tirsdag 28. juni 2011

Utsatt maskinlykke

I lang tid har jeg sikla på en sånn vidundermaskin, en overlock-drøm. Syglade venninner har uttalt saker som "Å, det starta en ny tidsalder for meg, før og etter jeg fikk overlockmaskina, syinga ble bare mye morsommere!"

Og jeg har besøkt overlock-eiere og med store øyne og siklende munn betrakta herligheta i aksjon. Og vært misunnelig og drømt om min egen herlighet.

Etter nøye research og kalkuleringer, slo jeg til og bestilte mitt eget vidunder. Og begynte å glede meg. Nå skulle det bli en ny tidsalder innerst i veien også. Tjoho!

Og da jeg ringte leverandøren og forhørte meg om leveringstida, passa jeg på å spørre om tråd, for selv om det var snakk om rene trolldommen av en vidundermaskin, så var den neppe så magisk at den ville trylle fram fiffige overlocksømmer uten tråd...

-Jada, det følger med tråd, kunne mannen i den andre enden av telefonen opplyse. -Men kanskje ikke akkurat de fargene du hadde tenkt spesielt på.

-Ja, men i alle fall tråd så jeg kan ta den i bruk med en gang, lurte jeg.

-Jada, jada, det er bare å sette i gang med en gang.

Og det kan jeg si med sikerhet,  kjære leverandør, det var helt andre farger enn jeg hadde "tenkt spesielt på"

80-talls flashback

 Jeg hadde ikke tenkt spesielt på fluoriserende grønn! Fikk flashback til ungdomsskolen på 80-tallet, da knallrosa, -gul og -grønn var hot hot hot.


Men, tråden var jo underordna. Det var mirakelmaskina som var viktig. Så jeg satte optimistisk i gang, leste bruksanvisning, trædde alle fire trådene, leste bruksanvisning, skrudde, leste bruksanvisning og justerte. Og sydde.

Syfus skuler på Sybilla


Ja, dette virka lovende og gamle Syfus sto i bakgrunnen og skulte olmt på det nye tilskuddet i maskinparken. Som om Sybilla (ja, den har fått navn) var den nye eleven i klassen, som umiddelbart blir populær og alle vil være sammen med.

Men som i mange klassehistorier, viste den nye seg å være lunefull med dalende popularitet som resultat.

For så begynte problemene. Tråden røk, tråden hoppa ut av sporene sine, det ble full kræsj og faenskap. Og jeg leste bruksanvisning, trædde alle fire trådene, leste bruksanvisning, skrudde, leste bruksanvisning og justerte.

Etter 40 minutter med pinsett og banning, sitter det fortsatt trådkrøll i maskineriet


Mens Mannen satt i stua foran tv'n og banna når feil fotballag scora, satt Madamen på kjøkkenet utstyrt med lommelykt og pinsett og hodet nærmest inni maskineriet, og banna over en vidundermaskin som ikke levde opp til forventningene. 

Og den arge syerske prøvde å justere trådspenning og stingbredde. Is the tension too loose, sto det i bruksanvisninga (som selvfølgelig er på engelsk, noe som ikke gjør saken enklere). Nei, jeg vil ikke påstå det, heller anspent stemning, vil jeg kalle det.

Fyttirakkern for en nedtur! Snakk om ny tidsregning. Fra å være så oppesen og glede meg over nyervervet symestring, har selvtilliten dalt til under null. For det må jo være et eller annet jeg ikke har skjønt, for inni der et sted finnes vidundermaskina, det er bare folkevognsjåføren som trodde hun kunne kjøre Porsche. Der fikk jeg den.

Elisabeth, sy-trist

.

33 kommentarer:

 1. Kan du kjøre "boble" så kan du kjøre Porche!! Prinsippet er det samme bare mere krefter;-D

  Skjønner godt at du blir litt frustrert, men øvelse gjør mester! Den vanligste feilen er at du får en av trådene (undertrådene) hektet rundt et eller annet som står ut og da drar du av tråden med en gang!Eller at de hopper ut av sporet som strammer tråden på oversiden!
  Håper du ikke gir opp, for de er kjempemorsomme å sy med og det er en ny tidsregning etter at man har fått dreisen på det treeinga og justeringa;-D

  Lykke til!!

  Klem fra Grete

  SvarSlett
 2. Til sytrist. Fytterakker`n, jeg kjenner jeg blir litt småkvalm på dine vegne. Når jeg ser den klasen av sytråd så damper jeg av empati, og takker høyere makter for Pfaffen min som også kan kunsten å krangle, men bare litt i forhold til dette, men så er den heller ikke en overlockvidunder!

