fredag 9. september 2011

Blind i Berlin

Sist helg var jeg på jentetur til Berlin. På programmet (å, ja, vi hadde skikkelig program, ja) sto middag på restauranten Nocti Vagus.

"Finest Sensuality and culinary delight in absolute darkness" reklamerer de med. Man skal altså innta sin føde, tørt og vått, i stummende mørke.Jeg må innrømme at jeg var en smule schepisk.

For virkelig å være gærne jenter på berlintur, slo vi til med "Surprise Menu" også. Vi skulle med andre ord ikke bare unnlate å se hva vi spiste, men heller ikke vite på forhånd. For sikkerhetsskyld opplyste vi vennlig om at vi var allergiske mot slange og rotte - alle sammen.

Vi sto på rekke og rad med hendene på skuldrene til piken foran og så slapp vi inn i et sluserom hvor det var halvmørkt. Deretter ble vi ledet inn i selve restauranten og der var det beinmørkt, totalt mørke, som i grava antar jeg.
 
Uææææææ! Servitøren vår geleida oss med vante bevegelser til våre plasser, mens vi med mindre vante bevegelser fulgte etter. Uæææææææææææ. -Skal vi sette oss ned? -Vet ikke? -Herregud, så mørkt! -Er dere der, jenter? -Hvem er det sin hånd? -Uæææææææ!
 
Vi var blinde, oppspilte og nervøse, prata i munnen på hverandre og fant trygghet i å holde hender.
 
-You, number 2, here are two bottles of water! Og nr. 2, det vil si meg, kjente tyngde ved skuldrene og satt plutselig med to vannflasker i hendene. Vi hadde bestilt en med kullsyre og en uten....Uæææææ. Hvilken var hvilken, da? Uæææææ. Og sidekvinnen, nr. 3, fikk vinkaraffel i fanget. -Skal jeg sjenke? -Ja, tror det, svarte alle vi andre. -Uææææææ, hvinte nr. 3.
 
Så begynte moroa. Vi følte oss fram på bordet, fant bestikk og glass. Oppretta "veier" over duken for frakt av glass fram og tilbake til oss som hadde ansvaret for å sjenke vin og vann. På mirakeløst vis unngikk vi å søle. Og de andre skal være glade for at vi sjenkerne er nokså renslige og ikke har for vane å klø oss upassende steder, vi holdt tross alt fingeren nedi samtlige glass under sjenkinga.
 
 

Så skitten kan servietten din bli når du spiser i mørket
Forretten kom på bordet og vi følte oss forsiktig fram, noen med fingrene, andre med bestikket, alle med munnen, og funderte på hva vi spiste. -Er det noen som har skjønt hva den lille, harde klumpen er? -Nei, uæææææææ, den var ekkel, uæææææ.

Forretten ble fortært, brødkurv ble sendt rundt, fingre ved uhell ble dyppa i dippen, mer drikke skjenka i glassene. Og da hovedretten ble servert fikk vi beskjed om at det nå starta underholdning og vi måtte sitte ved bordet uten mulighet for å verken gå på do eller rope på kelneren de neste tre kvarterene.

Vi pusta tungt og forberedte oss på lange, kjedelige minutter med harpeklimpring eller noe lignende.

Så feil man kan ta. Snakk om positiv overraskelse og opptur! Underholdninga viste seg å være en trio med vokal, bass og gitar. Og da den kvinnelige sangeren kom til første "Take a chance on me" i Abbas klassiker, den første låta som ble spilt, stemte alle vi ved pikebordet i med vakker, unison koring - helt uten å ha avtalt dette på forhånd. Det kom helt spontant.

Og derfra tok det helt av. På alle sanger var det koring, stønning, taktklapping og allsang på refrengene fra restaurantgjestene rundt oss. Først da fikk vi et inntrykk av hvor mange andre gjester som befant seg i rommet. Litt til venstre for oss var det tydeligvis et bord med bare mannfolk. Musikalske baryton- og bassrøster. Og lenger bak noen blanda drops.

Flere ganger sensa vi på den kvinnelige vokalistens stemme at hun trakk på smilebåndet, ja regelrett flira av publikummet. Mørket ga alle den nødvendige anonymitet til å kaste alle hemninger og kore, stønne og synge med. En helt fantastisk stemning! Så utrolig gøy!

Senere på kvelden, ute i lyset igjen, fikk vi anledning til å snakke med bandet og vi måtte spørre om det var vanlig at gjestene gaula med på låtene som vi hadde gjort. Vi var jo ikke en gang sikre på da vi stemte i, allerede på første låt, om det var lov. Men det var det, det var lov og det var meninga. Men bandet kunne fortelle at det varierte veldig fra ingen deltakelse til fullt trøkk - som fra oss. Og de takka for underholdninga vi hadde gitt dem, he he. Suverent!


