mandag 24. mai 2010

Aldri på en søndag

Jeg er oppdratt til å holde søndagen hellig, altså som hviledag. For meg innebærer det ja til kortspill, men nei til boring - som ytterpunkter.

Men hvor går grensa mellom hva man kan og ikke kan foreta seg på søndager? Selv om jeg ikke blir støtt av klesvask ute på en søndag, så har jeg latt det være i tilfelle dette var viktig for andre som måtte ha innsyn. I respekt for eventuelle svært religiøse naboer. Eller må man ikke være veldig religiøs for å bli støtt av utsikt til naboens sengetøy på snora?

Grensa mi er nok definert i forhold til støy. Jeg synes fortsatt man ikke skal bore og snekre på søndager. Er det bare barndommens oppdragelse som henge i? Er det gammeldags å tenke sånn?

Det må innrømmes at vi av og til har klippet gresset med elektrisk klipper på en søndag. Når gresset MÅ klippes og gunstig værforhold og fritid tilfeldigvis klaffer på en dag som tilfeldigvis er en søndag, da blir det klipping likevel.

Klesvasken er en annen av de gjøremålene som har hoppet fra nei-sida til den andre ja-sida over akseptabel atferd på søn- og hellidager. Altså ikke det å vaske, men å henge ut klesvasken. Fortsatt kjenner jeg at det kun er greit om vasken ikke er så veldig synlig for andre. Et stativ bak hekken er helt akseptabelt.Med disse søte klesklypene fra Rice, kjøpt hos Sweet Memories, burde naboene egentlig ønsket å hatt innsyn til klesvasken, eller hva?
Når de ikke er i bruk, kan de fungere som morsom og fargerik bordpynt. ☺Trollet bruker fridager som argument for sukkerinntak: -Jammen, mamma. Det er jo rød dag i dag. Sånn heldiggrisdag, da kan man få brus til middagen!
Ja, godt argument. Er det heldiggrisdag, så er det heldiggrisdag.

Ja til brus og klesvask ute, nei til boring og snekring. Hvor går din grense? Er det helt ut og gammeldags å tenke at det er enkelte ting man ikke skal gjøre på en søndag? Hva synes du?

Elisabeth

21 kommentarer:

 1. Vi snekrer. Men stort sett bare inne og ikke med de bråkete verktøyene; ikke sirkelsag o.l. Hadde vi ikke kunnet bruke søndager til snekring - hadde vi ALDRI kommet videre i dette kaoset av oppussing. Men vi bruker skjønn ifht hva naboer bedriver: familiefest i hagen; da gjør vi stille-aktiviteter. Men klesvask ute: ok. klippe gress: ok. Felle trær: IKKE OK.

  Min farmor mente, da jeg var liten, at vi ikke skulle hverken spille kort eller plystre på helligdagene. Hun lever ennå i beste velgående - men jeg har hørt henne plystre på søndager siste årene - så hun har nok endra syn. Godt er det. For jeg plystrer mye :)

  SvarSlett
 2. En rusende motorsykkel, kappsag, pling-pling fra en uro i vinden, slamring i søppelspannet kl 23.30. Alt drev oss til vannvidd. Av 3-4 mulige naboer er det alltid en som ikke tar hensyn. Dette tenkte jeg på da jeg saget en benkeplate i sønnens leilighet i 5.etasje rett etter kl 23 forrige lørdag kveld. Men vi måtte bli ferdig!! Og det akkurat da vi hadde tid.
  Her på gården er det 150 m til nærmeste nabo. Det passer oss bra.

  SvarSlett
 3. Jeg synes ikke det er gammeldags å tenke slik du gjør, og jeg har faktisk nettopp avsluttet dagens innlegg på bloggen min, hvor jeg bl.a. er inne på dette med hamring og banking på helligdager. Pussig sammentreff.

  Min mor var SVÆRT pirkete på dette med klesvask, men jeg kan ikke si at det er noe jeg vil finne støtende. Hvis været tillater det, setter jeg ut stativet, men det er ikke noe innsyn og jeg har faktisk heller ikke utsikt til andres klesstativ. Men jeg hadde ikke reagert om jeg så klær til tørk på en helligdag.

