lørdag 28. mai 2011

Kultur og teknologi

Vi har fått nytt kulturhus i vår kommune. Et hus som mange mener mye om. Det har vært politisk uenighet, det har vært budjsettjusteringer underveis i byggeprosessen og det har vært utallige leserinnlegg om både pris og utseende på huset.

Men nå står det der og for en stund siden var det festivitas og høytidelig åpning. Ja, eller ikke så høytidelig for vi har en ordfører som liker å være klovn og synger Elvis-låter ved enhver anledning som byr seg. Og åpningen av kulturhuset, eller Huset, som vi liker å kalle det, var selvfølgelig en slik anledning som bød på en ikke-planlagt trall.


Fra åpninga av Huset

Og nå skal jeg si, eller skrive da, men jeg har uttalt ordene høyt også, noe som får meg til å føle meg veldig voksen: Jeg er stolt av å bo i en kommune som satser på kultur! Jeg er stolt av kommunen vår som ønsker å ha bibliotek, kino, musikkskole, ungdomsklubb, idrettsforeninger, sangkor, teatergrupper og alt som beriker folks liv.

Og la oss dvele ved biblioteket. Biblioteket er flyttet inn i det nye Huset. Og for et bibliotek! Jeg er sånn som blir fascinert av nye tekniske innretninger. Sjekk dette da, et elektronisk innleveringssystem! Det er bare å legge bøkene på båndet, på samme måte som du panter flasker. Kult!Og hvordan ser det ut på andre sida av innleveringsveggen? Like kaotisk som bak flaskeautomaten på lokalbutikken en lørdag formiddag?


Beklager mye gulv på dette bildet, men her skal man jo egentlig ikke oppholde seg og jeg måtte være kjapp.
Neida, her flyter bøkene inn gjennom hullet i veggen og på finurlig vis finner veien til disse trallene, sortet etter sjanger. Og hylla på tralla kan vippes opp i horisonal stilling og så rulles bøkene til riktig reol ute i biblioteket og settes i hylla. Ja, den siste operasjonen gjøres manuelt.Det er flott med ny teknologi, men vi har heldigvis fortsatt bruk for menneskelig kraft på biblioteket. Mennesker med kunnskap og serviceinnstilling. Om jeg hadde vært bibliotekar, hadde jeg villet jobbet her i disse stilige omgivelsene.
Ikke alle trenger så mye hjelp, da. Trollet klarte fint å finne en fengslende bok og en behagelig FatBoy på egenhånd. Så kunne mora tusle på egenhånd og kanskje stikke bort i tapaskaféen som ligger i samme lokale, som en kaffebar på biblioteket før hun jakta på bøker.

Bibliotek er jo en nydelig ordning. Tenk, noen har tillit til at du låner, ikke stjeler bøker, musikk og tidsskrifter. Det er en sjelden opplevelse nå for tida. Det er ikke mye som er gratis lenger, men biblioteket er det. Og biblioteket har blitt noe mer enn et utlånssted. Det er blitt et sted for sosiale treff, avslapping og underholdning i form av musikk og forfatterbesøk.

Og da vi skulle låne bøkene vi hadde funnet, ja da var det jammen meg elektronisk det også. Bare å legge bøkene på en plate og dra lånekortet. Fascinerende innretning!


Mor låner syblader og bruker det fine nettet fra Surresilje

Et lekkert, høyteknologisk bibliotek innbyr til stadige gjenbesøk. Vi har funnet et nytt sted å vanke.

Besøker du biblioteket ofte?

Elisabeth

.

25 kommentarer:

 1. Jepp, vi er ofte på biblioteket. Og vårt bibliotek har sånn lånemaskin, så der lot jeg meg ikke imponere. Men nå ønsker jeg meg en sånn Fatboy...

