torsdag 4. oktober 2012

Skal jeg ta hensyn til deg, du usynlige leser?

Frøken Makeløs skrev nylig en kronikk på Nrks debattside Ytring om glansbildet vi bloggere ser ut til å male av oss selv under tittelen "Se hvor flink jeg er".  Artikkelforfatteren har mange gode poeng og temaet er interessant å diskutere.

Folk har kanskje ikke godt av å lese blogger med perfekte hjem, rene barn og rosa cupcakes. Man kan få prestasjonsangst av sånt. Men jeg henger meg opp i ett begrep; De usynlige leserne; Og de aller fleste som leser blogger, legger aldri igjen en kommentar. Sånn sett er de usynlige og lett å glemme. Det betyr ikke at de ikke bør tas hensyn til."

Ok. Og jeg som synes det er stas med de usynlige leserne, de uten egen blogg, de som leser blogger fordi de finner det underholdende og givende på en eller annen måte, ikke fordi de skal gjengjelde et besøk eller kommentar i egen blogg. Jeg synes det er stas med kommentarer fra alle de "kjente", bevares, men det er noe ekstra hjertemørende når en "usynlig" for en gangs skyld kommenterer.

Som denne fra "ukjente" Maria uten blogg, som ble postet forrige måned på mitt aller aller første innlegg fra november 2009:

Hei Elisabeth

Jeg googlet "bommull på vegger og tak" for noen dager siden og havnet rett i din loftsstue. Der har jeg på en måte blitt siden. 

Nå har jeg lest hele 2012 baklengs- og storkost meg- men når disse truse-matche-klærkonkuransene og sånt dukket opp så var det jo leit å ha lest fasiten først.....

Så derfor er det nå offisielt: Jeg begynner her. Og nå gleder jeg meg til mange dager med hygge og latter framover. Tusen takk skal du ha som deler.

:-) Maria

Kjære Maria. Tusen tusen takk, you made my day, som det heter. Gjevt, gjevt, gjevt. Om det dukker opp en blomsterkvast på døra di så er den fra meg. Da har jeg funnet IP-adressen din og spora deg opp. Ok, lite sannsynlig, jeg er for lat til sånt hacker-arbeid. Men tanken var god.


Men altså, de usynlige leserne som Frøken Makeløs peker på. Hvordan skal jeg ta hensyn til dem? Om jeg skulle tenke på alle potensielle lesere der ute, om jeg skulle hatt konstant i bakhodet at jeg ikke skulle fornærme, sjokkere eller provosere noen, da hadde jeg måtte gå over til å legge ut bilde av en tekopp og kun "ha en god dag, fininger!". Da hadde vel ingen blitt provosert? Eller jo, om det finnes andre lesere som meg så hadde de blitt provosert av den tekoppen. Noe så meningsløst.

For jeg takler ikke det meningsløse. Det må være noe mening i det jeg publiserer, om det er søppelbøtter, interiørtips på Elisabeth-vis eller noe vellykka jeg har laga. Når jeg tenker meg om så er vel sistnevnte muligens i se-hvor-flink-jeg-er-kategorien......ha ha ha.

Det kan hende at det er meningsløst for noen som mer eller mindre bevisst havner Innerst i veien. Ja, det får jeg leve med. For det som gir mening for meg, kan være meningsløst for andre. Om omvendt. For sånne nevnte tekopp-innlegg er tydeligvis givende for mange andre, tatt i betraktning antall kommentarer.

Men det jeg selv rabler ned er på en eller annen måte givende for meg. Og jeg skriver for min egen del. Mulig det høres noe egoistisk ut, men det er jo innerst inne sant. Bloggen er mitt fristed, her bestemmer jeg. Her kan jeg skrive om akkurat det som ramler innom hodet mitt. Og det er stort sett ikke tunge saker som krever mye research og som åpner for meningsfulle debatter. Sånt arbeid kan jeg holde på med mellom klokka 8 og 16.

Men når det er sagt; Det hadde jo ikke vært det samme uten lesere. Det hadde ikke vært det samme uten lesere som kommenterer. Så takk for det. (Nesten frista til å slenge på fininger, men da hadde jeg provosert meg selv.) 

Nei, jeg skriver ikke for å imponere. Jeg skriver for å underholde. Underholde meg selv og forhåpentligvis andre. Så beklager, usynlige lesere, jeg vet ikke hvordan jeg skal ta hensyn til deg. Du må i så fall gjøre deg synlig ved å ytre dine meninger og ønsker i en kommentar, men da er du ikke usynlig lenger og dermed diskvalifisert....

Ikke lett dette her.

