fredag 12. august 2011

Dau farris og vassen vassgraut

Det var aldri min plan at det skulle dreie seg om mat og kropp nok en gang. Men mat og kropp har opptatt meg den siste uka. Helt ufrivillig og motvillig. Skal spare dere for detaljene, men kort fortalt har det som har kommet inn i kroppen, kommet raskt ut igjen. Rene sydenstemninga på do.

Etter fire ubehagelig dager, ringte jeg fastlegen. Til min store overraskelse fikk jeg en av akuttimene som er holdt av hver dag til de som er virkelig sjuke. Jeg tenkte dagens bloggnnlegg skulle handle om fastlegeordningen, at det er tre ukers ventetid på legetime og at man må være skikkelig sjuk for å få time på dagen. Og om du ikke er skikkelig sjuk, må du vente til du er det. Da kan du ringe igjen.

Jeg tenkte dagens innlegg skulle handle om hvordan man må legge på litt og gjøre seg svakere og stusseligere i stemmen for å virke som en  verdig kandidat for en akuttime. Eventuelt hvordan man må trygle og be eller til slutt brøle i telefonen: JEG MÅ HA ANTIBIOTIKA NÅÅÅÅÅÅÅ!!!!!

Men siden jeg fikk time med en gang da jeg ringte legekontoret, så utgår det innlegget.

Inne hos legen, kun 25 minutter etter skjemaet, ville dr. Sunn vite hva jeg hadde spist disse siste dagene mens jeg hadde krøket meg i smerter og deretter tømt meg.

-Brød, makrell i tomat, skinke, salat, banan, fiskeboller....begynte jeg.

-Oi, oi, oi, det er ikke bra, mente dr. Sunn. -Du skal jo ikke spise når du har diaré, nærmest ropte hun. Det er jo første bud! Aldri, aldri spise, ikke spise NOENTING!

Pasienten bøyde hodet i skam og var glad for at hun ikke hadde nevnt sjokoladekaka, bløtkaka, vinen, kaffen og bamsebumsen fra venninnetreffet i går kveld.

-Ikke spise? Ikke spise i det hele tatt? Hvor lenge da? Dette var mye å svelge for pasienten....eller det var kanskje et upassende uttrykk i denne sammenheng...

-Du skal ikke spise grovbrød, nei nei nei, ikke drikke melk, huff og huff, ikke frukt, ikke kjøtt, ikke fett, ikke kullsyre, ikke sukker, ikke...

I hodet mitt svirra Rehab-melodien til nylig avdøde Amy Winehouse:

Jeg ville spise fredagspizza
Legen sa; Nei, nei nei

-Men hva KAN jeg spise da?

-Dau farris og eplejuice. Og etter noen dager kan du forsøke deg med litt kokt ris og se om du holder på det. Men da mener jeg LITT, sånn to spiseskjeer, svarte dr. Sunn med et smil. -Og byggmel. Kok opp en liter vann med to spiseskjeer byggmel. Det så ut som hun koste seg. -Det blir skikkelig klisssete og seigt, men det er fint. Byggmel er fint. Ta litt blåbærsaft til så blir det bra, vet du.


Stusseligste fredagshandlinga ever
Jeg ville ha en quick fix pille Jeg var villig til å oralt innta noe ekkelt skvip fra apoteket. Men nei, løsningen er, i følge dr. Sunn, å ikke spise. Ikke spise på flere dager...Akk.

Nevnte jeg at jeg HATER farris?
Nevnte jeg at vi er invitert på taco til gode venner i morra? 
Nevnte jeg at jeg er sulten og synes synd på meg selv? Ja, det gjorde jeg nok.

Elisabeth, sulten

.

32 kommentarer:

 1. Har aldri hørt at medisinen var å ikke spise noe, man er jo sulten når alt kommer ut igjen! Håper du blir fort frisk, god bedring, Elisabeth!

  SvarSlett
 2. Ha ha! Og god bedring.
  Men noe må du vel få spise?

  SvarSlett
 3. Huff, DET hørtes virkelig ikke noe koselig ut. Håper du blir fort frisk igjen!

  Du får prøve legens råd og se hvor lenge det holder. Så får du snike litt byggrøt dersom det blir for galt. ;)

  SvarSlett
 4. Sorry at eg ler høgt her!!
  Du er kjempegod, sjølv om du er sjuk!!
  Ein lege sa til meg at eg kunne ete litt loff når eg hadde diare. Det er vel ut det no då?
  Masse god bedring til deg!!

