tirsdag 30. november 2010

Må jeg vaske vinduene til jul?

Jeg synes jula er en koselig tid. Da har vi ferie, da kan vi ta livet med ro og da får vi lest bøker og spilt brettspill. Da kan vi bruke lang tid på måltidene, da kan vi leke ute i snøen og da kan vi se en god film på tv.

Men jeg kjenner jeg daglig må jobbe for at jula skal fortsette å være noe koselig, noe å glede seg til.
-Er du ikke ferdig med julegavene? Jeg var ferdig i oktober, jeg!

-Har du ikke hatt juleverksted med barna i nabolaget ennå? Sånt må planlegges i god tid, vet du.

-Klart du må ha ny julepynt, den fra i fjor er jo helt ut nå!Det er så mye man MÅ gjøre før julaften.

Hele huset skal vaskes, inkludert inni alle skap. Sølv, messing og tinn skal pusses, øl brygges, medisterkaker stekes, julestrømper skal sys av retrostoff, bjørkeved skaffes, juleduk strykes, julegaver kjøpes og pakkes inn med kunstnerisk snitt og selvlaga kort må vite, julepynt lages, edelgran pyntes og sju sorter kaker ingen spiser likevel skal bakes. Og ikke glem pepperkakehuset. For all del, ikke glem pepperkakehuset! Oh, du hellige jul.

For ikke å snakke om alt som skal handles inn av leskende drikke, ribbe, skinke, surkål, rødkål, mandelpoteter, pinnekjøtt, kålrabi, sennep, rødbeter, sylte, lefse, konfekt, dadler, nøtter, klementiner, edamerost, sursild og fiken.

Løp og kjøp!

Det er tomt for melis, norsk ribbe, mandler og røde kubbelys i butikkene lenge før vi runder desember.

Det er dette jeg blir stressa av. Alle som mener at man MÅ gjøre alt dette, ha alt skinnende rent og nystrøket før Sølvguttene dukker opp den 24. Alle som traver rundt i butikkene med flakkende blikk, blank panne og en sur mine. Alt mens Wenche Myhre gauler på heavy rotation at hun så mamma kysse niiiiiissen.

Men denne mammaen har ikke lyst til å kysse den svette kjøpesenternissen kledd i rødt, syntetisk teddyfor. Denne mammaen har lyst til å velge selv hva som må til for å få en koselig jul for familien.

Blir det julemiddag selv om damaskduken fortsatt ligger i en krøll i skapet? Er det mulig å feire jul uten blankpussede stjerner? Må jeg virkelig vaske vinduene for at vi skal få en koselig jul?

Elisabeth

37 kommentarer:

 1. Bra skrevet! Og nei, du trenger ikke vaske vinduene til jul. For det første er det jo iskaldt ute, for det andre kommer ikke sola skikkig frem og viser alle flekker og fingermerker før ETTER jul (sånn i januar - februar en gang), og for det tredje; er det ikke derfor man har sånn rød teip og fake julesnø da??? Da dekker man pent over skitne vinduer, får julestemning og vips! Så trengte man ikke vaske vinduer før jul (men må få legge til at de er noe hærk å vaske bort all denne tapen og snøen etter jul da, men det trenger man jo ikke tenke på NÅ! Hihi!).

  Ønsker deg en fortryllende flott advendtstid - med eller uten vindusvask!

  SvarSlett
 2. Selvsagt trenger du ikke det!!!
  Og renseriet tar dukene (jeg må ha hvit damask til jul, noen vil ha rød nervøs fløyel eller hva det heter, jeg må ha hvit damask) og du baker de julekakene du selv og familien vil spise. Jeg synes nok det må være julekaker jeg da. Og så har jeg har en engel som synes jeg må ha rene vinduer til jul og da tar hun dem. Ellers er jeg ikke så nøye på akkurat vinduene før man kan gro poteter på dem til våren.

  Jeg synes listen skal legges der du og familien din vil ha den.

  Jeg husker jeg skulle lage julekurver. Designet var klart. En av bestanddelene var klar. Neste bestanddel kom i hus året etter og den tredje julen ble kurvene laget. Det ble jul alle de årene - kurver eller ikke. Men det er flotte kurver da, og var vel verdt å vente på.