  SvarSlett
 3. Ærlig talt, sånne vidundermaskiner kan da vel for svarte lære seg å tre seg selv! Jeg hadde klagd til leverandøren! ;-)

  Lykke til! Håper du finner ut av det. Gleder meg til å lese om alle de vakre tingene du skal trylle frem med det nyeste tilskuddet til maskinparken.

  SvarSlett
 4. Håper du snart blir venner med Sybilla. Sannsynligvis er det bare noe helt enkelt du har oversett i din iver etter å starte. Få et lynkurs av en ekspert.

  SvarSlett
 5. Et nytt bekjentskap trenger tid, tålmodighet, overbærenhet og pleie for å vokse seg til et sant vennskap:) Overlock-maskiner er IKKE enkle, men svært følsomme for riktig treing og trådspenning.Jeg snakker av egen og samme erfaring som deg:) Skulle jeg prøve meg på noen råd ville det være: vær PINLIG nøyaktig med treingen, riktig rekkefølge på trådene og få med ALLE utstikk og kroker. Sjekk over en ekstra gang før du begynner å sy, for ved bare en liten feil, må du starte helt forfra igjen på treingsprosedyren. Det ser det ut som du allerede har erfart:) Justèr forsiktig på trådspenningen, noen ganger er det bare et lite hakk som skiller fjasko fra suksess:)
  Av hele hjertet ønsker jeg deg all lykke til!!!
  Beate

  SvarSlett
 6. Nydelig trådfarge! :)
  Ikke noen smarte tips herifra, men grattis med ny maskin! Du blir nok sy-glad etterhvert når spenningen avtar og maskinen lyer sin nye eier ;)
  Klem

  SvarSlett
 7. Uffda meg!
  Eg e redd eg hadde kasta maskinen i veggen...

  Kanskje det hjelpe at den får stå der et par dager, det pleie jo å hjelpe ;o)

  SvarSlett
 8. kjenner jeg blir agressiv bare av å lese det. Fy søren, når man gleder seg til en ny ting og så viser det seg å bare være dritt. Åjåjåj som jeg føler med deg! Og jeg som også ønsker meg en sånn, nå føler jeg for å vente litt egentlig...

  SvarSlett
 9. Argh- så frustrerende!! Jeg kjenner på irritasjoen selv mens jeg leser. Jeg blir som oftest meget frustrert mens jeg styrer på med symaskin- for de vil jo aldri gjøre det jeg vil at de skal!

  Men tråden kjente jeg igjen- jeg lot min 10 år gamle sønn få velge tråd sist vi var på Stoff og Stil. Jepp- det måtte bli selvlysende gulgrønn. Selvsagt ;)

  SvarSlett
 10. Finnes det mulighet for at noen av disse andre som har sånt vidunder kan komme å vise deg?

  Lykke til!

  SvarSlett
 11. Ha ha knallgod lesing var det iallefall;)
  Jeg har vært igjennom samme greien med min overlockmaskin. Jeg hev den i bilen og kjørt rett ned til butikken jeg hadde kjøpt den og vips- så hadde damene fikset den. Men hva som skjer neste gang dette skjer er usikkert. Kanskje pensjonerer jeg den og lar den fylle plassen innerst i skapet?

  SvarSlett
 12. Huff - nå ble jeg litt trist på dine vegne altså:o( For en skuffelse! Håper du får hjelp til å fikse det fort, så du får en overlockopptur snart!:o) *trøsteklem*

  SvarSlett
 13. Kjære dere, takk for alle oppmuntrende ord. Nå trøsteknasker jeg Toffin i håp om at det gir meg styrke til å skru videre. Eller, det var en lam unnskyldning for godis på en tirsdag he he.

  SvarSlett
 14. Alle unnskyldninger er gode unnskyldninger når det kommer til snop! :D

  SvarSlett
 15. Skjønner deg godt jeg. Jeg selv holder på å klikke fordi jeg ikke klarer å blogge med bilder på iPad

  SvarSlett
 16. Har du kjøpt enda ei symaskin?
  Dette høyrdes avansert ut. Men du fixer det nok til slutt.

  SvarSlett
 17. LOL!! Du reddet kvelden min!!!!! Sitter og humrer!!!!!!Ikke ondskapsfult, altså, men det er så fint å høre at ikke alle er superflinke "håndarbeidsmennesker".

  SvarSlett
 18. Huffameg..

