torsdag 19. januar 2012

Men inni er vi like?

....mye er forskjellig, men det er utenpå....


Neida, vi er ferdige med den møkkamann/mokkamann-diskusjonen. Selv om jeg med min blåhvite hud hadde satt større pris på å bli kalt mokkamann enn møkkamann.....Eller mokkakvinne! Det høres eksotisk  og spennende ut. Men vi lar den diskusjonen være. Sånn, nå er vi ferdige.

Altså, jeg fascineres over hvor ulike vi mennesker kan være inni. Inni er mer spennende enn utapå. Utapå er åpenbart. Vi ser raskt forskjell på en med kort brunt hår og stor nese sammenligna med en som har langt lyst hår og knott i midten av fjeset. Vi ser forskjellen med en gang, sant!?

Men vi er sannelig forskjellige inni hue. Han idioten på jobben, ja det er jo helt utrolig hvordan han har prestert å finne seg en kone, en søt en attpåtil. Hva ser hun i ham? Og hvordan kan Sara, i en alder av 24, fortsatt tro på at familiens hund virkelig reiste til en bondegård på sine gamle dager? Og hvordan kan Matthew (tok du den?) ha regna ut hvor stor andel av restaurantregninga dere skal ta hver før du en gang har fått fram kalkisen på mobilen? Og det utslitte oransje og brune dynetrekket på hytta som du synes er ganske så stygt, det dåner andre av i ren begeistring.

Vi tenker, føler, oppfatter, opplever og persiperer ulikt. Og det er ikke like synlig utapå som ulik hårfarge.  Men noen ganger blir det synlig. Det blir for eksempel synlig når Foreldremanualen skal kåre årets mammablogger.

Nå har jeg vært innom de aller fleste av de nominerte i de forskjellige kategoriene. Og det slår meg at det er et mangfold. Mangfold er bra. Men det slår meg også at det på en måte er to leire. Det er de voksne damene, som meg, med erfaring og refleksjon *kremt*, som slenger inn noen fremmedord i ny og ne for å vise at man har mer enn niårig skolegang (men som samtidig skriver på østkantdialekt så du blir litt forvirra). Og det er de unge og vakre med nuss og klem eller partybilder og fyllesjuke eller koselige bilder av småtroll med kake i fjeset og tekster som "er han ikke verdens nydeligste".

Og sikkert noen midt i mellom.

Gammel hest


Men jeg gjør meg noen refleksjoner. Hva er estetisk, hva er originalt, hva er velskrevet eller morsomt? Der er vi jammen forskjellige inni.

Ta velskrevet, for eksempel. Velskrevet for meg er ikke tekst med mange skrivefeil. For meg er korrekt stavelse og bruk av ord selve fundamentet for velskrevet. Men så reflekterte jeg litt over dette med alder. Kan det være at for en nittenåring så er ikke korrekt stavemåte et kriterium for en god leseropplevelse? Kanskje det ikke er viktig i det hele tatt? Kanskje det kun er sånne inntørka skrotter som meg, sånne som leser bøker laget av papir, som er opptatt av bevarelsen av det norske språk, som ikke synes det er ok å uttale kjøtt schjøtt og som får allergisk reaksjon av orddelingsfeil i hytt og gevær? Språkets utvikling og endring over tid krever et helt eget blogginnlegg, så vi lar den være akkurat nå. Men kan det være en sammenheng mellom alder og oppfatning av hva som er velskrevet, uavhengig av tekstens innhold?


Ung hestOg morsomt? Ja, hva er morsomt? Noen ler av en energisk komiker fra Bergen, en med søt komisk kone. Andre synes den samme mannen er heller slitsom. Der er vi forskjellig inni. Noen ler av folk som sklir på et bananskall og stuper inn i en kasse med appelsiner, som selvfølgelig triller utover og skaper enda mer rot og fall. Andre igjen synes en sånn scene er rimelig plump og blotta for underholdningsverdi.

Og det ramler helt sikkert inn noen her som lurer hva denne kjerringa gjør i kategorien "årets morsomste" hun som overhodet ikke er gøyal i det hele tatt. Det får jeg respektere og akseptere.