  SvarSlett
 3. Selvsagt MÅ du gjøre alt dette, og ærlig talt er jeg overrasket over at du ikke setter inn nådestøtet på innsanking av husmorpoeng nå!
  Eventuelt kan du gjøre som meg, invitere folk på ettermiddagen slik at det høver seg å trekke for gardinene, dempe belysningen og glede seg over levende lys ( effektiv flekkskjuler ) og fokusere på det å hygge seg. Og ikke skjønner jeg hvordan noen kan være ferdige med julegavene i oktober, de søte små her i huset er fremdeles i full sving med sine reviderte ønskelister. Jeg blir også lettere matt av slike mrs-fix-it, som tilsynelatende har alt på stell. Men ,de har som oftest et sårt punkt elelr et møkkete skap de også...

  SvarSlett
 4. Da skal jeg trøste frua med at jeg forsøkte meg på vindusvask denne søndagen. Det gikk ikke bra, og jeg endte opp med is på rutene som jeg sleit livet av meg for å få av. Fatter ikke hva jeg tenkte på.
  Når det gjelder vask ellers, velger jeg å vaske litt i dagene som kommer. Ikke rundvask, langt i fra, men jeg tar i litt ekstra. Syns det er hyggelig å gjøre det før jul, for det med at du skal vaske når våren kommer, det kan jeg bare glemme for min del. Om våren vil jeg være ute, ikke stå inne og vaske.
  Lista legges der vi velger å la den ligge, men det skal styrke til for å stå mot alt kjaset. Mest irritert er jeg nok på alle avslutninger som på død og liv skal arrangeres før jul, det være seg på skole eller på fritidsaktivitetene. Det er et soleklart stressmoment å stresse fra den ene avslutninga til den andre, med kake her og mat der. Ellers forsøker jeg å ta det med ro med både innkjøp og gaver. Vi trenger tross alt ikke sååå mye for noen dagers feiring.
  Lykke til med de forberedelsene som du syns det er mening i!

  SvarSlett
 5. Helloo! Selvfølgelig må du vaske vinduer!! Jeg vasker alt, jeg, nå er det ribba som får seg en runde med grønnsåpa.

  SvarSlett
 6. Eg vart stressa berre av å lese innlegget ditt,- men veldig bra skrive! Og nei, eg er så lei av at jula berre skal vere stress. Det viktigaste er å kose seg med familien, nyte tida med det ein har lyst å gjere og ikkje fordi ein føler at ein må. Dette er nok ting som heng att frå den eldre generasjonen som me ikkje heilt klarer å riste av oss. Eg skulle nok og ha vaska vindauge, vaska skaper osv., men det gidd eg ikkje. Sånn ser det ut hos oss og godtar ikkje folk det så kan dei heller tenke at dei har det finare enn oss og vere fornøyd med det. ;) Kanskje dei då føler litt mindre press på å ha det perfekt hos seg når me kjem på besøk sidan det ikkje er så veldig perfekt hos oss. ;)

  SvarSlett
 7. Kjenner jeg blir stresset bare av å lese innlegget ditt....
  Jeg vet jeg begynner tidlig med diverse juleaktiviteter, men det er fordi det skal være litt kos over det. Derfor har jeg pepperkakebaking og juleverksted med ungene tidlig i november, før julestresset melder seg og jeg står der omtrent med stoppeklokke. Så kan jeg heller ha litt effektiv baking uten ungene med god samvittighet.

  Inni - skapene vasking og sånt utsetter vi til lysere tidere. Det som er så fint med julen er jo at det ikke er mange timene med dagslys, så det er ingen som får det med seg at man ikke har vasket vinduer eller tørket støv.

  Du får prioritere det som er helt nødvendig. Lykke til, og kos deg med juleforberedelsene!

  SvarSlett
 8. Nei, nei og atter nei! Vi må slutte å la oss presse og stresse av alt vi "må" gjøre før jul!

  Jeg bestemte meg for noen år siden at førjulstid ikke må førjulsstri. Kroppen henger ikke alltid med i svingene, og da blir det beinhard prioritering. Jeg har funnet ut hva som er viktig for meg - og hva som er viktig for ungene. Mannen i huset får bare ta det som kommer :-) Så her er rengjøring veeeldig langt ned på prioriteringslisten, mens juleverksted og pepperkakebaking kommer høyt oppe. Gaver liker jeg å handle i desember; for meg hører fulle butikker med julemusakk og småstress med. Altså; helst ikke de tre siste dagene før jul, men de to første ukene i desember Pakke inn presanger er også noe jeg ofte prioriterer; "lurepakker" er et begrep i familien, og det er helt vanlig å pakke opp tre vedkubber før man kommer inn til gavens kjerne:-).

