søndag 8. januar 2012

Farvel, tjukkas

Nei, dette er ikke et innlegg om nyttårsforsetter og løfter om en lettere hverdag og intensjoner om å oppgradere sitt støttemedlemskap hos Sats.

Nei, jeg har heller ikke kasta ut Mannen etter at han forspiste seg på medisterkaker i romjula og opptok for mye plass i sofaen.

Dette handler om fjernsynsapparat.

Vi har hatt tjukk-tv fram til nå. Ja, det er helt sant. Det er ikke sånn at den har vært gjemt inne i et skap, et sånt hvor man kan åpne skapdørene når man en sjelden gang vil titte på kassa, på valgsendinger og dokumentarer fra Indre Mongolia eller sånn. Vi har heller ikke hatt apparatet på et eget tv-rom, et sånt man anretter fordi tv-en ikke skal eie en og at stua skal være forbeholdt dype samtaler i skinnet fra et kubbelys. Et sånt rom som står mørkt og tomt og aldri varmes opp og som gjør at man i praksis aldri får med seg et tv-program. Så det er ikke det at vi har glemt at vi har en tv.

Nei, tv'en vår har hovedrollen i stua, den er i bruk hver dag, flere timer hver dag. Den står til og med på uten at noen egentlig ser på den. Det kan skyldes at av-knappen på fjernkontrollen tok kvelden for et par år sida og man er så grodd fast i sofaen at man ikke forserer de få meterne til av-knappen på selve apparatet.

Tv'en vår har tjent oss trofast de siste 10 åra eller deromkring. Vi husker ikke helt hvilket år den ble et slikt naturlig midtpunkt og elsket familiemedlem. Vi husker at den gamle tv'en, den i "brun mahogni" bestemte seg for å legge ned arbeidet første dagen av ett eller annet viktig sportsarrangement, et VM eller OL eller noe. Så det bar selvfølgelig rett til Elkjøp, la igjen alt for mye av månedslønna si og frakta den nye herligheten i grått hjem. Vel, så vidt vi husker måtte vi be om hjelp til den frakta, vi fikk rett og slett ikke alle fjernsynstommene inn i bagasjerommet på Opelen.

FØR - Tjukk-tv og rot 


Og så har den altså vært vår midtpunkt, den som har samla familien. Jevnt og trutt, uten trøbbel. I over ti år. Og vi har ikke tenkt stort over at den sakte men sikkert ble umoderne...Helt til en high-tec kompis i fjor besøkte oss for første gang og lo høyt: -Har dere tjukk-tv! Etter det ble vi veldig klar over hvor uhippe vi var, hvor umoderne familien innerst i veien var, hvor utdatert vårt kjære elektroniske familiemedlem var.

Og at det var tid for fornying.

Men en slik fornying fører andre utfordringer med seg. Utfordringer som endring av tv-seksjonen, den med moduler som er gått ut av produksjon...

Men nå er leken over. Ut med tjukken, inn med den tynne flisa. Tjukken virker fortsatt, men etter å ha irritert oss over at dagens tv-sendinger så åpenbart ikke er tilpassa et tjukk-tv-format, så pensjoneres tjukken.

Hele lørdagskvelden ble brukt til å gjøre de nødvendige justeringer i hylleseksjonen. Det skulle tross alt skrus ned hele tre hyller. Og skrus opp igjen to.Sånt tar tid:


 • Finne ut hvordan  hylleplatene ble montert for ti år sida, ved siste boligbytte: 1 time og 17 minutter
 • Finne riktig redskap for hylleflyttinga: 22 minutter inkludert finne lommelykt som virka så man kunne finne verktøy i uteboden.
 • Banne over lite samarbeidsvillige skruer: 13 minutter
 • Skru ned tre og opp to hyller: 18 minutter
 • Banne over ledningskrøll: 7 minutter
 • Mann irriterer seg over Madame som spiller Wordfeud på mobilen mens han selv ligger med huet inni tv-benken: 32 minutter
 • Pakke ut flat tv: 30 sekunder
 • Bæle med all emballasjen uten å la seg affisere av hvor mye søppel man genererer: 11 minutter.
 • Skru på fot på flat tv: 36 minutter
 • Diskutere om foten sitter godt nok på: 4 minutter
 • Lete etter strøminntaket på den fænsi saken: 16 minutter
 • Koble til og fra stereoanlegg og andre elektroniske devaiser: 28 minutter
 • Banne over mer ledningskrøll: 4 minutter
 • Glede seg over at man fikk lys i glasskapet igjen, det man trodde var ødelagt for seks år sida: 2 minutter
 • Slå på den tynne saken og glede seg over bildekvaliteten: 3 minutter
 • Mann tenke på at det hadde vært plass til en tv som var to tommer større, minst: 7 minutter
 • Søke etter kanaler og plassere disse i familiær rekkefølge: 48 minutter.
 • Faktisk se på tv før klokka var så mange at man måtte finne loppekassa: 30 sekunder.
NÅ - Tynn tv og enda mer rot.
Jeg skulle nok venta med å vise fram til vi hadde funnet en løsning på seksjonsproblematikken, men jeg kjenner dette etablissementet og det kan ta votter og vinter. Men nå står den nye tynne saken der, fin og fjong. Måtte den bli et like kjært familiemedlem som den pensjonerte tjukkasen, antikviteten.

