onsdag 30. desember 2009

Julebukk

Julebukk er en koselig tradisjon, synes jeg. Mye koseligere enn dette Halloweengreiene...ja, det var en annen diskusjon.

Vi gikk alltid julebukk da jeg var liten og jeg har gjort mitt for å videreføre denne tradisjonen.
I kveld gikk seksåringen og en venninne julebukk i nabolaget og sang så nydelig og var så søte (ja helt objektivt, altså).

Dette er to tuppelurer som elsker å kle seg ut, synge og danse så de syntes selvfølgelig det var stas med publikum i døråpningen. De var veldig fornøyd med det som fant veien ned i kurven deres også.

Julebukk er et begrep med røtter i norrøn juletradisjon og bondekultur. Julebukk var dels navnet på den geitebukken som ble slaktet til jul, antakelig for å få et godt år, dels navnet på en halmfigur som i dag brukes som julepynt. Julebukk betegner også en person som kler seg ut, gjerne i en lodden fell og med bukkemaske, og tigger mat og drikke i romjula, det vil si en person som følger tradisjonen med "å gå julebukk". (Wikipedia)


Jeg husker spesielt ett år vi gikk julebukk i nabolaget hvor jeg vokste opp. Vi var vel en tre-fire stykker som gikk sammen og vi fikk en hel sjokoladeplate av en nabo. Det var en slik sjokolade med karamellfyll, altså ikke hverdagskost for oss, og vi gledet oss til å spise den Skuffelsen var stor da vi kom til delingen av fangsten senere på kvelden og sjokoladen var borte! Vi hadde rett og slett mista den på veien. Da våren kom og snøen smelta skjedde det noe overraskende - vi fant igjen sjokoladeplata! For en glede!


Håper vi er flere som ønsker å videreføre tradisjonen med julebukk.

1 kommentar:

  1. Hei hei:)
    Takk for hyggelig kommentar på min blogg:) Jeg har nå kost meg med din blogg, en morsom og ærlig blogg som jeg nå følger:)
    Enig om at julebukk er en trivelig tradisjon, mine unger vil ikke, bra at noen vil...;)
    Ha en fin nyttårsaften!

    SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...