Tror jeg bare fortsetter som før, jeg. Takk.

Elisabeth


Bildet er lovlig henta fra iStockphoto og har ingenting med saken å gjøre.


63 kommentarer:

 1. Jepp, jeg blir litt svett av at man skal passe seg så innmari så ikke noen blir lei seg. Da blir det kjedelig. Takker!

  SvarSlett
 2. Fortsett som før du ja. Bloggen din e et fristed for mange andre enn deg :o)

  SvarSlett
 3. Godt sagt, finingen! Og så er det jo helt frivillig å lese, man må jo kunne gå ut fra at de som ikke trives, forlater lokalet? Bergljot, synlig leser og fan

  SvarSlett
 4. Hva?? Skal du ikke ta hensyn til meg?? Åsså i dag da, når jeg er anonym å greier....  Hihi... Bare måtte :) hilsen Katrine som ikke får logga seg inn med iPhonen og som synes du skal fortsette som før for da kommer i alle fall jeg tilbake søta ;)

  SvarSlett
 5. Jeg koser meg med kaffekoppen og bloggen din hver morgen. Et kjærkommet fristed. Har vært fast usynlig leser et års tid.
  Hilsen usynlig.

  SvarSlett
 6. Da starter jeg med å si god dag finingen,
  og kanskje du blir litt provosert på morgen kvisten:)
  Kanskje du setter mummi kaffekoppen i halsen:)
  Ikke koppen,men kaffen:)

  På din blogg er det du som bestemmer,forsett med det:)

  Nyt dagen!!

  Klem Linda:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha, ikke provosert. Ha en fin dag du også.

   Slett
 7. Bra sagt (som vanlig!) Kanke tenke på alle som kan bli lei seg, da blir det jo ikke no morro i det hele tatt! Hilsen en nesten-usynlig;)

  SvarSlett
 8. Synes du skal fortsette som før jeg. Jeg leser bloggen din titt og ofte, og legger noen ganger igjen en liten kommentar. Du har den fornøyeligste bloggen jeg vet, så om noen blir støtt av dine innlegg, ja så får de heller finne noe annet å gjøre.
  Ha en super høstdag Elisabeth, og gled deg over alle oss som elsker bloggen din.
  Stor klem fra Linda ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er jeg frista til å skrive "koz og klemz", men nøyer meg med et stort "takk"!

   Slett
 9. Synes du skal fortsette som før jeg. Jeg leser bloggen din titt og ofte, og legger noen ganger igjen en liten kommentar. Du har den fornøyeligste bloggen jeg vet, så om noen blir støtt av dine innlegg, ja så får de heller finne noe annet å gjøre.
  Ha en super høstdag Elisabeth, og gled deg over alle oss som elsker bloggen din.
  Stor klem fra Linda ;-)

  SvarSlett
 10. Keep it coming, du!

  Tenker at bloggkritikere ikke vært på noen av de oppegående bloggene. Som din!

  SvarSlett
  Svar
  1. he he, nei, om de bare hadde svingt innom Innerst i veien så....

   Slett
 11. Bare fortsett som før du, takk! Bloggen din er akkurat sånn den skal være.
  Ellen :)

  SvarSlett
 12. Likar bloggen din akkurat slik den er:) Eit friskt innslag!

  SvarSlett
 13. Don`t fix it if it aint broken, heter det så fin:)

  SvarSlett
 14. Flott! Blogger er heldigvis helt personlige, og det skal de være. Jeg blir ikke provosert av noen blogger, for det er en plass der folk kan være akkurat som de vil, og det bør de være. Enten de er rosa, grønne, sorte, blå eller røde. Men jeg kan bli engasjert. Jeg blir normalt ikke engasjert av en tekopp, men jeg kan bli inspirert til å ta en avlappende halvtime selv. Det kan dog bli litt kjedelig når jeg ser den samme te-koppen for tolvte gang. Da er det ikke sååå personlig lenger. Og de har nok tatt for mye hensyn til leserne.
  Ok, det er en ting jeg blir provosert av. Og det er fordommer mot bloggere eller putting av alle bloggere i samme bås! Jeg liker forskjeller, jeg liker nye vinklinger. Punktum finale og keep on!

