lørdag 12. mai 2012

Livet er spennende etter fylte 40

Nylig var jeg hos fastlegen for å sjekke en føflekk. At jeg hadde venta i sju uker på den timen kunne vært grobunn for et hett helsepolitisk innlegg, men det får bli en annen dag.

Jeg er ikke av den engstelige typen så jeg kunne vente sju uker med den snodige føflekken, jeg.

Forrige gang jeg hadde en føflekk å sjekke ut, satt den mellom vingene bak. Klin umulig å se i speilet, men jeg kjente godt på den. Den var glatt, blødde litt og var i ferd med å ramle av. Så jeg satte på et fint og dyrt plaster og venta til jeg hadde legetime for en annen skavank fire dager senere.

Plasteret ble dratt av og jeg vendte legen ryggen for å få dommen.
-Dette er ikke en føflekk, konstaterte legen raskt.
-Er det ikke?
-Nei, en føflekk har ikke åtte bein!

Uææææææææ! Jeg hadde gitt næring til en flått der under plasteret. Jeg hadde hjulpet det ekle dyret så det kom riktig godt til med blodsuginga si, jeg hadde servert ryggflesket på et fat til uvesenet. Det endte med antibiotikakur for meg.

Så da jeg denne gang kom med min nyeste føflekk, denne gangen lettere tilgjengelig på siden av puppen, kan du tro jeg ble skeptisk da legen igjen raskt konstaterte:

-Nei, dette er ikke en føflekk!
-Hæ, er det ikke?
-Nei, det er *ett eller annet på latinsk*        
-Og det er?
-Det er, det er.....legen nølte og jeg begynte å bli en smule engstelig. Jeg så jo denne føflekken, det var ingen bein på den. Kunne det være noe skumlere enn en flått?
-Det er det vi på norsk kaller aldersvorte.

WHAT?!

ALDERSVORTE?!

Smak på ordet. Alder og vorte, omtrent de to styggeste ordene i norsk vokabular. Sammensatt temmelig gyselig.

Etter å ha kommet over det første sjokket, måtte jeg jo undersøke dette fenomenet nærmere og googla. "De er hyppige etter at du har fylt 40 år..", uttaler en hudlege. Jeg fylte 40 i fjor. Det syntes jeg var stas, jeg var blitt voksen og klok. Men hvor lenge var Eva i Paradis? Ikke lenge.

Det hjalp ikke nevneverdig at mine svigerforeldre begge kjente godt til disse vortene da jeg fortalte den rystende historien. De er 70 år gamle. Jeg sier ikke mer...Nå baller det antagelig på seg her. Hva blir det neste? Grå hår, gikt, furer, ørehår, nedsunken livmor eller inkontinens? Livet er spennende etter fylte 40.

Ai ai ai. Alderen tynger.Elisabeth, med bortfryst vorte45 kommentarer:

 1. Syntes historia var så morsom og godt skrevet, at eg har bedrevet høgtlesing i heimen. Fekk meg ein god "laurdags latter", eg flirte med deg ikkje av deg. Slik går det når ein dreg kjensel på seg sjølv i andres historier. Ha ei fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, hyggelig å kunne bidra til kollektiv latter.

   Slett
 2. Ha, ha, ja, det er utrolig hvor fort forfallet setter inn etter fylte 40:-)

  SvarSlett
 3. Jeg ler, men det er kanskje ikke noe pent?

  SvarSlett
 4. Hjelp... Sjekke alle "nye" føflekker grundig, håper de ikke har bein...

  SvarSlett
 5. Aiai! I hear you, sistah!

  Snakker om å gi gode vekstforhold for flåtten, du er snill du!

  Jeg bryter sammen og tilstår; første grå hår kom på min 22.årsdag. Hæppi børsdei, lissom.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å hei, føler med deg ang. de grå håra. Der er jeg heldigvis velsigna med gode gener.

   Slett
 6. Haha rasende festlig! Hadde jeg oppdaget en flott på meg selv hadde jeg nok gått ned for telling...:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her hører det med til historien at Mannen ble bedt om å se på "føflekken" og han sa han hadde gjort det. Men der hadde han gjort en slett jobb, pysa.

