torsdag 20. desember 2012

Kroppsfokus - Hvem prøver vi å lure?

Min Mote på vg.no kjører for tida en kampanje hvor kvinner "står opp mot kroppshysteriet" (link).

Over hundre norske damer har så langt sendt inn bilder av seg selv for å vise at de er glade i kroppen sin.

Ok, fint å se at andre har cellulitter og rumpeflesk, grevinneheng og pupper som vrengte bukselommer, men hvem er det vi prøver å lure?

Vel så mange har sendt inn lekre bikinibilder av seg selv. Hvorfor det? Jeg tipper det er for å vise at de liker kroppen sin, jada, men også fordi de ønsker at vi andre skal like kroppen deres.

Og det gjør vi jo! For ærlig talt, vi med hengerumpe og brede hofter ønsker jo å se like bikini-lekre ut vi også? Hadde jeg fått velge, så hadde jeg heller valgt en kropp med smal midje og lange bein. Jeg hadde ikke valgt valker og stutte labber. Ja, jeg kan leve med at virkeligheten ikke er sånn, jeg kan leve med noen kilo for mye og jeg kan leve med skjeiv stortå og tørt hår. Men innerst inne hadde jeg ønska meg noe annet. Og sånn tror jeg flere tenker.

Og er du av den skranglete, lange sorten så ville du sikkert aller helst heller valgt en kropp med legger som fylte ut støvelskaftet og skuldre som ville se sunne ut i singlet.


En gang kroppsidealet, men ikke i 2012 - bilde lånt fra Wikipedia


Det er flott at kvinner er fornøyde med kroppene sine, men jeg kan bare ikke forstå at det skal bli mindre kroppshysteri ved å vise enda flere veldreide kropper. Eller ved at vakre kjendiser som har nok tid og penger å investere i trening og egenpleie uttaler - Vær glad i den kroppen du har!  Ja vi andre kan sikkert si det, men de færreste mener det nok.

Det viktigste er at kroppen funker, at man er frisk og har nok energi til å utføre daglige gjøremål. Og ja, det kan godt være tilfellet i en kropp som ikke kan kalles estetisk vakker. Men funksjonell og vakker hadde vært å foretrekke.

Jeg ønsker selvfølgelig ikke at jenter skal utvikle spiseforstyrrelser eller ortoreksi, en sykelig trang til å være sunn. Sånt er ikke sunt i det hel tatt. Det hadde vært flott om alle var helt fornøyde med sitt eget utseende, at vi visste at andre ikke mente og tenkte noe om hvordan vi så ut. Men jeg tror det er utopi.

For vi vet hva vi synes er vakkert. Vi har en generell, felles oppfatning av hva som er estetisk - tror jeg.

Og det er ikke bilringer og hengepupper, selv om det finnes mange sånne kropper. Nei, det er nok fortsatt de faste, symmetriske kroppene. En sånn som vi alle vil ha. Eller?


Elisabeth, rund og funksjonell
23 kommentarer:

 1. Kloke ord, Elisabeth! Synes hele greia var teit, med mlksen av beibs og bulkedamer. Jeg ville nok også helst valgt meg en fast, storpuppet og langbeint innpakning. Bergljot

  SvarSlett
 2. Jeg er litt dårlig i form, burde ha beveget meg mer - sånn trene. Det er nok verre enn å være litt tung. Likevel ville jeg nok gjerne vært lettere. Det gir et større klesutvalg.

  SvarSlett
 3. ENIG, dustekampanje. Jeg blir så flauuuu! "Står opp mot kroppshysteriet", ja. Jeg er skaptisk til alle som skal "stå opp" mot noe.

  SvarSlett
 4. Det tøystykket på bildet ser skikkelig plagsomt ut for den midterste av jentene!

  SvarSlett
 5. "rund og funksjonell", hehe genialt! :-)

  SvarSlett
 6. Jeg har sett noen av de bildene og gadd ikke alle. Når man ser ut som mange av dem, er det lett å prate. Blir litt uvel av hele greia selv om tanken sikkert er god.

  Men jeg ble sittende å se på et program på NRK3 i går om burleskdansing. DA snakker vi kropp og kroppsglede!