Akkurat som jeg ramler inn til noen og forundres over den bloggens oppslutning. Og samtidig tenker noen tanker om dagens forbilder og sånt som gæmliser tenker om ungdommen nå til dags og sånt..

I flere av kategoriene i nevnte bloggkåring er det mer enn et hestehode mellom den med flest stemmer og den med færrest. Mange av de med færrest stemmer er jo de bloggene jeg liker best. Siden jeg selv er det halte gamle øket bakerst i mitt heat, strever jeg her med å formulere meg på en slik måte at dette ikke oppfattes som ren sutring. 

Jeg sutrer ikke. Jeg undres bare. Jeg reflekterer over hvor ulike vi er inni - og så tenker jeg at det er ikke noe rart at en ung, rosa mor kan ha tusen stemmer mer enn nr. 2, blant tjueåringer er blogglesing en langt mer utbredt syssel enn blant førtiårige gæmliser. Er det ikke sånn? Spørsmålet er om kvantitet er avhengig av kvalitet. Jeg mener jo at mange av de andre halte økene bakerst i sine heat hadde fortjent større oppmerksomhet.

Mye er forskjellig, ikke bare utenpå....

Har du en mening?

Elisabeth

Bilder fra hest.no

42 kommentarer:

 1. Jeg er av en eller annen grunn en person som heller leser bloggen til "gæmlisene" tross at jeg er 25 år og tobarnsmor.

  Jeg har nok en haug med orddelingsfeil selv, men der de blir for åpenbare klikker jeg meg ut. Nå er mange av mine favoritt blogger (du er en av dem) nominert, og det synes jeg er koselig. Og jeg HÅPER at jeg eterhvert kan klare å kvalifisere med til en nominasjon nesteår :)

  SvarSlett
 2. Ha ha, veldig enig med deg Elisabeth, og har tenkt veldig mye av det samme sjøl. Men er jo vanskelig å uttale seg når man er med sjøl - hadde vært lettere hadde man stått utenfor;)
  Det har nok mye med at det er flere unge blogglesere og potensielle stemmere.

  SvarSlett
 3. Har en mening ja. Jeg måtte jo kikke på de som ligger noen hestehoder og væl så det foran mine favoritter. Og jeg tenkte bare: Hæh? (er det ikke sånn ungdommen sier?)
  Og skjønte at de var ikke i min "liker"-gruppe.
  Men sånn er det. Noen liker mora, andre dattera sies det.
  Jeg har stemt, men kan jo ikke stemme på samme person flere ganger. Sånn er det bare.
  Det burde vært en kåring for unge og en for "gæmliser".

  SvarSlett
 4. Jeg har iallfall stemt på deeeeeeeg!!!
  Go girl. Koz og klemzzzzzzzzz som DE sier ;))

  SvarSlett
 5. Ja til kvalitet sier nå jeg! Og mangfold! Men man kan undre når det kun er kvantiteten som bestemmer hvem som vinner til slutt.

  SvarSlett
 6. jeg leser nok også heller bloggene til di du kaller gæmliser! Passer nok snart i den kategorien også jeg... hehe
  Er enig i dette med at stavefeil og annen gramatikkfeil har invirkning på min leseopplevelse. Lykke til i kåringa! Du har fått min stemme!

  SvarSlett
 7. Ja, alder teller ikke alltid så mye for meg i alle fall... har et bredt spekter av blogger jeg leser, og bryr meg ikke om den som skriver er 20 eller 50 hvis det som blir skrevet/blogget om interesserer meg :)
  og ja, jeg har stemt, etter hjertet :)

  SvarSlett
 8. He he he he!!!
  Eg likte hestene!
  Fantastisk bra formulert! Folk er så forskjellige på mange måter. Og unge er sikkert ekstra forskjellige :)
  Og bra er det, sikkert...
  Og bare for å sei det: eg ligg heldigvis ikkje bakerst, men på ein god 4.plass!
  (men ganske mange hestehoder bak ungemødreoriginalbloggeren... - og med mykje færre stemmer enn deg...)