Når så du en tjukk-tv sist?


33 kommentarer:

 1. Du skriver så herlig, Elisabeth :-) For min del kunne vi godt hatt tjukkTV enda (selv om det er godt at den tynne tar MYE mindre plass), men med gemalen jeg har er ikke det mulig :-P Sist jeg så en tjukk TV? Det måt ha vært da vi bytta til en tynn en på landstedet i fjor sommer....

  Ha det godt (og kos deg m sendinger i HD) - klem Siv

  SvarSlett
 2. Den blir garantert like kjær.

  SvarSlett
 3. haha... festlig! Det er innmari lenge siden vi hadde tjukkas-TV. Var vel en av de første som kjøpte tynn-TV, til en formue! Den ble bytta ut for et par år siden til en litt større og enda tynnere, dyr den også. Vi var ikke smarte. Kjøpte TV da det var dyrest. Men men.. Vi har møbler fra både 70 og 80-tall, så der ligger vi etter kan du si.
  Kos deg med den slanke!!

  SvarSlett
 4. Haha, nå ler jeg godt:-D Det tar nok ikke lang tid før Flisa er det naturlige midtpunktet og Tjukkasen bare et vagt minne. Husker faktisk ikke når jeg så en tjukkas sist (tv that is..) Jo, på loppis i høst!
  Klem, Elin

  SvarSlett
 5. Stakkars Tjukkassen og stakkars meg.. nå er vel vi de eneste i hele landet og muligens verden som har en tjukkas-tv. Vår skal få stå der den står til den avgår ved døden som følge av sjøl-størting. ;-)

  Gruer meg til den dagen jeg må finne veggplass til en sånn tynn lita pingle. :-D

  Men... gratulerer. ;-)

  SvarSlett
 6. Tjukkasene forsvant liksom så brått.... Hadde trodd du skulle få mindre rot med en tynnas, ikke mer...

  SvarSlett
 7. Ha, ha, ha ler meg skakk!
  Og kjenner godt til det der, om at det kunne ha vore plass til eit par tommer til....

  SvarSlett
 8. Gratulerer så mye med familieforøkelsen! :D

  Det er faktisk ikke så lenge siden jeg så (på) et tjukk-TV. Mine besteforeldre har fremdeles en Bang&Olufsen som sikkert er mellom 20 og 25 år gammelt. Den titta vi på 1. juledag. I fjor. I år har jeg ikke sett noen tjukkaser. Før dette blogginnlegget. Men det tells egentlig ikke, for jeg har ikke sett det IRL, lzm ;P

  Jo, forresten!! Vi har en tjukk-TV stående i garasjen! Til skrekk og advarsel ellernosånt...
  Her i huset - som vi nå bor i på 5. året - har vi allerede kjøpt (og fått) flere tynne TV'r. 1x32" (som nå har flytta til hytta), 1x32" som henger på veggen på soverommet, 1x19"m/integrert dvd-spiller (henger på gutterommet) og nå 1x46" (i stua). Den viser akkurat nå Raske Menn på kanalknapp nr 2. Altså TV2.

  God kveld! ;D

  SvarSlett
 9. En kompis av meg hadde verdens beste argument da han for noen år siden skulle overbevist kona om å bytte ut tjukk-TV-en med en snasen flatskjerm. "Med kvadratmeterprisen i Tromsø TJENER vi jo MASSE på å bytte!", sa han. Så sant, så sant! ;-)

  Du kommer ikke til å angre, Elisabeth! Tjukk-TV har bare én fordel: de er innbruddssikre. Ikke en jævel(les: tyv) vi ta en sånn under armen og legge på sprang. Aldri!

  SvarSlett
 10. Når jeg tenker meg om er det faktisk en tid siden jeg så en tykk tv.
  Jeg trodde vi var trege da vi fikk vår tynntv for halvannet år tilbake.

  SvarSlett
 11. jeg ser på tjukk tv hver dag. Fikk min venninnes avlagte til jul i fjor da de kjøpte seg ny. Den fungerer helt utmerket :-) men gratulerer med ny skinny TV

  SvarSlett
 12. Fantastisk språk!

