torsdag 22. november 2012

Husmortips i grøtsesongen

Grøtsesongen er i full gang innerst i veien. Risengrynsgrøt er en kjekk middag. Det er enkelt å lage, alle liker det og fjerdeklassingen vil mer enn gjerne ha med seg kalde rester i matboksen dagen derpå. Det er bare én negativ side med grøtmiddag. Den er til gjengjeld så stor at jeg nesten kvier meg for å koke grøt; Den svir seg alltid i bunnen av kjelen!

Jeg er ikke glad i å skrubbe kjeler. Nå er ikke jeg spesielt glad i noen form for husarbeid, men kjeleskrubb ligger langt mot bånn av lista. Sammen med stryking.

Heldigvis har jeg snappa opp et sabla godt husmortips som letter en smule på arbeidet.
1. Fyll den svartbrente kjela med litt vann og en halv tablett med oppvaskmiddel.
2. Kok opp. Det fastbrente faenskapen slipper tak og flyter opp. La det koke til alt har løsnet.
3. Så er det bare å vaske kjelen på vanlig måte. Tada - blank og fin og klar for en ny grøtmiddag! 


Elisabeth, smart husmor

27 kommentarer:

 1. Du må røre! Hele tida! Da svir det seg ikke.
  Grattis med navnedagen, by the way:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror du jeg er helt amatør?!! Jeg rører og rører for tusan.

   Slett
 2. Jeg lager sabla mye god mat (;), men har en tendens til å multitaske når jeg kokkelerer.....dermed svir jeg ofte ting.
  Jeg bruker mye stålull for å si det slik. Kanskje dette er en raskere løsning ?

  Gratulerer med navnedag til oss (for vi er jo navnesøstre :)

  SvarSlett
 3. Plumbo funker også :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt skeptisk til Plumbo, Siri. Oppvaskmaskinmiddel ment for ting mang skal putte i munnen er nok tryggere.

   Slett
 4. Som vanlig må jeg blande meg inn: Det er ikke så lurt å koke noe med melk i en kjele i rustfritt stål. Det vil alltid svi uansett om du rører og bruker svak varme. Teflon/titan eller tilsvarende belagt tykkbunnet kjele er mye bedre. Temperaturen bør uansett ikke være for høy.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg håpa du skulle komme med en veiledning, Åshild. Tusen takk. Har ikke teflongryte for tida, men får til jul så da skal det bli andre tider.

   Slett
 5. Tjukk bunn i gryta, og røre hele tiden - det er det som gjelder :) men... dette tipset er superbra og funker, det kan jeg skrive under på når det gjelder andre fastbrendte matrester også!

  SvarSlett
 6. Herregud må da ikke finne på å bruke plumbo til dette formålet .
  Tenk den gassen om du skulle finne på å koke det opp også .
  Så vær så snill ....ikke TENK tanken en gang :-(

  SvarSlett
 7. Hva skulle vi gjort uten husmortipsene innimellom?? :-) Her er det risengrynsgrøt HVER eneste lørdag. Pga melkeallergi spiser ikke jeg grøt (unntatt på lillejulaften, for da vil jeg gjerne finne mandelen), og det er heldigvis litjtupp som lager grøten nesten hver eneste uke. Ikke så ofte den brenner seg, men det hender - da pleier jeg å vaske kasserollen så ren det går, og så tar jeg i litt varmt vann i bunnen og en god dose bakepulver - funker det også :-)) Skal prøve tipset ditt neste gang.

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 8. Genialt tips! Men for å være ærlig så svir grøten seg sjelden her... jeg rører ikke hele tiden heller. Men den koker på veeeeeldig svak varme og jeg bruker bare laaaaaangkok-grøt. Og har gammal kjele. Du verden, jeg kunne skrive skryteblogginnlegg om grøtkoking :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ok, jeg er av den mer utålmodige typen. 20 minutters koking er mer enn nok. :-) Lykke til med skryteblogginnlegg om grøtkoking.

   Slett
 9. Eller bare kjøpe Fjordland. Hallelujah!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er også et alternativ. Minimalt med oppvask - genialt!

   Slett
 10. Godt tips!
  På induksjonsovn er det nesten umulig å ikkje svi grauten. Må ha veldig svak varme.

  SvarSlett
 11. Genial ide...
  Men du, jeg slettet adressen din...
  Kan du sende den på nytt til petrusogpetrine@gmail.com ?

  SvarSlett
 12. Fantastisk! Dette kom som bestilt. Gryta som har stått i oppvasken siden tirsdag fikk med dette bein å gå på.. All banning og sverting helt unødvendig.

  SvarSlett
 13. Hei igjen :-) Her har jeg kasta meg rundt i beste husmorstil og svidd av en kasserolle med grøt - måtte jo prøve tipset ditt ;-) Og du - det funka MYE bedre enn mitt. Mitt tips erklæres derfor for utgått på dato - det er sikkert fra tida FØR oppvaskmaskin :-P Hi hi
  Siv

  SvarSlett
 14. Fjorland er helt supert.
  Smaker himmelsk, ja bedre enn mange jeg har fått servert. ;)
  Ingen oppvask :)
  Her kjøper/koker vi kun Fjorland grøt :)
  Super til riskrem også.

  SvarSlett
 15. Eit anna grauttips eg fekk som er bra: varm opp steikeovnen til 200 grader samtidig som du setter på grauten. Når grauten har kokt opp med melka så slår du av både plate og ovn, setter lokk på gryta og setter den inn i den varme ovnen. Så kan den stå der og godgjøre seg sjølv ein time eller to til du er klar til å ete. Det krever litt planlegging og du må begynne tidlig, men til gjengjeld er det ingen røring og ingen sviing - veldig lettvint!

  SvarSlett
 16. Jeg kan ikke annet enn å be om tilgivelse. Jeg har altså stjålet tipset ditt i dagens innlegg. Rett og slett. Jeg bare måtte. Og jeg skal prøve å komme opp med mine egne tips heretter, ok??

  SvarSlett
 17. Takk for et kjekt tips! Her i huset svir jeg både det ene og det andre,både titt og ofte :) God helg!!

  SvarSlett
 18. -eller la den stå med litt vann og oppvaskmakinpulver (kanskje tablett funker?) over natten. Funker også fint på ildfaste former og sånt som ikke er så lett å koke opp. :-)

  SvarSlett
 19. Vi bruker ofte tipset ovenfor. Gjerne midt i uka, også. Koker opp grøten om morgenen før vi går. Setter hele grøtkjelen i steikeoven (må ikke varmes opp på forhånd). Når vi kommer hjem fra jobb, varmer vi den bare opp og grøten er ferdig!

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...