  SvarSlett
 15. Nå har jo alle den muligheten til å lese akkurat hva de vil, så det styrer jo leserne selv. De som liker det de leser, kommer tilbake. De som ikke gjør det, har et hav av andre blogger å lese. Det er godt med variasjoner :)
  Så fortsett som du gjør :)

  SvarSlett
 16. Fortsett trygt som før du, Elisabeth! Til glede for både synlige og usynlige lesere. :-) Jeg syns nå man skal blogge om det man føler for jeg da..og når man føler for det. Blir litt feil for meg i alle fall og spørre: Hva vil dere jeg skal skrive om? Ser noen gjør det, og da er det vel riktig for dem. Så gjør jeg det som er riktig for meg, og du for deg. Riktig for noen blir det uansett. :-P

  Ha en strålende dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Uaktuelt for meg å bli diktert hva jeg skal skrive om, da er motivasjonen og inspirasjonen på bånn. Jeg må bare skrive om akkurat det som faller meg inn.

   Ha en strålende dag du også, Elin.

   Slett
 17. Hei! Jeg har ikke blogg selv, men koser meg masse med å følge flere blogger som omhandler både det ene og det andre, deriblant din. Og jeg storkoser meg, blir inspirert, provosert, får meg en god latter titt og ofte, og noen innlegg får meg til å tenke litt ekstra. Kan til og med gråte en liten skvett... Men den enkelte blogger må gjøre som det føles best for seg, vi er alle forskjellige, og man kan ikke tenke på å behage alle;) Så fortsett i samme stil, alle sammen, sier jeg:) Ha en strålende flott høstdag!

  Eli S

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eli S, hyggelig å "se" deg. Veldig enig i det du skriver.

   Vi har alle ulike sider og så velger vi selv hva vi vil vise på nettet. Mine aller dystreste sider blir ikke eksponert her, men det hender jeg kommer med noe alvorlig. Som etter 22.07.11 eller tsunamien i Japan.

   Slett
 18. Hald fram som no, elles får eg abstinens ;) Er avhengig av kaffi og ei fast bloggrunde kvar morgon. Å lese om kva som skjer innerst i veien, er eit av dagens høgdepunkt, så det så!
  Har sagt det før; du og nokre damer til, er grunnen til at eg er her.
  Dersom du les mellom linjene, så er det ein klemz der:)

  SvarSlett
 19. Fortsett i samme stil som nå.

  Cecilie

  SvarSlett
 20. Skriv som du gjør - ikke forandre på noe! Du er en av mine favoritter og jeg slenger på et hjerte også, så blir det liksom helt fra ♥ mitt!

  SvarSlett
 21. Hallo! Jeg er en usynlig leser, og deg har jeg fulgt i laaaange tider! Storkoser meg med alt du finner på å skrive om;-) Så fortsett for all del i samme spor , finnes ikke noe mer avslappende og godt enn å krype opp i sofen , og trykke seg igjennom en sju åtte blogger når man har fri.. Så tusen takk for titten og undrholdningen;-) Hilsen Monica
  .

  SvarSlett
  Svar
  1. Værsågod, bare hyggelig. Bare veldig hyggelig.

   Slett
 22. Godt sagt, Elisabeth :-)

  Ha en flott dag, finingen ;-) - klem Siv

  SvarSlett
 23. Takk for alle givende tilbakemeldinger. Det var aldri meninga å fiske etter komplimenter, blir flau av sånt.

  SvarSlett
 24. LIKER! :) Og herved linker jeg denne inn til mitt innlegg :)

  SvarSlett
 25. Problemet er ikke den enkelte blogger, men summen av alle bloggene som underholder. Det er det frk Makeløs tar opp, slik jeg forstår henne.

  Det er ikke lett å finne blogger som er samfunnsengasjerte mer enn to ganger i året, det er ofte langt mellom hvert innlegg som ikke fokuserer på alt man er god til. Og jeg lurer på hvorfor det er slik? Jeg tenker ikke på deg og din blogg, men summarisk. Sier det noe om hva slags samfunn vi lever i? Har vi ikke rom for svakhet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Blogg-begrepet har fått en ufortjent dårlig klang. Etter min mening har media bidratt stort ved å trekke fram blogger og bloggere som i liten grad representerer mangfoldet.

   Det er jo det som er så flott, det finnes samfunnsengasjerte blogger, sykdomsblogger som er til støtte for andre, morsomme sarkastiske blogger, matblogger, all verden interiørblogger, rosa mammablogger og enda mer rosa fjortisblogger. Burde være noe for alle.

   Det kreves selvfølgelig langt mer å skrive noe velformulert om safunn og polikk enn å vise dagens outfit (selv om det sikkert er utfordrende nok).

   Jeg hang meg altså opp i dette med usylige lesere, er ikke uening i det andre.

   Kan det være en sammenheng med alder? Personlig er jeg langt tryggere på meg selv og mindre selvhøytidelig nå enn da jeg var noen og tjue. Men da fantes det ikke blogger så jeg levde i uvisshet over alt jeg ikke kunne ha ha.

