lørdag 6. oktober 2012

Statistikk i heimen

Det sies at det finnes tre typer løgn; Vanlig løgn, hvit løgn og statistikk.

Jeg har forstått at matematikere og fysikere elsker matematikk fordi det er to streker under svaret. Trygt og godt. Jeg skjønner meg ikke på sånt og har aldri hatt sansen for tall eller forstått hvordan folk kan ha glede av hyperbler og parabler og asymptoter og hva det nå heter.

Men statistikk fascinerer meg. Selv om det også inneholder tall og utregninger. Statistikk er langt i fra to streker under svaret, selv om det kan framstå sånn. Nei, statistikk er en akrobatisk øvelse hvor man kan ta de svingene man vil og finne det man leter etter.

la oss ta gjennomsnitt for eksempel. Gjennomsnitt kan fortelle fint lite. Gjennomsnittsalder i familien vår er 30,66. Totalt ubrukelig. Bortsett fra at man da elegant kan nevne at i dag fyller Trollet ni år! Oj, hvor ble det lille trollet av? Hun er bytta ut med en liten frøken med sterke meninger om hva man kan ha på seg og rød neglelakk på tærne.

Denne uka bet jeg meg merke i SSB sin statistikk, bestilt av Frp, som viser at vi er 1,1 millioner innvandrere her i landet. Nok et eksempel på at statistikk ikke er to streker under svaret.

I følge SSB så er du "ekte nordmann" kun om begge foreldre og fire besteforeldre er født i Norge. Med andre ord, ikke en gang vår egen kongefamilie er ekte nordmenn.

La oss ta en opptelling innerst i veien.
Jeg er født i Norge, snakker godt norsk vil jeg påstå, er oppvokst med langrenn, kakao, vafler og risengrynsgrøt. Men faren min kom seg som nittenåring fri fra et sted bak muren øst i Europa og havna i Norge. Jeg ser norsk ut, men har et etternavn som til tross for at det inneholder verken Z eller C ofte må staves høyt. Jeg er altså utlending.

Mannen da? Han med far fra Oslo og mor fra Finnmark. Kunne det skjule seg noe finsk sameblod bakover i slekta der? Neida, helnorske finnmarkinger og nordlendinger på den sida. Men heisann, en bestefar på farsida innvandra fra Sverige da han var liten gutt på tre år. Harru sett, Mannen er utlending han også gitt. Men som han selv sa: "Jeg er ganske close på å være norsk, da!"

Og siste familiemedlem, bursdagsbarnet, hun er født i Kina for nøyaktig ni år sida. Utlending.

Etter at katta døde så er det altså bare utlendinger i vår familie. 100%. Over landsgjennomsnittet hos oss altså.

Så det kommer til å gå noen generasjoner i før vi kan kalle oss ekte nordmenn. Minst til mine tippoldebarn......Men før 2112 så er kanskje statistikken og begrepene endra slik at vi kan betraktes som nordmenn vi  også?

Jeg er i grunnen overraska over at vi ikke er flere utlendinger i dette landet. En kjapp opptelling rundt gårsdagens lunsjbord på jobben, viste 60% utlendinger. Statistikk er artig.

Hva med din familie, noen skjulte utlendinger der?

Elisabeth

Dagens niåring i 200528 kommentarer:

 1. Min mann er 50% dansk.Jeg kan bare skryte av en tysk tippoldefar, det regnes ikke med forstår jeg.

  Gratulerer med 9 åringen.

  SvarSlett
 2. Helt sikkert! Gratulerer med Trollet, som jeg er sikker på ikke fortjener tilnavnet sitt ;-)

  SvarSlett
 3. 100% nordmenn her i huset. Nesten så man tror det er innavl siden det er så strenge krav til å være "ekte" nordmann... ;)

  Gratulerer med dagen til 9-årstrollet :) - og gratulerer til trollmor og trollfar også :)

  SvarSlett
 4. 100%, men det hjelper tydeligvis ikke, siden jeg har så pussig dialekt (sør og nord i skjønn forening + litt øst og vest) at jeg blir tatt for å være fra Sverige, Bosnia, Dovre (!), sørlandet og nordlending. Er i ferd med å oppfostre to til av sorten.

  Gratulerer med trollet! 9 år er stas!

  SvarSlett
 5. Grattis till stora tjejen! Jag är väldigt svensk, om man nu säger så....

  SvarSlett
 6. Haha, mye rartå si om FrP, men en viss underholdningsverdi har de! Jeg tror jeg er norsk, men er litt usikker på farfaren min, som var fosterbarn. Ingen veit hvor han egentlig kom fra. Dessuten har jeg en dansk oldefar, men jeg passerer kanskje likevel? Gratulerer med søte Trollet!

  SvarSlett
 7. Gratulerer så mye til Trollet!! Hipp hurra!

