søndag 11. mars 2012

Slutte å irritere seg eller endre mål for irritasjonen?

Ja, jeg er opptatt av rettskrivning og noen fanesaker har jeg. Når Trollet på åtte sier bedde og ledde så bryr jeg meg ikke så mye. Jeg antar at hun før hun når voksen alder vil oppdage at det heter ba og lo.


Og og å er jeg mer opptatt av. Her kan man trå feil. Ikke på de enkle setningene, men jeg er noen ganger i tvil selv over noen litt lengre, mer kompliserte. Du vil aldri se meg skrive "Jeg liker og tegne". Og det ikke bare fordi jeg overhodet ikke kan tegne.


Men nå er jeg opprørt!


Jeg er opprørt fordi jeg 1) har oppdaga at jeg har irritert meg over noe som man visst ikke har lov å irritere seg over og 2) fordi jeg er uenig i at man ikke skal få lov til å irritere seg over det.


Hva jeg snakker om? Bruken av ennå og enda


I lang tid har jeg irritert meg over feil bruk. Ennå er tidsadverb og enda er gradsadverb, sånn er det - basta!


Jeg har ikke driti meg ut ennå.
Jeg har gjort det enda en gang.


Og jeg har retta på Trollet. -Nei, jeg har ikke gjort leksene enda. -ENNÅÅÅÅÅ, brøler mora.


Det toppa seg nemlig da jeg oppdaga Ikea-katalogen:

Den er ikke et arvestykke ENDA.


Da blei jeg skikkelig irritert. Greit, eller ok ikke helt greit, at journalisten i lokalavisa trår feil innimellom, men Ikea, liksom. Ikea skal være skikkelig.


Men så....oppdager jeg at ennå og enda er sidestilte som tidsadverb!
Saksa fra Språkrådet:


Spørsmål: Kan man velge om man vil skrive arbeidet er ikke gjort ennå eller arbeidet er ikke gjort enda?
Hvis begge varianter er tillatt, hvilken er å foretrekke?
Svar: Begge deler er korrekt i bokmål. Vi tilrår ikke den ene varianten framfor den andre. Merk at enda og ennå er likestilt bare som tidsadverb. Som gradsadverb kan du bare bruke enda (enda større enn).

Hva?! Når skjedde dette?

Jeg som akkurat har akseptert og klart å skrive verken uten h. Det er vel en sånn cirka 20 år sida det ble tillatt. Og nå skal jeg altså akseptere at det er lov med enda som tidsadverb?? Makan!
Så da må jeg vel slutte å irritere meg over de som, etter min tidligere mening, bruker orda feil? Jeg må heller irritere meg over at orda er blitt likestilte. Det er jo ikke samme daglige irritasjonen. Ikke på noen som helst måte. Slett ikke like tilfredsstillende. 
Men jeg kan fortsatt irritere meg over særskriving, altså deling av ord som ikke skulle vært delt. Og jeg kan fortsatt irritere meg over alle som begynner en positiv setning med "nei". -Gratulerer med ol-gullet, hvordan var det ute i løypa i dag? -Neiiiiii, det var suverent!   Hva pokker?

Irriterer du deg over språklige krumspring?

Eller enda(!) viktigere; Synes du jeg er en gammal kjerring av et petimeter som ikke vil godta en naturlig utvikling av språket?

Ja, ja, jeg er forhåpentligvis dau før det blir lov å skrive bedde og ledde. 

Elisabeth PS. Og jeg kan irritere meg grønn over Blogger som føkker til formateringen så det blir doble linjeskift og ulik skrifttype og -størrelse. Grrr.


44 kommentarer:

 1. Jeg irriterer meg over helt åpenlyse skrivefeil, barneskolepensum-skrivefeil. Ellers har jeg nok brukt ennå og enda om hverandre... Og for mye ledd-, og delsetninger, og sikkert mere til. Eh...mer til?

  SvarSlett
 2. Det er veldig irriterende at språknormene forandrer seg bare fordi mange nok er inkompetente. Verken med h var faktisk forbudt i mange år, men siden Aftenposten nekta å innrette seg, blei det plutselig tillatt igjen. Grr. Snart blir vel og og å også valgfritt. Da konverterer jeg til et annet yrke.