  SvarSlett
 5. Åh.... tenk hvordan de humrer å klør seg i skjegget de der legene når de gir sånne beskjeder... SÅ går de hjem til seg selv å mesker seg med både det ene og det andre uten å skjenke en stakkars pasient så mye som en tanke... nei, fy!

  Men du? Jeg har en oppskrift som får deg bedre på 1-2-3 tro det eller ei.

  1.5-2 liter vann
  2 never ris
  1 ts salt
  1 ts sukker

  Kok dette til risen er veldig myk.

  Sil av vannet.

  Dette vannet skal du drikke i løpet av en dag. Kaldt eller varmt.

  Jeg har aldri vært med på at dette ikke har virket faktisk..... så det lønner seg å prøve :)

  SvarSlett
 6. Takk for tips, Trollmor. Legen nevnte også risvann.

  SvarSlett
 7. Hahaha, bra skrevet, dustelegen som saboterte blogginnlegget ditt! :)

  Den dietten hørtes nokså brutal ut! Skulle nok ofret litt do - tid for taco - kveld og rødvin, heheh. Men alvorlig, jeg håper du blir frisk fort! :)

  SvarSlett
 8. Stakkars deg, men kan ikke annet enn å le allikevel:O)...hustrig helg i møte, du, men du må jo bli frisk!!
  Godt du slapp det innlegget om ventetid:O)
  Kos deg som best du kan...skulle nesten ha gått på samme kuren selv, kanskje tapt noen kilo:)
  Klemmings fra meg;)

  SvarSlett
 9. Stakkar deg! Risvann er en slager. Raspa eple er ogsa bra (vet ikke hvorfor det skal vaere raspa...), og dau cola... og tort brod. Far du i deg det her sa synes du nok fortsatt synd pa deg selv, men det er ikke sikkert du er like sulten.. God bedring!

  klem Mette

  SvarSlett
 10. Jeg måtte ta en pause i redigering og sortering og publisering av nye produkter på Epla for å besøke deg. Og NEI, jeg ler ikke av deg eller den dårlige magen din. Eller det faktum at du må drikke Farris (som jeg også hater!) mens vennene dine spiser taco imorgen. Men du sier jo alt så jæskla bra - så jeg ler så jeg griner, her jeg sitter. GOD bedring, Bettan!

  SvarSlett
 11. Jeg pleier å ta meg 5 idoform når jeg har magasjau og jaggu funker det, og jeg har ingen med av det ;)

  Bland eple most og farris og spis barnematen som heter blåbærpure det hjelper fort og effektivt.

  SvarSlett
 12. God bedringsklem til stakkars deg! For meg virker dette som en ufrivillig slankekur.. (men veldig artig skrevet oppi elendigheta!)

  Håper du kommer deg fort og ta godt imot alle råd som er over her! Jeg har ingen bedre.

  SvarSlett
 13. Grøss - for en medisin - jeg føler virkelig med deg! Så at jeg sitter her og ler er bare fordi du skriver så morsomt!!!
  Jeg støtter tipset til Fru Jacobsen - det er også mitt beste råd.
  Ønsker deg god bedring og håper du midt oppi all elendigheta får en fin helg!!!

  SvarSlett
 14. Farris smaker dødens! Hvorfor kan man ikke bare drikke vanlig springvann? Og taco og diaré er nok ingen særlig god kombinasjon, hehe. Håper du kommer deg fort igjen. Å ikke spise høres helt grusomt ut, men du får bare se på det som en minislankekur etter ferien eller noe sånt ;-) God bedring!

  SvarSlett
 15. Jøss for et svar fra legen. Slankekur fra helvete? Vel, jeg hadde helt innpå med idoform og tatt helgen i møte med div snadder :-)

  God bedring. Fikk du toalettpapri på blå resept?

  SvarSlett
 16. Huff da:( høres ikke noe gøy ut, selvom du skriver det så jeg ler så jeg griner her!!;)
  Håper noen av rådene over her hjelper!!
  Jeg tar bare en imodium om jeg har oppkast eller diaré jeg;(
  God bedring og god helg!!
  Klem fra størstepia

  SvarSlett
 17. Det var bra at du kom deg så raskt til lege, men likevel synd at du kanskje gikk glipp av mye stoff til et potensielt blogginnlegg. Farris smaker sjøvann, men i Sverige har de loka som er mye verre. God bedring til deg!

