fredag 9. april 2010

Permisjonsregler - Trenger input

Hei alle foreldre
Nå trenger jeg deres svar på hva som er vanlig praksis rundt omkring.

Hvordan er det hos din arbeidsgiver?  Forskutteres det for lønn slik at personer i svangerskapspermisjon ikke mister opptjening av feriepenger?

Diskusjonen går nemlig her på jobben. Vår arbeidsgiver forskutterer nemlig ikke. Det vil si at man lønnes av NAV og det regnes feriepenger kun av 12 eller 15 uker.  Man risikerer altså en meget mager sommer påfølgende år.

Om du er eller har vært i permisjon: Fikk du lønn av arbeidsgiver i hele perioden eller fra NAV?
Her ligger hele forskjellen. Om arbeidsgiver forskutterer (altså lønner deg og så får tilbakebetalt fra NAV) tjener du opp feriepenger.

Dette er ikke aktuelt for meg akkurat nå, men jeg har likevel engasjert meg i saken. Synes det er smålig av arbeidsgiver for det er tross alt snakk om veldig lite penger totalt sett. I løpet av de siste 10 årene har det vært tre permisjoner her.  Det dreier seg kanskje i snitt om kr 25.000 per permitert. Nå er det to svangre damer på kontoret  samtidig.

Arbeidsgiver forholder seg til hva som er lovpålagt. Vi mener det er ganske vanlig at arbeidsgiver forskutterer, som et gode til sine ansatte, men finner ingen tall på dette. Derfor dette innlegget for å prøve å få et bittelitt innblikk i hvordan det fungerer hos andre.

Setter veldig pris på alle innspill, tusen takk!

Elisabeth

Oppdatering:
Flott med alle kommentarer så langt, tusen takk! Ser det er litt diskusjon om offentlig vs. privat. Jeg jobber i et privat ganske stort internasjonalt selskap med hovedkontor i et annet nordisk land. Vi har lokale salgs- og markedsføringsavdelinger og er 20 mennesker i Norge. I noen av alle de landene selskapet er representert har de fått til ytelser utover det som er minstekravet, noe vi altså ønsker å få til her også. Siste endring i ordningen var så vidt vi har klart å avdekke i 1993! Da ble det sørget for slik ekstra-ytelse for de som tjener over 6G. Så, i motsening til hva noen tror, det er ikke nødvendigvis slik at det er mer lukrativt i det private. Selv hadde jeg en oppfatning om at det var i det offentlige det var vanligst med tilleggsordninger. Ser jeg må vurdere det synet. Åpen for enda flere kommentarer. Vi gir ikke opp kampen, men føret er trådt når man møtes med "sånn har det alltid vært her".

10 kommentarer:

 1. Jeg blir i dårlig humør av slike firkantete arbeidsgivere, kjenner jeg. Jeg har hatt tre permisjoner og fikk lønn fra arbeidsgiver (altså ikke NAV). Var da ansatt i privat (vel vel, halvprivat) sektor, nemlig Statoil ASA.

  SvarSlett
 2. Min arbeidsgiver dekker lønnen hele perioden, og vi får da også feriepenger. I tillegg får vi også lønn utover 6G, som man egentlig ikke har krav på, men som mange arbeidsgivere (ihvertfall i det private) likevel dekker. Vi får feriepenger av lønn over 6G også.

  SvarSlett
 3. Når jeg var i permisjon for 10 år siden, fikk jeg lønn via arbeidsgiver. Men en mannlig kollega av meg hadde pappaperm. samtidig som meg (han tok vel ut mesteparten av permisjonen i det hjemmet)han fikk lønn via NAV. Ergo fikk han veldig lite i feriepenger. Så i det tilfellet var det kjønnsdiskrimineringen den andre veien..

  Ha en fin helg!

  Stor klem

  SvarSlett
 4. Jeg har ikke fått lønn av arbeidsgiver men NAV så sommeren har blitt mager.

  SvarSlett
 5. Det er bare de bedriftene som har tariffavtale som plikter å betale ut lønn i permisjonstiden. Dersom bedriften der du jobber ikke har det, er det NAV som betaler direkte til deg. Du bør ta kontakt med din fagorganisasjon og be dem kreve en tariffavtale for bedriften der du jobber. Da får dere som er ansatt mye bedre rettigheter både ved sykdom og i andre tilfeller, som dette f.eks.

  Ta gjerne kontakt med meg hvis du lurer på noe!

  Mvh Kristine

  SvarSlett
 6. Nå skulle jeg liksom fleske til med viktig informasjon, men ser at Kristine har kommet meg i forkjøpet.

  Vil bare si at det er helt korrekt du hun skriver, og i sammenhenger som permisjon og sykefravær er nok generelt sett de som er ansatt i privat sektor priviligert.

  Klem

  SvarSlett
 7. Da vil jeg gjerne komme med en aldri så liten presisering; De som jobber i privat sektor trenger slettes ikke være priviligerte!

  Jeg har tre barn og selv om det kanskje høres ut som jeg har hoppet litt vel ofte mellom jobber når jeg sier dette, så sier jeg det likevel; Jeg har hatt forskjellig arbeidsgiver ved hver av disse tre permisjonene.

  Det eneste som var likt for de alle tre, var at jeg ikke fikk lønn fra arb.giver, men fra NAV. Og ja, da har du kun krav på eksempelvis 80% av maks 6G. Ingen bonuser eller andre ytelser man hadde fått om lønnen kom fra arb.giver - og i tillegg får man som du nå vet, ikke feriepenger av veldig mange uker.

  Utrolig horribelt, men det skjer veldig ofte i private næringsliv også - har veldig mange eksempler fra mitt nettverk.

  Men - har en liten solskinnshistorie også; En arbeidsgiver (ja, privat) lot den ansatte jobbe 80% og betalte lønn i denne perioden - 100%! Da snakker vi arb.giver som ønsker å få sin ansatt tilbake og som ønsker å vise at de tror på at man ved å legge ting til rette for arbeidsgiveren, både på jobb og i familieliv, oppnår en mer lykkelig og produktiv arbeidstaker.

  God helg!
  ...og ja, dette engasjerer meg en del kan du si :)

  SvarSlett
 8. Da jeg var i permisjon fikk jeg lønn av arbeidsgiver, de fikk så "refundert" lønnsugiftene fra Nav.

  Arbeidsgiver har rett i at de følger reglene. Det er dessverre slik at goden med å få penger direkte fra arbeidsgiver må forhandles om i f. eks et lønnsoppgjør. Jeg mener at det er dårlig personalpolitikk - hvis de vil ha ung personalstab bør arbeidsgiver betale permisjonspengene synes jeg.

  Lykke til. Klem Igi

  SvarSlett
 9. Hyggelig at du ville være med på min Give Away:)

  Ønsker deg en fin helg:)

  SvarSlett
 10. Hei hei.
  Er lærer og får lønn fra Utdanningsetaten, altså arbeidsgiver, når jeg har permisjon. Hittil har mine ordninger når det gjelder sykefravær, velferdspermisjon osv. vært gunstigere enn hos mannen min som jobber privat. Ha en fin solskinnsdag!

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...