lørdag 2. februar 2013

Nettvett og godt forbilde?

Vi skal jo være fornuftige foreldre og lære våre små håpefulle sunt nettvett. Vi skal lære dem å legge bort smarttelefonen om natta, ikke spille pc-spill til alle døgnets tider, det er lett å bli spillavhengig. Vi skal lære dem at du ikke sjekke en mail eller sms med en eneste gang den plinger inn. Vi skal lære dem at det finnes mennesker med onde hensikter der ute, at de skal tenke seg om før de deler bilder eller sender meldinger som kan oppfattes sårende. Vi skal lære dem at nakenbilder er fy fy og at man aldri skal fortelle sitt egentlige navn og hvor man bor til folk man treffer på nettet.

Vi skal gå foran som et godt eksempel, siden barn har en tendens til å følge hva vi gjør, ikke hva vi sier. Alle som har syndet rekker en hånd i været!
 • Jeg diller titt og ofte med mobilen. Jeg må jo holde meg oppdatert på hva som skjer rundt omkring, sant?!  Både nært og fjernt. Susanne i Nittedal savner katta si og en selvmordsbomber har drept uskyldige mennesker i Ankara. Da veit jeg det.

 • Jeg spiller både Wordfeud, Ruzzle, Mindfeud og Quiz Battle jevnlig. Det er jo for å holde hjernen i aktivitet, sant?! Sånt er viktig når man har runda 40.

 • Publisert nakenbilder? Jada. Men det var jo kun for kunstens skyld, sant?! (link) Det må jo være lov. Alt for kunsten.

 • Jeg hiver meg over mobilen når det varsles sms eller mail. Det kan jo være noe ytterst viktig, sant?! Noe som krever min oppmerksomhet og svar med ei einaste gong. Som en kafé-invitasjon eller en artig you tube-link....

 • Jeg har oppgitt mitt egentlig navn til mennesker jeg kun har møtt på nettet. Skal man være med på fristende blogglotterier, må man være villig til å oppgi både navn og adresse om man er så heldig å vinne. 

 • Jeg har gått enda lenger, nemlig avtalt blind date med folk jeg har møtt på nettet (link). Uten en venninne i beredskap bak hushjørnet, om det skulle vise seg at nettvennen var en slibrig kar med utstyret i beredskap under frakken. 

Men man skal jo ta dette ansvaret på alvor. Vi  foreldre skal sørge for å være oppdatert på sånn som ungdomman lika. Vi skal overvåke være årvåkne, være med der det skjer, forstå hva som skjer. Ikke havne i bakleksa. Så nå  laster jeg ned og sjekke ut alle appene som visstnok er de hotteste for tida. Som Snapchat.Men det har blitt lite snapping og chatting. Jeg kjenner jo ingen andre i foreldrekretsen som har tatt dette ansvaret om å holde seg oppdatert på hva som foregår like alvorlig som meg. Mutters aleine er lite sosialt. Ingen nakenbilder har dukka opp heller.

Vel, jeg forsøkte.

Tilbake til Wordfeud, Ruzzle, Mindfeud, Ruzzle, Quiz Battle, Instagram og Facebook. Der treffer jeg andre på +/- 40 jeg kan leke med.

Elisabeth 


PS. Her kan du finne seriøse artikler om barn og nettvett:
Redd Barna
Nettvett.no
Aktiviteter for barn
Barnevakten. 

12 kommentarer:

 1. Eg kjente meg godt igjen her :o)

  Fiiin lørdag te deg.

  SvarSlett
 2. ja... sånn er det visst blitt... :o)

  Fortsatt god helg!

  SvarSlett
 3. Hahaha! Har handa i været! Og det er din tur på WF ;)

  SvarSlett
 4. Hendene i været!!! Skyldig skyldig skyldig......men i alle fall oppdatert ;)

  SvarSlett
 5. Bra innlegg! WF med meg? spøt

  SvarSlett
 6. Du, vet du hva, jeg kjenner meg ikke igjen i noe av det der. MITT store problem var selve blogginga. Det var en stund at blogginga var viktigere enn familien. DET har jeg jobba mye med.
  Ellers er vel jeg en som kanskje kunne fulgt med litt MER på hva som skjer ute i den store verden.
  Ellen :)

  SvarSlett
 7. Er nok skyldig på en del punkter, men har heldigvis aldri blitt hektet på hverken spill eller FB. - Selv om jeg er på FB, så er det nesten mer brukt til å følge med på tenåringen og mye enklere å få tak i henne der enn på mail. (ref. "Mamma, bare gamlinger bruker mail").

  Bloggen er vel det digitale som tar mest av min private tid. Ellers er jeg dessverre litt for tilgjengelig på mail...

  SvarSlett
 8. Sitter nok litt fast i mobilen av og til, men prøver å begrense meg litt. Facebook, Instagram og Wordfeud tar tid i tillegg til blogg og mail.

  Satser på at det begrenser seg selv litt når jeg nå skal ut i litt jobb igjen. Gleder meg usannsynlig til å få litt dreis på hverdagen :D

  Jupp, skal nå kose litt med Snuppi ;)

  Jorunn

  SvarSlett
 9. Jeg får rekke opp hånda.

  SvarSlett
 10. Jeg rekker opp begge hendene. Jeg er et totalt håpløst forbilde også på dette området.

  SvarSlett
 11. Jeg kaster ikke første steinen i det glasshuset jeg sitter i, for å si det sånn! :)

  SvarSlett
 12. Må nok rekke opp hånda jeg og! Veldig glad i mobilen min.... Akkurat nå har jeg dilla på Bouncing ball, av alle ting...

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...