  SvarSlett
 3. Jeg må si jeg ble lettet nå. Ennå og enda som tidsadverb har jeg av en eller annen grunn aldri fått noe dreisen på. Tuller ikke! Har stålkontroll på og og å i alle fall. Sliter med verken. Og det som irriterer meg noe inni hampen, siden du spør, er når folk skriver/sier: Det var JAMMEN meg IKKE lett.. JAMMEN meg IKKE dumt. osv. JAMMEN er et positivt ladet ord, og skal IKKE stå sammen med ikke som en nektelse! BAAAAAAASTAA! Det heter, om man absolutt må ha det dobbelt: Det var NEIMEN ikke lett, NEIMEN ikke dumt osv. Der fikk du en utblåsing på kjøpet, takk og versågod. ;-)

  SvarSlett
 4. haha! Jeg håper virkelig ikke det blir lov å si bedde og ledde før jeg er dau heller!
  Jeg husker jeg innså og godtok at det var lov å starte en setning med OG eller MEN. Det var nemlig strengt forbudt den gang jeg gikk på skolen i forrige århundre.

  Men nå er det lov.
  Og jeg gjør det ofte har jeg fått med meg.

  Du har min sympati! Ja - jeg irriterer meg mye over journalisters skriveleifer ;)

  SvarSlett
 5. Ehh! Rettskriving er ikkje mi sterke side, så eg irriterer meg ikkje over mine og andres feil.

  SvarSlett
 6. Takk Elin, for idé om ny irritasjon.

  Å begynne en setning med OG eller MEN gjør jeg kun her i bloggen for her er muntlig tale akseptert av redaktøren. :-)

  SvarSlett
 7. Jeg irriterer meg over de som sier eller skriver at de stiller et spørsmålstegn ved noe. Enten setter man et spørsmålstegn, eller så stiller man et spørsmål! Og særskriving! Og massenes overbruk av ordet masse; at alle skal kose seg masse eller glede seg masse... er masse brukt slik egentlig et ordentlig ord?!

  ;)

  SvarSlett
 8. Jeg er i sjokk!!!!

  Ikke fordi du irriterer deg over skrivefeil, jeg er manisk på rettskriving selv.
  Jeg er absolutt satt ut over at HVERKEN kan skrives uten H!!
  Det hadde jeg aldri... men?...men?!...hva med H'en??...verken??...verken som i "verk", lissom??
  Jeg får ikke ut min frustrasjon, ordene krøller seg på vei ut!

  Seriøst??

  SvarSlett
 9. Jeg har begynt å irritere meg over at ord blir delt på feil sted jeg... Dem får en helt annen bet-ydning på en måte.... Og med vilje skrev jeg betydning slik for jeg leste det nettopp;) I en avis!!!!!

  SvarSlett
 10. :) Ennå er et ord jeg aldri bruker rett og slett! Muligens pga dialekt! Her er det enda,for alle penga :)

  SvarSlett
 11. Ja, det er mange språkfinesser man kan ergre seg over. OG og Å er vanskelig for mange, ser jeg. Jeg sidestiller ikke ENDA og ENNÅ, må ha mer tid på meg der...

  Og veldig irriterende med linjeavstander og sånt i blogger, ja...

  SvarSlett
 12. "Spørre et spørsmål" er en klassiker.
  Seksår "lo den der" - ikke la den...

  Elsker språklig pirking.

  SvarSlett
 13. Ja, også så jeg Lars Bohinen ikke er interessert i damer som ikke kan skrive riktig. (ref. Skogheim flytter inn).

  SvarSlett
 14. Æh, vet ikke om jeg tør kommentere. Unnskyld for alle mine feil og mangler, både de jeg allerede har begått og de jeg kommer til å begå. (klarte jeg meg sånn nogenlunde?)
  God uke, med minimalt med irritasjon for deg, kjære!(litt smisk må jeg vist til med her)

  SvarSlett
 15. Herlig!...at jeg ikke er alene :) Er det virkelig lov å starte en setning med OG og MEN? Det har jeg ikke fått med meg;)

  SvarSlett
 16. Jaaaaa, Heidi, det med stille spørsmålstegn er en annen god irritasjon! Takk for påminnelsen.

