirer nyttårsaften med en konkurranse hvor du kan vinne denne lekre klokka.


Besøk denne koselige bloggen og bli med i konkurransen - før søndag kveld!

onsdag 30. desember 2009

Julebukk

Julebukk er en koselig tradisjon, synes jeg. Mye koseligere enn dette Halloweengreiene...ja, det var en annen diskusjon.

Vi gikk alltid julebukk da jeg var liten og jeg har gjort mitt for å videreføre denne tradisjonen.
I kveld gikk seksåringen og en venninne julebukk i nabolaget og sang så nydelig og var så søte (ja helt objektivt, altså).

Dette er to tuppelurer som elsker å kle seg ut, synge og danse så de syntes selvfølgelig det var stas med publikum i døråpningen. De var veldig fornøyd med det som fant veien ned i kurven deres også.

Julebukk er et begrep med røtter i norrøn juletradisjon og bondekultur. Julebukk var dels navnet på den geitebukken som ble slaktet til jul, antakelig for å få et godt år, dels navnet på en halmfigur som i dag brukes som julepynt. Julebukk betegner også en person som kler seg ut, gjerne i en lodden fell og med bukkemaske, og tigger mat og drikke i romjula, det vil si en person som følger tradisjonen med "å gå julebukk". (Wikipedia)


Jeg husker spesielt ett år vi gikk julebukk i nabolaget hvor jeg vokste opp. Vi var vel en tre-fire stykker som gikk sammen og vi fikk en hel sjokoladeplate av en nabo. Det var en slik sjokolade med karamellfyll, altså ikke hverdagskost for oss, og vi gledet oss til å spise den Skuffelsen var stor da vi kom til delingen av fangsten senere på kvelden og sjokoladen var borte! Vi hadde rett og slett mista den på veien. Da våren kom og snøen smelta skjedde det noe overraskende - vi fant igjen sjokoladeplata! For en glede!


Håper vi er flere som ønsker å videreføre tradisjonen med julebukk.

Naturfotograf

Jeg har blitt en naturfotograf! Ikke en sånn som ligger en uke bak en busk ventende på det rette øyeblikket. Nei, en sånn som tar seg en liten runde rundt huset og prøver å forevige det vakre vinterlandskapet.




Vi har et ganske ok kamera som jeg skrur og trykker på, men ender som regel tilbake på "auto".






Slik ser det altså ut rundt huset i dag.



tirsdag 29. desember 2009

Nyttårsdessert

Det er på tide å bestemme menyen for nyttårsaften. Den skal feires sammen med to vennepar og barn. Vi har ansvaret for desserten.

Etter å ha fulgt "Harry og Charles" på nrk kan det være passende med Dronning Maud-fromasj. Den ble angivelig komponert av en kokk i Haugesund i forbindelse med Haakon og Mauds signingsferd i 1906 og kalles derfor også Haugesundsdessert.



Litt usikker på om Maud kan lages i en stor form. Det er en fordel siden desserten skal klargjøres hjemme og fraktes. Kanskje vi skal gå for Tiramisu? Det var en hit i fjor.

Tiramisu er godt, men ikke så barnevennlig. Hva med Clafoutis? Aldri prøvd før, men kom over en oppskrift på dinmat.no. Det er bær med en slags pannekakerøre. Hørtes godt ut i alle fall.

Tilslørete bondepiker er en klassiker, mmmmmm. Problemet med den i denne sammenheng er at den bør serveres helt nylaget, før smulene blir bløte.


Det enkleste desserttipset fant jeg på tines sider; Ferdig Piano mandelpudding forsøkt gjort litt festglad med bær til pynt!



Hm, nå finner jeg fram sjokoladen fra skapet og surfer videre..

Bilder er lånt fra dinmat.no og tine.no.

Kaos og kos

I går var jeg i shoppingmodus og hadde planer om å fråtse i julepynt til 50%. Utbyttet ble heller magert, ja helt skrint, altså ingenting, null og niks, nothing, nada! Det var som jeg fryktet, alle godbitene var tatt før jul. Butikkene startet salget tidlig....før jul.

I dag skulle jeg bare levere klokka mi til reparasjon og ramla inn på Strømmen Storsenter, det største marerittet på Romerike. Det er alltid fullt der, i dag intet unntak. Men jeg kan utstå dette når gevinsten er masse flott julepynt til halv pris. Det ble både glasshjerter, juletrepynt og røde svibelvaser. Bohus, Til Bords, Jernia og Kremmerhuset hadde tatt inn nok varer til at det varte til romjulsalget. Hurra for det.


Med posten i dag kom premien fra Passelig dose, Ellos-katalogen så man kan begynne å tenke på sommersesongen samt januarnummeret av Kamille, abonnementet er julegave fra Mannen. Hmm, her skal det leses og koses.