  SvarSlett
 9. Jeg er VELDIG enig med deg. Blei ikke Lynni Meister nominert som beste mammablogger i fjor??? Da blei den kåringa veldig useriøs i mitt hode. Og jeg liker ikke det der stemme-greiene. Det blir så urettfeigt, som niesen min pleier å si. Da blir det så tellende hvor mange lesere du har. Jeg liker jurier. :D
  Jeg synes forøvrig du er morsom. Bergenseren også.
  Ellen :D

  SvarSlett
 10. Jeg har ikke sjekka de bloggene du snakker om, men gammel og klok som jeg er så skjønner jeg hva du mener (gæmlisene tar slikt med en eneste gang). På bakgrunn av dette sier jeg meg hjertens enig med deg! Uansett hva andre måtte mene så kan du være usedvanlig morsom. Jeg koser meg med dine velformuleringer og betraktninger om det ene og det andre. Hilsen Siri:-)

  SvarSlett
 11. Jeg synes sånne kåringer er så sabla urettferdige. For det første så forstår jeg ikke hva mange gjør i kåringen, og for det andre så forstår ikke folk hvem de skal stemme på, og for det tredje er det ikke selvsagt at de med flest venner på Facebook går av med seieren uavhengig av kvalitet og innhold?

  Blodig urettferdig og misvisende med andre ord. Nei, da holder jeg heller min egen avstemning og suser rundt hos de jeg digger og koser meg der...

  Bakerst på listen?
  Makan!

  SvarSlett
 12. Spennende tema.
  Tror det er vanskelig å måle en bloggs kvalitet ved hjelp av en avstemming. Mobilisering av "venner" og kjente på andre "sosiale medier" kan kanskje også spille en rolle? Liker når du skriver reflekterende tekster...
  :)Beate

  SvarSlett
 13. Ja, egentlig er de stemme greiene hvor det er mulig å se hvor mange stemmer noen har fått, litt for dårlig løsning. Det merket jeg godt da jeg holdt Gulrotbertas uhøytydelige award... ;)

  Det burde være en liten jury. Som helst ikke har noe med blogger å gjøre, i det daglige. Så blir det nøytral vurdering av innhold, utseende og greier.

  Manga blogger er flotte. men blir det for mye muffins med krem og søte baby-bilder så orker jeg ikke lese. Det kan komme av at jeg føler meg ferdig med babyer selv, kanskje?

  Ang orddelings feil... Jeg oppdaget at jeg måtte dele ord for at de skulle bli riktig oversatt til engelsk. ellers ble det bare rot. Og så er jeg veldig glad i å pause med kommaer hehehe ;D

  Forøvrig trenger man ikke ha mer enn 9 år grunnskole for å kunne vanskelige ord, det kommer an på hva slags bøker man liker å lese utenom.. Litt kvelurering ;)

  Og de hestene, veldig morsomt :)

  SvarSlett
 14. Jeg har lurt også.

  Her er det nok en generasjonskløft. Jeg burde sikkert ha brukt lunsjpausa på jobben og stemt fra alle maskinene på dere som kan skrive.

  SvarSlett
 15. Hurra!

  Dette var særdeles godt skrevet.
  Jeg deler dine tanker til fulle.

  I begrepet "årets mammablogg", så ligger det gjemt noe om mammakvaliteter, synes jeg. Jeg er redd slik opphausing av veldig unge mødre, vil gi dem en slags status blant unge jenter. Og an aksept for å ikke jobbe eller ta utdanning, men heller kjøpe og atter kjøpe. (For det ligger vel ikke akkurat så mye godt foreldreskap mellom linjene)

  Humor, ironi, livsvisdom, skråblikk er og blir viktigst. Og et modent språk. Og et tålelig ryddig familieliv.

  (Oi,forresten, blogget ikke du om noen støvletter her i høst? Hi hi. )

  SvarSlett
 16. Camilla, du har irriterende god hukommelse. :-)

  Tusen takk for flotte kommentarer, jenter. De er verdsatt. Godt å vite at vi er flere som tenker noenlunde likt.

  SvarSlett
 17. Veldig enig med deg her, kategoriene blir feil. Rett og slett. At blogger med mange lesere fortjener å bli med på en kåring , ja så klart! Men er det ikke en jury som plukker ut etter folk har sendt inn forslag? Burde ikke den kloke upartiske juryen da sett hvor hen de originale bloggene skulle hen f eks ... Reagerte mest på den kategorien. Og skal slutte ha prestasjonsangst for kommaregler og orddelingsfeil hehe det betyr jo ingenting. Eller jo. Liker når folk kan rettskriving. Men budskap er viktigst- godtar at enkelte rett og slett ikke kan rettskriving. Og til slutt mener jeg de som rett og slett har en ren dagbok på nett kunne hatt en egen kategori.