  SvarSlett
 2. Fantastisk hus og fantastisk boksystem! Eg bur også i ein kommune som satser på kultur, vi har også nytt hus, operahus, heiter det her. Her er operaforestilling kvar haust. Nytt bibliotek har vi også, dog ikkje med slikt bokleveringsteknologi, men flott og moderne. Eg er ofte på biblioteket!

  SvarSlett
 3. Veldig fint nett da;) Jeg bruker biblioteket litt. Men tenker nesten at jeg har lyst til å sjekke ut biblioteket ditt. Mitt er bare litt fascinerende og med kronglete åpningstider. Men gleder meg til småjentene blir litt større og de skjønner konseptet låne og ikke rive istykker!

  SvarSlett
 4. Så flott bibliotek dere har fått i det nye kulturhuaet.

  Jeg er periodevis flink til å bruke biblioteket, og akkurat nå erdet en slik periode.
  Jeg bruker det lille lokale biblioteket, og der finnes ikke en eneste maskin.
  Men vet dere hva vi har? Jo, utlån av kunst!
  Massevis av fine bilder som er til utlån 3 mnd av gangen.
  Det er artig!

  Klem

  SvarSlett
 5. Så fancy bibliotek har vi ikke på Nesttun, men kulturhus har vi fått:-)

  SvarSlett
 6. Det så virkelig flott ut og herlig å ha et slikt kulturus å besøke.
  Er nok for sjelden på biblioteket, men har lånekort og det er brukt;O)
  Nyt dagen, klem fra meg;)

  SvarSlett
 7. Hehe, jeg er på biblioteket hver dag, jeg! :o) Mange timer, til og med! ;o)

  Jeg har ikke vært på besøk på biblioteket ditt ennå, men jeg burde definitivt tatt meg en studietur dit snarest. Forøvrig en fantastisk reklame du kom med for bibliotek generelt! *applaus*

  SvarSlett
 8. Jeg besøker bibiloteket hele tida!! Låner fagbøker, skjønnlitterært, lydbøker, barnebøker.. You name it. Er dette det nye kulturhiset på Lørenskog?

  Apropo lærer: Jeg trur helt sikkert at det mindre voksenrespekt sånn generelt. Men så er det ganske mange unger som har litt for mye å stri med også. Dessverre.

  SvarSlett
 9. ups, nei.. det er ikke der jeg vandrer mest for å si det slik..
  Vi flyter over av bøker hjemme..så behovet er ikke så stort.
  men vi har flere biblioteker å velge mellom, og jeg liker de små.

  SvarSlett
 10. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 11. Nei er ikke der så ofte, men hadde kanskje vært det hvis det hadde vært like fint som deres :) Vi skal også få et nytt kulturhuset, men det er ikke begynt å bygge på det ennå :)

  SvarSlett
 12. He he, ganske morsomt med Åge - Ordfører som synger så fort han ser en mikrofon.

  Er av de som har kjempet for kulturhuset, noe som ikke alltid har vært like enkelt da jeg samtidig ofte satt i et eller annet foreldreutvalg som kjempet med nebb og klør om de samme midlene. Har imidlertid alltid hatt stor tro på at kultur er VIKTIG!

  Synes Huset er blitt kjempeflott, og veldig stolt over satsingen på kultur fra kommunens side. Må innrømme at jeg er som du veldig begeistret for kaffe/tapasbar i umiddelbar nærhet til biblioteket. :)

  SvarSlett
 13. Cecilie von der Ohe28 mai, 2011 14:17

  For noen år siden ville de legge ned Landås bibliotek, men heldigvis ble det ikke noe av. Jeg låner en del lydbøker på biblioteket og leser aviser. På biblioteket oppbevarer de avisene i 14 dager før de blir kastet og det er veldig greit å kunne gå dit og lese hvis det er spesielle saker jeg vil ha med meg. Man sparer mye penger på det også.

