tirsdag 7. juni 2011

Dugnad og lukt

Mandag var det planlagt dugnad klokka 18. Det skulle lempes bark utover fellesbedene og fra kjøkkenvinduet hadde vi flott oversikt over barkeberget som skulle spres.

Klokka 17:55 begynte det å høljregne og jeg trodde jeg slapp unna og kunne synke tilbake i sofaen.

Joda, jeg er pro dugnad, et dugnadsmenneske, oppvokst med dugnader fra barnsben av, dugnad er noe man deltar på med glede, for fellesskapet og for gul brus med sugerør.

Men å stå i høljregn en mandag ettermiddag og lempe våt bark....tanken var ikke forlokkende.

Og jeg trodde naboene var enige. At dugnaden selvsagt var avlyst. Men fra kjøkkenvinduet observerte jeg først en, så en annen, nabo som dukka opp med trillebår og spade.

Søren.

Så ut bar det, iført ukomfortabelt regntøy som skulle bli  mindre og mindre komfortabelt for hvert trillebårlass bark jeg fylte mens regnet hølja og torden og lyn underholdt.

Og midt i styrketreninga med barken ble jeg obs på lukta, veldig obs på lukta. Lukta av våt bark minte meg om lysløypa i Østmarka hvor jeg trava mer enn en søndag i barndommen. Med blåbærspann og niste eller senere på sykkel og to ervervede ølflasker i en pose på styret.

Lukt er en skarp sans med stort minne. Lukta av fuktig kjeller minner deg kanskje om tidlig barndom, uten at du helt forstår hvorfor. Det kan være lukta av barnevogna di, som ble oppbevart blant syklene i kjelleren.

Da vi bodde på Rodeløkka kunne det lukte varm sjokolade av vindkastene. Sjokolade fra Freia-fabrikken. Varm sjokoladevind kan være en smule kvalmende, men er å foretrekke framfor lukta av grisemøkk, som en bonde i nærheten tydeligvis gjødsler jordene sine med.

Kanskje naboenes klager har ført fram eller det ikke er lov å spre grisemøkk i tett befolka områder for i år har jeg snust meg fram til at hestemøkk er blitt bruk i stedet. Det er hakket bedre.Hva bruker man som illustrasjon i et lukte-innlegg? Jo, da kan jeg vel smelle inn bilde av en av to syrinbusker som ble planta i fjor. Det blomstrer! Ikke frodig og voldsomt, men det blomstrer da. En liten og en litt større klase.

Syriner lukter bedre enn hestemøkk - og bark egentlig. Og ved siden av syrinen er fjorårets lavendel på vei opp. Da er det bare å gni litt på den på vei ut døra om morgenen og trippe nedover veien med neven på snyteskaftet. Nydelig opplegg. Og lavendel minner meg om Frankrike-ferien for to år sida.

Har du noen lukter som vekker spesielle minner, gode eller dårlige?

Elisabeth

.

20 kommentarer:

 1. Sikkert også lukt som skaper minner. Men hos meg er det også motsatt. Når jeg hører folkemusikk (ja hardingfele også) så kjenner jeg lukta av vaffel. I mitt barndomshjem var søndag ettermiddag en kombinasjon av folkemusikkhalvtimen på radio og kaffe med vafler. Ja, vi barna fikk saft.

  SvarSlett
 2. Ser mange gode barndomsminner når jeg ser hav, da kjenner jeg lukta av tang:)
  Nydelig kjole du har sydd til Trollet:)

  Klem fra Trine:)

  SvarSlett
 3. At man er for dugnader, betyr ikke at det er dritgøy en mandag kveld når det bøtter ned som det gjorde i går. I tillegg synes jeg bark lukter helt grusomt. Men dugnad blir som regel bra likevel.

  Ja, jeg har mange lukter; regnvått gress er like mye sommer som lett solstekt utedo...
  En deo eller lukt en kollega av meg bruker, tar meg rett tilbake til det første året jeg jobbet i utlandet...

  Ååå... nå må jeg egentlig bare jobbe og ikke grave meg helt ned i minnehullet her...

  Ha en fin regnværsdag!

  SvarSlett
 4. Ja det er en parfyme jeg blir kjempe kvalm av, den brukte jeg mye i graviditeten med 8 åringen. Å enda kjenner jeg den kvalmende følelsen om damen i kassakøen har den lukten, helt utrolig ;o

  SvarSlett
 5. He he, så du slapp ikke unna? Sto på en fotballbane i pøsregnet i går, ble våt, men kjente ingen spesielle lukter.
  Noen ganger lukter man noe som gjør at man akkurat der og da minnes et eller annet. Det er rart det der med lukt, du kan likosm ikke gjenskape lukta. Men når du plutselig kjenner den, husker du den.