  SvarSlett
 18. Jeg har stemt fra hjemme-pc-en, jobb-pc-en, ipaden og nå kom jeg på at jeg kan stemme fra telefonen også. Fire ganger kan jeg stemme. Jeg kan love at det ikke ramler en eneste ung dame inn i min stemming. Ikke fordi jeg ikke liker unge damer, men fordi jeg ikke synes de når opp. På langt nær!

  SvarSlett
 19. Hehe, heilt med på den! Eg har stemt på deg og Pia eg, endå eg sikkert er i alderen for å heller stemma rosa... Trur du er inne på mykje som stemmer i refleksjonane du gjer ja. Tenkjer ofte på det med kvantitet/kvalitet. Og på at eg heller vil ha ein blogg som eg sjølv kan gå god for, med få lesarar, enn ein blogg med mange lesarar men lite fornuftig innhald;)

  SvarSlett
 20. Røsslyng, men det er jo akkurat det at det som er meningsløst for noen er givende for andre. Der kan vi være veldig forskjellige. :-) For jeg antar at de som er veldig aktive med å besøke og kommentere en blogg finner innholdet givende.

  SvarSlett
 21. Du fikk meg til å humre, det liker jeg (men jeg er da også halvgammel, eller rettere sagt halvung).

  SvarSlett
 22. Som gammel og seig mærr er dette helt klart tanker og refleksjoner jeg både kjenner igjen og identifiserer meg med.... jeg har også de siste dagene gjort meg opp noen tanker om denne konkrete og andre lignende kåringer... og som det er sagt over her så syns jeg de er urettferdige fordi de så tydelig avhenger av antall folgere/ faste lesere og antall venner på face og endel mindre om det faktiske innholdet i bloggen.

  Jeg har flere av mine favoritter nominert, deriblant deg, så i år som i fjor er det å ta fram alle mulige elektroniske dingser med nett å fordele stemmer.

  Jeg klarer heller ikke å stemme med hode faktisk.... hvordan kan Jeg gi en av mine bloggvenner en stemme og ikke den andre? Syns det er vanskelig. Jeg ville definitivt ha anbefalt jury til neste år og nominasjon kun Per mail....

  But who am I to talk lizzm.... et seigt øk... sukk

  SvarSlett
 23. Godt sagt! Og jeg undrer meg veldig jeg og. Synes hele awarden blir litt tullete for min del, men jeg har stemt likevel. På deg! :)

  SvarSlett
 24. Enig med de aller fleste kloke ordene dine, men nå er jo jeg også en veldig ungdommelig dame (snart i 40-årene) ;)
  Det viktigste er vel at man bruker tiden sin på det man selv mener gir størst utbytte :)
  Selv om man har en million milliard følgere så er ikke det ensbetydende med kvalitet......
  Klæm

  SvarSlett
 25. Jeg lurer på når vi skal slutte å bli overrasket over at det ikke er "de beste" som vinner i kåringer.

  En ser det i alle kåringer, fra Idol til Vixen. Vi må slutte å bli overrasket. Med mindre det er uavhengige jurier av "likemenn", som kårer vinner så vil det aldri bli rettferdig.

  For de som ikke vinner i disse kåringene så tror jeg nok trøsten bør ligge i at deres målgruppe ikke er størst. Det er ikke deres målgruppe som har tid til å stemme 40 ganger for dagen, fra alle pcene på skolebiblioteket.

  De som ikke vinner har trofaste følgere som setter pris på det som skrives. De ble også nominert. En ære i seg selv.

  SvarSlett
 26. Bra inlägg. Slår mig att jag tycker precis som du att en blogg skall vara välskriven (trots att jag själv är förvirrad svorsk och inte kan skriva för fem öre längre). Annars kände jag att jag satt och nickade och humrade för mig själv här i soffan av detta :).

  SvarSlett
 27. Och en sak till. Läser också hellre mer erfarna och som har några år på nacken bloggar än fjortisbloggarna med fyll och fanteri..

