lørdag 28. april 2012

Er det naturlig å smatte?

Er det naturlig å smatte og slurpe når man spiser?

Ja, dette filosoferte jeg over, ensom ved et hotellfrokostbord nylig. Jeg tenker på mye rart og akkurat da var det dette temaet som opptok meg.

Er det egentlig naturlig å smatte og slurpe når man spiser, men har vi stagget den lysten, lært oss av med det på lik linje som vi lærer å holde inne en rap eller promp for å ikke plage andre?

Jeg har kun besøkt ett land i Østen, Kina. Der hadde de litt andre bordvaner og manerer enn vi i Norge er vant med. For eksempel var det visst helt greit at herremenn som trenger litt kjøling heiser t-skjorta oppunder armene og blotter både mage og rygg. På fin restaurant.

Spiselydene fikk også fullt utløp. Det ble smattet og slurpet mens spisepinnene måkte nuddelsuppe inn i gapet. Og ingen reagerte på det. En helt naturlig del av måltidet, virket det som.

Og hvorfor kom jeg til å tenke på dette ved det norske frokostbordet? Jo, på nabobordet satt tre menn med asiatisk utseende. Nå skal jeg ikke påberope meg språkkunnskaper på det nivået, men jeg innbiller meg de var kinesere. Tror ikke det var koreanere. Muligens japanere. Modern spurte en gang en kineser om hvordan man så forskjell på en japaner og en kineser. -Japanere har kamera på magen, var svaret hun fikk. Disse tre herrene hadde ikke kamera, men jeg skal ikke konkludere med oprinnelsesland likevel. 

Ænnivei, de smatta - og slurpa! De heiv innpå med brød med eggerøre og spekeskinke og brukte gaffelen til hjelp. Kniven lå urørt. Ublyg som jeg er så studerte jeg dette eksotiske innslaget. Og tenkte på dette om smatting og slurping egentlig er noe naturlig, noe kroppen ønsker å gjøre, men som vi avvenner oss med?
Hva tror du? Er det unaturlig og naturstridig å skjule spiselyder? Gjør vi det kun for at vi har vokst opp med den læren og aldri har stoppa opp og spurt oss selv hvorfor? Er det kun kultur? Har de skjønt noe andre steder i verden som ikke vi har forstått? Er det noe forløsende ved å smatte? Er det bra for fordøyelsen, kanskje?

Herremin, dette kan jo overføres til mange felt. Amming, for eksempel. Vi ammer åpenlyst. I USA blir de forferda om det dukker opp en brystvorte på tv'n. Vi barberer leggene. Det er ikke normen mange andre steder. De fleste nordmenn er skeptiske til silikonbryster. Noen fortalte at i Brasil har "alle" det, uten at jeg har lett opp noe statistikk.

Men altså, vi får ta en ting om gangen. Nå gjaldt det smatte- og slurpelyder. Burde vi slippe lydene løs? 

Elisabeth, opptatt av de virkelig viktige sakene i livet

Illustrasjon fra hiltonbusiness.com, av alle steder..

15 kommentarer:

 1. Er helt sikker på at det er kulturelt. Jeg skulle bodd i Kina.
  Ellen :)

  SvarSlett
 2. Det er store forskjeller - i noen land er det helt greit å rape etter maten. Smatting er nok naturlig.

  SvarSlett
 3. Har ingen ekspertise forklaring på det, MEN for meg er det helt unaturlig å slapse og rape, tror heller ikke det vil hende at jeg blotter mage og rygg på fin restaurant... Dette må da være kulturellt betinget?! Artig innlegg - og alltid moro å reflektere over forskjellene!
  God Helg!

  SvarSlett
 4. Hihi. Ikke vet jeg, men greit å gruble litt på det uansett. Mon tro om de tenker over at de lager lyd, eller at vi ikke gjør det. Og hva syns de om den lydløse spisinga til nordmenn? Du må spørre neste gang.

  SvarSlett
 5. Hihi. Ikke vet jeg, men greit å gruble litt på det uansett. Mon tro om de tenker over at de lager lyd, eller at vi ikke gjør det. Og hva syns de om den lydløse spisinga til nordmenn? Du må spørre neste gang.

  SvarSlett
 6. Hihi. Ikke vet jeg, men greit å gruble litt på det uansett. Mon tro om de tenker over at de lager lyd, eller at vi ikke gjør det. Og hva syns de om den lydløse spisinga til nordmenn? Du må spørre neste gang.

  SvarSlett
 7. Hihi. Ikke vet jeg, men greit å gruble litt på det uansett. Mon tro om de tenker over at de lager lyd, eller at vi ikke gjør det. Og hva syns de om den lydløse spisinga til nordmenn? Du må spørre neste gang.

  SvarSlett
 8. Kjenner en som slafser når han spiser. Spesielt når han spiser "gummi-godteri", men også når han spiser mat. Det er IKKE pent å høre på!

  SvarSlett
 9. Det er ikke pent å høre på, men helt klart en naturlig ting som vi har blitt "avlært". Tenk deg smattingen når babyen ammes f.eks., den er ikke tillært. At ungen smatter og raper og promper når han spiser, det er naturlig adferd. SÅ begynner vi å avlære det. :-) Jeg syns det er GRUSOMT når folk smatter ved maten. (Ja, ikke babyene da, men..) :-D

  SvarSlett
 10. :) jeg tror helt sikkert at å smatte og slafse egentlig er det vi ville gjort dersom vi ikke hadde avlært det :)

  SvarSlett
 11. He, he, jeg burde sende nordlendingen til Kina:-)

  Apropos lamineringsmaskinen, den er i A3 størrelse (fra Clas Ohlson).

  SvarSlett
 12. Jeg konkluderer med at smatting og slurping ikke er normalt siden jeg blir direkte uvel av å høre på nevnte lyder. Urk.

  SvarSlett
 13. Eg blir gal av folk som smattar
  Artig innlegg:-)

  SvarSlett
 14. Dette er nok kulturelt, ja. Ok med forskjeller, synes jeg. Med mine egne kultur-briller sa er jeg ikke spesiell tilhenger av verken smatting eller slurping... sann til hverdags :-) Men de andre far da for guds skyld bare holde pa. Sa lenge jeg ikke MA! :-)

  SvarSlett
 15. Det var helt sikkert kinesere som slafset og rapet. Har hørt det faktiske er uhøflig å ikke
  smatte og rape, når man spiser i KIna. Tegn på at maten ikke er god/smaker godt hvis man ikke gjør det.
  Var i Japan for 2 år siden. Der smattet de ikke.

  Han jeg deler seng med smatter og slurper. Hender jeg må be han om å lukke munnen når tygger. Men han er ikke kineser.

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...