  Vi er for flinke til både a) å legge press på omgivelsene våre fordi vi gjerne vil vise hvor flinke vi selv er
  og b) la oss presse fordi vi sjelden føler at vi strekker til som mødre, arbeidstakere, koner, treningsivrige, venninner, elskerinner, husmødre og alle de andre rollene vi har. Hvis vi klarer å senke skuldre og ikke minst kravene til oss selv, kan vi kanskje få det bedre?!!

  God førjulstid - med så mye førjulsstri som vi selv velger å ta inn over oss!

  SvarSlett
 9. Det er svært lite man egentlig MÅ, kjære deg. Gjør det du har LYST til, så blir det jul likevel:-)

  Klem, Rosa

  SvarSlett
 10. NEI! Det stresset før jul er helt unødvendig. Alle må-gjøre-tingene sitter bare i vårt eget hode. Jeg er ikke ferdig med adventsstaken enda, og julestjerna henger i vinduet, uten lys, for jeg finner ikke skjøteledningen. På almas rom er halve vinduet sprayet med snø, for boksen gikk i stykker midt under sprayeseansen. Ikke en eneste julegave er kjøpt inn. Gulvene ser ikke UT her, for assistenten sluttet i november. Men, jeg har pyntet litt til jul, kjøpt mange svibler og i ettermiddag skal jeg og Alma bake pepperkaker. Så da lar jeg rydding, vasking og handling vente enda litt til, så koser vi oss med pepperkaker og julemusikk isteden :)

  SvarSlett
 11. Veldig velskrevet! Er bare sa enig med alle uttalelsene over. Intet er vel verre enn at du segner om og sovner ved julemiddagen i ren utmattelse??? Jeg synes det er veldig greit at julen er i den morke arstiden for det er utrolig mange "synder" som kan skjules i litt darlig innelys ;-) Gjor bare det du selv vil og har lyst til. Overskudd og tid til kos er det viktigste!

  klem Mette

  SvarSlett
 12. Ja - dette treffer folk midt i, som du ser på alle kommentarene. Og budskapet er selvfølgelig: Vær voksen, lag din egen jul med de ingrediensene som er viktig for deg! Punktum.
  Noen ganger må en jo vaske litt i disse husene våre , men en trenger ikke vaske mer til jul enn ellers. Og vinduene venter fint til whenever.
  Men det jeg i hvertfall har funnet ut at er bra her i huset - er å begynne med alle denne "laginga-bakinga-pyntinga" som vi koser oss med i god tid. For å ikke få det så travelt, men rett og slett ha tid til å ta det litt sånn innimellom når vi får ånden over oss. Og så spiller vi julemusikk og drikker gløgg og fyrer i ovnen og det er støvete overalt....

  SvarSlett
 13. Veldig godt innlegg og mange reflekterte svar med forskjellige synspunkter selvsagt. Antall svar viser at temaet engasjerer.

  Ikke puss vinduer nå. Det er altfor kaldt og som mange sier. Ingen ser det uansett.

  Mine råd har hele tiden vært: Prioriter, gjør litt hver dag og ha det hyggelig. Hodet mitt er for fullt til å ha juleplanen der. Derfor er den på papir og i år også på nett. Men jeg koser meg, og det er viktigst.

  Jeg sliter litt nå med en deadline for manus. Skulle så mye heller sittet på vaskerommet med konglekonene og musene mine.

  Hilsen Åshild

  SvarSlett
 14. Hihi, veldig godt skrevet! Mange som kjenner seg igjen :-)

  Jeg er litt enig med deg. Og jeg velger å droppe mye av stresset. Ok, i kveld skal jeg stresse med å pakke inn adventskalenderpakker. Sånn går det når man utsetter til i siste liten. Men ellers roer jeg ned. Her blir det ingen rundvask. Hallo, det er mørketid i Tromsø. Ingen som ser skiten uansett! Eller jo, den på utsiden av vinduene. Er faktisk ikke umulig at vi prøver å ta den nå som vi har mildvær. For vi kan knapt nok se ut...

  Ellers blir det ingen hjemmelagde julekort. Gjorde det et år. Aldri mer! I år blir det til og med ferdigtrykt hilsen på baksiden av kortet. Orker ikke skrive til krampa tar meg! 7 sorter utgår. Ingen av oss spiser småkaker uansett. Men jeg skal bake boller og rundstykker og ellers noen litt mindre typiske kaker. Hvis jeg får tid. Og lyst ;-)

  Kos deg i førjulstida du, Elisabeth! Ikke tenk på at som må gjøres. Det blir jul uansett :-)

  SvarSlett
 15. Jeg håper virkelig det bare er en forglemmelse at du ikke har skrevet noe verken om å sy rull eller vaske garasjen! For hvordan skal far og barn få en fin jul hvis mor slurver??