Her er koseposten sammen med en liten julegris som ble med hjem og en nydelig glassengel designet av min favorittdesigner Maud Gjeruldsen Bugge.



Bugge står også bak glasserien Galakse fra Hadeland, en serie jeg samler.
Jeg har forresten bodd i huset til Bugge! Hun og mannen leide ut ett år til meg og tre venninner. Dette er nesten 20 år siden og var vel nokså tidlig i hennes karriere. Jeg husker det var mange blå, litt ulike glass i kjøkkenskapet og vi syntes det var merkelig at "det ikke gjorde noe om vi knuste dem".

Nå må jeg surfe litt og se om jeg finner en god dessert til nyttårsaften....eller om jeg skal ta reprise på tiramisuen fra i fjor.

mandag 28. desember 2009

Sparkstøtting

I dag var det idelle forhold for spark, hvitt og hardt underlag. Hver gang det er slikt føre ønsker jeg meg en sparkstøtting.

Den første kjente beskrivelsen av sparken er fra byen Piteå i Nord-Sverige i 1872. Etter 1900 ble sparken vanlig i Norge. Fram til ca 1930 ble sparkene produsert av bygdesmeder. Etter 1930 ble produksjonen industrialisert. Tidlige sparker hadde meier av tre med jernbeslag under. Sin fulle fleksibilitet fikk sparken først med stålmeiene. (Wikipedia)




Spark minner meg om barndommen og besøk hos slektninger i Trøndelag på sytti- og åttitallet. Alle hadde spark, unge og gamle. Det ble brukt som syklene sommerstid, til skole, jobb og butikk. Nå er det mye mer biltrafikk og salting av veiene, ikke like godt lagt til rette for dette fantastiske framkomstmiddelet.

Fortsatt produseres sparkstøttinger - med tilbehør. Eller hva sier du til spark med plog eller komse, en slags babybag? Man kan også få spark med hjul - for sommerbruk?


Her er den moderne sparkstøttingen, Esla kickspark. Jeg savner passasjersetet jeg, da.



Alle bilder "Vinterbutikken"

søndag 27. desember 2009

Jeg vant!

Ja, tenk jeg vant den kule kalenderen i konkurransen hos Passelig dose!

Jeg vinner jo "aldri" noe, så dette var veldig koselig. Tusen, tusen takk! Gleder meg til den kommer og kan henges opp og spre glede hver måned i hele 2010.

Tok en liten tur rundt i hagen i dag (ja, hagen er ikke større enn at en rundtur tar ca. 10 sekunder, da, litt mer i snø til livet) og knipset littt. Om naboen titta ut akkurat da lurte de nok på hva jeg holdt på med midt uti snøfonna.

Her er Sibirertebusken i vinterdrakt.


Og dette er Klatrehortensiaen som jeg alltid synes blomstrer litt lite, nydelig med snø på.



Fortsatt god jul.

Vi har tatt oss fri i hele romjula, massevis igjen av ferien, med andre ord.

lørdag 26. desember 2009

Julestemning overload

Ja, jeg vet vi ønsket oss hvit jul, men vi er forsynte nå. Jeg sa, DET HOLDER NÅ!

Det har lavet ned nesten uavbrutt i to døgn, vi har nok hvit jul så det holder, takk.


Fredag kveld ble vi angrepet av en brøytemaskin med feilinnstilt freser. Det "haglet" snøklumper på stuevinduene. Vi skvatt skikkelig i sofakroken.


Vi leser om ekstremvær ellers i Europa og stakkarer som fryser i hjel eller blir fanget i eget hus på grunn av oversvømmelse. Så vi burde ikke klage.



Det meldes om sprengkulde til uka så det blir nok en stund til jeg får tatt i bruk min nye Dolly regnfrakk, julegave fra Mannen. Da får jeg nok mer nytte av ulltrøya fra svigers..


...og dette deilige pleddet i merinoull, julegave fra jobben.


Mens snøen fyker rundt hushjørnene kan vi putte noe varmt i disse sjarmerende koppene fra seksåringen.

I ettermiddag venter pinnekjøtt hos svigers. Det er bare noen kilometer unna og vi satser på at kommunen har måkt så vi kommer fram med bilen. Det beste hadde kanskje vært å tatt skiene fatt!?



fredag 25. desember 2009

Trim for hele familien

Julematen er fortært, gavene er åpnet, sjokoladeflekkene i taket (!) er vasket bort og første juledag nytes. Ute snør og blåser det og vi har skikkelig innedag i kosebukser og ullsokker.

Vi har prøvd å hoppe bort litt julekalorier med "Twister moves". Man står på en matte med fargekoder og følger instruksjonene fra en cd.