  SvarSlett
 28. Hei Elisabeth :)
  Du bruker vanlig symaskin til tvillingsøm. Du bytter synåla med ei tvillingnål. Man må altså ha to sånn pinner til å sette trådsneller i. Om du ikke har det, har jeg råd for det også.
  Ellen :)

  SvarSlett
 29. Bra innlegg. For det er ufattelig hvor forskjellig folk er og kan være, og, som du sier, mangfold er bra. Men likevel er det fasinerende og underlig å se hva som faller i smak og hos hvem. Tenk at kvalitet betyr så ulikt for så mange! Slik sett er det i grunn umulig å forholde seg til slike kåringer, utenom som ren underholdning selvsagt.

  Uansett- jeg mener likevel å gjenkjenne "riktig" kvalitet når jeg ser det- og hos deg er det denne gangen også meget fiffig illustrert; ung og gammel hest- DET vitner om kvalitet!! :)

  SvarSlett
 30. Du får det sagt på ein morsom og kreativ måte!
  Eg stemmer frå alle datamaskiner og telefoner eg kan, på deg og Pia.

  SvarSlett
 31. Det burde vært en jury inni bildet her, det har jeg sagt helt fra starten. Ellers blir det feil, bla av de grunnene du nevner.

  Det burde heller ikke være lov å nominere via facebook og mail, pga dette med å kunne legitimere hvem som er stemt på og hvorfor de er plassert i de ulike kategoriene. Ikke alle er nemlig stemt inn i den kategorien de er plassert i! (har hemmelige kontakter, blunke blunke)

  Dette blir en kåring på grunnlag av kjendisstatus og publisitet, ikke på grunnlag av kvalitet.

  Akk jajajaja. Ikke så farlig for meg, men synes det er leit på vegne av litt frustrerte medbloggere.

  Bra innlegg ditt gamle øk.

  SvarSlett
 32. Jeg har ikke fått sett så mye på de nominerte ennå. Men jeg tenker vel likt som deg. Men jeg syns uansett at språket er viktig for at jeg skal lese videre, enten det er hos den unge rosabloggeren eller hos den 40-årige mammabloggeren. Og i mellom mer hverdagslige innlegg må det være et og annet innlegg med refleksjon eller ettertanke. Da trives jeg, og leser videre!

  SvarSlett
 33. Jeg kunne ikke sagt det bedre selv!
  Når det gjelder dette med hva en velskrevet blogg er satt jeg med AKKURAT den samme oppfattelsen da jeg tok en runde blant de nominerte. Skrivefeil de luxe er i mitt hode helt uaktuelt skal man kunne kategoriseres som velskrevet. Jaja, det er vel som du sier - vi har forskjellige oppfatninger av hva som er viktig. Jeg er av typen som klikker meg fort ut av en blogg om det er masse skrivefeil, det ødelegger liksom leseropplevelsen for meg. Det er sikkert forferdelig stygt gjort overfor f. eks mulige dyslektikere som virkelig er tøffe og skriver...
  Anyhow, gratulerer med VELfortjent nominasjon! Og lykke til :) Og god helg!
  Klem fra Barbro

  SvarSlett
 34. En dyslektiker har all rett til å blogge. Og kan ha en spennende lesverdig blogg! Men kan den kalles velskrevet? Bare lurer på definisjoner her...

  Vanskelig å si for mye når en er nominert sjøl, er jo fornøyd med det- men denne saken har jeg diskutert sjøl med flere før du tok det opp Elisabeth. Er litt forundret bare.

  SvarSlett
 35. Alexia, jeg mener ikke at dyslektikere ikke skal ha rett til å blogge, bare for å understreke det.

  SvarSlett
 36. Velskrevet for eg, betyr at innholdet er bra, dvs det budskapet bloggeren forsøker å få frem. Så får man overse skrivefeil.. Jeg oppdager ofte småfeil etter å ha postet, og korrigerer så godt jeg kan, men skikkelig korrekt, det tror jeg aldri jeg får til. Til det er jeg altfor glad i å bruke komma.... ;)

  SvarSlett
 37. Akk ja.
  Skjønner jeg er heeelt på jordet. Har ikke satt meg mye inn i dette med bloggkåringer. Men det er helt greit. For meg.

