onsdag 8. desember 2010

Jakten på julestemninga - luke 8. Er dette mat?

Jeg er glad i mat, ja jeg legger ikke skjul på det...Mat må en ha om en god ugle skal bli.

Jeg er stort sett altetende, men dette var sære greier. Hvem fant på dette med lutefisk? Altså, først tørker man torsk, så legges den i vann i nesten en uke, og vannet skal skiftes hver dag. Deretter skal det lut og kaldt vann til i et par dager....Fantasifullt....og slitsomt. Og for en merkelig lukt.
Tenk, i Norge spises det 2600 tonn, totusensekshundre TONN med lutefisk hvert år. Det visste du sikkert ikke. Men jeg vet det, ugler vet og kan alt, særlig vi juleugler. 2600 tonn, det er uhorvelig mye rar lukt. Tenk deg det berget av lutefisk, uhu, folk hadde dødd av oksygenmangel. Godt det posjoneres ut i hjem og på restauranter.Om du ikke er avskrekka, lokkes av lukta eller bare så nysgjerrig at du MÅ lage deg lutefisk med en gang,  sjekk denne oppskriften.   Men jeg anbefaler deg å kjøpe fisken ferdig, den skal tross alt først tørkes og vannes og lutes i mange dager.

Liker du lutefisk, eller har du annen julemat du MÅ ha for å få julstemning?

Juleugla Julia

Julekalenderen "Juleugla Julia: Jakten på julestemninga" går hver dag fram til julaften vekselsvis her og hos Pias verden. Alle som legger igjen en kommentar er med i den store trekninga 24. desember hvor det hele avgjøres. Hvem får gi Juleugla Julia et nytt hjem?

20 kommentarer:

 1. Jeg er vel ikke så fryktelig glad i lutefisk er nok mer hypp pøå tilbehøret....
  Ribbe og pinnekjøtt MÅ jeg ha i jula:)

  SvarSlett
 2. Vi har lutefiskjulebord på restaurant hvert år. Jeg elsker en god hvitsaus og bacon og ringerikspoteter. Fisken skal ikke smake så mye - faktisk - men når man ser hvordan den bare deler seg elegant i skiver... mmm....
  Dette er mat i god norsk tradisjon hvor maten skal være råtten eller mishandlet på andre måter. Før kjøleskap og sånn, måtte man jo finne på noe for å unngå sveltihel om vinteren.

  Ellers har sunnmørsmannen brakt pinnekjøtt inn i julen vår og det er godt med en skikkelig sau!

  SvarSlett
 3. Jeg spiser ikke lutefisk.

  Ribbe og surkål er selvskreven på juleaften. Så må jeg ha hjemmelaget sylte. Faktisk viktigere enn kaker når jeg tenker meg om.

  Hilsen Åshild

  SvarSlett
 4. Lutefisk med bacon er nam, nam :) ellers må også jeg ha ribbe...

  SvarSlett
 5. Jeg vokste opp med lutefisk på julaften - full middag med alt tilbehør, så ut med oppvaska og inn med nye varme tallerkner og da var det ny full middag med ribbe og pølse og surkål. Men desserten utsatte vi til midnattskaffen.... I min egen familie nå gjør vi det ikke slik...
  Prøv å forklare for engelsktalende hva denne merkelige retten er - "dried codfish prepared in a potash lye (paint-remover) and then boiled until it almost disappears...." noe sånt. Fristende?

  SvarSlett
 6. Vi vart servert lutefisk på julaften heilt til vi var store nok til å protestere. Heldigvis har eg storebrødre, så eg husker ikkje noe av lutefisken. Så for meg er det lukten av pinnekjøtt som er den ultimate julelukten :)

  Har ikkje smakt lutefisk siden barndommen - men veit eg burde prøve...tilbehøret ser veldig forlokkande ut!