Mannen, hvis eneste erfaring med sånt er 3-4 aerobictimer for mange år siden, måtte kaste inn håndkleet etter de første 2-3 enkleste omgangene. Etter det ble det for komplisert å koordinere høyre og venstre fot og høyre og venstre hånd. Spillet er for barn over åtte år, alstå ikke for menn på 40!

Nå er det snart visning av film, Pocahontas, innerst i veien. Forsatt god jul!

onsdag 23. desember 2009

Treet er pynta, baksten er i boks, julematen i hus og mannen pusser sølvtøyet i skrivende stund. Litt pynt gjenstår og så må vi ut og levere noen gaver, skjorter må strykes og gangen ryddes, men DA tror jeg det blir jul!



Ønsker alle en riktig koselig julefeiring!

Min utsikt fra sofaen

Omtanke

Jeg tar oppfordringen fra Prinsesse Elin om å legge en link til en organisasjon som viser medmenneskelighet og hjelper andre. Mitt valg er Bistand for Barn ledet av Adopsjonsforum.

Bistand for barn er Adopsjonsforums bistandsavdeling. Dette er en humanitær medlemsorganisasjon hvor barnas beste står i sentrum. Vi arbeider ut fra FNs konvensjon om barns rettigheter og menneskerettighetene. Vårt arbeid rettes mot barn i institusjoner, vanskeligstilte familier og lokalsamfunn. Bistand for barn søker å bidra til økt velferd for vanskeligstilte barn og fremme barns rettigheter i våre samarbeidsland.

Bistand for barn koordinerer 32 prosjekter i 10 land. Dette tar form som lokalsamfunnsprosjekter, barnehjem, mødrehjem, gatebarnprosjekter, leksegrupper, krisesenter m.m. Over 4 millioner overføres prosjektene årlig.


Du kan lese mer og ikke minst støtte arbeidet her.

Inntektene fra disse søte kortene går til Bistand for Barn

tirsdag 22. desember 2009

Kaloriregler for julen

  • Dersom du spiser noe og ingen ser det, så har det ingen kalorier.


  • Dersom du drikker en lettbrus sammen med en sjokoladeplate, vil kaloriene i sjokoladeplaten bli nullet ut av lettbrusen.


  • Dersom du spiser sammen med andre, teller bare de kaloriene som du spiser mer enn dem.


  • Mat som inntas for medisinske formål (som f.eks. karsk, solbærtoddy, varm sjokolade, rødvin, cognac etc.) teller ALDRI.


  • Jo mer du feter opp de som daglig er rundt deg, desto tynnere virker du selv.


  • Mat (for eksempel popkorn, peanøtter, brus, sjokolade og drops) som inntas som en del av underholdningen ved å se på film eller video eller høre på musikk, inneholder ikke kalorier fordi de ikke inntas som mat eller føde, men som en del av en underholdning.


  • Kakestykker og småkaker inneholder ikke noe fett dersom de brytes opp og spises bit for bit, fordi fettet fordamper når de brytes opp.


  • Alt som slikkes fra kniver, slikkepotter eller skjeer mens du lager mat, inneholder ikke kalorier fordi det er et ledd i mattilberedelsen.


  • Mat med samme farge gar samme kaloriinnhold (f.eks. tomater og jordbærsyltetøy, sopp og hvit sjokolade).


  • Mat som er frosset inneholder ikke kalorier, fordi kalorier er en varmeenhet.

    1. God jul!

      Julelunsj på Ekebergrestauranten

      Å, himmel så mett jeg er! En gjeng pent kledde kollegaer var i dag på Ekebergrestauranten i Oslo og spiste lunsj. Det var første gang jeg var inne der, har hatt lyst til å spise der lenge. I dag fikk jeg altså sjansen og ble ikke skuffa. Nydelig mat, flott utsikt og hyggelig prat rundt bordet. Etterpå stemte vi over om dette skulle bli en ny tradisjon. Gjett hva resultatet av avstemmingen ble..!?







      mandag 21. desember 2009

      Vårt juletre


      Nå smyger julestemningen på her. I kveld har vi pyntet juletreet.


      Pynten har kommet til litt etter litt hvert år. Rødt og gull er vel hovedfargene, men mange unntak og avvik. Her er det ikke et fancy designtre, men et koselig og sjarmerende et, litt småskeivt som vanlig.




      Disse kulene er jeg spesielt glad i, kjøpt på perlemarkedet i Beijing.


      Minstemann henger opp sin egen pynt.


