torsdag 1. november 2012

Maktmisbruk på bussen

Det er mye tull og tøys på denne bloggen, men av og til slipper redaktøren til mer seriøse innlegg.


Misbruk av makt kan foregå på mange plan og ha mange former. Er det i menneskets natur å utøve makt der vi kan, der vi er sterke, der vi har kontrollen, der vi bestemmer og har siste ord i saken?

Vi har mange eksempler oppigjennom historien på storstilt maktmisbruk. Stormannsgale diktatorer som har mesket seg i gull og luksus mens folket har sulta og lidd. Men maktmisbruk foregår som sagt på flere arenaer.

For noen dager siden var jeg vitne til det jeg mener kan kalles maktmisbruk av en bussjåfør. Hva innebærer å være bussjåfør? Rent bortsett fra å kjøre bussen og ta imot betaling fra passasjerene? Bør man forvente litt høflighet, forståelse og service?

Høsten 2011 ble sonene i Oslo og Akershus omgjort, noe som skulle forenkle takstene og gjøre alt så mye bedre. Som daglig reisende kan jeg være enig i at det var det behov for. At mitt eget månedskort ble et par hundre kroner dyrere i omleggingen til færre soner har jeg måttet svelge, det er en annen historie. De grønne bussene, de som går fra Oslo og ut i provinsen i Akershus kunne nå også ta med seg passasjerer innenfor Oslo. Flottings, ikke noe er så irriterende som å stå i regnet og se buss etter buss passere uten å ville ta deg med bare fordi dens endelige destinasjon ligger utenfor Oslogrensa. Selv om bussen skulle kjøre akkurat samme trasé som du hadde planer om. Nei, du måtte pent vente på en rød buss, en buss som holdt seg innenfor hovedstaden. Men nå skulle alt være så meget bedre.Og akkurat denne dagen med maktmisbrukhistorien som all denne bakgrunnsinformasjonen som du nå har lest deg gjennom skal lede deg til, regna det kraftig. Ikke at det er så viktig, men det gir en ekstra stemning. Grønn buss fra Oslo Bussterminal på vei oppover Schweigaardsgate. På Harald Hårdrådes plass kom det på tre unge menn, som raskt trykket på knappen og dermed signaliserte at de ville av på neste holdeplass, Galgeberg. Og bussen stoppa på Galgeberg. For å ta med en som venta der. Men dørene for avstigning åpna ikke. "Kan du åpne bak, vi skal av", ropte en av mennene fra Harald Hårdrådes plass. "Nei, det er ikke avstigning før Helsfyr", ropte bussjåføren tilbake.

Ser du det for deg? Bussen står stille på en holdeplass med framdøra åpen og med tre passasjerer som ønsker å gå av. Hvordan valgte sjåføren å håndtere situasjonen?  Han kunne ha valgt å lose de tre mennene ut av framdøra eller åpne bakdøra. I stedet valgte han å lukke døra og kjøre videre. Med tre frustrerte passasjerer (og minst én irritert).

Maktmisbruk i hverdagen. Ja, disse tre mennene hadde ikke fått med seg det som sto med liten skrift i rutetabellen. På ekspressbussene, som går i rushtida, står det på skiltet i fronten, for eksempel Stopper ikke før Furuset. På den aktuelle bussen sto det ikke, kun 411 Lillestrøm.

Bussen fortsatte fra Galgeberg til neste stopp, Etterstad. Og der sto det nok en passasjer som skulle på bussen. Så bussjåføren svingte inn, stoppa, åpna framdøra og slapp inn passasjeren. Og bak i bussen sto de tre frustrerte mennene, stadig lengre unna dit de skulle, stadig uten lov til å forlate bussen.

Nok en gang maktmisbruk fra bussjåførens side etter min mening. Ærlig talt, det er lov å være litt høflig, litt storsinna, litt serviceminda når du kjører grønn buss. Det er lov å vise litt forståelse for at passasjerer ikke har fått med seg denne lille detaljen Første avstigning Helsfyr.

Neste stopp var Helsfyr og bakdøra ble endelig åpna. Og tre menn fikk seg en lærepenge og måtte ta den lange veien tilbake til Galgeberg. Noe som ikke er en enkel rute om du prøver til fots. Lurer på om de våget å gå på en buss andre veien? Kanskje de endte opp på Oslo Bussterminal?