  Min grense går nok også ved støy. Stort sett er det mulig å unngå støyende aktiviteter på helligdager.

  Flott at du drar i gang en diskusjon om dette, og jeg kommer til å følge med i kommentarene du får.

  Ha en FREDELIG kveld.

  Klem

  SvarSlett
 4. Jeg må bare innrømme at jeg stort sett gjør det som passer meg der og da. Men det med støy er vi litt opptatt av. Vi prøver å unngå å klippe plena på søndager. Rett og slett fordi det er litt godt med noen stille dager. :)

  SvarSlett
 5. Jeg har ganske like preferanser som deg. Nei til støy. Klesvask hvis man må. OG gressklipping hvis man må. Men jeg pleier å vente til etter de har kjørt fra kirken, he he. Jeg synes hagearbeid ellers er greit, for for meg er det hobby. Sikkert ikke alle som er enig, men jeg likestiler luking med brodering;)

  SvarSlett
 6. Vi har naboer som holder på å pusse opp huset og jeg husker godt fra den tiden vi drev å bygde hus så jeg syns det er greit.
  De er så redde også for at de skal bråke for mye så jeg har medlidenhet med de, med full jobb begge to og en liten pjokk blir det gjerne på lørdag og søndag de holder på.
  Hagefester med høy musikk til kl 3 om natten derimot, da blir jeg sur - særlig når ungene var mindre og våknet kl. 6 om morgen dagen etter.

  SvarSlett
 7. Her klipper vi gresset og henger opp klesvask akkurat når det passer oss. Men vi tar selvsagt hensyn til naboene. Vi klipper jo ikke gresset mens naboen har barndåp f.eks. Alt med måte og uten å plage andre, er mitt motto.

  Klem ♥

  SvarSlett
 8. Jeg sier ja takk, begge deler. Men kanskje etter kirketid? Vi forsøker å unngå gressklipping og andre durebanketing på søndager, men noen ganger bare må man. Og da venter vi til etter klokka 12. Jeg hadde forøvrig en nabo som absolutt måtte klippe gresset sitt da vi hadde den siste barnedåpen. Og hun visste godt at det var dåp, for å si det sånn. Da kjente jeg at jeg blei irritert!

  SvarSlett
 9. Litt hensyn på ein søndag, med hensyn på støy, er fint. Men ein klesvask støyer ikkje mykje, så vidt eg har registrert, så det må vel være fullt akseptabelt? Og dypt religiøse folk som tar annstøt av arbeid på ein søndag kan vel trøste seg med at det ikkje er mykje arbeid for våte klær å henge på ei snor og bli tørr...?

  SvarSlett
 10. Dette var det morsomt a lese. Jeg flyttet til England for ca 11 ar siden og husker jeg spurte en nabo forsiktig om det var ok a henge ut toy til tork pa helligdager. Hun skjonte rett og slett ikke hva jeg mente! Det er nok en kulturell ting vi har i Norge om a holde hviledagen hellig. Og ingen dum ting heller. Jeg er vokst opp med respekt for sondagen og husker min bestemor som ikke engang strikket pa sondagene. Men jeg er utearbeidende mamma og for a fa kabalen til a ga opp sa gjor jeg det jeg MA, men ikke det jeg egentlig kan gjore en ANNEN dag. Litt respekt kan man vise, synes na jeg... ;-)

  SvarSlett
 11. Av og til må vi klippe graset dersom det endeleg kjem ein dag med opplett. Her på vestlandet tenker nok mange slik, så grasklipping på fine søndagar etter kyrkjetid er ein vanleg søndagslyd.
  Små stativ ute med kle er ok, men eg pyntar ikkje verandaen med dynene mine.
  Og inne gjer eg so eg vil. Søndag er støvsugerdag her hos oss....

