fredag 22. mai 2015

På 17. mai er det greit å være tjukk


På 17. mai er det de litt runde kvinnene som er vakrest, synes jeg. De runde bunadskledde.

Ellers i året er idealet en lang og slank kropp med beskjeden stjert og smekre lår, men 17. mai er den dagen i året hvor de mer frodige kvinnene blir beundra.

Runde kvinner kommer til sin rett i bunad. Runde kvinner i bunad oser av stolthet og myndighet. Lange, skrinne fruentimmer med flate bryster viser ikke dette festplagget den respekten det fortjener.

Nei, et staselig plagg som bunad trenger noe annet, en bunad krever rundere former. Det er nærmest som kvinnebunaden skriker etter en  kropp som står støtt i vinden, en kropp med et staut frontparti som har diet en skokk med unger. En bunad bæres best av kvinner med runde kinn og havbris i håret, kvinner med pågangsmot, uredde øyne og never med trevler etter deig-elting og smør-kinning. Kvinner med faste lår etter mil etter mil med taktfast marsj til brønnen etter vann, muskuløse, senete overarmer etter timer med hesjing av høy og sterke tenner etter å ha bitt over navlestrengen på alle avkom født på kjøkkengulvet mellom slagene.Rekonstruert bunad fra Romsdal, bilde lånt fra bunader.com
Ok, kanskje litt over toppen der, men jeg synes faktisk at bunad på en kvinne med former er penere enn på en skrinn dame.

Det må vel være en kompliment til alle kvinner som sist søndag ålte seg inn i ullstasen og følte seg som en babyhval? Dere er flotte!Elisabeth, som dessverre fortsatt ikke eier en bunad


12 kommentarer:

 1. Min bunad ble brukt 16.mai i år, dagen etter ryddet jeg opp. Ellers passer vel jeg til beskrivelsen som frodig og staut, tror jeg, og trives i bunad.

  Du må skaffe deg det du også - du har vel flere valgmuligheter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har kropp til det. :-). Har flere muligheter ja, men kvier meg for å bruke såpass mye penger på ett plagg.

   Slett
  2. Gå på kurs hos fru Storlien og sy den selv. Jubileumsdrakten fra Oslo har ikke broderi.

   Slett
 2. Takker og takker! Jeg har oppfylt ditt ønske om frodighet såpass at jeg flere år har gitt opp bunaden… Men iår, som en litt mindre utgave, men fortsatt frodig, passa bunaden, og jeg smilte hele dagen! (bunaden mitt har forøvrig ett vist push-up-preg på frontpartiet, den flateste ville fått byste av den!)

  SvarSlett
 3. Tusen hjertelig takk for flott kompliment :) ♥

  SvarSlett
 4. Haha måtte le av den siste der, med tennene, hehe. Herlig innlegg! Og du har helt rett ;)

  SvarSlett
 5. Alle kvinner er flotte og ekstra flotte i bunad, men skjønner hva du mener med frodige damer i nasjonaldrakt. God pinse til deg.

  SvarSlett
 6. He he... jeg har kropp til bunad. Det må bare ikke bli mer av den nå, kroppen altså, for da passer ikke bunaden lenger. Jeg bærer ikke vann fra brønnen, har ikke en skokk med unger, kinner ikke smør og baker nesten ikke brød. Artig skrevet! Og en fin hyllest til bunaden og ei vanlig kjerring!

  SvarSlett
 7. Strålende!❤️

  SvarSlett
 8. Har egentlig aldri tenkt på det, men trolig observert det allikevel! For jeg er ganske enig med deg. Beltestakk er muligens flottest på litt midjesmale damer, men stort sett så er alle damer flotte i bunad! Antageligvis har det noe med passform å gjøre også? At man faktisk får noe som er sydd etter kroppen sin? Tror egentlig jeg ønsker meg bunad. Ganske mye, egentlig. (Men jeg må finne noe slekt litt utafor. Er ikke helt fan av romeriksbunaden...)

  SvarSlett
 9. Jeg har bunadskropp. Så mye av den at jeg i fjor måtte be om hjelp av fru Storlien. Og det holdt i år også. Kunne godt kledd den bunaden med litt færre valker, men joda. Nordmørsbunaden satt som spytta på, i tre grader pluss og styrtregn. Hurrraaaa!!

  SvarSlett
 10. Hærlig skrevet!
  Jeg har kroppen, men ikke bunaden.

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...