Jeg fikk lyst til å gaule "En bussjåfør, en bussjåfør, det er en mann med godt humøøøøøør". Dessverre gjorde jeg ikke det, feiga.

Synes du bussjåføren oppførte seg korrekt eller var jeg vitne til maktmisbruk på et lavt plan? Har du opplevd maktmisbruk i hverdagen?


Elisabeth, irritert passasjer


Illustrasjonen er lånt fra jenssenturbuss.no, helt uskyldig i denne saken.

26 kommentarer:

 1. Jeg synes han oppførte seg som en idiot. Basta bom finale.

  SvarSlett
 2. Han hadde fortjent en alvorsamtale med sjefen.. Håper noen ringte og klaget?

  SvarSlett
  Svar
  1. De tre mennene var alt for høflige og protesterte ikke nok. Min unnskyldning for å ikke gi sjåføren en lekse var at jeg hadde med meg niåringen og ville ikke sette henne i forlegenhet. Men i ettertid kjenner jeg at jeg burde bana meg vei fra plassen langt bak i bussen fram til han idioten.

   Slett
 3. Sjåføren burde brukt høytaleren til å si: Egentlig er første avstigning Helsfyr, men jeg skjønner at dere ikke visste det. Og så åpnet døra. Da hadde han fått applaus.

  SvarSlett
 4. du og ni åringen skulle begynt å synge, så hadde nok flere fulgt på ..... også de tre som ville av

  SvarSlett
 5. Det rare er jo at dere har en ekspressbuss som faktisk stopper på stopp før første avstigning. Våre ekspressbusser stopper også flere steder, men den kjører forbi mange stopp, altså slipper hverken noen på eller av. DET går det jo an å skjønne, men at en buss kan stoppe for å slippe noen på uten å kunne slippe folk av på same stopp, det er jo helt bakvendt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hva hadde vel verden vært uten skjemaer, hardnakkede regler og mystiske oppsett av tidspunkt på papir? :)

   Jeg har startet et blogglotteri i dag. Kom gjerne innom og trekk lodd :)

   Slett
 6. Han er nok en av dem som tror han har stor makt når han har på seg en form for uniform... Idiotisk gjort. Punktum.
  Men ellers likte jeg reiseruta di da - mimre mimre til barndommens gater. Jeg hadde gått av utafor de gamle grønne høyblokkene på Etterstad, holdeplassen før Helsfyr ♥ Og så hadde jeg sunget den bussjåførsangen ja! Men da hadde jeg vel måtte bli med en runde til og bli sluppet av i byen. Sukk.

  SvarSlett
 7. Han der må jo vera det eg kallar ein ekte KNOK. I same gate som ferjebillettøren: "Ikkje køyr inn på ferjo før eg har sagt køyr inn på ferjo. Køyr inn på ferjo!" ;)

  SvarSlett
 8. Smålig!
  Ler av MammaMy sin kommentar :)

  SvarSlett
 9. Stakkar de tre. Og stakkar sjaforen som var sa smalig og hadde slikt behov for a vise makten sin. Synes det var godt gjort at du holdt deg i skinnet. Det hadde neppe jeg gjort... Tenaringen er veldig vant til det :-) Men faren er vel at man kunne blitt kastet av av den maktsyke sjaforen...!

  SvarSlett
 10. For noen er regler regler og ingenting annet. God helg da!

  SvarSlett
 11. Paragrafrytter :-( Helt enig med deg i at dette var maktmisbruk.

  God helg - klem Siv

  SvarSlett
 12. Teit fyr... makan til maktmissbruk...

  God Helg!

  SvarSlett
 13. Ikke uvanlig. Min bedre halvdel som tar samme grønne buss og som vitterlig har månedskort, ble nekta adgang fordi kortet hadde gått ut på dato, med minus en time. Ingen kontanter, bare kort, måtte snu og gå hjem. Det hølja ned den mandags morningen, ærlig talt...mista en time på vei til jobben.