   Slett
  2. Lammelåret har forstått det. Det er ikke den enkelte blogger som er problemet, men summen av det. Når veldig mange blogger om sine perfekte liv, blir det totalt sett et problem. Det kan ikke bli slik at det er tabu å snakke om det som er vanskelig og kjedelig, at man føler seg mislykka fordi alle andre tilsynelatende fikser ting så utrolig bra.

   Helt klart at bloggsfæren er veldig mye mer nyansert enn det media har klart å få frem. Jeg forsøkte å dra frem noen eksempler på gode blogger i kronikken (og håper de har merket det på lesertallene sine?) men akkurat det ble visst helt borte i kritikken om at jeg henger ut bloggere, er lite raus og er ute etter å "ta" andre. Jaja.

   Du sier du blogger for deg selv. Og det er sikkert riktig. Men hvis det bare hadde handlet om deg selv, kunne du jo like gjerne skrevet et Worddokument. Jeg antar at dialogen med og responsen fra leserne er ganske avgjørende. Da syns jeg jo faktisk at man også bør ta litt hensyn til dem.

   For meg er blogging litt som å sitte på kafe med gode venner. Man skravler i vei om det ene og det andre - og merker ikke nødvendigvis at alle som sitter ved de andre bordene på kafeen er helt stille og bare lytter. Hvis det er din kafe og de har kommet dit for å høre på deg, syns jeg i grunnen det er litt ufint å ikke bry seg om deres respons på det du sier - selv om de er helt tause.

   Ja, alder har nok en del å si. Og også livsfase. Jeg er voksen og vel så det (37, yaikes), så jeg er jo ganske trygg på meg selv. Men da jeg ble mor, ble jeg veldig usikker. Det tror jeg er en ganske vanlig reaksjon i en ny fase av livet.

   Slett
  3. Argumentet om at folk kan tenke selv og burde skjønne at alt ikke er som det framstår i en blogg forutsetter nok en god del ting, som at man er trygg på seg selv og sin rolle. Det ER forskjell på en trygg 40-åring og en usikker 20-åring.

   Når det er sagt så finner jeg stadig inspirasjon hos andre, deg også, selv om innleggene ikke er åpenbare samfunnskritiske. Jeg klarer å trekke alvor ut av det meste, hehe..

   Så bloggen din er ikke bare fjas, den er heller ikke tung og dyp, men har en grei miks av alt. Synes jeg.

   Jeg vet ikke hvordan man skal "ta hensyn" til lesere, vet ikke om det er mulig. Jeg tror vel saken er den at vi må løfte blikket litt før vi publiserer og tenke litt på hvilke signaler vi sender ut.

   I bunn og grunn vil jeg oppfordre til å skrive noen innlegg nå og da om ting som provoserer og engasjerer, la det komme til uttykk på bloggen! Ellers tenker jeg at det hadde vært supert om flere lagde seg blogger som tar opp dagsaktuelle temaer og som setter søkelys på ting som er tøft og utfordrende. Det er mulig uten å utlevere sine barn og nærmeste.

   Slett
  4. Kjære frøken Makeløs. Jeg håper du ser at du og jeg ikke er uenige i sakens kjerne og jeg har heller ikke oppfatta at du er ute etter å "ta" enkelte.

   Jeg håper også du merka deg at selv om bloggskriving er min hobby, så drives skrivelysten av dialogen med leserne. Det legger jeg ikke skjul på.

   Jeg synes du bruker et godt bilde med kafébesøket. Den store forskjellen er at på en kafé så SER du de rundt deg. Du kan lese deres kroppsspråk og merke om de blir stille, ler eller reiser seg for å gå.

   Mitt fjollete poeng er at det er vanskelig å ta individuelle hensyn til noen du overhodet ikke vet hvem er. Respons på hva jeg skriver her må nesten komme gjennom kommentarer på innleggene.

   Det er åpenbart enkelte som ikke er bevisste hva de publiserer, som ikke tenker på hvor offentlig en blogg er. Men da er vi over i et annet stort tema om bilder av barn, potensielle arbeidsgivere osv.

   Jeg har i grunnen ren samvittighet. Jeg identifiserer meg ikke med "se så flink jeg er"-bloggere heller. Jeg liker blogger med humor, som våger å vise noe annet enn en glatt fasade og de du nevner i kronikken kjenner jeg til.

