søndag 5. januar 2014

Mål for 2014

Jeg liker ikke nyttårsforsetter. Ordet knyttes alt for ofte til selvdisiplin i form av mer trening og mindre mat, og man starter med dårlig samvittighet.

Nei, da er jeg heller tilhenger av å ha noen mål for året, noe nytt man skal lære seg, noe som kan gi en positiv opplevelse av mestring.

Så jeg pleier å ha mål for hvert nytt år. Det kan være store og små ting. Ett år var målet å vinne i kortspillet amerikaner. I 2011 bestemte jeg meg for å være mer egoistisk. Det er året Mannen senere har referert til som diva-året, men handla egentlig om å ta mer hensyn til meg selv og hva jeg ville, enn hva alle andre ville og forventa av meg. Det var året jeg begynte å sy. Angrer ikke.

I fjor hadde jeg et personlig mål om å være mer raus med komplimenter, å fortelle folk at de er viktige for meg, å glede andre med hyggelige meldinger og små gaver. Jeg skrev litt om det i dette innlegget fra juni. 

Ganske dyptfølende og sånn hjerte-smerte det der. Så i 2014 skal jeg bli mer overfladisk. Til høsten vil det bare være rosa tyggistygging og krig og fred og sånn....Neida, det var en spøk.

Målet for 2014 var ikke klart i det rakettene ble avfyrt forrige uke, men det stressa meg ikke. Jeg visste at det snart ville åpenbare seg. Et år består tross alt av tolv måneder, ingen hast.

Og i dag kom det dalende der jeg sto over dampende gryter mens familien gapte etter søndagsmiddag:

Jeg skal lage brun saus!

Sånn fra bunnen av. Jada, jeg har gjort forsøk før, men etter mye søl og klumper har jeg gitt opp. Men nå er jeg lei av å sponse Toro med 15,90 hver gang vi skal ha saus å mose poteten i. Nå skal jeg smelte noe smør og røre inn mel og noe greier. Saus skal bli!

Jeg kan være med på at sauslaging kan høres noe tynt og lite utfordrende ut, men jeg kan love deg at det er det ikke for meg.

På samme måte som å brette plastposer eller sy en rett søm er isi pisi for meg, men kanskje er utfordrende nok for andre. Vi er alle forskjellige. Jeg skal lage saus i 2014, hva skal du?

Ok, nå må jeg google litt. Snakkes!


Elisabeth 


Brun saus laget av noen andre, bilde frekt og freidig lånt fra klikk.no.
22 kommentarer:

 1. Jeg melder meg til å holde kurs. Saus er kjempeviktig del av middagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Snakker ikke om noe avanserte greier, men vanlig hverdagssaus. Ikke utenkelig at jeg kontakter deg, Åshild. Du er en knupp. :-)

   Slett
 2. Hahaha! Mest fantastiske nyttårsforsett eg har høyrt om :))
  Eg kan lage brun saus, men det er så kjedelig...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke nyttårsforsett, men MÅL! :-) Best med noe man faktisk kan klare å gjennomføre...med litt innsats.

   Slett
 3. Ja, såg den! Ikkje forsett, men mål! :)) Å setje seg oppnåelege mål er viktig!
  Eg skulle kanskje hatt som mål å lage saus ettersom eg kan det...

  SvarSlett
 4. Det synes jeg er et godt mål!
  Jeg pleier å koke opp vann i jerngryta først, og så bruker jeg ganske lav varme når jeg blander melet inn i smøret og begynner å spe med vann/buljong/kraft/whatever…Da har jeg mer kontroll. Og mer kontroll for meg = mindre klumper.
  Det med å koke opp vann først, som jeg heller ut, oppdaget jeg en gang jeg måtte vaske ut av gryta etter en heller klumpete affære…Det virker som om bunn og sider er mer på lag med meg når temepraturen er jevnt fordelt. Sikkert bare overtro.

  Åkkesom - lykke til!