  Har ikke funnet noen skjulte utlendinger ennå i familien.
  Har ikke funnet så mye som en same en gang...
  Skuffende få eksotiske innslag her i familien.

  SvarSlett
 8. Artig å lese!
  Vi er 100% nordmenn. Men for fleire generasjoner sidan, sette nokre spanske sjømenn sine spor i familien sine gener. Min eldste son er ganske så mørk i håret og augene, han ser ut som ein utlending. Dei tre andre ungane er blonde.
  Gratulerer med ni åring! Det er utruleg kor for tida går.

  SvarSlett
 9. Artig tankerekke!
  Og gratulerer med den søte jenta! Nydelig bilde!

  SvarSlett
 10. Hipp hurra for en nydelig niåring!
  Bursdagshilsen fra en co-utlending (mein fater ist Deutsch).

  SvarSlett
 11. Jeg har en mann som ikke har helt rent mel i posen, for å si det sånn. (Noe svenskegreier)
  Gratulerer så mye med den flotte niåringen!

  SvarSlett
 12. For et herlig bilde! Gratulerer med dagen i huset! :-)

  Ja, statistikk er rare greier. Og enkelte ganger sier tallene nada! De er totalt ubrukelige! Litt som tallene Frp la frem... Tror faktisk vi er nordmenn, både jeg og mannen. Kan ikke si jeg vet av at noen av besteforeldrene våre kommer fra det store utland. Det jeg derimot vet er at dersom bestefaren min hadde husket passet sitt den gang han satte kursen mot Amerika, hadde jeg snakket norsk med amerikansk aksent. ;-)

  SvarSlett
 13. Først og fremst: Gratulerer med ei nydelig niåring!
  Moro med statistikk ja. Det er nok ikke mange av oss som er 100% nordmenn. Jeg har akkurat begynt å forstå en innvikla slektshistorie på morssiden og oppdager stadig nye slektninger. Tror jamen jeg har noen i Amerika også... Skulle ikke forundre meg om jeg kanskje kan være i slekt med Obama?

  SvarSlett
  Svar
  1. Slektsforskning er spennende saker, kan dukke opp mye.

   Slett
 14. Ja når du nevner det! Her er gubben 100 % svensk, jeg er 1/16 svensk og ungene hadde jo da aldri en sjangs. Ikke har vi katt heller, så kun utlendinger i denne heimen også.

  SvarSlett
 15. Og hei ! Gratulerer med overstått 9-åring :)

  SvarSlett
 16. Gratulerer med datteren! Her har vi både skotske og portugisiske aner, så vi er nok for innvandrere å regne... dessuten er jo jeg trønder og mannen halvt bergenser, og det er jo en kombinasjon som fostrer mye rart...

  SvarSlett
 17. Jeg slapp visst unna innvanderstempel fra FRP, pappa har en tippoldefar som kom fra Sverige og thats it såvidt vi vet. Men TÅPELIG definisjon spør du mæ

  SvarSlett
 18. Jeg er visst norsk.... plutselig føler jeg meg litt utenfor.
  Ikke noen inn fra andre land før laaaaang ut på tipp-tipp-tipp-tipp.

  Gratulerer med 9-åringen!

  SvarSlett
 19. Bare rotekte norsk hos oss. Rett nok er halve slekta fra Trøndelag, men det er vel ikke eksotisk nok?

  SvarSlett
 20. Jada, av ulike valører.
  Artig synes jeg :-)
  På den annen side. Jeg tror kanskje at jeg en gang vil bli norsk (men først som jord)
  Ha en flott dag :-)

  SvarSlett
 21. Ingen skjulte utlendinger. Tvers imellom norsk sies det.
  Grattis med fine, store snupp !

  SvarSlett
 22. Superdupernorsk. Om det ikke er noe jeg ikke vet om. ;P

  SvarSlett
 23. Gratulera med niåring!
  Statistikk viser at folk i kortbukse et mest is. ;) Så det så!

  SvarSlett
 24. Ingen her i huset går som nordmenn med den definisjonen, nei. Og svensker er hverken jeg eller barna med den definisjonen? Hm, da er vi visst ingenting, vi. Da gjør det sikkert ikke noe for FrP at vi ikke stemmer på dem. Hehe!. Pussig, FRP gjør rimelig mange mennesker totalt identitetsløse, da?

  SvarSlett
 25. Jøsses. Kun ekstre norsk hvis begge foreldre og alle fire besteforeldre er føst i Norge?
  Kjapt oppsummert:
  Jeg: Norske foreldre, en Walisisk bestemor - utlending
  Mannen: Norsk far, engelsk mor - utlending
  Barna: Norske foreldre, men da altså ett stk. engelsk bestemor - utlendinger alle tre. Harru sett gitt. 100% utlendinger hos oss fem også :-)

  1,1 millioner utlendinger i Norge kan da ikke stemme? Det MÅ da være fler? Merkelig.

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...