   Slett
 7. Hva skal ei på førtinitten si, sier jeg bare.... hver alder sin sjarm? Det er i hvert fall helt sikkert, at den som har flest bursdager, lever lengst :) Så får man ta forfallet med samne humor som deg :)

  SvarSlett
 8. Flått-historien gjorde mye mer inntrykk enn aldersvortene..
  Nå skal det innrømmes at jeg passerte 40 for noen år siden og har allerede stiftet bekjentskap "skjønnhetsflekkene". Går til lege en gang i året og fryser bort f.skapet. De første grå kom også etter fylte 40, de andre alders-tegnene kan jeg tilsynelatende bare glede meg til. Men ellers er livet riktig så godt. :)

  SvarSlett
 9. "Hva blir det neste?" Typ ja....

  SvarSlett
 10. Ææææææsj til flotten! Og takk for en god latter! Jeg har forresten ikke funnet noen sånn gæmlisvorter ennå, og jeg er 43!

  SvarSlett
 11. OMG!

  Aldersvorte. Ikke rart han bare mumlet, han har sikkert fått en og annen sjokkert pasient å berolige pga navnet på uvesenet før. Fysj.

  Og flåtten, fysj til den også, du er snill mot dyrene da, det skal du ha.

  SvarSlett
 12. Den flåtten var jo skikkelig ekkel, og at du hadde hjulpen den.... Æææææ!!!

  Men, aldersvorte har jeg også hatt (er i 40 åra, om enn litt lengre ut i den enn deg). Jeg bekymret meg, for hvor hadde nå denne føflekken kommet fra så fort? Ekkel var den, men "falt av" før jeg kom til legen. Måtte jo le litt, da han kalte den aldersvorte (eller noe annet aldersrelatert). Har grudd meg veldig for at det skulle komme flere, men det har det ikke. I hvert fall så langt....

  Ikke en historie man nødvendigvis deler med alle, så flott å se at du så humoristisk fikk det forklart for omverdenen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en annen ting med å fylle 40, jeg tar meg selv veldig lite høytidelig. Dessuten er det vel vanlig for oss gæmliser å snakke om våre skavanker og lidelser?

   Slett
 13. Gjør ikke noe at liknken ikke kom med Elisabeth:)))

  Aldri så galt så fikk jeg og min kjære oss en god latter av den flåtten,

  Thænks!

  SvarSlett
 14. Flått er ein styggedom ja! Har heldigvis berre hatt ein av sorten (den sat fint fast dagen etter at eg hadde skrytt av at eg aldri hadde hatt flått). Men mannen hadde ein gong 13. Samtidig. Og dottera vår, då seks, slo rekorden då eg drog ut heile seksten på ho ein sommardag i fjellet i fjor... Blæh! Dei hadde heilt panikk, men tenkte ikkje på at det kanskje ikkje var så gøy for "fjernaren" heller...

  Greitt å vite om desse vortene som sikkert dukkar opp om 13 år;) Han burde jo ha kalla det "klokskapsmerker" eller noko slikt...

  SvarSlett
 15. haha... ikke så morro med sånne legebesøk.. men du forteller da historien på en morsom måte!

  SvarSlett
 16. Det lover ikke godt for deg nå, Elisabeth... Huff og huff!

  SvarSlett
 17. Hmm, da jeg så bildet og leste overskriften på bloggrollen, trodde jeg det var ei brystvorte jeg så. Da jeg viste bildet til 14-åringen utbrøt hun "Nipple!" Men så var det altså bare en aldersvorte! Puh, jeg begynte å lure på HVOR spennende livet ditt ble etter fylte 40! Men flått? Iiiik!

  SvarSlett
 18. hehehe. Var en eller annen som sa at 40åringer burde fått besøk av helsesøster som forklarte alt som kom til å skje med oss etterhvert, du vet sånt som de gjør med barn som skal i puberteten....gleder meg ikke til aldersvorter nei. Men måtte le av det innlegget her! :):)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fore en glimrende idé. Jeg var i alle fall helt uforberedt på aldersvorter.

   Slett
 19. He he :)
  Trøsten får være at man lærer så lenge man lever ;)
  Du får huske å gi visdommen videre til dine barn, slik at de slipper å få sånne sjokk ;)
  Klæm

  SvarSlett
 20. Hahaha! Fantastisk innlegg!

  Jeg skal komme meg til hudlegen så fort Lille er ute, har noen føflekker (alle aldersvorter) akkurat under bh-strikken. Fantastisk irriterende!!!

  Takk for lykkeønksninger ♥

  God søndag!

