tirsdag 19. februar 2013

Attraktivt med skoleuniform?

I dagens utgave av Romerikes Blad, som vel kan kalles lokalavisa i dette tettbefolkede distriktet jeg bor i, står en artikkel om skoleuniformer.

Det er Eidsvoll Innvandrerråd (!) som har vært på studietur til Irland for å ta fenomenet skoleuniformer nærmere i øyesyn. I Irland mener de visstnok at skoleuniform er en forutsetning for en vellykka integrering. Jaha. Ok.

Og den norske delegasjonen er begeistra. -Skillet mellom skole og fritid blir tydeligere og samhørigheten større, uttaler fylkesordføreren, som har vært med på å subsidiere studieturen.

Eh, javel. Ok.

Greit, jeg kan se at felles uniformering øker samhørigheten. Det finnes det mange gode eksempler på. Vi ser det blant annet hver vår når horder av rød- eller blåkledde feirer slutten på tretten års skolegang....

-Sammenhengen mellom uniform og etikk kan styrke verdier og gode holdninger, mener lederen i innvandrerrådet på tur. Dette er mannen som tidligere har uttalt at innføring av skoleuniform vil redusere rekrutteringa til narkotikamiljøet.....

Ok, nå datt jeg av. Uniform og etikk? Uten uniform, ingen etikk? Jeg tror ikke det mulig å få meg tilbake på rett spor når det gjelder skoleuniformer. Om jeg noengang har vært på det sporet.

Tanken er god. Når alle er likt kledd, viskes de sosiale forskjellene bort og grunnlaget for mobbing reduseres. Som sagt, tanken er god, men ærlig talt, det er en veldig naiv tanke.

For selv om klærne i utgangspunktet er like, så finnes fortsatt store ører, stygg håndskrift, flisete hår, pipete stemmer, vorter, dårlig ånde, tynne kropper og tjukke kropper, feil pålegg på brødskiva, teite mødre, stygge hårsløyfer og så videre, og så videre. Barn finner naturlige ledere, og de finner naturlige hakkekyllinger. Klær er bare én av flere årsaker til at noen blir erta. 

Til alt overmål så kan du bli erta fordi du ikke kler fargen på skoleuniformen på akkurat din skole!

Nei, det finnes andre måter å bekjempe mobbing enn å presse alle inn i samme type akrylgenser.

Ett tips til dere som er for skoleuniform, jobb med markedsføringa. Jeg tviler på at dere vinner stemmer ved å presentere attraktive bilder som dette: 

Noe sier meg at sekretæren i Eidsvoll Innvandrerråd må drømme videre. Hun ser nemlig for seg skoleuniformen i 17. mai-toget!

Hva mener du om skoleuniform i norske skoler?


Elisabeth 


Link til artikkel i Eidsvoll Ullensaker Blad, som artikkelen i papirutgaven av Romerikes Blad sannsynligvis bygger på.

16 kommentarer:

 1. Jeg er enig i at det var et dårlig bilde å selge inn skoleuniformer med.

  Hva med hijab og jijab? Kanskje er/kan det bli et større problem enn ulike jakker.

  SvarSlett
 2. Uff for et tullete framstøt! Det er min mening,i alle fall

  SvarSlett
 3. Vi leser Rb her i huset også. Og jeg lo godt da jeg leste artikkelen. Så for meg mine tenåringsjenter i det mildtsagt umoderne triste og grå antrekket der og fikk regelrett latterkrampe!

  Enig med deg, mobbere finner alltid noen å mobbe, selv om alle skulle gått i samme gråe ulluniform. I tillegg tror jeg at noen hadde stylet uniformen, eller gått med spesielle klokker/øredobber ol slik at ulikhetenene uansett hadde vært synlige.

  Ha en fin-fin kveld videre!

  PS: Ang. kommentar inne hos meg. Jeg er også litt slik at jeg ikke vil ha/gjøre alt det alle andre har, spesielt synes jeg det er merkelig at folk kan bruke over tusenlappen på en pute som er "in". Men å lese om Mr. Grey har jeg begitt meg ut på, selv om det går trått, jeg synes historien var kjedelig. Fatter ikke at folk synes seien er bra!

  SvarSlett
 4. Fikk ikke mer lyst til å sende ungene på skolen i uniform etter dette. Og hvorfor skal nå jentene ha på seg skjørt??? Det er jo kjempepraktisk.......

  SvarSlett
 5. Hihi, festlig innlegg :D

  Hvem kler egentlig alle farger og fasonger?

  Nei, det er nok desverre slik at mobbingen kommer hjemmefra, det er der man må jobbe.