  SvarSlett
 14. idiotisk! dette er jo typisk info skrevet med liten skrift, jeg hadde nok ALDRI sett det. tror kanskje det hadde tørna for meg om jeg stod og ikke kom meg av... ser det for meg, hehe.

  SvarSlett
 15. Helt enig med Sotengelen. Hva er greia med ekspressbuss som har påstigning både her og der, men man kan ikke slippe av folk på de samme stoppene?

  Helt idiotisk oppførsel av sjåføren!

  SvarSlett
 16. Herreminhattogbart, den sjåføren skulle vært snakket til Ingen antydning om stopper ikke før Helsfyr og å ta med seg passasjerer, men ikke slippe av? Gå'kke an.

  MEN jeg tar sjansen på å spørre om du vil være med på dette? Likevel.
  http://www.starbear.no/mormor/2012/11/01/en-skrivebilde-stafett/

  Mormor hilser i kvelden :-)

  SvarSlett
 17. Absolutt maktmisbruk ja! Noen bare MÅ være idiot.. =(
  Vanskelig når man har med barn ja, hadde d vært mæ som sku av hadde æ nok gått frem i bussen å tatt en liten alvorsprat m bussjaføren/idioten og bare gått av neste gang han åpna døra for å slippe på nestemann..

  Men en anna ting æ reagerer ofte på, e når skrøpelige, eldre mennesker og høygravide kommer på bussen og får ikke satt sæ før bussen starter med ett rykk og kjører.. (ska ikke si ka æ syns om alle de yngre som ikke reiser sæ så de får sitte)
  Kor e folkeskikken? =(

  Anna=)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp. Blir så glad når jeg ser sjåfører tålmodig venter på at en gammel skrott får satt seg skikkelig før de kjører videre. Og det med ungdom som ikke reiser seg for eldre og gravide......Kunne skrevet et eget snurpe-innlegg om det.

   Slett
 18. Hei :-)

  Akkurat dette opplevde jeg også. Vi hoppet på 411 og skulle av litt før Helsfyr. Viste ikke at den ikke stoppet før. Minste aspiranten og jeg trykket og gikk til døren. Sjåføren slakket ned farten noe , men sa høyt: Vi har ikke avstigning før Helsfyr. Så vi måtte pent vente til Helsfyr. I det døren åpnet og jeg holdt aspiranten i den ene hånda løftet jeg den andre hånda og viste en midtfinger til denne sjåføren... (ok, kanskje litt mer en irritert reflekshandling, men maken til mager service)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var neppe samme sjåfør, så dette er en kultur tydeligvis. Ruter burde ta tak i det, ser ingen grunn til at ikke bussen skal slippe av folk mellom bussterminalen og Helsfyr. Spesielt ikke på tidspunkt hvor det ikke går rushtidslinjer og 411 har halvtimes ruter.

   Slett
 19. Enig med deg, dette blir for dumt. Slik kan det visstnok være i Bergen og. (Opplevd det den gangen jeg tok buss daglig, før lappen ble tatt). Er ikke mye som skal til, men hadde ikke kostet han en kalori å åpne døren og si "dere får gå av nå siden noens skulle på, men neste gang er dere ikke så heldige". Hvem tror disse bussjåførene de er??
  Takk for en fin blogg, du skriver så bra!
  Karianne

  SvarSlett
 20. Det der er maktmisbruk.
  Det samme skjedde meg for bare et par uker siden. Jeg satt på trikken og skulle oppover til Kjelsås. Hadde klart å gå på en annen trikk som svinger av litt tidligere, men oppdaget ikke dette før trikkesjåføren hadde sluppet av alle passasjerene og sto og ventet på grønt lys (eller strek eller hva de venter på...). Trikken sto stille. Fremdeles på holdeplassen der den nettopp hadde sluppet av en haug folk.
  Jeg gikk frem (vi sto stille og ventet på holdeplassen) og sa jeg hadde glemt å gå av og spurte om jeg kunne gå av.
  NEI! glefset den kvinnelige trikkesjåføren.

  Nå var jeg ikke akkurat i balanse den dagen i utgangspunktet og dette her satt meg helt ut av spill.

  Det koster så lite å være hyggelig med andre mennesker. Hva vinner de på å være vanskelige?  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...