mandag 5. august 2013

Elisabeth leker husmor med rips

Den ultimate husmor for meg er hun som smekker sammen noe deilig og velsmakende av det som finnes for hånden der og da. Det bør selvfølgelig være sesongrelatert også. Norske epler og sau om høsten for eksempel. Og her burde jeg nevnt typiske eksempler for andre årstider også, men jeg er åpenbart ikke en slik super-husmor for jeg kom ikke på så mye annet....

Men det hender jeg later som, sånn i et lite sekund. Som søndag formiddag, rett etter frokost,  da jeg fant ut at den boksen med ferdig rensa rips som svigermor hadde prakka på donert  meg burde anvendes til noe. Man kaster ikke mat, har jeg lært hjemmefra. Modern(76) hevder dette sitter så inngrodd i henne fordi hun har opplevd Krigen (2. verdenskrig red.anm.), men jeg tror det bare er fordi hun stammer fra en familie av gjerrigknarker individer med økonomisk sans. Jeg mener, Svigermor(72) opplevde også Krigen og ble sågar evakuert flere hundre mil bort fra eget hjemsted, men hun lider ikke av den samme matkast-aversjonen.

Men altså. Jeg er nok et resultat av min mor framfor svigermor så jeg tenkte i alle fall at disse ripsene i kjøleskapet ikke burde gå til spille.

Og jammen meg fikk jeg ikke snekra sammen noe som smakte ganske friskt og godt. I det minste med en stor dæsj vaniljesaus på.

Ripsene (sånn ca. 1 kilo) ble redda ved å helle de i en ildfast form overstrødd av en blanding av 2 dl sukker og 3-4 spiseskjeer potetmel. (Ved dette punktet kjente jeg hvordan husmordelen av hjernen fungerte iom at jeg forsto at potetmelet var for å binde væsken i bærene...oh, glede.) 

Deretter smelta jeg 300 gram smør og blanda inn 4 dl mel, 4 dl havregryn og 1,5 dl. sukker. Denne massen ble fordelt jevnt over bærene i formen og satt i ovnen på 200 grader i 35 minutter.

Og hadde jeg funnet på alt dette helt selv, alle mengder av hver ingrediens, så hadde jeg vært en ekte super-husmor. Men sånn var det selvfølgelig ikke for jeg bare later som. Oppskriften fant jeg ved å google "ripspai" og lette til jeg fant en oppskrift som ikke trengte kesam, rømme, fløte eller sånt som en ekte husmor nok har i kjøleskapet til enhver tid. Da havna jeg i denne bloggen (link).

Men godt smakte det så absolutt, og jeg gir meg  selv 10 husmorpoeng for innsatsen. Såpass synes jeg at jeg fortjente for forestillingen.


Elisabeth, litt husmor

18 kommentarer:

 1. Jeg ville høyna husmorpoenga til 14. Veldig bra!
  Skal på ripsslang i morra (lovlig) - så takk for tips til annet enn ripsgelé (som for øvrig hvert år aldri blir helt stiv)

  SvarSlett
 2. Imponerende! Stor applaus herfra! Kjenner dog jeg er litt skeptisk til rips, men det er ikke din skyld! Alltid vært skeptisk til rips... ;-) Men tror sikkert denne oppskriften funker med blåbær også. Blåbær er godt! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sikkert! Og med annet enn rips trenger du kanskje ikke like mye sukker. Var ikke det skikkelig god husmor-tenking? :-)

   Slett
 3. Kaka var god, men å omtale mammaen sin som "mordern" synes jeg er drøyt...
  Hi

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har rett, den var litt drøy. Såpass at jeg har retta autokorrekturfeilen nå. Takk.

   Slett
 4. Velfortjente husmorpoeng, ser det ut for. :-)

  SvarSlett
 5. Jeg er ikke så begeistra for rips, men denne paien var veldig god. Og den er fortært nå. Av han som oppdaga det med mordern.

  SvarSlett
 6. Jøss! Synst du fortener ein haug med husmorpoeng for dette. Greier toppen å ete 5-6 ripsbær.
  Har ei liknandel oppkskrift som eg har brukt til blåbær, jordbær, epler og bringebær. Den kan nok brukast til rips også. Takk for tips.

  SvarSlett
 7. Det ser deilig ut! Kjenner til det med å begrunne samlemani m.m. ut fra andre verdenskrig :-)

  SvarSlett
 8. Imponert, og gratulerer med husmorpoengsankinga. Jeg fikk forøvrig hundretusen poeng sist uke, da jeg så bunnen i skittentøyskorga.

  Kommer faktisk til å teste denne paien, om jeg klarer å lokke odelsgutten ut på ripsplukking. Og jeg har ALDRI brukt sånne fænsy-smænsy oppskrifter fra matbloggere før...

  SvarSlett
 9. Ser supergodt ut!! Her i huset er det Eskil som er mest glad i rips, han plukker seg ofte en kopp til dessert :) Men er ikke helt moden her på fjellet enda, på ei ukes tid kanskje....

  SvarSlett
 10. Rips er nydelig! Rett fra busken med vaniljesaus på foreksempel;) Og ripsgele blir stiv med flytende Certo (pektin) - men da kan ikke bærene være overmodne! Geléen kan godt brukes i steden for tyttebær til kjøttmat, ikke bare til pålegg.
  Men denne paien så veldig god ut! Må prøves med både rips og blåbær, tror jeg. Kanskje solbær også?
  Du fortjener alle poengene! Jeg har rørt 18 glass med bringebær i dag, så jeg tenker jeg tar til meg noen husmorpoeng selv også;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åååå, solbær! Det vekker barndomsminner hos meg, mormor og morfar hadde busk i hagen.

   18 glass med rørte bringebær kvalifiserer definitivt til en bråte husmorpoeng.

   Slett
 11. Deilig! Vi har ikkje mindre enn 12 ripsbusker i hagen, så kvart år lager eg og mannen rundt 30 liter saft og 4-5 koker med ripsgele. Det er verkleg noko av det mest husmoraktige eg gjør heile året. Det gjør folk rundt meg veldig glade da (når de får heimelaga ripsprodukter) :)

  SvarSlett
 12. Den så utrolig god ut, og husmorspoeng fortjener du så absolutt!

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...