  SvarSlett
 12. Alt er lov, så lenge det ikke plager meg! Og da er det gjerne støy på kveldene som får huden min til å krympe seg...og kjeften til å åpne seg å HYYYYLE ut vinduet. "TA Å STAPP DÆINN DERRE HAMMARN LANGT OPPI RÆVA DI FØR Æ KJÆM Å STAPPE DÆINN SJØL!!!!"

  Hadde hvertfall lyst til å rope det til min ex-nabo noen ganger! ;)

  SvarSlett
 13. Oi det har jeg egentlig aldri tenkt på om jeg støter andre med det jeg gjør på søndager/helligdager.
  Når været i dette land er så ustabilt så har vi gjort det vi må gjøre på de dagene det passer seg for oss.
  Så i dag har vi snekret og holdt på da vi isolerer huset og solen skinte.
  Så nå har jeg virkelig en dårlig følelse ang naboene men vi ble ferdige før regnet kom ;)

  SvarSlett
 14. Jeg synes at jeg kan gjøre akkurat hva jeg vil på søndager - når det gjelder naboen innskrenker jeg deres aktiviteter til forsiktig pusting - and that`s it.
  Neida - som turnusjobbende mor er ofte søndag lik andre dager -vog med to grisete barn må man vaske klær - støvsuge og annet skjitarbeide. Bryr meg minimalt om hva naboene gjør - så lenge det ikke innebærer høylydt stønning - hehe

  SvarSlett
 15. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 16. Takk for hyggelig kommentar på bloggen min:-)

  Jeg har nettopp tenkt gjennom disse tingene selv i forhold til alle røddagene i mai. Er det ok at tøyet henger ute til tørk eller at man maler huset? Ja, det er greit. men jeg liker ikke boring, gravemaskiner eller vedkapping på røddager. mest fordi det er... ja, støy!

  :-)

  SvarSlett
 17. Jeg tok inn tørkestativet fra verandaen/plattingen på 17. mai. Men ellers står det ute døgnet rundt i sommermånedene. På søndagene bryr jeg meg ikke så mye om byggestøy osv, synes det er litt trivelig at det er aktivitet rundt i alle hager i helgene jeg :) Men jeg husker da Alma var baby og sov i vognen ute, da skulle jeg helst sett at alle var stille mellom 11 og 13 ;) Hun sover fortsatt ute by the way, men nå sover hun seg gjennom alt.

  SvarSlett
 18. Nei, jeg synes ikke at det er gammeldags å tenke sånn. Alle har godt av en fridag med RO og fred! Grensen min går nok også ved støy som plenklipping, snekring osv, mens klesvask, maling og innearbeid er "lov" :o)

  SvarSlett
 19. Helt enig med deg, Elisabeth! Man tar da hensyn til andre på søndager og håper jo at andre også kan tenke litt på naboen. Jeg henger ut vask. Det kan da ikke plage noen andre. Jeg maler og vasker. Det har hendt at jeg har klippet plenen, men da har jeg faktisk spurt naboen om det var greit. Og da var det selvfølgelig det. Ellers prøver jeg å unngå å lage mye lyd, og blir irritert hvis noen andre bråker med maskiner og slikt. Og jeg er ikke kristen. Men søndag er avslapningsdag! Fine klesklyper btw!

  SvarSlett
 20. Jeg kom på dette innlegget ditt, og måtte bare kommentere/ fortelle. Det er fredag kveld og naboen har drevet å boret i et fjell i timesvis. Jeg synes det er ille, for fredag kveld er fredag kveld. Kan ikke gå ut og si noe, da jeg er sønnens lærer...

  For lenge siden var det søndag man hvilte på. I dag er det fredag. Dengang da vasket man klær på dagtid i uka, fordi dette var en del av jobben. I dag MÅ vi vaske klær i helga, og resten av uka. Vi må klippe gress søndagen, nå og da. Det er andre tider, vi hviler ikke så mye på søndager, vi er ute av huset på dagtid og forhindret fra å gjøre en del ting.

  Aldri på en fredag, sier jeg ( på din blogg, siden jeg er forhindret fra å konfrontere den det gjelder. Takk for ventilen!)

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...