lørdag 5. juni 2010

Prosjekt nytt bed

Antallet innlegg med etikett "hage" er overraskende mange. Jeg har ikke spesielt grønne fingre og er ikke av den sorten som liker å bruke all fritid med rumpa i været blant busker, stauder, klatreplanter etc.

Men nå kan jeg stolt proklamere at "prosjekt nytt bed" er fullført. Faste lesere husker kanskje bildet med haugen med jord, i litt overkant mye...

I dag var dagen da det skulle komme planter i bedet.

Jeg har brukt mye tid på å finne ut hva jeg skal ha her. Det er mye som må vurderes; lettstelt (veldig viktig), robusthet (fotballer har en tendens til å havne akkurat her), solforhold (sol, halvskygge), blomstringstid (så lang som mulig) og ikke minst, noe som begrenser innsynet til hagen og hengekøyeplassen. Så jeg har lest hagebøker, notert tips fra hageblogger og surfet rundt på nettet.

Og jo mer jeg leste, jo mer forvirra og ubesluttsom ble jeg.Men jeg endte til slutt opp med to syriner (hvite), en hardfør lavendelvariant, Sandvåner, Salvie og Stor Gravmyrt. Den såkalte store Gravmyrten lever foreløpig ikke opp til navnet sitt....Jeg har murt selv. Det er et sånt "glad amatør"-prosjekt. Først brukte vi (mest jeg) mange år på å finne ut hva vi skulle gjøre med dette hjørnet av tomta. Da vi (jeg) bestemte at det ble mur, lånte madamen bøker på biblioteket om emnet, snakket med naboer, surfet på nettet osv. De fleste var skeptiske til at jeg skulle mure og tvilte på at det kunne bli noe særlig bra. Fy søren, for en dårlig supportergjeng.Steinen ble hentet litt her og der. Hver gang vi kjørte forbi en steinhaug i veikanten ropte madamen "STOPP!" fra passasjersetet. Så vi har stein bla. fra utbyggingen av E6 ved Svinesund.

Steinsanking ble påbegynt sommeren 2008 og fortsatte året etter. Utgraving og muring foregikk sommeren 2009. Jada, det er det vi kan kalle et langtidsprosjekt. Muren ble ferdigstilt såpass sent i sesongen at vi venta til neste sommer, altså i år, med å plante. Ja, det synes at det ikke er en proff som har murt, men jeg synes det er noe sjarmerende med det litt shabby utseende, jeg. Og underveis har jeg lært noe om muring, erfaring jeg kan ta med meg til eventuelle neste prosjekt. ☺

Nå gjenstår bare å bestemme seg for hvilken overgang vi skal ha mellom bed og plen. Men vi kaller det ferdig og jeg synes jeg fortjener litt kred for dette langtekkelige prosjektet, med muring i amatørens ånd. Så jeg tildeler meg selv hele 10 husmorpoeng for innsatsen.

Nyplanta bed ser ryddige ut, men jeg vil jo ha litt skjerming så planter, sett i gang.

Klar, ferdig, voks!

Elisabeth

17 kommentarer:

 1. Imponerende! Også jeg som ikke har kommet meg avgårde til gartneriet for å handle blomster engang. I morgen, kanskje. I morgen... ;o)

  SvarSlett
 2. Jeg er stum av beundring. Du får husmorpoeng fra meg også - men jeg er litt i tvil om antallet - det kan gå inflasjon i kred-en! Tenker vi sier... 5.

  SvarSlett
 3. Synes jammen meg du burde gi deg ti klapp på skulderen også jeg, for godt gjennomført og laaaang tålmodighet med muring og research;oD Bedet ble bra med rustikk mur og planter som kommer til å vokse godt med god plass!

  Klem fra Grete

  SvarSlett
 4. Wooow! Må si jeg ble mektig imponert over muren din. Nå fikk faktisk jeg og lyst til å lage mur..... :=)

  SvarSlett
 5. Så fin! Jeg har noe av den samme historien ;-) Har samla stein, og planlagt i laaaang tid. Nå nærmer det seg at muren min er ferdig, med flere ekstraturer for å finne flere stein. Håper jeg blir ferdig til uka! Det tar jo lang tid når man må mure når ungene er i seng, været er ok, jeg ikke er for lat... I dag vant jeg en rosebusk, så første plante er i boks. Resten blir sommerens prosjekt, å stjele og tigge stauder fra venner og kjente :-)
  Jeg synes vi kan være enige om at vi er flinke, jeg!

  SvarSlett
 6. Her dukker det opp talenter! Murer! Hva du kan! Hva er liksom målet med husmorpoenga? Kjøpe en kjole hver gang du har tjent 50 poeng eller noe sånt? (For det er jo ganske så lurt, særlig når det er du som styrer poenggivinga - det er jo bare å peise på)

  SvarSlett
 7. Dette har du greid BRA Elisabeth! Jeg er ingen ekspert på området (min svigerfar gjorde jobben her til gards for 40 år siden) - men det ser profft ut. Artig med selvgjort. Flinka!

  SvarSlett
 8. Syns den muren din var utrolig sjarmerende jeg - og tildeler deg 4 husmorpoeng samt fagbrev i husmormuring.
  Go Girl!!!

  SvarSlett
 9. Veldig bra Elisabeth, jeg likte valget ditt med Syriner, fine blomster, fine grønne blader og det blir en fin "mur" etterhvert;-)Klem IL

  SvarSlett
 10. Kjempefint ble det. Husk at du må masse tålmodighet med syrinene. Jeg har et syrintre og det begynte ikke å blomstre før det hadde gått 4 år tror jeg det gikk. Men nå etter 9 år blomstrer det som bare det og vokser kjempemasse

  SvarSlett
 11. Tildel deg selv 20! Jeg må si jeg ble mektig imponert! Jammen er du flink! Helt målløs av beundring :D Syriner vil du garantert ikke angre på - de er et must i enhver hage ;-)

  Busteklem

  SvarSlett
 12. Nå ble jeg virkelig imponert! Synes muren var kjempefin! Du er flink altså:-) Kanskje jeg skal begynne med litt steinsanking til muren vår? Vi skal jo kjøre strekningen Bergen - Harstad tur -retur snart. Regner med å komme over litt stein på veien. Tipper nordlendingen blir fornøyd hvis jeg fyller bilen med litt småstein:-)

  Og takk for flere hagetips! Jeg noterer flittig:-) Så ut som planter som kunne være midt i blinken for vår hage og.

  Ha en fortsatt fin kveld!

  SvarSlett
 13. Dette er imponerende. Syrinene blomstrer muligens allerede neste sommer.

  SvarSlett
 14. Så flink du er da! :)))) Fine greier!

  Nå har jeg lest meg nedover og humret gjenkjennende på flere innlegg. ;) Håper dere har goooode dager! ♥

  Vibeke :)

  SvarSlett
 15. Imponerande!
  Ståande aplaus frå vestlandet!
  10 poeng er alt for lite!!!
  Tenk frå biblioteket til ferdig mur! 10 til!

  :)

  SvarSlett
 16. Hei!
  Du får 10 ++++ av meg. Fantastisk flott mur, tar av meg hatten for deg. Måtte være litt fornøyelig at den ble så bra når det var flere som kom med negative kommentarer i forkant... Den som ler sist ler best...lol

  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 17. Fantastisk mur! Eg er imponert! Virkelig! :) Hadde eg bare hatt LITT av dei kunnskapene og egenskapene dine...!

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...