torsdag 14. august 2014

SDS: Trusepose for dummies

Etter kommentarene i innlegget om truseposer til folket å dømme, er det virkelig et behov for truseposer der ute. La oss sammen frelse folk fra kaotiske kofferter.

Som lovet, her kommer en detaljert beskrivelse av fremgangsmåten for å skape en (eller flere) stoffposer.

Dette er helt basis for alle drevne sydamer, men da jeg selv var helt fersk ved symaskina, satte jeg stor pris på slike inngående beskrivelser av hvordan man skulle skape de enkleste ting. Derfor håper jeg noen finner dette innlegget nyttig. Om jeg kan inspirere i det minste én person til å overkomme frykten og lete fram symaskina fra loftet, så blir jeg superglad.


Trusepose for dummies

Du trenger: Stoff (2 x 70x40 cm), symaskin, strykejern, en snor, sikkerhetsnål og rett innstilling.

Dette klarer du!





1 Klipp ut to stoffbiter med lengde 70 cm og høyde 40 cm. Det ene stoffet blir fór, det andre ytterstoff.

Dette synes jeg ikke bare er den kjedeligste delen av syjobben, men nesten den vanskeligste. Jeg er utrolig dårlig på å klippe rett. Kan man skylde på skjeve hornhinner, mon tro? Vær nøye slik at stoffbitene har samme lengde og bredde samt at  de to blir like store. Et tips er å bruke stoffer med et mønster som gjør det lett å klippe rett. Det er fordeler og ulemper med det. Har for eksempel posen din horisontale striper, er det også avslørende om sømmene øverst og nederst ikke er blitt heeelt rette.

Det kan også være klokt å velge to stoffer i like fargetoner, altså ikke kontrastfarger. Da kan du bruke samme tråd gjennom hele prosjektet, om du er opptatt av sånne detaljer.




2 Brett hver av stoffbitene i to med rettsiden av stoffet inn mot hverandre.

3 Sy rettsøm med stinglende ca. 1,5-2 som den røde streken på bildet under viser. I ytterstoffet skal vi ha en løpegang så du kan snurpe posen, derfor er det et opphold i sømmen ca. 5 cm fra toppen. I foret må det være en åpning i bunnen slik at vi får vrengt posen når vi har sydd de to delene sammen.

Sy ca. 1 cm fra kanten, det er dette vi kaller sømonn. Et tips er å bruke symaskinas fot (der nåla sitter, den du legger ned på stoffet før du syr) til hjelp. Plassér fotens høyre side kant i kant med stoffets høyre side og hold samme avstand til kanten hele veien mens du syr. Se bildet under punkt 8.

Siden du var lydig nøye med klippinga under punkt 1, er det også lurt å være nøye når du nå syr. Da blir alt så mye enklere senere.







4 Nå har du to deler pose, på tide å sette det sammen til en nydelig foret pose. Begynn med å vrenge ytterdelen slik at stoffets rettside er ut. Fór-delen har fortsatt vrangsiden ut.

5 Legg ytterposen (med rettsiden ut) nedi foret (med vrangsiden ut) slik at rettsidene av stoffet ligger mot hverandre. Det er dette som kalles "rette mot rette" i proffe sømforklaringer.

6 Pass på at sidesømmene i de to posene ligger oppå hverandre før du syr sammen. Et tips for å sjekke om de gjør det, er å stikke en knappenål midt i sidesømmen på den ene posen og se om den kommer ut midt i sømmen på den andre siden. Se bildet under.




7 Sett knappenåler langs hele øvre kant. Det er nå det er en fordel at du var nøye da du sydde sammen posene (punkt 3) slik at de to posedelene er like store. Om du ikke var så nøye og posene er litt ulike, gjør det beste ut av det ved å for eksempel snurpe litt ved en av sidesømmene. Ingen dør av en snurpete trusepose.




8 Sy langs hele kanten i toppen av posene (som ligger inni hverandre).

Når du syr rundt på denne måten, er det overflødig å feste tråden ved oppstart slik man normalt gjør. Starten på sømmen vil bli festet i det du har sydd rundt og treffer starten igjen, da fester du på vanlig måte ved å sy noen sting bakover og så noen sting framover igjen før du stopper.





9 Nå blir det spennende, nå skal posen vrenges gjennom åpningen i foret. Det er nesten som en fødsel!
Ble det fint?





10 Stikk hånda nedi vreng-hullet og press ut alle fire hjørner med fingrene.


11 Nå som fødselen er over, syr vi igjen "fødselskanalen". Brutalt, men nødvendig i sømverdenen.
Trykk sidene i hullet sammen. På grunn av resten av bunnsømmen på hver side av hullet, er dette vanligvis en enkel operasjon. Bruk knappenåler om du vil være helt trygg på at stoffet ikke sklir mens du syr igjen hullet.






12 Sy en søm nære kanten, altså ikke med symaskinfoten som styremål som beskrevet i punkt 3. Her blir det penest om du syr med en trådfarge nær stoffargen, men om du rett og slett ikke orker å bytte tråd på maskina, så er det helt ok. Dette blir tross alt nedi truseposen og der skal det jo ligge delikate blondesaker.