  SvarSlett
 7. Første gang jeg så lutefisk var på arbeidsuka i 9.klasse, utplassert på det lokale gamlehjemmet. I Barndommens dal nytes nevnte skjelvefisk på lefse. Synet av x antall skjelvhendte gamlinger som prøvde å forsyne seg med og deretter spise skjelvefisk fikk meg til å løpe rett ut på kjøkkenet og love meg selv at dette skulle jeg aldri spise ( og jeg er vanligvis ikke lettskremt)

  SvarSlett
 8. Hei! Supert at du blir med på lotteriet mitt! Jeg elsker lutefisk!!! Hehe! Det er jeg vant med fra hjemme på juleaften, men da spiser vi lutefisk, potet,hjemmebakt lefse, og mjølkegrynsuppe! Mm, nå gleder jeg meg enda mer;) Ha en fin kveld!! Randi.

  SvarSlett
 9. Nei, eller - jeg vet ikke. Har ikke smakt lutefisk på mange år og husker fortsatt lukta da moren min hadde det hjemme. Jeg fikk en halv sitron å lukte på...

  Ellers så MÅ det være full pakke med ribbe, medisterkaker, medisterpølse, skranglepølse, englep...eh...sosisser, poteter og surkål. Og riskrem til dessert. :o)

  SvarSlett
 10. Må vel ærlig si, at jeg vet ikke om jeg har smakt lutefisk, men det frister ikke så veldig... :)
  Pinnekjøtt, derimot, DET må jeg har i jula :)
  Klem

  SvarSlett
 11. Jeg er barnslig og klarer rett og slett ikke å prøve lutefisk. Jeg elsker fisk ellers, men jeg får meg ikke til å prøve akkurat det der.
  Pinnekjøtt og ribbe!

  SvarSlett
 12. Har aldri smakt lutefisk jeg.... Har egentlig ingen planer om gjøre det heller. Jepp Igi er feig!
  Klem fra Igi

  SvarSlett
 13. Sliter litt med lutefisken, må innrømme det. Svineribbe er nok favoritten:-)

  SvarSlett
 14. Lutefisk smaker bare torsk, men har en MERKELIG konistens. Og det kan jeg spare meg for.

  Så 1.dag her i huset tilbyr vi ribberester til barna, lutefisk til svigerfar, mann, far, svigerinne og svoger og rakfisk til svigermor og undertegnede. For rakfisk er jo enda bedre. *ler*

  SvarSlett
 15. Bryr meg ikke så mye om lutefisk. Men ugla vil jeg gjerne ha! Har jo en lilla fra Barbro her hjemme fra før. Så de skulle nok fått deg fint sammen.
  Jeg venter på ditt tips til hvordan en kan skape mer FRYD PAA JORD for andre i førjulstiden:)
  Jeg er helt sikker på at en dame som deg har noe SINNSYKT bra på lager! Tar du utfordringen:)?

  SvarSlett
 16. her traff du en nerve kjenner jeg.. I . . Altså. . . Etter et siste tappert forsøk for noen dager siden kunne vi her i huset konkludere med at lutefisk ikke hadde blitt noe bedre siden i fjor. Vi klarer det ikke rett og slett. Så. . . Vi spiser ikke svin og blir syke av pinnekjøtt. . . . Liker kun det røde kjøttet på kalkunen, klarer ikke lam 2 dager på rad, så her i huset har vi alternativ julemat men vi koser oss masse! Bacalao, biff, torskehale, lammelår, og masse masse tilbehør selvfølgelig! :) og det blir ikke jul uten kolakaker, musespist barnehagenisse, julebrus og askepott!

  SvarSlett
 17. Lutefisk måtte jeg bli voksen for å begynne å like. Men det kunne jo ha skjedd før, dersom jeg hadde turt å smake på den tidligere. Som barn avskydde jeg det, og trodde det var sånn til jeg fant ut i 27 års alderen (det var rart å skrive det 27 årsalderen...)at jeg burde smake det igjen. Må er det strengt nødvendig for å få julestemning. Vi spiser det på lillejulaften:-)

  SvarSlett
 18. Nei, lutefisken kan jeg styre min begeistring for, her er det pinnekjøtt for alle pengene :D

  SvarSlett
 19. Lutefisk har jeg aldri smakt. Ei heller kjent lukta av. Det har ikke fristet siden jeg ikke liker fisk.

  Takk for koselig lesning! Som vanlig utrolig godt skrevet:)
  Ha en god helg!

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...