mandag 1. november 2010

Tanker fra sykroken - Purrenett

Jeg og symaskina holder på vennskapet. Jeg påstår ikke vi er perlevenner, men vi har et sånt greit vennskap hvor vi vet hva vi forventer av hverandre.

Maskina forventer at jeg skal træ tråden riktig, behandle pedalen med ømhet og mate den med stoff den orker å gjennombore med nåla si. Jeg forventer at maskina skal male, ikke brumme, sy jevnt og generelt oppføre seg. Vennskapet ble satt på sin prøve da sømmen hoppa og dansa og underspolen hikka. Og jeg tenkte f....skal du være vrang nå, er vennskapet brått over. Heldigvis viste deg seg at jeg hadde trædd tråden feil og maskina ville bare si i fra at jeg ikke levde opp til forventningene og det gjorde den altså med denne hikkinga. Trå ble trædd riktig og vennskapet gjenoppretta.

Av et rødt stoff, egentlig en gardin, rappa fra Moderns stofflager, har jeg sydd dette nettet. Siden stoffet var nokså tykt, droppa jeg foret.For å understreke funksjonen burde det ha stukket en purre eller en fristende fransk baguette opp av handlenettet, det hadde gjort bildet hakket mer spennende. Men siden vi kun hadde en kort bunt med vårløk i huset, ble ingen matvarer benytta som rekvisita.

For nettet ble mye høyere en jeg hadde tenkt. Åsaken til det var at jeg ikke tenkte hardt nok da jeg klippa ut og sydde hankene. Jeg tenkte ikke på at de måtte være mye lenger enn det som skulle fungere som hanker, siden de ikke bare skulle puttes innunder nedbretten, men deretter også brettes opp igjen. Man vil jo gjerne ha hankene vendt oppover på et nett, veldig upraktisk med handlenett hvor hankene ligger nede i posen, ikke sant? Løsningen ble å gjøre nedbretten kortere og dermed ble selve nettet høyt, eller dypt da. Et praktisk nett om du skal ha med deg purre og lang baguette, uten fare for at slike lange staker skal tippe over kanten.Ja, sying innebærer mye tenking. Det er i grunnen mye mer tenking enn sying involvert. Sånn ca. 50 prosent tenking, 30 prosent måling, 10 prosent klipping og kun 10 prosent med faktisk sømarbeid. Den der tenkinga er slitsomt for en amatør som meg, som prøver seg fram uten mønster og veiledning. Bare det å tenke seg fram til disse hankene og passe på at sømmen der kom på baksiden av nettet....puh.

Men det er vel sånn man lærer. Learning by doing. Om jeg får lyst til å sy flere sånne handlenett så vet jeg at jeg må legge til mer på hankene om jeg vil ha dypere nedbrett, eventuelt beregne kortere nedbrett fra starten av.

Dette stoffet var fint å sy i og jeg har mye av det, over to gardinfag til.  Dessuten var det praktisk med noen brede striper å måle etter. Nokså avslørende om det blir skevt også, hm. Nå har jeg veldig lyst til å prøve å sy en brødpose. Men jeg har ikke tenkt ferdig hvordan det må gjøres. Dessuten må en slik brødpose ha fór, altså enda mer tenking. Godt jeg har fylt opp medisinskapet med hodepinetabletter.

Elisabeth, tenkende i søm

29 kommentarer:

 1. Så flott purrenett :-) Man lærer mens man stamper på pedalen, hehe. Min venninne og jeg har kommet frem til det samme som deg også, at sying egentlig ikke er så mye sying, men mest tankearbeid. Jeg har en teori om at først må jeg lære å sy, og så kan jeg lære å følge mønster. Jeg vet ikke helt om det er veien å gå. Prøv å sy et skjørt uten mønster, for å si det slik, hehe. Her er det "syklubb" til torsdag, og jeg har startet tankearbeidet allerede, hehe. Ha en flott mandag!
  Klem

  SvarSlett
 2. Fresht nett!

  Men hva er en brødpose...? I din verden, altså. Mine brødposer er av plast og kommer på rull fra Rema og er 6 liter og funket også suverent som bleieposer i to-tre år...

