mandag 25. april 2011

Påsketradisjoner i endring

Da jeg var liten var påsken den aller kjedeligste uka i året. "Alle andre" dro til fjells og jeg hadde ingen å leke med. Det var lange, innholdsløse dager hjemme i betongbyen. I alle fall husker jeg det sånn.

I ungdomsåra var det fast takst at jeg ble med min bestevenninne til deres sommerhus ved svenskegrensa. Da dreide påsken seg om handel på Svinesund, kortspill og uteaktiviteter som å myse (forgjeves) etter kjekke hyttenabogutter.

Etter at jeg traff Mannen, har jeg også fått ta del i den ultimate norske påsketradisjonen; Hyttepåske på fjellet med skiturer, Kvikk Lunsj, solbærtoddy og pølsegrilling.


Olme Beist koser seg i sola

Denne påsken har inneholdt få av de faste ingrediensene, bortsett fra grilling, men nå på terrassen i stedet for i skisporet.....eller ja, ikke I, men VED skisporet...

Til tross for fravær av snø og klister på skia, er det fortsatt noen tradisjoner som holder stand, som for eksempel at svigermor dupper av under påskekrimmen og henger ikke med på plottet. Eller at Trollet må svare på hva vannet heter mens vi kjører E6 langs Mjøsa. Eller at man dytter i seg alt for mye påskegodt. Eller at kattekreket gjemmer seg under hytta når hun værer at vi er på tur hjem.


Trollet syr tøfler (!)

Nytt av året var forresten at Syfus var med på tur, men jeg tror neppe det blir en etablert tradisjon. Selv om det å kunne sy litt var en god avveksling til påskekrim på tv og i bokform.

Har du noen påsketradisjoner du holder ved? Noe som du bare MÅ ha eller gjøre i påsken?

Elisabeth

.

20 kommentarer:

 1. En av mine "must" i påska, har vært å dra på Nordens Ark i Sverige. Vi bor bare en liten time unna, og storkoser oss gjerne fler ganger i året der nede.
  Men denne påska har vi en valp på nesten 5 måneder. Han kan ikke være alene hjemme i mange timer og det er bare plaging å la han sitte i bilen mens vi er der nede (ikke lov å ha med dyr inn), så da måtte vi droppe det. Og det er noe som mangler denne påska!

  God siste-dag-påske! :)

  SvarSlett
 2. jeps, jeg MÅ koke egg gule med løk helst over ett bål, nede ved sjøkanten. Og så må vi ha påskehare (usynlig dog) Ellers fritt fram. Kommer an på hvem som orker ha oss på besøk! (vi har nemlig ingen hytte, sommerhus eller noe som helst..)

  SvarSlett
 3. Etter at jeg ble voksen og bestemmer selv har jeg fått den påsketradisjonen å IKKE reise på påskefjellet ;)
  Skjønner ikke vitsen - mye bedre med påske ved HAVET :))

  SvarSlett
 4. HAr vel ingen faste ting spm MÅ gjøres - påskeegg må vi ha, en eller annen form. Ha en fortsatt fin påske:)

  SvarSlett
 5. heisann koselig innlegg! ja påske tradisjoner er gode å ha... spesielt med noen rastløse unger. min tradisjon fra barndommer en å gå på påsketur i skogen. siden vi har en i barnevogn ble det tur men ikke i skogen. en annen ting er å lage påskepynt og det er alltid like kjekt og ikke minst påskegodt! i år lagde jeg en ny tradisjon som jeg har tenkt å holde fremover og det er å gå på påskejakt ute i hagen. mens fra min barndom pleide mamma og jeg å henge opp en strømpebukse i trappen slik at påskeharen kunne legge påskeegget oppi der. hehe artig det med å lase andres tradisjoner:) ha en fin 2påskedag!

  SvarSlett
 6. Jeg MÅ tilbringe tid med familien (og gode venner), utover det er det ikke så nøye hva som skjer. Etter å ha tilbragt hver eneste påske på fjellet i mange år, er de siste årene blitt tilbragt både her og der, og i år; min første hjemmepåske. Det har vært helt herlig!

  SvarSlett
 7. Før, for mange år sidan, så pleide eg å vaske ned huset dei tre dagane før påske!!!!!!!!!! For mange år sidan ja, det har ikkje blitt ein tradisjon.

