tirsdag 15. mars 2011

Bøker som har prega meg

Godeste sylærar fru Storlien ga meg og andre en bokutfordring for en god stund siden. Jada, det var i desember. Jada, men noe julekos kan man spare til nyåret, er det ikke sånn? Er det ikke nyåret lenger heller, sier du? Ja, ja....

Bøker kan fenge, bøker kan inspirere, bøker kan gi nyttig læring og bøker kan prege en for alltid.

Man skal altså trekke fram tre bøker og forfattere som har betydd noe for en.

Skyskraperengler av Tove Nilsen
Det gikk gjetord om denne boka på begynnelsen av 80-tallet, i bydelen ikke langt fra der handlingen i boka utspiller seg. I den bydelen jeg selv vokste opp i. Og da endelig mitt navn kom på toppen av ventelista på biblioteket, var det et fillete eksemplar jeg fikk låne. Dette var så nærme vi kom seksualundervisning på den tida, sånne bøker var det venteliste på. Spennende og litt forbudt, men samtidig akseptert lektyre.


Fuglane av Tarjei Vesaas
Det var nynorsk, det var pensum og vi led oss gjennom sidene uten å finne noe underholdningsverdi. Selv den dag i dag får jeg utslett av å høre tittelen. Og blant klassevenninner man fortsatt holder kontakten med, står dette som et av de traurigste prosjektene vi har gjennomgått sammen. Et fellesskap i lidelse vi ennå erindrer, det ordna Vesaas.
Såpass prega er jeg, at jeg ikke brøy meg med å finne bilde av boka og lime inn her.Den drukner ei som henges skal, Terra Roxa og Vår afrikanske eksplosjon av Jon Michelet
I tredjeklasse på videregående skulle man skrive særoppgave. Det skulle velges en forfatter, leses tre verk og så skrives et visst antall sider med redgjørelse og analyse. Mitt valg falt på Jon Michelet. Jeg mener å huske det var min ungdomskjæreste som tipsa meg om at han skrev korte bøker på et enkelt språk. Hadde vært gøy å lest den særoppgaven igjen nå, 20 år etter. Kan ikke tenke meg det var et stort verk, men godkjent ble den.Må nevne at jeg året etter fikk anledning til å intervjue den samme Michelet for studentradioen. Da kom den allerede tillærte bakgrunnsinformasjonen om hans forfatterskap til nytte. Han trakk på smilebåndet da jeg konfronterte ham med gjennomsnittlig antall skrevne bøker per år og påsto han måtte være en av landets mest produktive forfattere. Jeg kan rødme når jeg tenker på det intervjuet, men samtidig mener jeg det var et av mine beste intervjuer i min korte radiokarriere. Verket var å finne på kassett en gang i tida, men er forsvunnet nå, så jeg kan leve i trua på at det var et lyttbart intervju. Jo, det må det ha vært for det ble brukt i undervisningen for neste års studenter, kom jeg på nå. Og jeg har i alle fall alltid trodd at det ble brukt som et eksempel på et godt portrettintervju, ikke det motsatte.

Jeg synes følgende bloggere fortjener denne utfordringen, spent på deres bokhistorier.

Puslespillbrikker


HjerteFruen


Dillis Dilldall


Vårt lille univers


Trollmors blogg


God bok!

Elisabeth


Ill. fra skrotnissen.no, cdon.com, skloleverkstedet.deichman.no og bokras.no

17 kommentarer:

 1. Det her er nesten litt 'skummelt'....Jeg har jo bestemt meg for å gi dere lesere et innblikk i bokhylla mi, og fortelle om mine favorittbøker (har skrevet om Oda!). Og akkurat nå i dette øyeblikk sitter jeg og skriver om Skyskraperengler :-) Jeg har også lest Fuglane, men den endte ikke opp som noen favoritt - liker bedre Isslottet av samme forfatter.