  SvarSlett
 14. Så fantastisk det ser ut det nye biblioteket deres! Vi er desverre litt for sjelden på biblioteket, men det tar seg nok opp når mellomtrollet her kommer over den værste trassen sin... for akkurat nå er det så vidt han kan taes med på butikken... sukk :)

  SvarSlett
 15. Desverre er jeg ikke ofte nok på biblioteket, men det er en plass jeg elsker å være :)) Herlig å kunne ta en pause mellom reol på reol med bøker......
  Burde kanskje ta meg en tur snart??
  Ha en flott lørdag :)

  SvarSlett
 16. Elsker alt ved bibliotek, og vi er der minst en gang i måneden.
  Men vårt er langt fra så fancy som dette...
  Ikke så høyteknologisk, men nok bøker er det!
  Det er jo det viktigste.
  Trodde jeg.
  Helt til jeg så den Fatboyen...
  Åh.
  snartbursdagsnartbursdagsnartbursdag?
  Nei.

  SvarSlett
 17. Jeg var mye inom biblioteket da det lå på Triaden. Må ta meg sammen og dra på det nye nå en dag. Og jeg er enig, kultursatsningen her er bare helt kanon!

  SvarSlett
 18. For et flott kulturhus dere har fått! Og jeg er helt enig med deg: det er kjempeverdifult å bo i en kommune som satser på kultur!

  Vi besøker biblioteket vårt innimellom. Men ikke ofte nok. Men som dere har vi et flott bibliotek. Biblioteket i Troms er supert, både arkitektonisk og innholdsmessig. Som dere har vi elektroniske innretninger for både utlån og innlevering. Funker utmerket! Sååå lettvint! Ungene elsker å være på biblioteket. Og jeg, jeg elsker at jeg kan låne lydbøker for eksempel. Slipper å kjøpe. Fantastisk ordning!

  SvarSlett
 19. For et herlig bibliotek :-) Vi bruker biblioteket ofte, og på nærbiblioteket har litjtupp vært så ofte helt fra hun var lita at det hun får låne bøker om hun har glemt kortet sitt også :-) Er ikke like ofte på hovedblioteket, men det er utrolig fint :-D Husker godt da jeg fikk mitt første lånekort jeg :-))

  Fortsatt god helg - klem Siv

  SvarSlett
 20. Var der seinest igår. (men før det...?)Ikke så fancy som hos dere, med sånn innleveringsbånd, men stort utvalg. Burde definitivt vært der ofte...

  SvarSlett
 21. De truer regelmessig med å legge ned filialen vår. Alle blir krenket og går i fakkeltog og så glemmer vi å bruke det... brukte det litt da jeg hadde baby, siden det ligger i samme gang som helsestasjonen... men stadig påminnelse om å bruke det- jo, nå må vi ta oss på tak.
  *sjekker åpningstider*

  Og ja, du skal være stolt av kommunen din. På kulturfronten i det minste!

  SvarSlett
 22. Utrolig flott bibliotek. Jeg likte veldig godt den brune stolen i bakgrunnen.
  Jeg prøver å ta med meg ungene jevnlig men er ikke alltid like flink. Anna, storjenta mi, skal begynne på bibliotekarutdanning til høsten. :)
  Syblader har de ikke på biblioteket her. Kanskje jeg skal spørre om de kan ta det inn??
  Ellen :)

  SvarSlett
 23. MISUNNELIG!
  For å si det slik.- Jeg bor på et sted fattig på kommunal kulturell vilje. Eller initiativ, økonomi eller pågangsmot. De bare diskuterer.
  Jeg er hungrig på et slikt hus. For et bibliotek, da mann. Jeg får hakeslepp.

  SvarSlett
 24. Steike bra bibliotek!!
  Jeg liker bibliotek selv, og da jeg bodde i by var jeg innom veldig ofte.
  Nå blir det mer bokbuss enn bibliotek, for å si det sånn... Men bokbussen kommer en gang i måneden, og da er Randi der også :))

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...