mandag 14. mars 2011

Hva for en PAX?

For en Ikea-entusiast betyr PAX et herlig rike av skapplass, en problemløser i brunsvart, eik, bjørk, grått eller hvitt. Samt et eldorado av garderobefronter å velge mellom.

PAX er også et bokforlag, det latinske ordet for fred og betegnelsen på flypassasjerer.

PAX er også en norsk film, som har premiere 18. mars. Sammen med mange andre såkalte mammabloggere fikk jeg være med på førpremieren av denne filmen for en stund siden. Jeg sto utenfor kinosalen og skulte på de andre. Var det mulig å kjenne igjen noen bloggere, mon tro? Joda, der er hun, ja. Ok. Og hvem er hun med de snertne støvlettene? Og de to der, de var det noe kjent med.

Og kanskje noen skulte på meg og tenkte det samme? Ja, bortsett fra det med de snertne støvlettene. Det har sine fordeler å være anonym blogger uten flæsha profilbilde...
Hva skal man si om filmen? Den er påkosta, det er mektig, det er heftig og stort og dramatisk. Det handler om menneskeskjebner, sorg og kjærlighet."En flymotor eksploderer. Et fly styrter mot bakken. Mye tyder på at dette er slutten for alle ombord. Men for noen av dem er det en begynnelse."

PAX er spekka med kjente skuespillernavn. Blant annet Anneke von der Lippe, Ellen Dorrit Petersen, Pia Tjelta, Ane Dahl Torp og selvfølgelig Kristoffer Joner, som vanlig i krøllete dressjakke, alkoholånde og uorden i livet. Så toppes det hele med et par svensker også, Samuel Fröler og Thomas von Brömssen. Et stort pluss er det imidlertid at det ikke er de største stjernene som først og fremst bærer historien.

Men historen, ja. Hva skal man si.....det blir voldsomt. Det er som man har prøvd å dytte mest mulig av ulykker, familiesplittelse, krig, selvmordsforsøk, tro, håp og kjærlighet sammen i en stor gryte. Så mange historier å fortelle, og så få minutter å gjøre det på.

Så det blir en smule voldsomt og for mektig, etter min smak. Er det troverdig? Må det være troverdig? Er det bare fordi det snakkes norsk - og svensk, da - som gjør at jeg ikke helt kjøper alle historiene til disse karakterene? Hadde det vært mer troverdig om det var George Clooney, Gwyneth Paltrow og Meryl Streep som satt i det flyet og gjorde opp staus over livene sine?

Jeg vet ikke......Jeg heier jo vanligvis på norsk film......Du får sjekke sjøl og gjøre opp din egen mening.

.

12 kommentarer:

 1. Hm? Ble litt usikker her nå.. Jeg heier også på norsk film, til vanlig, men denne fikk jeg ikke så veldig lyst å se..

  Men er helt enig med deg at det er litt interessant å fundere over hva man kan slippe unna med så lenge man snakker/synger engelsk...

  SvarSlett
 2. Pax, ja.... (Det var også et innlegg jeg skulle skrevet...... Men kanskje det holder at du og Pia har gjort den jobben. )
  Jeg likte filmen. Den var MYE. Men jeg kjeda meg ikke. Kikka ikke på klokka. Den holdt meg i sjakk. Og så var det ikke minst hyggelig å se den med dere!

  SvarSlett
 3. Det er jo som Trine sier - man kjeda seg ikke. Men det var mye i en og samme film.
  Alle la jo merke til deg, da, på førpremieren! Det gikk jo et gisp gjennom forsamlingen! Men de ante jo ikke hvem du var...

  SvarSlett
 4. He-he, tipper du ble gjenkjent på de orange crocs'a ;)
  Om jeg skal se filmen? Tja, det må jeg tenke litt på...

  SvarSlett
 5. Ha ha ha, klart alle kjente meg igjen på de oransje Crocsa, det tenkte jeg ikke på.

  Nei, vi så ikke på klokka....vi spiste ikke popcorn heller...

  SvarSlett
 6. Litt usikker herfra altså.
  Sliter litt med å bli "bergtatt" av norsk film, men selvfølgelig det finnes unntak.

  Må ærlig innrømme at film er best på engelsk:) :)
  Fin kveld ønskes deg!
  klem

  SvarSlett
 7. Nå syns jeg kanskje det holder med de PAX-innleggene. For jeg er fortsatt sur for at jeg ikke slo meg på brøstet og tøffa meg opp, og dro.. I Peru-tskjorta mi.

  SvarSlett
 8. *Mmm jeg elsker norsk film så denne må jeg se;)
  Har kosa meg med mange innlegg her nå:)For en herlig bursdagsfest også en pall med pepsi max(Heldigris) :) Hurra for deg og nattinatt:)

  Klemmer

  SvarSlett
 9. Jeg kommer nok til å se den likevel. Jeg heier på norsk film i medgang og motgang.
  (Og så kjenner jeg hun derre Ellen D. pittelitt)
  Dere storbloggere altså! Hvordan får dere det til? Gratis kino og greier...

  SvarSlett
 10. Jeg var også der, på førpremieren altså. Det du skriver passer utrolig bra sammen med mitt eget inntrykk av filmen.

  Det var rett og slett litt mye, men hadde det vært for mye om det hadde vært en film fra Hollywood, mon tro?

  SvarSlett
 11. Jeg som alltid pleier sovne på kino hadde kanskje klart å se denne da? Hørtes nesten ut som en sånn film man bare må se sjøl......

  SvarSlett
 12. Så artig å bli invitert på førpremiere da :-) Jeg er treg, så som regel rekker jeg ikke komme meg på kino for å se filmer ;-)

  Ha en fin kveld - klem Siv

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...