  SvarSlett
 21. Flåttvorte!? Det er det ekleste ordet fra nå av. Takker for folkeopplysningen- når er jeg mentalt forberedet på det meste de nærmeste få årene... ;)

  SvarSlett
 22. ÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆÆææææææææææææææææææh til Flåtten.. skrekk og gru!!
  Kunne gått riktig ille d der; godt d va 4 dager og ikke 7 uker til legetimen da å..
  Da blir aldersvorta bare en bagatell i forhold.. =)

  SvarSlett
 23. Leverflekker er også ein ting som nå begynner å dukke opp - eg har kanskje ein - men håper i det lengste at det er ein føflekk. Er iallfall 100% sikker på at det ikkje er flått... He he! Går det an å ikkje se forskjell på flått og føflekk!? Tydligvis.. He he!

  SvarSlett
 24. Haha, skjønner godt at legen først prøvde å holde seg til det latinske navnet! Syns det er ille nok med alle de fregnene som spretter fram overalt nå, men da vet jeg at jeg har mer å glede meg til etterhvert..

  Det var da inderlig godt at den "flåttføflekken" din kom den gangen det bare var fire dager til legetimen. Svigermor har all verdens skrekkhistorier om flått på lager så vi skal skremmes til å sjekke oss når vi er på hytta, så flåttfrykt er dypt forankret i meg nå! Heldigvis noe man slipper unna i Finnmark, viterroriseres heller av enorme ismygg nå..

  SvarSlett
 25. Hoho. jeg ler:O))...sannelig er du hardt angrepet:O))
  Takk for latteren og gled deg til du blir enda eldre;)
  Ha en fin kveld, klem;)

  SvarSlett
 26. Flate, hadde du en flått?!? Og aldersvorter - tror jeg har noe lignende...

  SvarSlett
 27. Jeg får ikke sagt hvor glad jeg er for at jeg har ti år igjen!

  SvarSlett
 28. Flått, faktisk! Usj... Aldersvorte... ja, ja. Hva er det de sier: "Alder er bare et tall." ;)

  Stikk innom og sjekk ut hva som skjer på bloggen vår. Vi planlegger stort blogglotteri, så her er det mye moro på gang! =)

  SvarSlett
 29. "Føflekk" med bein hørtes skummelt ut!!!

  SvarSlett
 30. HAAAA HAAAAA HAAAAA!!! *puste puste*.. *tørke sikkel og tårer*..!!?? HAHAHAHAHAHAHAHAHA!! Om det var tidspunktet eller bare det at jeg har en morbid sans for humor siden jeg er sykepleier, men dette innlegget satt!! Nå har jeg vondt i magen av å PRØVE å kvele latteren siden min kjære sover ikke så langt unna xD Hadde det med flotten vært meg hadde jeg fått noia! Haha ;)

  Jeg har noe gått i vente skjønner jeg!! Godt det er 11 år til jeg må kjempe mot slike vorter da, hihihi :P

  Ha en god vorte.. ehem.. jeg mener god dag ;P

  SvarSlett
 31. En flått og ikke en flott såklart :P Og noe godt og ikke gått i vente.. irriterende med alle disse skrivefeilene, haha!!

  SvarSlett
 32. Det var en gyselig frekk lege som sa det til meg også for noen år siden. Jeg byttet selvsagt spesialist umiddelbart. (jeg har spesialist-hangup).
  Et par år var jeg tilbake igjen og da ble jeg mottatt med stående ovasjoner og vent litt etc... så kom sjefs-spesialisten inn med et speilreflekskamera og mitt brystparti ble avbildet i Tara (!) ukebladet for gamle damer - som vanlig hudproblemer når man blir eldre...

  Men den flåtten var ikke bra - nå på denne tiden?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha ha, Tara er jo for oss over 40....Ikke alle som får puppestellet sitt publisert.

   Flåtten var for et par år sida, seinere på sommeren.

   Slett
  2. Ok, for vi er flåttvante, altså. På sommerhuset er det mengder, så vi kniper og sjekker og sånn mange ganger om dagen. Ungene har ofte mellom tærne og under ballerusken. Ære være frie og glade og uten klær om sommeren...

   Slett
 33. Aldersvorte har eg ikkje høyrt om; grusomt ord.
  Den historia om flåtten er berre heilt forj...Eg vert hysterisk av flått.

  SvarSlett
 34. Hehe! Aldersvorte var et nydelig kompliment!

  SvarSlett
 35. Jeg har også "føflekker" jeg er redd for kan være skumle. Håper de er aldersvorter slik som dine. Men vil allikevel sjekke dem da min pappa døde av føflekk-kreft, og en svigerinne opererte vekk skumle i forrige uke. Man kan ikke være for forsiktig, mener jeg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo, du har et poeng. Aldersvorter er i det minste helt ufarlige.

   Slett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...