  SvarSlett
 8. Hihi, min svigermor sovner også forran krimmen. ;) Vi har ikke etablert så mange faste tradisjoner enda. Bare deilig med ferie i mange dager og tid til venner og familie.

  Ha ei fin etterpåsketid! ;)

  SvarSlett
 9. For meg handler påsken om VÅR! Ikke fjell, snø og ski... Jeg husker barndommens påsker med strandturer langs Mjøsa hvor snøen da var forsvunnet. Når tidlig påske, kunne det bli en og annen tur på Mjøsisen - herlig når solen stekte! Andre påskedag er dagen for å pakke bort vinterjakker, votter, luer og støvletter...det MÅ jeg gjøre! I år har det faktisk skjedd før påske, så i dag bare nyyyter jeg :) Kos deg siste fridagen i denne omgang!

  SvarSlett
 10. MÅ se på litt påskekrim, MÅ se litt på påskenøtter og MÅ ha fram noe påskepynt. MÅ også ha gule tulipaner og MÅ ha påskeegg. Og heretter MÅ jeg ha fint vær i påska, som i år ☼☼☼

  SvarSlett
 11. Påske er vårferie. Ordne i hagen. Dra til sjøen, gå i skogen, grille i hagen og i skogen. Pynte med kvister med sprettende grønt og alle ungenes malte egg fra alle år. Påskeeggjakt på påskeaften.
  Vanligvis - lese gammel krim.
  I år: Lese egen faglitteratur. Snart i mål.

  SvarSlett
 12. Ikke så mye MÅ her hos oss. Vi har påskeeggjakt-tradisjoner, og litt påskepynt og gule tulipaner bør på plass. Bortsett fra det er vi åpne for det meste. Men vi liker godt å ha hjemmepåske sammen med gode naboer :) Særlig når det er som i år; påskesommer :)

  SvarSlett
 13. Lam, hytteliv, påskerenn, spill og mye familie på liten hytte!

  SvarSlett
 14. Jeg MÅ spise snuppelilles hjemmedyrkede karse på egg... Men som hun sa idag morges, "dette kan vi jo egentlig gjøre hele tiden, mamma!"
  Jenta har blitt stor. Sånn er det bare.

  SvarSlett
 15. Eneste som er fast er at vi forspiser oss på godterier! Jeg tror jeg har spist sjokolade i 10 (!) dager på rad!! Begynte allerede forrige helg. Godis på fredag. Og lørdag. Og søndag sendte svigermor påskeegg denne veien. Vi var solgt!

  Vi har vel stort sett gått på ski i påsken. Eller i alle fall vært ute i snøen, enten vi har gått på ski eller kjørt opp i en dal og veltet oss over en skavvel! Grilling og kakao og Kvikk lunsj og alt det der. Men i år ble det påske ved havet! Herlig det også :-)

  Drømmen er å ha egen hytte. Jeg elsker hyttelivet! Late dager. Borte fra hjemmet, men likevel ikke som gjest hos andre. Måtte lottegevinsten bli min snart!

  SvarSlett
 16. Påskekrim, påskeegg og marsipan MÅ jeg ha til påske:-)

  SvarSlett
 17. Jeg MÅ i fjæra i løpet av påsken, og jeg MÅ en tur eller to på ski :)

  SvarSlett
 18. Hytta i Barndommens dal! Der er vi stort sett hver påske. Og siden det ikke er tv der, er jeg av de som aldri i mitt liv har sett en påskekrim...Og så må vi ha litt påskeegg, og noen nye fregner og en dag hjemme før hverdagen starter for å nyte vår og frihet.

  SvarSlett
 19. Påskeferie er påskekrim og påskegodt, late dager og herlig gul påskepynt.
  Da jeg var liten og litt større reiste vi alltid til mine besteforeldre, noe jeg husker som veldig koselig.
  Som gift var det hytteturer.
  Som singel alenemor, blir det veldig anderledes fordi barna er annenhver påske hos far.
  Så i år har jeg sydd kjoler for harde livet, legger det snart ut på epla.

  Ønsker deg en fortsatt fin dag med hilsen fra Mimmi-Leone

  SvarSlett
 20. Ting har nok endret seg over tid. Det er lenge siden jeg hadde ski på beina, og påskepynten er annerledes.

  Klem

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...