tirsdag 29. mai 2012

Da Europa var lite og Grand Prix stort

Var du en av de som benka seg foran tv-skjermen lørdag? Kanskje led du deg gjennom den uendelige lange Grand Prix-sendinga fra Baku. Samtidig som du stilte deg selv spørsmålet "hvorfor ser jeg egentlig på dette?".

Eller du satt sammen med en lystig gjeng med artig påkledning og nykvesset blyant for å gi dine stemmer på det egenproduserte stemmeskjemaet. Og ga stemmer for både kjoler, frisyrer og en smule sangprestasjon.

Eller du leste en bok, rydda i garasjen, matet fiskene eller vaska håret.

Jeg er en av de som har elska Grand Prix (ja, jeg veit det egentlig skal hete Eurovision Song Contest, men en gammel hund er vanskelig å avvenne). Jeg har vokst opp med Grand Prix, med spenning, underholdning, glitter og stas. En flaske eplemost og Moderns hjemmelaga risboller, på gulvet foran skjermen. Det var tjukk-tv på den tida.

Det var da Europa var mindre og showet kunne gjennomføres på kun en kveld.

Senere ble det pizza, øl og stemmesedler og høylytte diskusjoner om kjoler, frisyrer og prestasjon. Jo kortere kjole, jo flere poeng fra de mannlige seerne. 1996 i Oslo var et artig år med Gena G i sin korte, dristige gullkjole. Vi var så uskyldige da, i 1996. Nå hadde vel den kjolen blitt klassifisert som fotsid.


Dristig anno 1996

Men akk, nå er Europa blitt for stort. Det er ikke moro, det er ikke underholdning, det er mer bakgrunnslyd til facebook, Rumble, Instagran og Wordfeud. Borte er lystig vennegjeng og stemmeskjemaer. Det er ikke så nøye hvem som vinner eller hvordan Norge gjør det. Jeg tar meg selv i å tenke "håper Norge ikke vinner", orker ikke at det kostbare sirkuset skal komme til vårt hjørne av Europa. Sukk, nok et aldringstegn muligens. Snart sitter jeg vel og rugger i en stol og ikke tåler "sånt bråk" og kan ikke fatte hvorfor jeg digga Vest-Tysklands bidrag fra 1979.

Mens jeg mimrer tilbake til da Europa var lite og Grand Prix stort.

Elisabeth, som sikkert ser på neste år også i håp om at MGP-fryden skal vende tilbake

PS. Til dere som mener vi bør slutte å sende kenyanere, russere og iranere som Norges bidrag, kanskje vi skulle børsta støv av han samen fra 1980? Det hadde vært mer humor enn bestemødrene fra Russland.

16 kommentarer:

 1. Grend Prix har mista glansen. Vi var uten norsk tv i helga, men fann grand Prix på tysk tv akkurat når Norge var ferdig. Det vart ståande på som bakgrunnsstøy, ja!

  SvarSlett
 2. Jeg fatter ikke at noen orker en hel kveld med det sølet. Men det er min mening...

  SvarSlett
 3. Har det akkurat på samme måte. Før var MGP det helt store. Kvelden var liksom satt av til det. Nå fulgte jeg så vidt med.

  SvarSlett
 4. Amen til det du skriver der, Elisabeth. :-S

  SvarSlett
 5. Triste greier, det der. Det var stort før, men nå er det så mange land, og stort sett så veldig forutsigbart når det gjelder hvilke land som gir poeng til hvem.

  SvarSlett
 6. Grand prix og nyttårsaften var av de kveldene vi fikk være oppe helt til midnatt! Og sovna alltid før finalen, vinnersang eller fyrverkeriet....

  Fotsid, hehe.

  SvarSlett
 7. Gått ut på dato heile greia! Mange år sidan eg spanderte eit einaste sekund på sirkuset:)

  SvarSlett
 8. Vi benker oss til foran skjermen, med stemmesedler, sammen med ungene. Og koser oss alle sammen :) Synes litt av sjarmen er å kritisere alt som er så dårlig, og å riste på hodet over hvor utrolig dumt mange land stemmer! 7-åringen stemte mest på kjolene da ;)
  Men jeg synes det har tatt litt av. Unødvendig å bruke så vanvittig mye penger på å arrangere Grand Prix. De kan godt roe seg litt.

  SvarSlett
 9. Tv-sendingen ble nærmest historiefortelling for eldstemann som holdt ut hele sendingen. Det ble mye FØR-prat. Spørs hvor stort MGP blir når de som nettopp har begynt å snuse på det blir større. Er ikke overbegeistret selv, men et par melodier har satt seg og jeg likte godt bidragene til Tyskland og Danmark. Kan ikke skjønne sutringen over at vi kom på siste plass, for vi gjorde ikke det: Vi kom til finalen og mange gjorde ikke det.

  SvarSlett
 10. Jeg unngår det sirkuset for alle penga, syns ikke noe om å bruke kvelden/flere kvelder på fantastisk dårlig musikk/underholdning.. E så veldig utgått på dato hele greia!
  Får klaus hvis æ e uheldig å e hos noen hvor Grand prix skal sees.. På lørdag dro svigerinna til søstra å så, bruttern så fotballkampen og æ emigrerte på terrassen å leste bok..

  SvarSlett
 11. Helt enig! GP (som jeg også sier) var stort, større enn størst tidligere..

  Men som stor fan av pedagogen Tooji og røverdtteren fra Sverige så måtte jeg bare følge med i år..
  Jeg hadde store forhåpninger, men hadde glemt ut at 90% av landene som stemmer er østeuropeiske og stemmer kun på hverandres sinnsyke sanger av sympati eller hva det er de driver med.

  Tooji fortjente ikke å komme sist men er enig med lammelåret -han vant bare ved å komme til finalen.

  sukk..jaja.

  SvarSlett
 12. Vi satt og gjetta hvem div land ville gi 12'ere og gjetta stort sett riktig. Utrolig forutsigbart etterhvert, den stemmegivninga.
  Nei, Grand Prix er ikke det det en gang var.
  Ellen :)

  SvarSlett
 13. Jeg syns ikke MGP er hva det en gang var, jeg heller. Likevel følger jeg med, år etter år. Stort sett sovner jeg før vi er halvveis. Det blir for mye, liksom. I år fulgte jeg med fra en bar i Tallinn. Det var litt ekstra artig, men neste år er det nok tilbake til sofaen og duppinga igjen. Forresten, er det bare meg som savner at folk synger på uforståelige morsmål?

  SvarSlett
 14. Jeg fulgte godt med i år også. Og ble dritsur da Norge ikke fikk flere poeng. Men hadde Sverige som favoritt, selv om det var Sverige. Digger ennå å kommentere og kritisere og måtte twitre om hvert bidrag, men nå mest for å holde styr på hvem som var hvem. Det er jo umulig å huske om det var Moldova, Ukraina eller Aserbadjan som hadde de kule mikrofonstativa eller høyt hår.
  Skal vi slå et slag for sammenslåing av flere land igjen, eller hva skal vi gjøre for å få den gode grand prix-opplevelsen igjen?

  SvarSlett
 15. Jeg er så inderlig flau over at jeg kommer fra samme sted som den forferdelige damen... Huff...

  Hilsen Myrsnipa som ikke får lov til å leke på Blogger

  SvarSlett
 16. De siste årene har jeg sett på lørdagssendingen, men ikke semi-finalene. Det blir for mye. I år fikk jeg derimot med meg torsdagssemien, men det morsomste var dialogen med et familiemedlem på facebook, om alle bidragene. ;)

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...