  Cecilie

  SvarSlett
 18. Ojoj... Det hørtes ikke greit ut!

  Prøv legens råd til i morgen, og se hvor lenge utover lørdagen du holder ut. Kanskje roer det seg raskere enn du aner?

  God bedring!

  SvarSlett
 19. Nemmen jøsses-du må jo få spise!?! nevnte du ikke for legen at du er forfatteren av legge-på-seg dietten i vVG?? Tenker pipa hadde fått en annen lyd da jeg, om hun hadde skjønt at du faktisk MÅ spise for å være et godt forbilde. Gitt deg piller skulle hun gjort. Syns det var temmelig frekt å først sabortere innlegget ditt om treige fastleger, og så forsøke å ødelegge tacokvelden i tillegg. MAKAN. ;-) God bedring!

  SvarSlett
 20. Hehe, god bedring. Du skriver så fantastisk morsomt.

  SvarSlett
 21. Resorb på apoteket, så blir du i hvert fall ikke slapp!

  SvarSlett
 22. Stakkars deg.
  Jeg hadde det samme i våres, måtte være hjemme fra skolen, ikke kult å jobbe som lærer når du har diare.
  Legen min anbefalte fiftyfifty farris og eplemost. Ganske godt, synes jeg. Hun sa ikke noe om at jeg ikke skulle spise, også kjøpte jeg ekte blåbærsaft. Det virket, jeg ble bra, men ikke noe slankere.
  God bedring!

  SvarSlett
 23. Tusen takk alle sammen for oppmuntrende ord og råd. 14 timer siden jeg spiste noe og det kjennes. Men så er det heller ikke noe som skal ut, det er bra. Og aldri har en kopp med lunka avkok av ris smakt så godt! Ja, når jeg tenker meg om så har jeg aldri smakt på risvannet før, det slår jeg vanligvis ut i vasken. Men overraskende godt, altså,

  SvarSlett
 24. Jeg slår et slag for piller jeg også. Det var dessuten rådet jeg fikk fra legesøsteren min da jeg hadde lignende mage for et par uker siden.

  SvarSlett
 25. Hadde det sånn en gang jeg også, og fikk til råd å drikke annenhvert glass cola og farris :) Det var ikke sagt noe om matinntak, men det regulerer seg jo selv..... Hvor artig er det å spise på do liksom???
  Gooood bedring :)
  Klæm

  SvarSlett
 26. Først tenker jeg at du er en av de få som som skrive så godt om diare. Så er det veldig greit å registerer at jeg ikke er den eneste som ikke kan fordra Farris eller lignende.

  SvarSlett
 27. Sylfide next! ;-) Men lys, rista skive med pittelitt smør er lov - heilt sant. God betring!

  SvarSlett
 28. Du kan blande farrisen med eplejuicen vet du. Masse god bedring.

  SvarSlett
 29. Å huff, god bedring!
  Byggrynsuppe, det fikk jeg alltid av mamma. Syk = flytende øyer i en sleip suppemasse og kamillete og farris osv... Du har ihvertfall min fulle sympati! Jeg hater kamillete og byggryn!
  Sa ikke legen noe om å gå deg en tur? Det hjelper visst mot alt :)
  Håper du er bedre!

  SvarSlett
 30. teite dustelege.
  god bedring.

  SvarSlett
 31. Det har jeg aldri hørt før! Man må jo spise for ikke å miste altfor mye næringsstoffer. Jeg anbefaler kulltabletter fra apoteket. Virker med en gang! Og om du fremdeles løper på do ta en ts med potetmel til dagen. Det pleier å gjøre susen.

  Ønsker deg god bedring!
  klem fra Lissie

  SvarSlett
 32. Jeg er sikker på at ei flaske pepsi max er den beste kuren. Kan ikke være SÅ stor forskjell på pepsi og cola, og alle har jo lært at cola er bra for dårlige mager! Det der med risdietten var litt snedig, for den dietten fikk også valpen til venninna mi av dyrlegen sin da den hadde rallyrævv (det er faktisk helt sant..).

  Neida, snart søndag nå, så håper magen er bedre og du har fått deg litt fast føde! Gooooood bedring :)

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...