13 Stapp foret ned i ytterposen. Stryk ned kanten. Ja, det er kjedelig å dra fram strykejernet, men det vi straks skal gjøre får posen til å framstå som en høykvalitetspose, så hold ut.




14 Nå syr vi en søm langs hele kanten, som sørger for at ytterstoff og fór ligger permanent  pent sammen, en såkalt stikning. Det er sånne ting som gjør at et sømprosjekt ser profft ut. Dette er ikke nødvendig for den praktiske anvendelsen av posen, så om du vil kan du kutte ut dette punktet. Men det ser altså profft ut. Profesjonell posemaker er ikke en tittel å kimse av.






15 Nå er vi snart i mål, bare to sømmer igjen! Husker du den åpningen på 2 cm ytterstoffet? Lokaliser den.





16 Sy to sømmer rundt hele posen, én i overkant av hullet og én i underkant. Denne danner løpegangen til båndet vi trekker i for å snurpe sammen posen.

Et rutete stoff som jeg har brukt her, er særdeles gunstig under denne øvelsen. Forutsatt at man har sydd rett ellers, kan man bruke mønsteret til å styre etter når man syr løpegangen. Har du brukt et ensfarga stoff eller et med et mønster som ikke er så enkelt å styre etter, anbefaler jeg at du tar den kjedelige jobben med å måle fra øvre kant ned til løpegangshullet og merke med sykritt meg jevne mellomrom rundt hele posen, slik at du har noe å styre etter, før du syr disse to løpegangssømmene. Det er nemlig ikke bare en estetisk fordel, men også en praktisk, om de to sømmene er så jevne som mulig, altså har samme avstand til hverandre rundt hele posen.





17 Finn en sikkerhetsnål og et bånd eller trå. Træ båndet gjennom den jevne, vakre løpegangen du nettopp skapte.




18 Ferdig! 

Gratulerer, du har nå utført et stykke hederlig sømarbeid. Jeg er sikker på at resultatet er en nytelse for øyet.





Jeg håper forklaringen på prosessen var forståelig og passe detaljert. Var det for detaljert eller var det noe som var uklart? Jeg tar gladelig imot kommentarer og tilbakemeldinger.

Jeg har et inderlig håp om og at noen ble inspirert og motivert til å lete fram den nedstøva symaskina og skape en trusepose. Jeg tør garantere en berusende mestringsfølelse og stolthet når du står der med resultatet i hånda.





Det blir fort en pose til......





....og flere.



Truseposer til folket!


Elisabeth, posemaker


PS. Om du syr deg en pose, hører jeg veldig gjerne fra deg. Legg igjen en kommentar her eller på facebooksida. På facebook går det jo an å poste bilder også.....bare nevner det.



8 kommentarer:

  1. Yeah! Eg skulle akkurat inn for å kommentere på det forige innlegget ditt, at eg ser fram til trusepose-DIY.. Og her var det.. Du er jammen effektiv. Eg skulle nok greid å funne ut av sånn posesying sjølv, men veldig kjekt med DIY. Slipp litt tenkearbeid sjølv :). Veit ikkje når eg får tid å sy, men skal poste bilde på insta når det skjer.

    SvarSlett
  2. Jeg har verken syeevne eller symaskin, så jeg forblir truseposeløs. Innlegget skal deles på Facebook, sånn at det kanskje kan bli noen færre kaotiske kofferter og ryggsekker der ute. Takk for nyttig tips! :-)

    Cecilie

    SvarSlett
  3. Du inspirerer dessverre ikke meg til å finne fram noen symaskin, men du får meg jo til å skjønne at man faktisk har et behov for trusepose. Kjør giveaway, sier jeg bare!

    SvarSlett
  4. Hehe - flotte truseposer og tydelig DIY! Jeg er nok også der at jeg hiver dem i et hjørne av kofferten (eller i posen med sjampooen som jeg ikke vil skal søles ut over alt…). Vanligvis tenker jeg mye på at jo mindre jeg har i kofferten, jo bedre…Men - de var jo sabla fine, nesten så man ønsker å bli stoppa i tolla og for å dra ut alt av kofferten foran en kjekk toller ;)

    SvarSlett
  5. Nå fikk du meg NESTEN til å hente frem symaskina med en gang. Veldig oppklarende DIY selv om jeg med nok litt tenking kunne klart det samme selv om jeg ikke er helt venn med symaskina mi.

    Men det mangler kanskje litt frihånds-brodering til posene? En pose til rene truser og en annen til brukte - og de må vel kanskje merkes? :-) Sånn at det ikke er noen tvil liksom - orden og ryddighet i kofferten.

    SvarSlett
  6. Flott DIY - kanskje jeg må lage meg en sånn til neste sommer! Bra jeg har god tid på meg...

    SvarSlett
  7. How how, ser ut til at jeg må dra frem maskinen før neste pakking, men jeg liker ikke å ha med mer enn jeg må, så her kommer dillemmaet. Dessuten liker jeg å bruke truser som en slags FUGEMASSE i kofferten, så ingen krok er tom, bare mørk. Det er på vei ut. På vei hjem er situasjonen en annen. Da finner jeg frem en pose, og reiser uten fugemasse så og si.

    SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...