  SvarSlett
 3. Så flink du er, Elisabeth :-) Jeg er imponert. Og ja - det er ekstremt mye tenking innimellom, det hender seg faktisk at jeg får beskjed om å gjøre noe annet jeg når jeg knurrer for høyt ;-)

  Ha det godt og klem fra Siv

  SvarSlett
 4. Sa fint det ble! Ble rent inspirert, jeg, men jeg er enig i at tankearbeidet tar mest tid...

  ha en fin dag!
  klem Mette

  SvarSlett
 5. Du har en helt perfekt tilnærming til symaskinen. Og flott veske. Min maskin har noen rustne lyder for tiden, så jeg burde fulgt opp med en bitteblitte liten dråpe olje på et dertil egne sted.

  Du kan gjennomføre tenkingen på brødpose med hjelp av en vanlig plastpose. Dytt inn de to hjørnene av posen innover. Da blir det en bredere bunn i posen.

  Lykke til

  SvarSlett
 6. Det var virkelig fint! Dette kan du. Til mer du syr, dess mindre prosent tenkning blir det vel. Jeg lærer aldri, jeg skal alltid sy uten og tenke. Og det blir jo bare vas og bortkastet stoff. Og tid. Så ikke så dumt å invistere litt på tenking, nei.

  SvarSlett
 7. Litt småkrangling med en venn er vel ikke uvanlig.

  Jeg synes du har vært superflink, og det skal bli spennende å se hvordan brødposen blir.

  Bli med på min lille give away.

  Klem

  SvarSlett
 8. Ha, ha, må si jeg kjenner meg igjen - sying er mye tenking:-) Litt for mye av og til. Det er ikke alltid jeg klarer å fullføre hele tankerekken, og da står man der plutselig med en bunadsvest som ikke lar seg vrenge... Det verste av alt er at jeg fremdeles ikke skjønner hva jeg gjorde feil.

  Stilig purre/baguettenett du har sydd! Virkelig imponerende! Forsterkninger i hankefestet har du husket og. Flinka! Tipper du fikser en brødpose så lett som bare det. Skal se om jeg klarer å hoste opp en oppskrift til deg.

  Klem

  SvarSlett
 9. Så du har tort deg utpå du :)
  Her står maskina ubrukt (bortsett fra at svigermor lånte den for en tid tilbake) på boden. Jeg tenker alltid (spesieltetter ett besøk hos Barbro) at nå skal jeg ta den frem å prøve litt...

  Synes posen din ble flott jeg, flink er du!

  SvarSlett
 10. Nå gir jeg meg ende over! Nå begynner du jo å ta av! Trodde først du skulle sy litt sånt smått og greit, men nå viser du jo proffe takter! Dette blir snart epla-butikk, merker jeg!

  SvarSlett
 11. Jeg tror egentlig du og jeg er temmelig like sånn sett... I huet mitt ramler det ned en sabla god idé med et gedigent brak, og vips, så setter jeg igang! Gruble og tenke nøye gjennom ting på forhånd? Neida. Tut og kjør! (Ja, tutinga tar jeg bare hvis jeg føler at jeg har tid til det. Og det har jeg sjelden.) Så da ender det ofte med at jeg river i stykker det jeg har laget, jeg mener maltraktert og herpa, og så setter jeg meg ned og stortuter etterpå. Før jeg kaster hele skiten - eller kaster meg over det igjen etter noen timer. Eller år. Eller at jeg lager noe helt annet. Litt sånn Julepresangen-tendenser hvor jeg begynner med noe stort og flott og ender opp med enda en lapp til et fremtidig lappeteppe... Hvis jeg noen sinne kommer i gang med det, da... ;)

  Jeg syns nettet ditt var kjempefint, jeg! Og, som du sa, kjekt å bære lange, smale saker i. Eller kanskje Trollet ditt kunne hatt et slikt nett til lue, skjerf og votter på skolen?
  Eller kanskje du kan starte en linjalsamling?! Lett som en plett: Heng krok på veggen. Heng nett på krok på vegg. Putt linjaler i nett på krok på vegg. Gjenta for hver nye linjal. Vips! Du har en linjalsamling i linjalnett med linjalrette linjer!

  Nei... Nå må Liten Tass hentes i barnehagen. Jeg er spent på om han har gått noe der i dag :D
  Ha en herlig dag, Elisabeth! :)

  SvarSlett
 12. HAhahahah! Jeg mååå bare fortelle!
  Jeg satt og fniste over kommentarene du har fått nå, etterfulgt av følgende lille dialog:
  Seksåringen: "Hva er det?"
  Jeg: "Jeg sitter og leser i en blogg"
  Seksåringen: "Hvem sin?"
  Jeg: "Elisabeth sin"
  Seksåringen: "Elisabeth innerst i veien, ikke sant?"