  SvarSlett
 5. Jeg sverger til sukkerkulør.... *ler* Uansett ellers får jeg ikke til BRUN saus. :P Så kanskje det skal være et mål her også. ;)

  SvarSlett
 6. Veldig bra. Jeg kan også kurse, for brun saus er noe av det eneste jeg er god på. Mitt strekkmål er å bli venn med steikeovnen. Min er nesten bare utsatt for pizza. :-) Og så skal jeg kline mer (men det skal ikke så mye til, da. Bør være overkommelig.)

  SvarSlett
 7. Det var et fint mål for året som kommer! Jeg lærte meg å lage brun saus i året som gikk, haha! Det smaker myyye bedre enn Toro sin. Blir litt klumper iblant, men pytt sann :D
  Godt nytt år!!

  SvarSlett
 8. På tampen av 2013 tok jeg endelig mot til meg og laget stor porsjon av sausbruning - akkurat slik mamma pleide å gjøre. På julaften - av alle årets dager!
  Det tar jo litt tid å lage bruning, så dette er virkelig lurt å gjøre "i stort", når man først går i gang. Mamma forsynte alle oss "ungene" med sausbruning som vi kunne ha liggende i fryseren, klar til å smeltes ned i kraft, sjy eller buljong.
  Jeg skal blogge dette når jeg bare får laget ny porsjon OG tatt bilder - for det glemte jeg i min husmor-iver på julaften.
  Pludrehanneklem

  SvarSlett
 9. For et herlig mål for året!
  Siden eldstedatteren min har cøliaki er Maizena jevning min venn når det gjelder sauslaging, i tillegg til buljongterning og sukkerkulør:)
  Lykke til, har tro på at du vil oppnå målet ditt fin fint!

  SvarSlett
 10. Syns det var et fint mål jeg :-) Jeg har ei enkel og grei oppskrift om du skulle trenge det :-D Det første jeg starta med, var å ordne meg med et glass hvor jeg skal legge i 10,- hver gang jeg har brukt opp et garnnøste ;-)

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 11. Jeg bestemte meg for å lage brun saus fra bunnen av for et par år siden og jeg må bare si, jeg er helt rå på brun saus. Smaker fantastisk, har bla soyasaus i.

  SvarSlett
 12. Saus klarer du! Jeg heier på deg!

  SvarSlett
 13. Haha! Brun saus får jeg faktisk til, men er enig med deg - det er en prosess, haha! Godt nytt år! :)

  SvarSlett
 14. Brun saus, i det fikk jeg "kurs" av svigermor i for sikkert 20 år siden. Den slår Toro. :)

  Har egentlig aldri hatt nyttårsforsetter, men derimot mål har jeg blitt en stor tilhenger av. Jeg har ditt tidligere mål, om å ta mer hensyn til meg selv som mål for 2014. - Sy gjør jeg allerede, men er lei av å bruke altfor mye tid på at alle andre skal være fornøyde for jeg har samvittighet til å sette meg ned foran symaskinen. - Men nå skal det altså bli andre boller, øh, mer sytid. :)

  SvarSlett
 15. Wow, det er målet sitt det! Hårete (altså forhåpentligvis ikke sausen). Men siden jeg vet hvor flink du er til å sy er jeg helt sikker på at brun saus blir en walk in the park for deg :)
  Jeg ble faktisk ganske god på hvit saus i fjor, men brun saus...? Blikke i år..
  MEN siden du spør - vi har faktisk en plan om å lage mer mat fra bunnen i år - sånn generelt - jeg tror absolutt ikke det gjelder brun saus.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det med å lage mat fra bunnen av ville være et alt for hårete mål for meg. Begynner med sausen.

   Slett
 16. Jeg skal lære meg å holde så godt jeg kan på hvilepuls, så jeg faktisk har puls nok til å klare å gjøre annet enn å ligge i sofaen (og det var faktisk ikke tull..) :P

  Hurra for saus! Siden jeg har bladd meg bakover, har jeg merket meg de to forsøkene du har hatt. Go girl :)

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...