torsdag 10. januar 2013

Le av Marte eller oss selv?

Jeg hadde ikke tenkt til å lese den der artikkelen i Mamma med fiolinisten slæsj fashionistaen Marte Krogh. Rett og slett fordi det er en sånn type artikkel jeg normalt blar forbi.

Men så måtte jeg det likevel, følte jeg. For makan til blest rundt omkring i presse og sosiale medier Marte har fått nå. For Marte synes at småbarnsmødre skal ta seg sammen og trene mer.

"Hun synes hun ser altfor mange mammaer som gir opp når de får barn.
– Det tror jeg ikke er sunt. Kroppen har enda mer behov for trening når man blir eldre. Man må bare ta seg sammen."

Er det så fryktelig å mene dette da?

Jeg er enig med Marte i den ene setningen. Selv om vi kanskje har ulik definisjon på hva "eldre" er. Jeg fyller snart 42 og har måttet erkjenne at kroppen har behov for trening. Vi har godt av å røre på oss. Jeg synes det er driiiit kjedelig med styrketrening, men jeg holder ut. Jeg holder ut fordi jeg vet at om jeg slurver på det feltet så betaler jeg med senebetennelse i håndleddene, stiv nakke, vond rygg, slarkete kne og hodepine. Nei, jeg er ikke 89, jeg tror faktisk jeg er en ganske gjennomsnittlig snart 42-åring som sitter for mye stille ved kontorpulten og ved møtebordet mellom klokka åtte og 16.

Så jeg prioriterer trening. Jeg har muligheten til det. Det er mitt valg.

Andre må få ta sine valg og gjøre sine prioriteringer. Personlig mener jeg at om du er nybakt mor så kvalifiserer det til å ha fokus på annet enn trening og egenpleie for en stund. Om det er det du ønsker.

Så hvorfor lar så mange seg provosere av Martes uttalelser? Fordi hun er rik, fordi hun er pen, fordi hun har en mann som ikke vil trille barnevogn og skifte bleier? Fordi vi er misunnelige eller fordi vi ikke anser en fiolinist slæsj fashionista med et spedbarn til å ha nok erfaringsgrunnlag til å uttale seg om hva som er best for oss alle?

Kanskje alle disse grunnene? Jeg aner ikke. Jeg har ikke svaret. Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i det livet Marte lever. Mitt liv er helt annerledes. Jeg kan ha vanskelig for å forstå hvordan hun kan være tilfreds med en  mann som ikke vil skifte bleier på dere felles barn. Men jeg trenger jo heller ikke forstå det! Marte og jeg er forskjellige. Nææææ, for en revolusjonerende nyhet. Oj, oj, oj.

Så når vi leser sånne artikler med mennesker som lever et liv helt annerledes enn vårt eget, har prioritert annerledes enn oss selv, har andre valgmuligheter enn oss selv, mennesker vi ikke klarer å identifisere oss med, så kan vi vel nøye oss med å flire litt?  Og gå videre til viktigere saker.

Marte er neppe en trussel mot rikets sikkerhet. Menneskers liv og helse står ikke på spill, tør jeg påstå. Så da kan vi vel la henne og vennene holde på med sitt. Og så kan vi konsentrere oss om oss selv. 

Og nå er jeg egentlig litt irritert på meg selv som har brukt tid på skrive dette her. Det var det der med liv og lærdom, feie for egen dør, kast stein i glasshus eller noe sånt. Søren. Det løser jeg ved å le litt av meg selv også.


Elisabeth


20 kommentarer:

 1. Jeg blir mest irritert over at jeg lar meg hisse opp over meningene hennes og ikke klarer å la vær. Men altså, gi meg en au pair og la meg slutte å jobbe, så skal jeg pinadø trene mer jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nettopp. Jeg gidder altså ikke hisse meg opp. :-)

   Slett
 2. Jeg tenker vel at noen ganger burde folk vært hindret i få uttalelsene sine på trykk. Godeste Marte lever i en boble med vaner de færreste kan drømme om, hennes oppfordringer vil ikke passe for noen andre. Derfor når ikke hennes poeng med at det er sunt å trene ut og fram.

  SvarSlett
 3. Ha ha, jeg leste artikkelen i Mamma, og himla med øynene over mye. Det var ikke det med treninga jeg la mest merke til, for å si det sånn... Mer det at hun strikker med en tynn gulltråd sammen med garnet sånn at klærne blir mer jentete. Og at hun har en au pair selv om hun ikke jobber... Vg hadde nok en gang vinkla ting litt skjeivt. Selv jeg vet at vi mødre burde ha trent mer. Jeg kunne ha trent nå, men velger å sitte som et slakt i godstolen med en pc på fanget. Jeg har ikke to timer i strekk som jeg kan få bruke kun på meg sjøl. Livet er ikke likt for alle. Gidder ikke å bli provosert av Marte - som du skriver, vi lever ulike liv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig, andre sider ved hennes liv og lage som er mer....oppsiktsvekkende.