  SvarSlett
 16. Huttetu. Det er ikke slik jeg vil ha det i alle fall. Men det er mye jeg føler at jeg må. Man MÅ jo skaffe disse julegavene, og det er ikke alltid like moro når man er blant hundre andre i samme kasse i Wenche Nyhre-kaos.

  SvarSlett
 17. Hej.:-) Har ikke en gang i tankene å vaske vinduer til jul..det er jo beinkaldt...så lenge jeg ser ut er det ikke i tankene...:-) ikke så mye annet vasking heller...tar det verste...det man MÅ ta..så koser jeg meg heller med alt mulig pyslerier..Men duken må jeg har glatt...og bordet pent dekket...Så var det disse julegavene da..og kortene..og litt bakst.:-) Kos deg.:-)

  SvarSlett
 18. Akkurat som jeg skulle sagt det selv- bare du sa det myyyyyye bedre;). Har tenkt på disse hersens vinduene i ukesvis nå- men nå legger jeg dem langt bak i glemselen!!!!! Jul blir det okkesom- og den blir vel så koselig selv om det er fingermerker på rutene! Ha en fin dag!

  SvarSlett
 19. Drit i vinduene du! Og resten av husvasken og forsåvidt! Det er ingen som tenker på sånt. Alt som står i hodet på folk er gaver, gaver og gaver! :p

  SvarSlett
 20. Såklart trenger du ikke vaske vinduer og slikt... ;)

  Det er jul når du har gjort det du og dine synes er koslig som som lager julestemning!! Vi har jo heldigvis alle ulike mål for hva vi mener er tradisjon- og til min glede er ikke vindusvask en av dem... Stå på, og kos deg masse i adventa du!

  SvarSlett
 21. Du trenger definitivt ikke å vaske vinduene før jul :-) Senk skuldrene og gjør det som føles rett for DEG - det gjør jeg :-D Tror mange av de som løper rundt og gjør alt alle forventer at alle skal gjøre det, rett og slett gjør det fordi alle andre gjør det. Jeg tar fram samme julepynten år etter år - det er den jeg er glad i, og som skaper julestemning her hjemme hos oss. Julestjerna vår er snart 20 år gammel - det er den jeg syns er fin, jeg vil ikke ha en ny papirstjerne selv om gullmetallstjerner er helt ut. Jeg lager julekortene selv fordi jeg liker å holde på med sånn, og jeg trenger ingen retro julestrømper.

  Advent og jul er ei tid til ro og glede - prøv å styr unna stresset.

  Ha en fin dag, Elisabeh - klem Siv

  SvarSlett
 22. Det fine er at man faktisk ikke trenger å gjøre noen ting ;-)

  Jeg har forresten en liten give away, som kanskje kan gjøre hverdagen litt mer leken? Se her: http://www.lekenhverdag.com/2010/11/give-away-med-tre-vinnere.html

  SvarSlett
 23. Vi MÅ velge selv hva vi MÅ for at det skal bli jul! Jeg må rulle dukene, men driter i vinduene (ja, ikke bokstavelig, da...) Og gidder ikke bare sju slag, nei nesten ingen småkaker i det hele tatt.

  SvarSlett
 24. Hallo! Ikkje prøv å kødd med tradisjonane. I tillegg til alt dette, skal du stå klar under mistelteinen ;))
  Men eg kan dessverre ikkje gjere dette i år, eg treng tida til å øve meg på å sy brødposar :)

  SvarSlett
 25. Veldig enig i det du skriver om å daglig kjempe for å beholde en koselig adventstid - det er så raskt å bli fanget av stress og mas. Selv velger jeg å unngå kjøpesentrene så mye som mulig, for der blir jeg stresset...Jeg prioriterte å vaske vinduer( bare innvendig!) og gardiner i helgen, for det er noe som gir meg en god julefølelse - så dropper jeg heller mye annet:)
  Lykke til med å skape ro og hygge i adventstiden!

  SvarSlett
 26. Glem vindusvasken og mye av det andre også. Hva venner, naboer og andre gjør, spiller vel ingen rolle?

  Det skal være kos fram til jul, og verden raser ikke sammen om vi stryker en del ting fra listen.

  Klem

  SvarSlett
 27. Vi trenger ikke gjøre noen ting! Stort sett bare familie som kommer på besøk også, og de har sett huset "bomba" og Igi med håret til værs mange ganger... Vasking før jul= gruppe press.
  Men kjenner jeg meg rett lar jeg meg påvirke til å vaske på steder jeg ikke har sett på 1 år..
  Klem Igi

  SvarSlett
 28. DU fikk meg iallfall til å lette på r**va nå og gå og gjøre noe av det jeg har tenkt å gjøre før jul... Har bakt 4 slag på to dager da iallfall. Vasking?? Hushjelp?