  SvarSlett
 6. Herlig innlegg ! jeg husker og blir minnet av lukten av nyklippet gress, tilbake til da jeg var liten og min far klippet gresset. Og saltvann og gode minner på stranda - vel etter å ha fått en bølge skylt over meg så saltvannn kom inn i nese og munn .

  SvarSlett
 7. Lukt sies å være den sansen man best husker med, altsp knytter minner og opplevelser til. Jeg får rett som det er flashbacks av lukter, enten det er en parfyme som minner om frøken i 1. klasse, liljekonvall som minner om barndomshjemmet..mose som minner om turer med mormor, eller enkelte herreparfymer som med skrekk og gru minner om ekser jeg helst ikke vil tenke på..hehe..

  SvarSlett
 8. Du får en ti-tolv poeng for dugnad altså. Eller en bolle av meg. For det var jo det eneste jeg klarte å gjøre igår. Ser ikke så mye bedre ut for dagen idag!

  SvarSlett
 9. Arggggh!! Krise-Markise
  (som vi voksne sier...)

  Jeg fatter ikke hva som har hendt, jeg får ikke kommentarfeltet frem heller...
  Hmmmmmm....

  Men ang lukt: Jeg er helt syyyk når det gjelder parafyme. Kan lukte på gamle "rester" som tar meg tilbake til periodene jeg brukte dem.. :)

  LEV-VEL, selv om du ikke fikk noen vidunderkur fra meg.. :))
  mvh Gry

  SvarSlett
 10. Så fint innlegg, Elisabeth :-) Ja, jeg har lukter som bringer fram minner :-D På høsten hender det at det lukter epleslang og faenskap (klarer ikke å beskrive likta, men den dukker opp hvert år)

  Ha en fin kveld - klem Siv

  SvarSlett
 11. Artig med dugnad ja!! Jeg husker også igjen mange lukter - også fra Østmarka på tur som liten faktisk!
  Og også Freia-lukt fra Rodeløkka faktisk, min bror bodde nemlig der som nygift!
  Verden er ikke stor... vi har kjent de samme luktene på de samme stedene, men sikkert ikke på samme tidspunkt for jeg er nok gamlære enn deg!
  Og her veit jeg ikke hva bøndende gjødlser med - men innimellom lukter det dritkvalmt!

  SvarSlett
 12. er veldig sensibel for lukt.. nesten litt for sensibel. litt plagsomt av og til. En ting som tar meg rett tilbake til barndommen er lukten av viskelær. Jeg samlet viskelær..
  ahh..gode minner!

  SvarSlett
 13. Hehe:) Det var dugnaden sin det! Vi har ein del bark i hagen, så eg veit godt korleis våt bark luktar...
  Eg må henge meg på kommentaren over når det gjeld viskelær. Kunne sitte i timesvis og lukte på dei, og mange av tyggisane i dag minnar om den lukta:)
  Ha ein koseleg kveld!

  SvarSlett
 14. Jeg har mange minner knyttet til lukt. Husker fortsatt lukten på shampooen til den første kjæresten min. Jane Helen shampo (tror jeg den het...)
  Klem

  SvarSlett
 15. Jaaaa, og sånn eplesjampo. Husker reklamen, en dame med en diger klase med epler på hodet.

  SvarSlett
 16. Eg møtte lukta av tran når eg opna døra i dag...
  Vi skulle ha steikt makrell til middag...og kokken hadde ikkje hatt kjøkkenvifta i gang, og heller ingen vinduer eller dører opne.
  Kan bare informere om at steikt makrell smaker MYKJE bedre enn det lukter.

  SvarSlett
 17. Hohoho, du får sagt det du :o)
  Ingen luktetanker som dukke opp for øyeblikket, men det e nåke med lukter ja...

  Du øve og eksperimentere med syinga du og ser eg ja :o)
  Har ikkje turd å prøve meg på klær ennå eg, men det komme nok ;o)
  Øvelse gjørr nok mester og satse eg på. Hvis ikkje så e det nå kjekt å holde på med øvinga og :o)

  SvarSlett
 18. Har mange minner fra barndommen når det gjelder lukter . Det jeg kan komme på nå er lukta av skrå ( Tobakk som man tygger på ) . Min morfar tygde på det , jeg elsket den lukten og jeg elsket ham ;) Har ikke kjent den lukta på lenge lenge . Kanskje jeg skal kjøpe meg og kjenne ... :)
  Enig med deg at den dugnaden burde blitt avlyst he he ;)
  Takk for tips ang. Skai .

  Hilsen Janne

  SvarSlett
 19. Misunner deg ikke den dugnadsjobben, det skal være pent vær da. Jeg har å minner og kjenner lukter, men vårens lukter har i år gått forbi meg for jeg dønn tett pga allergi.

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...