tirsdag 11. juni 2013

Stemmerett og nerdete konversasjon

I dag er det hundre år sida norske kvinner fikk stemmerett. Det skulle bare mangle. Jeg hadde nok slitt voldsomt med å leve uten retten til å stemme, uten retten til å bruke stemmen, snakke.

Jeg skal ikke påstå at jeg er dronninga av small-talk, men jeg havner jammen meg oppi noen interessante samtaler i sosiale sammenhenger. Samtaler som kan være nærmest evigvarende.

Noen ganger funderer jeg på om jeg er en nerdemagnet siden jeg ofte finner meg selv omgitt av menn (ja, det er som regel menn) som entusiastisk forteller om utfordringen ved firehjulsdrevne rullestoler eller bassgitarens død i rocken på åttitallet.  Jeg har vel konkludert med at jeg ikke bare trekker til meg nerder, men er en liten nerd selv også. En glad nerd som kan begeistres av sær kunnskap.

Jeg kan ivrig diskutere artige formler i Excel  en times tid eller så. Jeg kan lystig utveksle tips om hurtigtaster slik at jeg nærmest ikke kan vente på å ile hjem og teste ut Shift + F3 og utforske de nye mulighetene det vil gi meg i Word. (Ha, tenker du vil teste ut den også nå, ja.)

Jeg har også en kompis som er like interessert i postnumre som meg og på siste fest testa vi ut hypotesen om at postnummer kan være sexy. Men å hviske "5200 Os", "5500 Haugesund" og "5750 Odda" med hes stemme i øret til hverandre førte mest til fnising og lite yrhet. Vi må nok jobbe litt mer med det konseptet.

Det er de utroligste ting man kan lære noe om. Tenk at jeg for kort tid siden var naivt uvitende om at det finnes noe som heter teigplog og noe som heter vendeplog. Sistnevnte revolusjonerte visst nok landbruket. Jada, jeg skal forklare forskjellen, jeg senser at du sitrer av nysgjerrighet og spenning nå.

En teigplog kaster jorda bare én vei og man må kjøre traktoren tilbake over jordet uvirksom. Med vendeplogen, som betegnende nok kan vendes og dermed kaste jorda både til høyre og venstre, kan du ploge nedover jordet, vende plogen og ploge tilbake igjen. Dobbelt så effektiv, med andre ord.

Nå vet jeg det. Og nå vet du det også. Var ikke det forfriskende kunnskap?

Unyttig, sier du? På ingen måte. På neste fest kan du holde samtalen i gang med å dele denne kunnskapen videre. En kunnskapsstafett!


Vendeplog - bilde lånt fra Lantmannensmaskin.noHar du spesialkunnskap i noen nerdete emner?

Håper vi isåfall treffes på fest!


Elisabeth, smånerd og nerdemagnet


23 kommentarer:

 1. Jeg kan Ave Maria på latin! DET er passe nerdete for en som er ateist og utmeldt av alt.

  SvarSlett
 2. Du er bare helt herlig, tenker det må være utrolig morsomt å være med deg på fest:).

  SvarSlett
 3. Og forresten så lærte jeg i løpet av mine to år på jordbruksskole både å gjelle grisunger og legge skifertak. Det kunne vi kanskje ha diskutert;).

  SvarSlett
 4. Excel-formler og hurtigtaster i word er jeg god på. I tillegg husker jeg enda noen DOS-formler... (ja såpass gammal at jeg gikk på første datakurs i både Word Perfect og DOS)Ikke no windows den gang nei ;)
  Kan også en del salmevers som ble pugga på folkeskolen. Og - for ikke å snakke om at jeg kan telle på dansk! Det er en innertier når man skal briefe litt ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Suverent! Modify structure..... husker litt fra MS DOS-tida jeg også.

   Slett
  2. delete*.* - da var'e slutt ;)

   Slett
 5. Har Mac, har ikke F3... :-/

  SvarSlett
 6. Hehe, herlig innlegg! Det er deilig å slippe løs sin indre nerd! :) Vi har forresten vendeplog oppe på lofstua vi, jeg lærer stadig noe av den treåringen min, men i morgen skal jeg være den som lærer han at det heter vendeplog, og ikke bare plog.. ;)

  SvarSlett
 7. Jeg fikk min første PC i 1990. Den gangen var det DOS og Word Perfect som gjaldt. Kommandoen Shift + F3 var flittig i bruk, for det var den man brukte for å veksle mellom tekstdokumenter. Det gikk ikke an å bytte mellom programmer, slik som i Windows. Jeg har også noen flere kommandoer fra denne epoken av mitt liv, som har limt seg fast i hukommelsen. Dem får jeg spare til vi eventuelt møtes en gang, så vi har noe å snakke om.

  Cecilie

  SvarSlett
 8. Ser at vi har noe til felles her. Jeg kan også snakke om de merkeligste ting og oppsøker gjerne interessante mennesker (altså folk som ikke er som meg selv) og prater i vei. Venninna mi var så oppgitt over meg en gang at hun sa: Elisabeth, hvordan i alle dager kommer du på å spørre så mange rare spørsmål... Jeg hadde bare (som vanlig) begitt meg inn i en samtale med en mann om et eller annet som jeg fant veldig spennende.
  Fin dag til deg :)

  SvarSlett
 9. Jeg kan ALTFOR mye om offentlig tjenestepensjon og folketrygdens ytelser. Vi tar det på neste bloggertreff, ikke sant?!

  (du er hærlig!)

  SvarSlett
 10. Jeg er IKKE nerd, men kommunikasjonsrådgiver... Så vi kunne nok holdt samtalen i gang;)

  SvarSlett
 11. Hehe, herlig! Ang Os og postnummer, så blir det kanskje litt mer sexy om du bruker hele slagordet deres: Opplevelse og kos, 5200 Os! Jeg har en knallgul t-skjorte med den påskriften, dersom du skulle være interessert?;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Aha, skal prøve med hele slagordet. Og en sånn t-skjorte høres fjong ut.

   Slett
 12. Nyskjerrig og utålmodig som jeg er måtte jeg med en gang teste shift+F3 (fikk ikke lest ferdig innleggen en gang). Den viste jeg ikke om, jeg er fan av hurtigtaster, vil jo ikke ha musearm....eller andre dyrearmer. :) Så takk, da har jeg lært noe nyttig i dag også. Ingen kunnskap/info er ubrukeligt, man får sikkert bruk for det en vakker dag.

  SvarSlett
 13. Excel kan jo brukes til "alt", så det er en samtale jeg også ville vært med på :-)

  Er veldig glad for stemmeretten! Min mormor rakk å bli 11 år før stemmerett for kvinner ble en realitet. Hun var veldig bevisst på å bruke den.

  SvarSlett
 14. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 15. Nei, nerdete kunnskap har eg vel kanskje ikkje. Men eg har det med å hugse bursdagar på folk eg ikkje nødvendigvis treng å hugse på.
  - og du har bursdag i mars ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen ville kanskje kalle det der nedete kunnskap...?

   Slett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...