   Slett
 4. Jeg er ikke irritert på Marthe, men på bladet Mamma som bruker plass på å skrive om noe som få mennesker er interessert i og kan relatere til. Det finnes nok av både rike og fattige damer som ikke har jobb, og der mennene ikke gidder å gjøre så mye i heimen, men det står ikke om dem i noe blad....

  SvarSlett
  Svar
  1. Men hun er jo pen og kjent og det selger.

   Slett
 5. Jeg leste, ristet på hodet over både henne og de som tok av helt, og reiste videre i nettverdenen. :-D Sånt gidder jeg ikke bruke krefter på å irritere meg over. :-)

  SvarSlett
 6. Enig! Jeg øver meg på å velge mine kamper. Denne kampen var lett å stå over! ;o)

  SvarSlett
 7. Om noen mener noe om mammarollen, så blir det garantert reaksjoner! Om det er at man er uhygienisk om man lar barnet stå i handlekorga i butikken, eller at man er en lat unnasluntrer om man er mamma og ikke trener.. Men hvorfor skal folk mene så mye om alt egentlig? Tenk hvor bra vi hadde hatt det.. om alle bare kunne godtatt at mammaer gjør hva som er rett for dem og deres barn! :-) I en drømmeverden kanskje? ;-)

  SvarSlett
 8. Lar meg heller ikke provosere så veldig av Marte, men forstår de som blir det.. De som prøver alt de kan å få hverdagen til å gå rundt og som bare leser ordene: det er bare å ta seg sammen... VG vinkler for å skape debatt og folk biter på. Leste intervjuet før jeg leste om det i VG og må innrømme at hele ta deg sammen biten haddde gått meg forbi. Det jeg ble småirritert over var at hun prøver å få meg til å tro at hun nyyyyyyter hvert eneste bleieskift og det derfor ikke er noe problem at mannen aldri gjør slikt..

  Men du, har du fått med deg dagens, eller gårdagens gladmelding for oss som liker Pepsi Max??
  http://casadidriksen.blogspot.no/2013/01/pepsi-max.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra! Dette hadde faktisk gått meg hus forbi. Fantastiske nyheter.

   Slett
 9. Det var mange gullkorn i den artikkelen. Vi kan le og riste litt på hodet. Men så er det alle dem som har gått i taket da! De som lirer av seg dritt i sosiale medier. Det syns jeg er hårreisende. Dama har da rett til å uttale seg? Og uttalelsen om trening er overdrevet så det hoder, spør du meg. Dette med trening var en liten del av et større intervju, et intervju om Kroghs hverdag som småbarnsmor (som skiller seg veldig fra min og sikkert også din, men det får vi da tåle). Dette med å ta seg sammen kommer som svar på spørsmål om hun selv liker å trene. Da svarer hun nei, men sier hun har innsett at hun bare må gjøre det. Litt det samme budskapet som treningsguru Yngvar Andersen altså. "Berre gjer da". Bare at vi hyller det når det kommer fra han. Fascinerende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, fascinerende. Vg har mye av skylda her, føler jeg. De har tatt en uttalelse og fokusert på den. Og jeg slutter ikke å overraskes over hvor ufine folk kan være i kommentarene.

   Slett
 10. Blir ikke så mye provosert av damen som har uttalt seg, men av bladet som har fått artikkelen skrevet og publisert? Ja, der syns jeg virkelig noen har gått glipp av sitt ansvar.

  De har fått MASSE publisitet her ved å "henge ut" en mor. De MÅ ha visst at det kom til å komme reaksjoner og at mange av de ville være negative. Det er noe i vinklingen her som bare blir feil.

  Tabloidene har selvsagt hengt seg på.

  Undreverset skrev godt om dette.

  SvarSlett
 11. Godt å se at det er flere som ikke " klikker i vinkel " over Marte og hennes liv. (Eller kanskje det journalistene valgte å trekke fram fra hennes liv..?) De visste nok godt at uttalelsene ville provosere, salgstallene rett til himmels og VG og Mamma gnir seg i hendene..

  Godt sagt om at poenget hennes strengt tatt er rett, men kanskje litt mer ydmykhet over tilsvarende mulighet vi andre dødelige sier til oss selv at vi ikke har..?.

  God helg!

  SvarSlett
 12. Var och en får göra som den vill, tycker jag. (herreguden sicket mesigt svar!)

  SvarSlett
 13. Jeg trener og er småbarnsmor. Trening er min greie der jeg jeg får mestringsfølelse og selvtilitt. Jeg ønsker at så mange som mange som mulig starter og trene men ikke for at de skal ta seg sammen og trene men for å oppleve mestringsfølelsen og selvtilitten som treningen gir. Derfor har jeg skrevet et motivasjonsinnlegg om trening på bloggen min i dag.
  http://susans-side.blogspot.no/2013/01/derfor-skal-du-trene.html

  SvarSlett
 14. Jeg ble ikke provosert! Sikkert fordi jeg ikke har lest artikkelen...hahahaha
  Jeg bryr meg egentlig ikke så mye hva andre mener om trening og slanking. Synes selv det er kjempe viktig å holde kroppen i gang, så med tid og stunder skal jeg virkelig begynne å tenke på å trene igjen!
  skål - og god helg!

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...