  Klem fra en hakkekylling som stort sett er tøffere i trynet nå :D

  SvarSlett
 6. Glad jeg ikke må forholde meg til dette. Guuuurimalla. Men jeg kjenner noen som leser samme avis og som desverre sikkert applauderer. Sukk... Sukk! Og atter sukk.

  SvarSlett
 7. Enig med deg i at dette bildet ikke kommer til å gi noen hjelp på veien. Jeg synes det er et håpløst forslag, er ikke noen tradisjon for skoleuniform i Norge. Tror ikke det bidrar til å bedre integrering eller redusere mobbing!

  SvarSlett
 8. Vet at datteren drømte om skoleuniform ala Galtvort, med Rumpeldunker og skolelag. :) Om det var skoleuniformen eller andre ting som dro skal være usagt. :)

  SvarSlett
 9. Oi 17.mai toget? Har hun kjennskap til norsk byråkrati??! Jeg ønsker henne lykke til! ;-)

  SvarSlett
 10. Hei!
  Ja, dette var jo noe å tenke på (!), og jeg kan levende forestille meg at dette vil slå an i dagens Norge! Vi som har klart oss uten skoleuniformer siden tidenes (skolens) morgen, og ikke ser jeg noe god grunn for at vi skal starte med det heller. Forslaget ville nok ikke kommet fra Eidsvoldsmennene heller!

  God vinterdag til deg!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 11. Da jeg var ung, var skoleuniformen Levi's 501, Pringle-, Ball- eller Busnel-genser, Millet-jakke og Docksides. Det var rett nok frivillig å iføre seg denne uniformen - men man var jo ikke så kul hvis man ikke gjorde det. Mimre mimre. Men alvorlig talt; Jeg er enig med deg, Elisabeth. Tullball fra Eidsvoll!

  SvarSlett
 12. Jeg så den artikkelen - og det bildet. Trist med en slik illustrasjon.
  Jeg er FOR skoleuniform.

  Man burde kunne velge sko og hår selv, vi snakker ikke forsvaret heller. Men skoleuniform er fint. Fint som i prinsipp, slett ikke alle skoleuniformer er fine. Selv hadde jeg grått foldeskjørt og grå cardigan og stripete slips, som min sønn bruker nå.
  Jepp, jeg har gått på skole i England som jentunge.

  Men 17. mai - da vil vi ikke ha uniform. For noen ville det ha vært å kle seg oppover, jeg er klar over det. Men det må ikke bli helt strikt heller. Vi vil ha bunad 17. mai.

  SvarSlett
 13. Jeg ble plutselig glad jeg ikke bor på Eidsvoll og er i skolepliktig alder. Jeg hadde antagelig skulka hver dag om jeg måtte gå i en sånn uniform.

  Når det er sagt så kunne jeg godt hatt en skikkelig KUL uniform, den gang i hine hårde dager da jeg gikk på skolen - for å slippe å krangle med klesskapet hver dag.

  Men i 17.maitog?
  Den som kom med den ideen bør ta seg en bolle.

  SvarSlett
 14. I fjor var jeg i England på skolebesøk, og da spurte vi bl.a om dette med uniform - det viser seg at det fortsatt kan være kilde til mobbing, for man kunne lett se hvem som hadde kjøpt den billige eller den dyre uniformen, og det vistes også hvem som hadde fått den på "sosialen"....

  SvarSlett
 15. Hei,
  Jeg bor i USA og jobber som laerer. I to aar jobbet jeg paa en skole der elevene hadde uniform. Men uniformen deres er ikke som de du ser paa bildene her. Alt det kreves er at de har enten blå (ungdom skole) eller beige (vgs) bukser og en polo t-skjorte eller genser med skolens logo. De kan selve velge farger paa disse skjortene/genserene. Jeg syntes foerst at dette med uniform var bare tull. Men etter som tiden gikk forstod jeg at det faktisk var mindre mobbing og andre "problemer," etc i skolen. Det skal selvfoelgelig sies at mobbing er det uansett, du kan jo f.eks. sette opp haaret, har kort haar, langt haar, store oereringer, smaa dobber, osv.... Jeg jobber naa i en annen skole hvor vi ikke har uniformer og det jeg har merket stoerst forskjell paa er at elevene paa denne skolen er mye mer "hands-on," klining i gangene, gutter som "henger" paa jentene, jenter som krangler over hvem som har stoerre pupper, kortere skjoert, osv. Det er mer distraksjoner paa ungdomskolen unten uniform enn det det var med uniform.
  Saa speorsmaalet er vel bare hvilke typer atferd er du komfertable med? Men jeg har naa blitt en fan av uniform paa skoler - bare ikke den typen paa bildet ditt! :)

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...