  SvarSlett
 29. Jula skal da handle om kos og familietid, eller hva?
  Hva er det som er kos med vaskestress?
  Ingenting..
  God førjulstid.
  Slapp av, spill litt uno.
  :)

  SvarSlett
 30. jeg er mye enig med deg i det du så treffende beskriver. Det er stressende å være husmor mot jul. Eller andre merkedager for den del. Men jeg tror faktisk vi trenger å være opptatt med arbeid denne tiden jeg. La oss si at vi hadde hushjelp til å gjøre alt. Vel. . -Selv om tanken er flatterende så tror jeg vi ville ha savnet det og brukt like mye energi på andre ting som feks å legge oss borti alt hushjelpa måtte finne på å gjøre :) det er en grunn til at vi blir travlere og travlere i takt med at det blir mørkere og kaldere. Og så kan vi endelig spille spill og drikke gløgg i flere dager akkurat i det sola snur :) ja, det ble litt sånn kvasiseriøst i dag ser jeg :) men det tåler du :)

  SvarSlett
 31. jeeezes... åffkårs... blir vel ikke jul uten, eller??


  hehehe... tulla! jeg har ikke halvparten av gavene ferdige enda, og lar meg heller ikke stresse av dem som sier de er ferdige alt i oktober... her er det kun adventslysene som er kommet opp av julepynt enda og godt er det!

  Ha en hyggelig førjulstid uten stress :)

  SvarSlett
 32. Ikke vits i å overdrive vaskingen hvis du skal ha inn et juletre med tusenvis av dyr i ihverfall ;) Og all pynten skjuler jo litt. Og som Barbro skriver, det er mørke tider nå ;)

  SvarSlett
 33. Ser ut som du har fått bekrefta at det kanskje ikkje trengs rundvask til jul..? :)
  Vi er nok mange som strever med samme tanker som deg. Det er forventningene som er så skyhøge. Og så ser vi på venninna vår som syr julestrømper i retrostoff, og så ser vi på naboen som vasker og rydder til huset fra loft til kjeller, og så ser vi på svigerinna som scrapper ca 237 heimalaga julekort og til-fra-lapper osv.. men ingen klarer vel alt sammen!? Og klarer du å bruk mykje tid sammen med ungene, så er jo det mykje viktigare enn heimastøype julelys, heimasylta ribberull og nystrøkne juleduker.
  Ha ein fin dag, med eller uten juleskitne vinduer! :)

  SvarSlett
 34. Åh, TUSEN TAKK FOR DETTE KLOKE INNLEGGET!
  Jeg har i hvert fall ikke tenkt å vaske vinduene før jul. Og de ser virkelig ikke ut. Sjøsprøyt på utsiden og mange fine barnefingeravtrykk på innsiden.
  Men ærlig talt, jeg orker bare ikke. Jeg er blitt ganske flink til å gjøre det jeg har lyst til. Og orker. Men jeg kjenner også PRESSET på hva man BØR gjøre ligge der. Skit i presset!
  Det er ikke så mye som skal til for at det blir kos. Gjør det som er viktig for deg. Du har min hele og fulle støtte!
  Klem Ellen :)

  SvarSlett
 35. Herlig innlegg. Jeg har vasket et vindu. Tenkte jeg på at det var veeeeldig kaldt? Nei. Resultat. Skrape vindu med bilskrape. Funker ikke det vettu. Ikke ble det rent heller....men jul blir det;)
  Kos deg i førjulstiden.

  SvarSlett
 36. Du må ikke vaske vinduene for at det skal bli jul! Jeg har vasket vinduene til jul, men det var minst like mye fordi det var behov for det. Med to katter og vedfyring, blir vinduene raskt skitne. Jul eller ikke jul. Og kaker? Bak mindre porsjoner og ha færre slag, det blir jul likevel. Også med melkesjokolade fra Freia :-)

  SvarSlett
 37. Et herlig innlegg! Det blir da jul hvert eneste år uansett om vasking, baking og andre huslige sysler gjøres eller ikke. Jeg slapper av, jeg. Koser meg og gleder meg. Det er da ingen som skal granske skapene og skuffene mine, og jeg gir blaffen i om ikke boden er ryddet og kjelleren rundvasket. Ha en fin førjulstid og ta vindusvask når du har lyst og ikke fordi du må. Du har en kjempefin blogg!

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...