  SvarSlett
 7. Jeg er så enig med deg. Vi diskuterte det der i går. Det bildet av Tone Damli Åberge i gullpaljettkjole og perfekt sminket er ikke akkurat en boost for selvtilliten.
  Kroppene min forandra seg mye etter at jeg fylte 40. Jeg har rumpe, lår og mage så det holder og veldig masse cellulitter og jeg tror aldri at jeg kommer til å elske det. Men jeg prøver å akseptere kroppen min, jeg begynner jo å bli gammal, haha. Men det er ikke lett. Å handle klær er blitt så mye vanskeligere, klesbransjen gjør det svært vanskelig for oss som er større enn str. 38. Og da er det vanskelig å holde selvtilliten oppe. Jeg tenker på unge jenter med former, det kan ikke være lett.
  Veldig bra innlegg, Elisbeth. Skulle ønske jeg kunne skrive som deg.
  Ellen :)

  SvarSlett
 8. Ha ha, det blir som når fotballfrua stadig forteller om at man må være glad i den kroppen man har...

  SvarSlett
 9. Bra innlegg. Vi blir ikke lurt av den "edle" hensikten, nei..

  SvarSlett
 10. Jeg har faktisk kommet dit hen at jeg er fornøyd, jeg orker ikke og å gå rundt og tenke på at jeg er tjukk. Men jeg er faktisk i knallform, jeg har faktisk aldri vært i så god form som jeg er nå. Lårene mine er kjempesterke og jeg har har skjønt at sterke lår er bedre enn tynne lår.

  Også tenker at jeg at alle er mer enn det man ser. Med det mener jeg at selv om man er "perfekt" i andres øyne så har sikkert den "perfekte" komplekser og problemer den også. Alle har jo noe de er misfornøyd med.

  SvarSlett
 11. Enig med deg. Tullete heile greia!!

  SvarSlett
 12. Føler at jeg har levd i en boble de siste dagene. For den VG-greia har jeg såvidt fått med meg. Og da først og fremst gjennom omtale på blogger.

  Men enig, skjønner ikke helt at dette skal ha noen stor effekt! Og ha, vi hadde vel alle valgt den veldreide kroppen om valget var der. Jeg har mange gang tenkt at vi i det minste kunne fått utdelt kroppsvekta vår til fri fordeling. Så kunne vi selv ha fordelt mengden på lårene, puppene og så videre. Jeg vet noen kilo jeg gjerne skulle ha omdisponert, for å si det sånn... ;-)

  Nuvel. Årene går. Fokus her i gården nå for tida er vedlikehold. Å holde seg i form. Ikke minst for energiens skyld. Men jo, også fordi skrotten sklir ut fortere enn før. Sånn her og der. Derfor er det løping på meg om dagen. Gøy, men også litt slitsomt. Men sååå bra for kroppen, enten den nå i utgangspunktet er sånn eller sånn skrudd sammen.

  SvarSlett
 13. Man skal vel ha noen år på baken og andre steder, før man innser at det er viktigst å kunne leve med og i den kroppen man har. Tror jeg :)
  Hilsen en rund og ikke så funksjonell mormor :)
  Ha en fin dag ;)

  SvarSlett
 14. Helt sant :-) Vi kan si en ting, men det er vel aller helst de "perfekte" som bare mener det :-P

  Riktig god jul til deg og dine - klem Siv

  SvarSlett
 15. Hehe, ser omtrent ut som de damene på bildet for tiden. Og har absolutt tenkt å kose meg i jula. Merker at jeg bruker ammingen som unnskyldning! Men har klokkertro på at når jeg en gang er ferdig med den absolutt kan oppnå den kroppen jeg ønsker! :-) Anbefaler bloggen min i dag forresten :-)

  SvarSlett
 16. Mange sannheter ! Jeg personlig er drittlei hele VG - synes i grunnen sjeldent det kommer noe bra fra den kanten... :)

  SvarSlett
 17. Må si meg enig med deg Elisabeth - tankerekken har vært lik her :)
  Artig at du kan skrive så muntert og ærlig om noe som kan være så problemfylt!

  SvarSlett
 18. Jaa du, ikke bare ett svar på disse tingene. Men, jeg tenker at det er viktig å aktseptere at årene går, og være takknemmelig for alt kroppen gjør for oss. Være realistisk i forhold til at vi har den kroppen vi har, prøve å stelle godt med den, kose oss med en bolle, men kanskje ikke fem - så ofte i alle fall. Lytte til hva kroppen liker at vi gjør med den. Og prøve olabukeer helt til vi finner en som passer. For den finnes.

  God jul til deg Elisabeth, med klem fra Ellen

  SvarSlett
 19. Jeg har bare en ting å si, og det er faktisk et stort, fett AMEN !!! Takk for at du formulerte mine tanker, uten at jeg visste helt på forhånd at det var sånn jeg tenkte!

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...