   Slett
 26. Enda godt du fortsetter som før, og herlig skrevet:))..og så enig med deg, det er utrolig koselig med alle kommentarer, men når en av de uten blogg kommenterer, så blir man glad:)..og det er av og til både skummelt og spennende å tenke på hvor mange som er innom..og hvem er de??
  Kos dæ videre, klem fra mæ;)

  SvarSlett
 27. Enig!! Først og fremmest skal man vel selv være tilfreds med sin blog? Begynder man at tage hensyn til ukendte læsere, kan man hurtigt miste sin egen blog-identitet. Og så kan det jo være ligemeget, så er der ingen grund til at blogge længere. Synes jeg :-)

  SvarSlett
 28. Enig med de fleste her over. Fortsett som før. Man blogger om det man har lyst til . Det man vil vise eller fortelle om. Vi er jo alle forskjellige og liker forskjellige ting. Hvis det er en dag jeg lager et innlegg om noe som noen ikke liker så bare hopp elegant over den dagen men kom gjerne igjen siden!! Jeg legger igjen mange kommentarer men ikke hver gang. Ha en fin dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig! Elegante hopp er noen ganger nødvendige. Ha en fin dag du også.

   Slett
 29. Mormor på klagemuren, her.
  Jeg er en lystblogger. Jeg visste ikke hva jeg skulle kalle det, forrige gang, frk. Makaløs skrev om kvinnebloggere som ikke tok for seg de store samfunnspørsmålene. Så ordet måtte finnes. LYSTBLOGGER, jeg tror av hele mitt hjerte (kan godt ta med hodet også) at du tilhører samme kategori. Nå har jeg ikke berørt noe av det du skrev i dette innlegget, men jeg håper meg tilgitt.
  Med vennlig hilsen
  Mormor på
  http://www.starbear.no/mormor/

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig godt begrep! Jeg pleier ofte kalle meg for fjaseblogger, det rommer så mangt.

   Slett
 30. Fortsett som du har gjort, du! Jeg er vel en av de "usynlige", men slenger inn en kommentar en sjelden gang. Syns bloggen din er koselig og din humor faller jamen sammen med min! :)
  Lykke til videre!
  Mette C

  SvarSlett
 31. Jeg er også en av de "usynlige" uten egen blogg, men jeg koser meg med å lese om dine viderverdigheter.. fortsett som før!
  Lilly R

  SvarSlett
 32. Nå er vel du en av de mer bevisste bloggerne da. Bevisst fjaseblogger. ;) Du skal ikke nødvendigvis passe deg noe mer enn å vite om at du faktisk har en del lesere. Selv om man bestemmer helt selv over egen blogg, er det viktig å være klar over at den er offentlig kjent. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig i det. Man skal vær bevisst hva man publiserer. Men jeg må si at jeg har ren samvittighet der og tror neppe folk får prestasjonsangst av meg. Kan jeg ta feil? Man kan jo ikke være sikker.

   Slett
  2. Nei, du er ikke i det hele tatt en av disse "se hvor flink jeg er"-bloggerne! Du viser jo nettopp mange sider ved deg selv og er veldig lite selvhøytidelig. Det er dumt hvis bloggere tar kritikken personlig, uten at jeg tror du gjør det, og ikke klarer å se helheten i frøken Makeløs sin kronikk. Jeg anser min egen blogg for å ha svært liten betydning for samfunnet og verden rundt, men jeg synes likevel det er viktig å være bevisst min egen lille rolle i dette. Jeg skjønner ikke at ikke alle er enige i det, uten å måtte forsvare sin rett til å blogge om hva man vil og uten tanke for "den usynlige leseren". ;)

   Slett
 33. Godt sagt .....forsett som før.
  Fin kveld til deg

  Klem

  SvarSlett
 34. Yess. Må reklamere litt for meg selv her: Jeg har skrevet en kronikk som svarer på Frk. Makeløs sin. Kommer på NRK Ytring i mårra!

  SvarSlett
 35. Det er bra at du fortsetter som før.

  SvarSlett
 36. Hei! Jeg er en av de usynlige leserne, helt til akkurat nå:-) (Har ikke egen blogg) Jeg kom over din blogg via en annen jeg også leser, som usynlig (!) og synes din blogg er kjempefin!! Bare kos deg og skriv, blir jeg noen gang fornærmet slutter jeg bare å lese, det er jo så enkelt som det. Ikke sant??? Takk for at vi får lese!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Rigmor. Hyggelig å høre fra deg. Håper du aldri blir fornærma.

   Slett
 37. Jeg er helt rystet ned i innvollene!!!

  Hilsen en for anledningen anonym stjerne som liker blomster

  SvarSlett
 38. Fortsett som før du, og skriv akkurat hva du selv har lyst til. Finingen. ;)

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...