  Ha en fin kveld - klem Siv

  SvarSlett
 2. Så arti! Jeg hadde tenkt på et bokinnlegg selv faktisk :) Så det var ekstra arti! Jeg tar utfordringen selvfølgelig og skal skrive et innlegg.. men jeg har endel favoritter så for å trekke ut 3 må jeg ha litt tid! Jeg har forøvrig også jobbet som radiodame :) Et par år :) Kjempearti det. Likte bøkene du tok frem i lyset her... men jeg har nok lest alt for lite av dem alle 3 desverre....

  SvarSlett
 3. Jeg husker jeg leste Michelet, jeg og. "Den flygende brasilianer" var også seksualundervisning...

  SvarSlett
 4. Hei! Spennende med bøker - og fint med nye tips! Husker godt Skyskraperengler - flott forfatter som virkelig evner å fenge både i ungdoms- og voksenalder.
  Hilsen fra Cathrine

  SvarSlett
 5. hihi, så gøy:)Tusen takk,dette skal jeg tenke godt på,bra med god tid. Sier du er det ikke nyår lenger hmmmmm henger ikke med jeg heller, hihi¨
  Klemmer

  SvarSlett
 6. Bøker - et herlig pusterom i hverdagen :-)

  SvarSlett
 7. Veldig enig i Skyskraperenglene. Har du fått lest den siste? Og forresten- Seierherrene av Roy Jacobsen- lest den? Minner meg om Skyskraperenglene.

  SvarSlett
 8. Jeg LOVER å begynne i riktig ende på Lackberg-bøkene.

  SvarSlett
 9. Takk, jeg tar imot utfordringen - skal tenke frem noe dype tanker :o) Det krever noe tid å tenke frem tankene som er fra langt tilbake... Morsomt da ;o)

  De klypene i innlegget mitt har jeg forresten kjøpt på Lucky Duck (en minibutikk som selger stæsh til baderommet). Vil tro de kanskje har sånt på Saape og Åhlens også.

  SvarSlett
 10. Artig utfordring!
  Men, den må nok grubles litt på, å bare trekke frem 3 er jo så alt for lite! Og skjønner at jeg er nødt å finne et eksemplar av "Skyskraperengler", tror ikke jeg har lest den nei *rødmet hun beskjemmet*

  SvarSlett
 11. Så morsom utfordring!
  Gratulerer så masse med vel overstått bursdag! Diggbar palle-gave ;)
  Nattahilsen fra Barbro

  SvarSlett
 12. Artig utvalg bøker. Det man måtte lese på skolen, sitter vel gjerne igjen som traurige bøker. Vi pinte oss gjennom "En lenke av stemmer." Da-helt pyton bok, skulle kanskje bladd i den igjen og sett om det virkelig var sånn.

  SvarSlett
 13. Litt av en utfordring! Jeg var en stor lesehest i mine yngre dager... Kommer jo på noen i farten, men må nok tenke litt og være mer våken før jeg svarer på den...

  SvarSlett
 14. Nei og nei. Stakkars Vesaas. Jeg liker den kjempegodt, men Kimen av samme er bedre. Men jeg kan til en viss grad forstå hvorfor noen ikke liker bøkene hans. Det er et tung mål og mye symbolikk.
  Michelet har jeg ennå tilgode å lese. Tove Nilsen er fin forfatter.
  Morsomt å lese om intervjuet av Michelet. Hadde vært artig å høre.

  SvarSlett
 15. Michelet har jeg knapt nok lest, men de andre to...Skyskraperengler var en fantastisk bok, den sitter spikret i minnet. Men arme stakkars Vesaas, tenk om vi hadde fått lese ham fordi han er en god forfatter og ikke ble påtvunget ham fordi han er en NYNORSK forfatter. Kanskje hadde vi likt ham bedre da?

  SvarSlett
 16. Skyskraperengler har jeg lest både en og to ganger, men det begynner å bli ganske lenge siden. De handre du nevner har jeg ikke lest.

  Klem

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...