  Kjære frulanstrompe; Nei nei nei, ingen grunn til å unnskylde seg.

  SvarSlett
 17. Samsnakking, forsentkomming og komfortsone- ord det er vanskelig å bli fortrolig med... men jeg må innrømme at jeg syns det er rasende festlig å samsnakke om hva som er innenfor og utenfor min komfortsone hva angår forsentkomming.

  SvarSlett
 18. Jeg irriterer meg aller aller aller mest over Og og å-feil!
  Var veldig opptatt av at datteren min ikke skulle feillære seg dette da hun gikk på barneskolen. Tok det derfor tidlig opp med læreren. På den tiden (i ca år 2003)var det imidlertid dette med å ikke drepe lærelyst som var det overordna målet. Man skulle ikke rette på elevene! Det kunne drepe lærelysten!! Dette med hvor vanskelig det er å AVLÆRE innlærte feil var det ingen som tenkte på..

  Og hvem er det som bruker feil Og og å-regel den dag i dag?
  Jo,det er datteren. Og mor ergrer seg grønn.

  "Ennå og enda" er jeg også nøye på, men kan sikkert bruke de feil selv.

  Ellers må jeg bare tilføye at jeg bruker et annet "språk" ifht blogginga, enn jeg gjør til vanlig. Har løsere regler her inne. Fordi man kommuniserer på en annen måte..

  SvarSlett
 19. Hva!? Hverken uten H!? Kommer jeg aldri til å bli med på.

  Og og Å kommer jeg antageligvis alltid til å slite litt med, jeg bruker t.o.m komma foran OG noen ganger. Ennå bruker jeg aldri, her går det kun i Enda. Smekk på lanken! Så det er vel egentlig lite jeg irriterer meg over, bortsett fra ordelingsfeil.... Gaad! ;)

  SvarSlett
 20. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 21. Whitebite; Veldig god irritasjon det der. Vi har en rektor som ikke snakker korrekt.

  Og ÅSSEN for hvordan, den kjenner jeg kan seile opp på lista.

  Frøken OppNed; Komma kan vi slenge inn der vi synes det passer, vel? :-)

  SvarSlett
 22. Skrivefeil er flaut og jeg gremmes hver gang jeg oppdager sånt i mine egne skriverier. Og jeg håper at folk gjør meg oppmerksom på det når det skjer slik at jeg får rettet opp i det!

  SvarSlett
 23. Oppsummert; Jeg skiller mellom "tastefeil" og åpenbare blundere. Når jeg kommenterer leser jeg gjerne ikke igjennom før jeg poster. Med stadige tastefeil som resultat. Slett.

  SvarSlett
 24. Språklige krumspring kan være riktig så fornøyelig, utført med viten og vilje av folk som kan det. Jeg legger selvsagt merke til alt som finnes av feil, men irriterer meg ikke nevneverdig over det jeg finner i en blogg. Der det er profesjonelle skribenter som skriver derimot, der forventer jeg mer. Ja, og av elevene mine. ;-)

  Akkurat enda/ennå har aldri vært en kampsak. Jeg skriver verken uten h, men hvis. Altså har jeg adoptert nynorskvarianten av det ene ordet, men ikke det andre. Rent irriterende det også, så det lar jeg være å tenke på.

  SvarSlett
 25. I dagens Dagbladet var det og isteden for å... Det skal ikke skje. Virkelig.

  Jeg skriver hverken, og jeg er en superpirk. Rettskrivingsbitch sa en. *ler* I tillegg pirker jeg på talefeil. ;)

  Vi har en tolvåring i hus som sliter med KJ-lyden. Gudskejlov hater Mannen det like mye som meg, så her nekter vi å forstå hva hun sier. ;)

  Min fanesak, til andres irritasjon (I don't care!) er bruken av hvem/hvilken *med h*. DET HETER IKKE f.eks. "HVEM BUKSE VIL DU HA?"!!! Hvem brukes KUN på person!!! ....Jeg sa det var en fanesak ;P

  SvarSlett
 26. Hahaha...tastefeeeeil. ;P

  Jeg leste ei som skrev "spørre et spørsmål"....da tenkte jeg på det farmor alltid irriterte seg over: To tvillinger. Døøøh. Tvillinger er vel alltid to...?