  Bare du får alt oppe og gå, kommer du til å sy som bare rakkeren!
  Få hjelp?

  SvarSlett
 19. Akkurat derfor står min parkert oppe på loftet...
  Men jeg har planer om å hente den ned igjen snart:-)

  Lykke til! Det er faktisk veldig gøy når den syr som den skal:-)

  SvarSlett
 20. Først en ordentlig klem ,-) Jeg hadde min i nesten 8 ÅR jeg før jeg ble venner, og JA! jeg har vært i alle dine faser. Ennå så knasker den synåler til tider, men vi har en grei tone for den vet at symaskinen er bedre venn med meg. Håper du knekker litt av koden.
  ps! Men sånne instruksjonsbøker skulle vært på norsk ,-)

  SvarSlett
 21. ingen råd. Jeg kan bare med min enkle stusselige A4-symaskin..
  men sender deg en sommerhet klem og et lykke til!

  SvarSlett
 22. God tur og lykke til er alt jeg kan bidra med ;)
  Er så heldig å ha en mamma med sådant syutstyr, så jeg sender bare sakene dit ;))

  SvarSlett
 23. Fisj, dette fikser du glatt! Bare se sybilla hardt inn i nåløyet og si fra at du er sjefen! Hvis ikke det hjelper, så synes jeg du skal ta maskina med til butikken og be de se på den. Evt bare prøve en gang til, etter å ha knasket Toffin ( fikk forresten fryktelig lyst på det selv, men har heldigvis/uheldigvis heppet i meg et glass vin).
  Lykke til!

  SvarSlett
 24. Ha ha, jeg skjønner jo ingenting av disse sygreiene. Men forstår at det er stort for deg å få en ekte overlock. Og du kommer til å fikse det etterhvert. Husk hvor du var (sånn symessig) for et år siden.

  SvarSlett
 25. Ulempen med å handle på nett er nettopp at jeg ikke kan frese ned til butikken og forlange svar og demonstrasjon, sukk. Sybilla får litt ferie og betenkningstid.

  SvarSlett
 26. Hjelper en klem? Her har du i allefall en :)

  SvarSlett
 27. Nå måtte jeg jammen le godt - underholdende lesning :) Også har jeg sympati med deg, for teknisk trøbbel er det verste som fins! Samtidig er jeg ganske så missunnelig på deg, for jeg vil også ha overlock... (uten trøbbel da)

  SvarSlett
 28. Kjenner meg igjen med frustrasjon over owerlockmaskiner som ikke er samarbeidsvillige. Skulle trodd de var fulle av hormoner hele gjengen. Og det er alltid den "vanskeligste" tråden som krever både pinsett og lommelykt som ryker! har forstått at det er svært viktig at trådene blir tredd i riktig rekkefølge, og at trådspenningen må justeres mer enn forventet.

  Ps. jeg er pt venner med min maskin, men vet at det er et skjørt vennskap.

  SvarSlett
 29. Det høres ut som om Det verden IKKE trenger er en overlock-maskin...
  Uff, håper du blir venner med den snart! Ekstra kjedelig når man har gått og gledet seg til å få noe nyinnkjøpt, og vil bruke det med en gang!
  Du har ikke noen i din bekjentskapskrets som har slik maskin som kan hjelpe deg? Kanskje du kan henge opp lapp i lokalbutikken: "overlock-ekspert ønskes" :-D

  SvarSlett
 30. Yep, ga til en sybutikk og fa deg et lite lynkurs. Dette fikser du, vettu! Hva gjor forresten en overlockmaskin i motsetning til en vanlig symaskin...? Der ser du hvor lite JEG vet om den slags... ;-)

  SvarSlett
 31. Mette; For et år sida visste ikke jeg heller hva en overlock var...Den kan sy med opptil fire tråder (og to nåler) og lager f.eks. sånn overkast-søm som du ser på innsiden av t-skjorte di. Altså veldig proft og mer effektivt enn å sy sikk-sakk på en vanlig symaskin siden overlocken gjør alt i en operasjon.

  SvarSlett
 32. Ånei :( Håper du finner ut av det. Ikke gøy når lekene går i stykker med en gang.

  SvarSlett
 33. Jeg slo til med overlock da vi likevel hadde penger på konto til oppussing, så da kjøpte jeg en dyrere som så og si trer seg selv. Det har ikke vært problemer med den i det hele tatt, og nå er jeg enda mer glad for at jeg ikke har økonomisk sans og slenger oppussingspenger litt rundtom...

  Får du bare tredd den riktig, oppfører den seg nok greit. Tror jeg..

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...