  Noen liker mora, andre liker dattera. Sånn er'e vel bare. Her i verden.
  Bloggkåringene er vel ikke gjort av nøytrale, profesjonelle osv. Hva vet jeg..

  Men moro at du er nominert da! Jeg heier på deg.
  Dine ord og bilder får meg til å smile, undres og skaper refleksjon. Nok til at jeg får lyst til å kikke innom her flere ganger.
  Keep ut the good work!

  SvarSlett
 38. Jury fremfor "folket" er nå min mening. (med årets spellemannsutdeling) friskt i minne. Mange fine blogger var nominerte ifjor, men hadde ikke samme hurragjengen i ryggen. Det gjør ikke disse bloggene mindre velskreven, morsom eller estetisk. Synes jeg.

  Ps: Enig i at velskrevne blogger ikke bør syde av skriveleif. Bloggene kan være fine, men velskrevne?

  Fin helg!

  SvarSlett
 39. Jeg har også lurt litt på enkelte, men det blir jo slik at de med flest lesere også får flest stemmer. Hvor rettferdig det er kan jo diskuteres. Bortsett fra i min egen kategori så er neste alle mine favoritter i bunn og for meg virker det merkelig. Men smaken er som baken og jeg er jo bare et gammmelt øk jeg også;-)

  Når det er sagt så ser jeg at jeg har dobbelt så mange stemmer som jeg vanligvis har unike treff på bloggen på en helt vanlig dag. Og det må jeg si meg godt fornøyd med - selv om jeg befinner meg et godt hestehode bak nestsiste og et lysår bak førsteplassen:)

  Jeg har stemt med hjertet og en av mine gikk til deg:)

  Fin dag og god helg til deg,
  Hanne:)

  SvarSlett
 40. Jeg er ikke så veldig opptatt av slike kåringer, men synes absolutt din velskrevne, morsomme, varierte, blogg fortjener heder og ære. Lykke til!!

  SvarSlett
 41. Jeg er enig med Lill. Karing eller ei. Innlegget ditt var til ettertanke og din blogg er blant mine favoritter. Men sa er jeg vel blant de gamle hestene, jeg ogsa. Rosabloggerne kjenner jeg ikke noe saerlig til. Har sett en og annen, men ingen av dem skrev om noe jeg synes var interessant eller verdt a bruke tid pa. Ja, det blir som Mormor Inger sa - noen liker mora og noen liker dattra. Nar det er sagt - nar skal forresten Trollet begynne a blogge? :-)))

  SvarSlett
 42. Jeg har vel egentlig altfor mange meninger. Jeg mener forresten at den gamle hesten antaglig har mark siden den er så full av ragg akkurat under magen, men det er sikkert fordi jeg er gammel hestejente. Jeg mener også at den hvite er vakker, men fyttirakker`n så vanskelig det er å faktisk holde en sånn hvit skjønnas nettopp plettfri og hvit. Jeg er sikker på at i neste rute har den lagt seg langflat i en sølepytt og ruller seg sotsvart.

  Jeg skjønner hva du mener, og ser jo den samme utfordringen i alle sjangere i bloggverden. Noe provoserer rett og slett på feil vis, så da rusler jeg pent vekk. Noe provoserer så jeg bli engasjert, og noe gir meg bare gode smil og gjenkjennende nikk. Siden jeg har store barn selv og faktisk har blitt ekstrabestemor, surfer jeg ikke mest på mammabloggene, men jeg ramler jo innom til tider. Når jeg detter innom nettopp en skikkelig rosa "jegerpartymammasehvorsøtungenminer" blogg rygger jeg pent ut. Så tenker jeg hvordan jeg selv hadde fremstått nettopp da jeg var 19 1/2 og hadde blitt mor selv. Takk og lov for at jeg unnslapp både den og FB tiden. Det er nesten litt skummelt..

  Først nå så jeg hvor gammelt dette innlegget var, men det engasjerte uansett årstall. Som du ser er jeg på skikkelig rundtur hos deg i kveld. Skal ikke slite deg ut helt med en mening i ethvert innlegg, men jeg trives alltid på tur hos deg, nettopp fordi du klarer å engasjere med både stort og smått :)

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...