  SvarSlett
 27. Jeg er så GLAD for at jeg ikke er alene i verden om å være språkpirk! Jeg grøsser når jeg ser å/og-feil, når noen ikke vet forskjell på da og når eller deler ord i hytt og pine. Verken har jeg skrevet uten h lenge, men må innrømme at jeg kanskje ikke er så god på ennå/enda - men jeg prøver. For ikke å glemme ham/henne! Jeg tror fb-gruppa "Språkspalta" hadde vært noe for deg også! Samt gruppene "Ananas biter - foreninga mot særskriving" og "Astronomer mot orddeling (AMO)". :)

  SvarSlett
 28. Joda, er språkpirker, iallefall på egne vegne. Og offentlige oppslag/reklame/informasjon synes jeg man skal ta seg tid til å korrekturlese.

  SvarSlett
 29. Åh, du er langtifra alene!!!! Jeg irriterer meg mye over ulike språkfeil. Det heter ikke: jeg liker ikke hun, jeg! Jeg liker ikke HENNE, eller HAM om det er en mann, da! Tror ikke folk skriver ham lengre, jeg. Og for å ikke glemme da og når.........Huff, jeg blir redd for framtiden til språket, altså. Det er bra vi "gæmlisdamer" fortsatt holder stand mot de uvitende kidsa. Og IKEA!

  SvarSlett
 30. Her i Bergen ligger vi i ovnen og sitter på potetene. Og så mast vi noe på gulvet. Når jeg påpeker at master er på båter, til noen som forteller en vits, blir de irriterte. Når jeg hører og leser slike språkfeil har jeg store problemer med å konsentrere meg om innholdet. Dette innlegget var nesten som jeg skulle ha skrevet det selv. Jeg skriver verken uten H, men jeg tror jeg skal begynne med å skrive hverken igjen. Jeg håper ikke det er altfor mange skrivefeil i denne kommentaren og at du får en fin mandag uten altfor mye irritasjon!

  Cecilie

  SvarSlett
 31. Åååååå, språk! <3

  Jeg irriterer meg over skrivefeil. Alvorlig, og mye. Men jeg prøver å la være, fordi det EGENTLIG, HEEELT egentlig ikke spiller noen stor rolle i de foraene jeg vanligvis ser flest feil. Selv om jeg tenker på språklig forfall over tid og SMS'ens uheldige påvirkning på vår skriftlige rettskrivingskunnskap.

  Men... jeg sier enda. Ennå er ikke engang et ord på min dialekt, og det er helt unaturlig for meg å bruke det :) Beklager! :D

  SvarSlett
 32. Haha, mannen er sånn og svigerfar. Legger merke til alle mulige slags skrivefeil og irriterer seg over det :D
  Jeg synes rettskriving er viktig og vil helst ikke skrive feil i bloggen min f.eks. Ordet ennå tror jeg aldri jeg har brukt. Det høres skikkelig gammeldags ut. Som ordet nu. :D
  Men du må gjerne ta en tur i bloggen min å bli irritert. Det er helt greit :)
  Jeg irriterer meg over feil bruk av da og når.
  Ellen :)

  SvarSlett
 33. Jeg kjenner at jeg er på nippet til å si at jeg elsker deg, Elisabeth! Jeg blir så glad når det er noen som tar skriftsspråket vårt på ramme alvor.

  Orddeling er nok det som irriterer meg aller, aller mest (og det kommer det et Busteinnlegg om etter hvert), men hvem/hvilke seiler opp som en sabla god nummer to, altså! How f*cking hard can it be?

  Dette med ikke å drepe læringslysten og dette våset; hvordan går det med selvtilliten til disse stakkars barna når de forstår at de har gjort det feil i en årrekke? Oksebæsj, altså!