  Tjukk tv så jeg sist i høst, da vår gikk i gulvet. Det var synd, for vi kjøpte en billig flat en med dårlig oppløsning, eller hva det heter. Men har en svær, flott en på loftet da...

  SvarSlett
 13. Tjukkas-tv? Hmm, tror vi har den tredje smalisen på veggen nå, jeg. Den første var rådyr!

  SvarSlett
 14. Skal sei dere holdt ut lenge med tjukk-tv!
  Vi har bytta flat-TV 1, med større flat-TV nettopp. Og da kan eg kanskje klare meg ei stund til uten briller...
  Vi sliter også med organisering av rot etter TV-bytte. Måtte rive ned ein heil bok-seksjon, fordi forrige TV var kjøpt for å passe akkurat inn i den.. Og kor gjer vi av bøkene da!? Foreløpig i pappkasser... Ser ikkje spesielt fint ut. Ein interiør-blogger ville nok fått det til å se lekkert ut, men eg er dessverre ikkje ein sånn.
  Lykke til med rotet. Det ordner seg vel til slutt. Både hos deg og hos meg?

  SvarSlett
 15. He, he! Tenkte først på ein slik tjukkas som vi hoppa på i gymtimane...
  Svigers hadde tjukkas-tv til rett før jul.

  SvarSlett
 16. Vi hadde tjukkastv for ca 1 år siden! MMMmmm... Den endte sitt liv selv, så vi ble tvunget til å kjøpe ny. Fikk jeg en grunn til å fjerne tv fra stua helt, og få en liten tynn en på loftet! DIGG! Men rotet, ja det får vi bare leve med, sant?

  SvarSlett
 17. Mandag i denne uken ble vår elleve år gamle tjukkas Radionette 29" løftet bort for å gjøre plass til en 42" flat sak. Det er i kjellerstuen, da. I stuen har vi hatt flatt i mange år.

  Nå er jeg den eneste tjukkasen igjen her hjemme.. ;-)

  SvarSlett
 18. Jeg vedder på at mannen din kommer til å vende tilbake til "skullevihatttotommertil"-problematikken igjen. Min er helt håpløs, og vil bytte flatpassestortv med flatendastørretv. Men der setter jeg foten ned altså. Selv om han prøver å komme med argumenter som at svart ikke er svart på TVn vår g sånn, men hvordan går det an liksom? Dessuten har han vel brukt opp alle pengene våre på symaskin til meg;)

  SvarSlett
 19. Fornøyelig, og velkjent :) Grattis med ny og hipp TV :O)

  SvarSlett
 20. Gratulerer med ny tv!
  Vi fikk først tynn TV i kjellestua, men i stua hersket den gode gamle tjukkas-tven min (min første TV) leeeenge, helt til den ikke holdt mål.. Men det er bare 2 år siden. Og jeg husker hvor forundra jeg ble over at ingen ville kjøpe den på Finn. (den var nemlig nydelig utseendemessig!) -så jeg måtte bite meg i leppa og gi den bort til en takknemlig kar med hund og pickup.

  Det var et vemodig øyeblikk..

  Nå kunne jeg selvfølgelig ikke klart meg uten vår nye Sony 45 tommers syltynne sak.. :)

  SvarSlett
 21. HEHEHE! KONGE!!! Såååå lett å kjenne seg igjen i!! O-hooooi. Vi bytta FORRIGE uke! Fra en grå kjempe-tjukk-TV, til en lekkerbisk, flatbrysta, men fin. Blank. Wide. 3D. Und so weiter. Så nå tør jeg kanskje legge ut bilder tatt inne på stua, med TV'n i bakgrunnen. Det var faktisk veldig flaut på slutten, dette med urgammel TV i stua. Og folk er jo så frekke og freidige, at de kommenterer det også, vettu. Så nå har vi fornyet oss til gangs, føler vi. Og venter på ny dekoder som kommer foooort, håper jeg. Må jo få fullt utbytte av HC'n og greier, vettu. Men, uansett, herlig beskrivelse av kveldens forløp ;)) Og GRATTIS med ny TV!!! :D

  SvarSlett
 22. Jeg er gnien på noen ting (og andre ting enser jeg ikke prislappen på) så vi hadde tjukkastv frem til i sommer, da vi kjøpte hus, og tven ikke passa inn i stua uten å måtte sette sofaen midt i rommet. Tynn flis kom plutselig på plass.

  SvarSlett
 23. Merkelig det der...ser ut for at menn aldri får stort nok tv. Har de dårlig syn mon tro?

  I alle fall, gratulerer med nytt familiemedlem som garantert vil bli elsket.

