søndag 14. mars 2010

Mine kollegaers dovaner

Ja, jeg har ingen grunn til å mistenke at mine kollegaer ikke vasker seg, pusser tenna og steller neglene sine, men deres dovaner hadde jeg minimal kjennskap til.

Jeg mener å ha lest at vi har flere bakterier, ja kall det gjerne at vi er skitnere,  i munnen enn bak i stumpen. Nå har jeg ikke giddet å søke etter studier som støtter den teorien og dessuten er slike studier tungt lesestoff. Med mindre f.eks. Dagbladet presenterer saken på førstesida med overskrifter som inneholder minst ett pronomen i fete, store bokstaver. Med noen vekttall statistikk fra BI å lene seg på avslører man fort Dagbladet og deres like når de prøver å gjøre studier mer folkelig forståelig. De har en tendens til å trekke ut og utvide små deler av en større sammenheng.

Men nå skulle det ikke handle om tabloidjournalistikk, men om min egen studie i dovaner. Uten egentlig å ha en hypotese, hang jeg opp en lapp på kontorets jentedo med overskriften "BRUKERUNDERSØKELSE - Legger du papir på do-setet?"

Jeg valgte å begrense utvalget til kvinnelige ansatte (eller kanhende ansatte som går på jentedoen). Grunnen til at samme brukerundersøkelse ikke ble foretatt på guttedoen er to: 1) Antakelig måtte instruksene vært mer grundige. Jeg tenker på at det måtte forklares at man kun skulle svare på papirleggingen i de tilfellene der man faktisk satte seg på setet. Dette igjen kunne føre til, i denne sammenheng unødvendige, diskusjoner om menn faktisk bør sitte og tisse. Dette er vissnok spesielt gunstig for godt voksne menn, og de har vi en del av på jobben. 2) Jeg var mest interessert i vanene til mine kvinnelige kollegaer siden det er de jeg stort sett deler doring med. (Ja, i nødstilfeller bruker jeg guttedoen - men jeg trives ikke like godt der, bare så det er sagt.)

Vi hadde visst trengt litt klarere instrukser på jentesida også. Ett ja-svar er gitt med kommentaren "Kommer an på hvor". Jeg har derretter gitt tilleggsinformasjonen "HER!". Og jammen er det ikke respondert med et "OK!" senere. Herlig kommunikasjon.

For å få igang folk satte jeg like godt tre kryss med det samme, ett for "ja" og to for "nei", hi hi.

Jeg hadde forventa at noen ville kommentere oppslaget, diskutere det rundt lunsjbordet, spørre hvem som hadde hengt det opp og til slutt peke på meg. Det er i grunnen kun jeg som kunne finne på noe sånt. Men nei, oppslaget hang oppe i over en hel uke uten at jeg fanget opp noen diskusjon eller kommentar. Jeg konkluderer med at folk trodde dette faktisk var en seriøs undersøkelse fra HMS-ansvarlig. Oppslaget kom tilfeldigvis opp samtidig som vi fikk innkalling til årets bedriftshelsesjekk også..

Flere av mine kollegaer har helsefaglig bakgrunn og er over gjennomsnittet opptatt av hygiene. Vi er derfor alle indoktrinert med nødvendigheten av håndvask. En god ting har forresten denne svineinfluensapandemien ført med seg, fokuset på håndhygiene som den viktigste faktoren for å hindre smitte. Vet du forresten hvor på hendene vi vasker oss minst grundig, hvor vi glemmer å knukke? Simuler håndvask nå og gjett. Svaret kommer lenger ned.

Så, disse håndvaskfantastene, legger de papir på dosetet? Når man trekker fra mine tre juksekryss er resultatet 0-6 for "nei". Det er jeg faktisk litt overraska over. Statistikeren  konkluderer med at brukerne av kontordoen føler seg hjemme der og oppfører seg på samme måte som på sin hjemmedo, for der er det vel ingen som legger papir på dosetet? Kanskje har mine kollegaer hørt det samme som meg, at man er renere i stumpen enn andre steder på kroppen.

Bare for å ha nevnt det, det om at neste uke undersøker vi tørkevanene, er bare tull. Det er ikke alt vi trenger å vite om hverandre.

Svaret på håndvaskspørsmålet over er forresten høyre tommel (for høyrehendte). Er du enig?

God dotur og husk håndvask!

♠ Elisabeth

5 kommentarer:

  1. He he. Skulle ønske du var kollegaen min :) :)

    SvarSlett
  2. Det verste jeg vet er når visse sløve mennesker bæsjer på do og lager bremsespor, kan du tenke deg noe mere kvalmt? Tror jammen jeg skal lage et eget innlegg om bremsespor i do

    SvarSlett
  3. Festlig blogg du har! ......og fint navn på katta!

    SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...