søndag 3. juli 2011

Feriens fire faser

Lærerne har starta ferie, andre nærmer seg sine 3-4 korte ferieuker. Min erfaring er at sommerferien består av fire faser:

Fase 1 - Før-ferie-stress
Dette er perioden rett før ferien hvor du angrer at du ikke begynte treningsprogrammet tidligere i år og dystert betrakter dine slappe lår og grevinneheng og innser at det er like greit at værmeldinga sier regn og atter regn og du slipper å ikle deg bikini.

Samtidig stresser du for å komme i mål med alt som skal, bør, må gjøres før man legger ned arbeidet for flere uker. Katta skal ha vaksine, føttene skal gjøres klare for sandalsesongen, bibliotekbøkene må returneres. Planlegging av feriekofferten er i gang. Noen sverger til lister, andre til egen hukommelse og atter andre igjen begynner fortløpende å legge fram klær, kamera, bøker, hårføner, sovepose, badehåndkle osv. osv. Sistnevnte skaper selvfølgelig rot og alle veit at rot blir man bare sur og stressa av.Fase 2 - Har-jeg-huska-alt?
Kofferten er pakka og du står der med en urolig følelse av å ha glemt noe. Noe viktig. Nøklene til hytta? Fergebilletten? Teltet? Mobilladeren? Lukket vi soveromsvinduet før vi dro?

Og det gnager deg at du ikke rakk å svare på den jobbmailen, sende avgårde den saken, koble ut kontortelefonen. Ferien er begynt, men hjernen din tenker fortsatt jobb. Jobb du ikke kan eller skal gjøre noe med på flere uker.

Fase 3 - Den likgyldige fasen
Denne fasen har en urovekkende hurtig utvikling fra stress til avslapping. Du har kommet over stresstankene om jobben og klarer faktisk å slappe av i fluktstolen, under parasollen eller i seilbåten mens du lar alle gode forsetter om et sunt kosthold fare og koser deg med wienerbrød til frokost og vin til middagen - hver dag. Faktisk gjeninnfører du besteforeldrene dines tradisjon med "ettermiddagskaffe" kun for å ha ytterligere mulighet til kakefråtsing.


Ill. fra landromantikk.no

Du synes nabobarnas høylydte krangling, knirking fra trampoliner, motorsag og gressklipper er "bare herlige sommerlyder". Faktisk slapper du etter kort tid så til de grader av at du ikke orker tanken verken på plenklipping, bortkjøring av rot fra loftet eller panting av tomflasker. Du har all verdens tid, ja en hel ferie framfor deg å ta av.

Etterhvert blir du så giddalaus og skjødesløs at du ikke en gang klipper negler, dropper mascaraen og utsetter hårvasken enda en dag. Du er opptatt med å slappe av og lade batteriene. Ja, det er en fin unnskyldning for manglende aktivitet å "lade batteriene".

Fase 4 - Oppvåkningen
Det nærmer seg slutten på ferien. Den brutale sannheten går plutselig opp for deg og du begynner å grue deg til dagen da du må si farvel til hengekøya og komme deg tilbake på jobb. Den siste frihelgen utnyttes maksimalt for samtidig går det opp for deg at du ikke har beisa terrassen, fiksa gjerdet eller noen av de andre gjøremålene du trodde du ville få god tid til i ferien. Nei, for du har jo vært opptatt med å lade batteriene. For en tufs du er.

Og så kommer du tilbake på jobb, forhåpentligvis med brunfarge, og oppdager at du ikke husker passordet på pc'n og du tenker; "Så herlig, jeg har lada batteriene og tømt hodet!" og du er strålende fornøyd med ferien.

God ferie!

16 kommentarer:

 1. Blåmandag for deg i morgen allerede eller?

  Jeg har ikke begynt på min jeg. Har ikke egentlig en gang begynt å tenke på fase 1.

  Fase 1 kommer til å gå dårlig...

  SvarSlett
 2. Der fikk du sagt det!! Sånn er det virkelig, godt skrevet:O))
  Kos deg..hvilken fase du enn er i:O)

  SvarSlett
 3. Jepp, akkurat slik er det!!
  Ha en finfin sommer! Hilsen Maratonjenta!

  SvarSlett
 4. Hehe, du skriver så jeg både blir stressa og avslappet om hverandre! Moro!

  SvarSlett
 5. Jeg er lærer, men kjenner meg fortsatt igjen i fase 1... Hmm, hvis det tar så lang tid å komme over til neste fase, er jeg redd ferien er over før jeg rekker fase 3 og 4...

  SvarSlett
 6. Hehe! Fase 3 har ein tendens til å bli akkurat slik. Alt eg tenkte å gjere av ting som burde ha vore gjort, som også var planlagt gjort forige ferie, vert ikkje gjort....

  SvarSlett
 7. Jeg hopper over fase 1 år etter år. Med lang ferie, og mann med like lang, er vi utrolig dårlige på å planlegge. Slipper stressing da, så det er deilig. Har endelig kommet meg til fase 3, og her skal jeg være lenge! Ihvertfall til litt uti august! God ferie!

  SvarSlett
 8. Ha, ha, tatt helt på kornet det der:-)

  SvarSlett
 9. Hmmm... høres til tider urovekkende kjent ut det du skriver...

  Men, gjelder ikke i år! Jeg er fortsatt i permisjon, den siste måneden og det er da noe helt annet, eller???

  SvarSlett
 10. He he he, god ferie!
  Jeg kjenner meg spesielt godt igjen i fase 2...

  SvarSlett
 11. Jepp- akkurat slik er det!! Godt skrevet :)

  SvarSlett
 12. Du får nå sagt det ;))

  SvarSlett
 13. Godt skrevet, Elisabeth :-) Jeg er så heldig at jeg har lærerferie, men det er allikevel mye jeg ikke rekker å gjøre....Et år skulle jeg male gangen, og jeg hadde GOD tid - da ferien var over hadde jeg ikke en gang rukket å kjøpe maling :-P Jeg lader og jeg lader :-D

  Kos deg - klem Siv

  SvarSlett
 14. Kjente det knøt seg i meg da jeg leste fase 4. Usj, må man gjennom den også, ingen evig ferie, evig sol og sommer? Æsj, altså!

  God ferie!

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...