tirsdag 28. februar 2012

Høykultur, terningkast og perler for svin

Fikk du med deg at den filmen som sanka flest sånne gullstatuetter i Hollywood her om natta, var "The Artist"?

Ok. Denne filmen fikk jeg faktisk sjansen til å se før Norgespremieren i forrige uke. Jeg visste ingenting om den før jeg satte meg i kinosetet. -Det handler om en stumfilmstjerne som ikke takler overgangen til lydfilm, kunne Moder'n med ekstrabilletten opplyse.

-He he, håper det ikke ER en stumfilm, spøkte jeg. -I svart-hvitt, rakk jeg å hviske akkurat i det lyset ble slukka og filmen begynte.

Eh!

Jepp, du har selvfølgelig fatta poenget. Jepp, stumfilm, jepp, i svart-hvitt.

Hm.

Merkelige greier.

De første minuttene ble jeg sittende og vente på at fargene skulle bli slått på. Og da man i handlingen kom fram til gjennombruddet for lydfilmen, tenkte jeg at NÅ, nå kommer lyden skal du se! (Eller høre, da.)

Men neida. Det jeg så var fortsatt i svart-hvitt og det jeg hørte var musikk, et helt orkester.

Det var med blandede følelser jeg gikk derfra etter en time og førtien minutter. Stumfilm i 2012 er spesielt, tenkte jeg. Men det var da en underholdende historie i grunnen. Og mangelen på dialog krever andre kvaliteter hos skuespillerne. Og bruken av lys og speil var nydelig. Filmingen fiffig til tider. Men alt i alt var det litt....rart........uvant...langdrøyt.  Anmelderne, de som forstår seg på filmkunst, de vil like dette, tenkte jeg. 

Og jeg fikk rett. "The Artist" har sanka Oscarer og flere priser hagler vissnok over høykulturen. Filmanmelderne triller seksere og femmere.

Men jeg blir ikke helt kvitt tanken om at jeg er et svin uverdig slik en filmperle. En helt vanlig kinogjenger som ikke vet å forstå seg på kunst som "The Artist". Vel, billetten var i det minste gratis. Sånn tenker et vanlig svin.

Har du sett denne filmen, har du tenkt å se den, mista du nå lysten på å se den, er det en perle, er jeg et uintelligent svin? Elisabeth


Bilder lånt fra filmweb.no
23 kommentarer:

 1. Jeg hadde i utgangspunktet ikke lyst, og lysten ble enda mindra da du sa det var stumfilm. Charlie Chaplin er kul på stumfilm. Ellers er jeg mer i Politiskolen-målgruppen. Enkel humor.

  SvarSlett
 2. Jeg visste ikke om filmen før den var forfilm forrige uke, før et av mine svært sjeldne kinobesøk. Jeg elsket den traileren - jeg digger musikken og dansen. Skjønner historien var mer enn det, men jada, jeg skal se den.

  SvarSlett
 3. Hmm. Blei litt nysgjerrig nå faktisk. Men siden antall kinobesøk er lik ca null, så blir det vel ikke denne filmen sett på kino ihvertfall.

  SvarSlett
 4. Om jeg ser den, blir det ikke på kino. Jeg vil bruke gratisbilletten min på en actionkomedie en eller annen gang. Jepp, fikk to gratisbilletter til jul av jobben..

  SvarSlett
 5. Svin og svin, eller perler og perler... Nei, jeg tror ikke jeg vil se den. Men takk for anmeldelse! Gratisbilletter må brukes, helt enig! ;)

  SvarSlett
 6. Spennende blogg! Hopper på som følger - uten å blunke :-)

  SvarSlett
 7. Ikke en film for meg som har et underlig, ubegrunnet hat (vel kanskje ikke hat, men en sterk aversjon) mot stumfilmer ;) Jeg er vel et svin jeg også da, og det er helt greit ;)

  SvarSlett
 8. Her ikke sett den, husker ikke naar sist vi var paa kino. Men jeg saa en del av Oscar-utdelingen mens vi ventet paa take off.