  SvarSlett
 24. He, he! Dette minner meg om da vi flyttet hit til bygda for 7 år siden, og den vesle nabojenta stoppet i porten, så på oss og sa:
  - Har dere flatskjerm?
  - Hæ?
  - Har dere flatskjerm? Vi har 47 tommer!
  - Næ, vi har vanlig TV, vi! Og så prøvde jeg meg på et smil.

  Men da hoppet frøknen raskt videre med et lite fnys, mens hun sikkert mumlet et eller annet ufordelaktig om de nye naboene!

  Men, heldigvis for oss, ble vi innlemmet i flatskjerm-klubben ikke så lenge etterpå, fordi Bygårdsmannen fikk et "veldig bra tilbud", så vi ble "redda"!

  Grattis, håper vi får flere fine historier fra Innerst i veien!

  Fin uke!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 25. Vi fikk et slikt vidunder for tre år siden og han far driver nå og sjekker om det ikke er behov for enda mer slike i det lille huset vårt. Jeg synes tv-er er ok så lenge de virker, tjukke eller ei.

  Ellers skal det sies at liv-Grethe nok ser yngre ut på tjukkas-tv - hun er voksen blitt hun også *ond latter*

  SvarSlett
 26. det er bare halvannet år siden vi bytta ut tjukk-tv'en vår med en tynn. Jeg arva den av søsteren min. Den var så tjukk og diger at den definerte mulighetene for møblering av stua. Da lysrøra begynte å lage rosa flekker på skjermbildet, brukte vi ikke lang tid på å bytte den ut.
  Nå har vi 42 tommers, tror jeg, som henger på veggen. Vi ser mye film og jeg elsker den store skjermen. nesten som kino :D
  Vi bruker den også til å utforske band som spiller på festivalen vi drar til i England. Kobler til pc'en og stereoanlegget, finner banda på Youtube, drikker øl, noterer hvilke band vi vil få med oss og gleder oss til tur.
  Ellen :)

  SvarSlett
 27. Ha ha. Nå får du meg til å flire. Igjen. Men ikke sant at stua føles litt lettere - ja, kanskje tilogmed litt større med den tynne saken?!

  Og vet du; sist jeg så en tjukk-tv var faktisk hjemme hos DEG!!!!! :)

  SvarSlett
 28. Gratulerer med ny tv! Og "nytt" lys i skapet:)

  Nå har jeg hatt høytlesning for mannen her, og vi lo godt og lenge:D Og jeg innrømmer det: Vi har tjukkas-tv! Har enda ikke fått byttet den ut, men dens dager er talte;)

  SvarSlett
 29. Kjenner meg så godt igjen! Din gode humor gjør meg så glad :-)

  SvarSlett
 30. HAHAHA! Festlig skrevet! :D

  Vi har tynn tv, vi har vel hatt det de siste 5- 6 årene. Rart så fort det går. Tjukk - tv'ene er jo - sorry - blitt håpløst utdaterte på veldig kort tid. Mamma prøvde å få sin gitt bort gratis, men ingen ville ha den. Jeg må le litt for meg selv når jeg ser annonser der folk prøver å få tilbake litt penger for sine gamle tjukk - tv'er. "1500 kr, det er jo et kupp, den kostet 10.000 for bare 5 år siden!!" Man får knapt solgt en liten flatskjerm lenger, ingen vil ha 22" - og i alle fall ikke brukt, for de er nesten billigere nye...

  SvarSlett
 31. Jeg sitter og ser på en tjukk-TV i dette øyeblikk jeg! Kjøpte vår for 10 år siden, og den blir ikke kastet ut før den går i stykker. Av reint prinsipp!! Nekter å la meg rive med av alle disse som kaster fullt brukbare produkter bare fordi det ikke er moderne lenger.

  Synes folk generelt er teite som bytter og og bytter ut etter som trendene kommer og går. Har de så god økonomi så kan de heller støtte noen gode formål rundt om. Da får det heller være at besøkende kommer gapskrattende på besøk hos oss. *haha*

  Ha en flott uke. :-)

  SvarSlett
 32. Haha! Morsomt innlegg og grattis med tynn-tv :-)

  SvarSlett
 33. Æ har tjukk-tv! Arva etter brorn min som fikk sæ gedigen tynn-tv. Den virka sæll om æ må ender blidestørrelsn førr nesten kvær endring a kanal. Å så tar den halle stua! - å veie ett tonn så den e ganske umuli å få fløtta. Jaja en dag om længe så bi kansje æ å så rik at æ kan kjøp mæ en tynn-tv, å kansje ei større stue? Gratulerer me ny tv!!
  Carina

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...