      Medisterkakene til julaften er stekt og nå lyder Sissel og Odd fra høyttaleren.

      søndag 20. desember 2009

      Vellykket bakst

      I kveld fikk jeg ånden over meg litt tidligere på kvelden. Det hjelper at det ikke er noe fristende på tv samt at jeg har en vond førjulsrygg. Det er bedre å stå og røre seg enn å sitte. Men nå skulle dette handle om bakst og ikke tv-program eller skrantende fysikk:

      Disse kakene er noe av de beste julekakene jeg vet om. Tror det er de samme som noen kaller brune pinner eller kolakaker. I oppskriften fra Allers heter de karamellsnitter. Ingen merkelige ingredienser så de er supre å bake på impuls, hadde alt jeg trengte i skapene.

      De ble akkurat så gode som jeg håpet på og nå har jeg kost meg med alt avkjæret og et glass kald melk, mmmmm. Enig med Allers; Disse kakene blir ikke liggende lenge i boksen.

      Og nå står grana på fot i stua og sprer deilig lukt, julestemningen begynner å komme!




      Treet er i hus

      Jeg tok på meg boblebukse og dro med meg rattkjelka til nærmeste juletreutsalg i dag. Selve handelen gikk raskt unna i år. Endte opp med det første jeg så på, kun etter å tatt en rask titt rundt bare for forsikre meg om at første innskytelse var riktig.

      Fikk edelgrana for 300,-, det er 200 mindre enn i fjor. I tillegg tok juletreselgeren en omgang med motorsaga på foten. Det tror jeg mannen i huset er veldig fornøyd med. Her er det tradisjon at han står og "spikker" på foten og kommer med noen ord som ikke skal gjengis, en av de siste dagene før jul. Mannen ligger nede for telling med bihulebetennelse så deilig for ham å slippe denne tradisjonen i år.

      Gardiner og juleduker er strøket og nå har jeg traktet en kopp te som har fått selskap av nattbaksten. Snart skal vi avgårde til svigers og spise julegrøt.

      God søndag!

      Nattbakst

      Jeg har det med å sette i gang med ting på et tidspunkt da jeg egentlig skulle gått og lagt meg. Det kan være å vaske opp, lage papirstjerne, rydde eller omorganisere sokkeskuffen.

      I kveld var det julebakst. Det er kanskje ikke så uvanlig med nattbakst sånn rett oppunder jul, sikkert mange som driver med det. Vel, bakst og bakst, Fru Blom. Dette var hurtigvarianten; Ferdig kransekakedeig 10 minutter i ovnen og dyppet i smeltet kokesjokolade. Ser i alle fall at det er hjemmebakt for ikke er de like store og jammen er de nokså ujevne. "Bakeren" har prøvesmakt og det var godt i det minste.

      lørdag 19. desember 2009

      Nøtteknekkeren og julekort


      I dag har vi vært kulturelle!
      Vi var sammen med svigers og svoger med familie i Operaen og så Nøtteknekkeren. Barna syntes nok det ble en smule langtekkelig og skjønte ikke alt i handlingen, men var utrolig flinke (les; satt rolig).

      Dette var vårt første besøk inne i Operaen og jeg må si at det er et flott byggverk. Ble fascinert av de ulike tresortene, flisene på toalettene(!) og lyssettingen.

      Da seksåringen var liten var hun veldig glad i å utforske strukturen i forskjellige materialer ved å kjenne på det. Hun kunne holde på lenge med en steinmur, for eksempel. Operaen er en oase for store og små med denne interessen.

      Må også få vise fram et koselig julekort. Det har vår niese og nevø laget til oss. Det er så koselig med hjemmelagde kort! Inni er det et flott vinterbilde av de to. Tusen takk!

      Skoskap

      Vi har en smal gang som i grunnen ikke kan møbleres, men nå har jeg kommet fram til at vi kan ta sjansen med et skoskap. De er jo veldig grunne og vil ta lite av gulvplassen.

      Her flyter det av sko, votter, luer, skjerf, refleksvester, you name it, så noe må gjøres. Der jeg tenker at et skoskap vil passe best er det selvfølgelig en lysbryter, noe som gjør at bredden kan være maks 80 cm. Siden jeg vil at dette magiske skoskapet som skal håndtere oppgaven med å trylle bort alt rot, ikke skal synes, ja helst bare gå i ett med veggen som en veggpryd på låvedans, bør det ikke være for høyt heller, kanskje maks 120 cm. Og der er utfordingen. Sånn er det i grunnen ofte, synes jeg, at vi er avhengige av visse mål og at dette er helt andre mål enn produsentene har ment er de riktige mål...


      Her er et utvalg skoskap, men ingen med de helt rette målene. Vi går i tenkeboksen.




      Berlin fra Bohus, med glasstopp som ikke kommer så godt fram på bildet.

      Celina fra Living




      Klassiske Hemnes fra Ikea




      Pori, veldig enkelt, fra A-Møbler






      Davos i feil farge fra Fagmøbler
      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...