  Og hverken uten h? Godtar det I K K E! Da kan vi jo skrive vorfor og va og vis også, da? Eller?

  Stakkars, stakkars, stakkars det vesenet som blir norsklæreren til Busteliten. Han eller hun får det neimen ikke lett.

  Jeg kan fortsette, og fortsette, og fortsette....

  SvarSlett
 34. Joda, kjenner meg godt igjen i det du skriver!

  Min kjepphest er helt klart bruken av "da" og "når". Hjelpes så mye feil det skrives på den fronten.

  Ellers synes jeg det er trist at journalister ikke er mer bevisst på bruken av "prosent" versus "prosentpoeng"...

  SvarSlett
 35. Jeg er veldig opptatt av rettskriving, men jeg er ikke alltid like flink selv. Enda/ennå har jeg faktisk hatt litt problemer med selv, så jeg ble glad da jeg så at det var akkurat det du tok opp. :)

  En liten anekdote: Språkteigen holder hus her på NRK i Trondheim (hvor også jeg jobber) og Ann Jones fortalte meg at de faktisk får "hatmail" fra professorer og andre språkspesialister hvis folk ikke prater heeelt korrekt på lufta i programmet. De mener man skal gå over med kniv og skjære bort ukorrektheter (som umulig kan være et ord!). Så, pass deg så du ikke blir som de, men fortsett med det brennende engasjementet! :)

  SvarSlett
 36. Skriver fortsatt "hverken". Trenger jeg å si mer..?

  SvarSlett
 37. Jeg må innrømme at noen ganger blir det underholdende med alle feilene folk klarer å skrive. Kan for eksempel få en ganske annen mening bare med en enkel kommatabbe.

  Hvis det ikke blir morsomt, irriterer jeg meg grønn over elendig staving, orddeling, å-og, da og når.

  Itillegg hater jeg alle de rare skrivemåtene som ble tillatt for noen år siden og fornorsking av engelske ord antagelig fordi jeg er tvunget til å skrive så "norsk" som mulig på jobb, blir mye rart man aldri hører i dagligtale.(jobber med kosmetikk/klær)

  Synes det er forskjell på om en skriver en formell tekst og en tekstmelding/på sosiale medier som facebook. Bryr meg ikke om jeg får en tekstmld med skrivefeil og skriver selv på dialekt på sosiale medier-unntatt i bloggen, der prøver jeg å skrive så korrekt som mulig, selv om det lett sniker seg inn æ istedenfor jeg.

  @håper det ikke ble altfor mange skrivefeil her..

  SvarSlett
 38. Hei! Dette var veldig interessant. Jeg skriver nok en god del feil siden jeg er svensk som prøver meg på norsk. Men (?) er det noe jeg har reagert på i det siste så er det virkelig hvordan nordmenn bruker ennå og enda. Jeg er veldig obs på det siden jeg er svensk og ikke har det i ryggmargen. Dette var en ny opplysning for meg, at det er lov å bruke de om hverandre i forhold til tid... Ble nesten litt irritert over det. ;)

  SvarSlett
 39. Hva med når:

  mellom brukes der gjennom skulle vært brukt

  og hvem brukes der hvilken er riktig ord

  SvarSlett
 40. Språket vårt er i stadig endring. Synes det er greit at skriftspråket blir mer likt språkbruken, og at ikke alt skal være så rigid lenger. Før var jeg mer nøye og irriterte meg oftere. Men gidder ikke nå. Sånn er det bare blitt, og slik vil det sikkert fortsette :-)
  Ps. Ble litt i tvil om bruken av slik og sånn også, jeg. Skulle de byttet plass i setningen?

  SvarSlett
 41. Men det evig kjente og kjære verbet føkker, det irriterer ikke en smule engang?

  *fnis*

  SvarSlett
 42. å, herlig, flere som er som meg....
  Et lite tips ang. bruk av å eller og- prøv å oversett til engelsk, har jeg sagt til ungene mine. Da hører man mye lettere at det er feil, merkelig nok.

  SvarSlett
 43. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...