  ...! *fnise litt mer*

  SvarSlett
 13. Du er kjempeflink og det er stadig noe nytt å lære så det blir bare bedre og bedre for hver ting du lager ;-D

  Stå på!!

  Klem fra Grete

  SvarSlett
 14. Faderiluggan - du er jo kjempeflink! Og tenke smart - dét kan du hvertfall. Litt prøving og feilig må man uansett regne med. :))))

  SvarSlett
 15. Måtte flire meg gjennom heile innlegget! Du er blitt avansert. Eg har også sydd i helga, sånn ca,40-50 meter sikk sakk og rett fram, på gardiner til Jenta og Konfirmanten. Var nok tenkearbeid berre på noko så enkelt...
  Kjekt at du er med på lotteri!

  SvarSlett
 16. Så flott ...lurt tips med maskin er å tre den på nytt når den ikke vil.
  Så sier jeg alltid øvelse gjør mester og tenkt hvor kjedelig det hadde vært om det første vi lagde var helt perfekt
  Ha en kreativ kveld
  Klem til deg

  SvarSlett
 17. Lekkert nett! Du inspirerer forøvrig til å gjenoppta en gammel hobby! Sydde masse før, og har brent meg på manglende planlegging, ja:)

  Ønsker deg en fin kveld:)

  SvarSlett
 18. Ja se der....n er du igang!!!
  Tenking er det masse av her også.......

  Kos deg med din nye venn!!

  SvarSlett
 19. Du utvikler vennskapet med symaskinen skjønner jeg. Purrenettet ble kjempeflott! Flink er du. Hvordan går det med kjolen (unnskyld at jeg spør...)? Jeg har fortsatt ikke gjrt ferdig blusen, men det skal gjennomføres. HAr tenkt masse på søm, til og med kjøpt et par fine bøker, men enn så lenge er det mye tenking og lite handling. Har foreløpig bare sydd ferdig dyne og pute til dukkesengen til datteren min.

  Tusen takk for link til Halloween inlegget forresten! Det ble jeg glad for.

  SvarSlett
 20. Jeg er fra meg av beundring. Det er da ikke lenge siden du hadde et innlegg om at du skulle lære deg å sy? Her er det bare å sette igang produksjonen, gi i julegaver (med en baguett oppi), og selge på epla!

  SvarSlett
 21. Ikke sant? Kjør på med noen spenstige innlegg nå :-) he-he
  Jeg kunne ikke dy meg :-)

  SvarSlett
 22. Du presser sømmene du!!! Gådd, nå er JEG imponert altså.

  SvarSlett
 23. Verrrrrrry good jobba! :)
  Jeg bruker for lite prosent på tenking. Dvs jeg tenker veldig mye på alt jeg har lyst til å lage, men når jeg først setter i gang er jeg alt for utolmodig og brenner meg litt på planleggingen...

  SvarSlett
 24. Bøyer meg i støvet!!! Dette er jo skikkelig-for-seg-gjort arbeidet dette... Og jeg som er fornøyd med mine vimpler... Skjønner at jeg har en lang vei å gå...

  Ha en fin kveld!!!

  SvarSlett
 25. Kjære sømfilosof..... du har nok funne eit skjult talent, ser eg. VELDIG imponerande det nettet!

  SvarSlett
 26. TUSEN TAKK alle sammen for alle positive kommentarer og ros, jeg rødmer! Det er jo tross alt ikke rocket science, da. Og noen nevner epla-butikk..Hallo, la epla være et sted for kvalitetsvarer! Men jeg har tildelt meg selv 3 husmorpoeng. ☺☺☺

  SvarSlett
 27. full av beundring! Virkelig. I dag lastet jeg ned brukermanualen til min maskin. . . Og sannelig sto det ikke å lese at man bør smøre maskinen en gang per uke. . . . Jeg satser på at akkurat det er noe man kan begynne med sånn ca 9 år etter man kjøper maskinen. . . Ja. . . Jeg skal ut å kjøpe olje i morgen! :) du er virkelig flink! Naturtalent!

  SvarSlett
 28. Jeg så brødkurv/pose på Kremmerhuset i dag. Rett og slett en sirkel i bunnen. Og stoffet på sidene blir som en sylinder. Med fôr. Nå er du så godt i gang, så dette klarer du.

  SvarSlett
 29. Takk for hyggelig kommentar i bloggen min! Jeg syns det ser ut som om du og symaskina er riktig så gode venner jeg ;) Det fine er at man blir bare bedre og bedre venner, og plutselig kan man ikke skilles! Og da blir det eplabutikk ;)

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...