  Er ikke noen fan av industriell stil heller,men saa plutselig potensialet i noen stygge stoler. De blir paa laaven.

  SvarSlett
 9. Nei, takk. Film skal være i farger, drama, evt. biografisk, i farger, gjerne med Meryl.

  SvarSlett
 10. Jo! Fikk lyst til å se den bare i trass!

  (men siden vi bor i gokk, med bygdekino hver 14.dag, så er sjansen tynn for at det skjer på et år eller to..)

  SvarSlett
 11. Har ikke sett den, og kan ikke si at det er den som står først på "må se"-filmer. Vi leide en som hadde fått drøssevis av ockarer (mener jeg det var - mange priser i allefall), med Brad Pitt og greier...sånn 40 min ut i filmen ga vi opp og slo av hele greia...og det er første gang, siden motorsagmasakren (den ble for ekkel rett og slett, og jeg ble kvalm, så den slo jeg og av) en gang på tidlig nittitall, at jeg har slått av en film halvveis. Vet at jeg sovna under en western en gang, men pleier å se hele. Så, det jeg ville frem til i all bablinga, er at jeg er vel et slags svinn jeg også;). Men, vi så siste sherlock Holmes på kino for litt siden. DEN var bra!!! Og kan anbefales;). Men, hva vet vel jeg;).

  SvarSlett
 12. Hvis du er et svin, er jeg det og!!!! :D

  SvarSlett
 13. Oj, hmm... jeg tror jeg ville ha kjeda meg. Ut fra det du beskriver. Vi er jo ikke vant til "sånt"... Men med godt selskap hadde jeg nok holdt ut ;)

  SvarSlett
 14. Hvis du absolutt vil være et svin, så er du et intelligent et;)
  Men den filmen....tja;) Er, skammer meg over å si det, sjelden på kino.

  Ha en fin dag:) Trine:)

  SvarSlett
 15. Gartneren har sansen for sære filmer, så dette er garantert en film jeg kommer til å sove meg gjennom :)

  SvarSlett
 16. Jeg er jo kinoelsker delux og skal selvfølgelig få med meg denne filmen!

  Sluker alt av lerret-opplevelser rått enten det er hollywood, kortfilm, barnefilmer eller sære europeiske filmer. Her snakker vi kinobesøk en gang i uka (har en filosofi om at siden jeg ikke røyker kan jeg bruke noen hundrelapper i uka på kino istedet). Var våken til 4 på Oscarnatta, så jeg er et sånt ekte film-nerde-svin:-)

  Klem fra Maratonjenta!

  SvarSlett
 17. Har ikke sett den og vet ikke om jeg kommer til å se den ;)

  Ofte er det slik at disse Oscar-filmene er mest severdige for andre enn meg. Hvem som forstår seg mest på film kan man jo alltids diskutere ;)

  Klæm

  SvarSlett
 18. Hehe. Jeg har ikke sett den, men har virkelig lyst. Jeg er den kinogjengeren som går på de filmene det er ledige seter over hele linja og kan velge fritt. I allefall her på landet. Tror de har sluttet å vise smale filmer, selv om de er oscarvinnere.
  Den ser jo nydelig ut!

  SvarSlett
 19. Har ikke sett den enda. Har ikke fatt noen til a ga sammen med meg... MEN jeg har lyst a se den fordi den er annerledes. Sann er jeg.

  SvarSlett
 20. Jeg er en nostalgisk person. Selv om jeg ikke er noe filmmmenneske, synes jeg det høres interessant og spennende ut med stumfilm, men det er vel litt drøyt å få en person med på kino for å beskrive en hel stumfilm.

  SvarSlett
 21. Haha, hørtes ikke ut som noe for meg! Men det er slik iblant, hører om filmer som høster heder og ære og så sitte jeg der da i kinosalen...og kjeder meg i hel... HIhi!

  God onsdag videre til deg!

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...