Spising, frakt av glass og skjenking av drikke gikk etterhvert mye, mye enklere. Vi lukka øynene og brukte de andre sansene. Men hørselen er en luring for vi blei aldri enige om hvor i rommet bandet hadde spilt.

Og da underholdninga var slutt og desserten funnet veien til magen, ville vi ikke forlate bordet. Bordene rundt oss ble tømt, men vi satt der og skravla og lo, spekulerte i hvordan kelneren så ut, hvordan lokalene så ut og om maten var like lekkert lagt opp på tallerkenen som på vanlige restauranter -  og drakk opp resten av dråpene i vinglassene. Blinde i Berlin.

Fra å være nervøse, skeptiske og småredde ble kvelden en utrolig artig, spennende og unik opplevelse for oss alle sammen. Og er du i Berlin, anbefaler jeg virkelig å sjekke ut Nocti Vagus. Vi deltok på det ordinære showet. Er du mer vågal kan du for eksempel teste ut "Forbidden fruits, erotic dinner" eller "Cocktail with a dead body".

Elisabeth, heldigvis seende

29 kommentarer:

 1. Det er bare så sært!!
  Men slik du beskriver det, så høres det unektelig fristende ut. Må bare passe på ikke å ha hvit kjole....
  Fant dere noensinne ut hva klumpen var?
  Klem fra LIV; som helt sikkert kunne dra nytte av litt søvn :-)

  SvarSlett
 2. Så gøy! Men det måtte vel bli mye støy? Når snakketøyet må ta over for øynene også? Morsomt med nye opplevelser da :o)
  Regner med dere fant ut hva menyen bestod av i ettertid. Noen overraskelser? Litt skummelt å spise noe man ikke vet hva er, kjenner jeg...

  SvarSlett
 3. Hvem er det som kommer på sånt??? Det hørtes ut som en fantastisk opplevelse, tenk det - spise OG synge uten hemninger!! Herlig :)
  God helg!
  Klem fra Barbro

  SvarSlett
 4. Ha ha, det høres ut som en spektakulær opplevelse, som Smykkas ville ha sagt. Tror jeg ville prøvd den "normale" varianten, ja, ikke noen dead body eller noe erotic.

  SvarSlett
 5. wow,sprøtt.

  Manhatten neste nå da, du ville kvinne??

  SvarSlett
 6. Ja, litt skummelt å spise i blinde, men det var heldigvis "vanlig mat". Klumpen i forretten var kinnet til en babygris og så var det noe med gresskar, som vi ikke klarte å tyde.

  Veldig mye lyd, ja. :-) Vi måtte jo kommunisere ekstra med stemmen. Det hjalp liksom ikke å holde fram glasset til de som hadde ansvaret for å skjenke drikke. "Jeg trenger mer vann, her kommer glasset mitt, har du det?" "Ja, vent litt, jeg må legge fra meg bestikket...nå har jeg glasset ditt, du kan slippe".

  SvarSlett
 7. Ha ha :) Takk for fortreffelig lesning :))
  Ha en flott fredagskveld (med eller uten lys) :)
  Klæm

  SvarSlett
 8. Pia, det var mange par der (oppdaga vi da vi alle kom ut i lyset) og vi spekulerte i om noen hadde prøvd seg på en liten hyrdestund der i mørket. "Blind date" fikk en helt ny betydning.

  SvarSlett
 9. Dette hørtes direkte rålænt ut, som vi sier i trøndelagen;)
  Kan tenke meg bandet koste seg, men litt av en opplevelse for dere også;)
  Nyt helga her hjemme med vidåpne øyne, klemmings;)

  SvarSlett
 10. Haha, jeg vedder på at både kelnere og band hadde sånne nattbriller å kunne se alt dere gjorde.

  Neida ;) (men enn om de hadde det!?)

  Høres ut som en knall kveld. Om jeg noensinne skal til Berlin skal jeg vurdere å ta en tur :)

  God helg!

  SvarSlett
 11. Hahaha! Ja, dette hørtes morsomt ut!
  - og litt skummelt! =}

  SvarSlett
 12. Guro; Kelnerne på denne restauranten er blinde! For å ikke kræsje i hverandre når de begever seg blant bordene, har de hver sin lyd de lager. Klikkelyd med tunga f.eks.

  SvarSlett
 13. Dette har jeg lyst til å prøve.Så det på tv en gang husker ikke om det var Berlin,men kan nok hende det var det..

  Tror også jeg hadde blitt redd for å få tulle mat.

  Syns forresten du hadde søla lite på servietten din..Tror ikke dere hadde hele festen på dette stedet ha ha:)

  Nyt helgen i lyset;)

  klem Linda:)

  SvarSlett
 14. Så artig idé! Jeg fikk absolutt lyst til å ta turen dit, takk for utførlig beskrivelse og tips.

  SvarSlett
 15. Hobbyvimsa; Sølte overraskende lite. Vi ble jo veldig bevisste på alt av bestikk, glass og mat.

  SvarSlett
 16. hei:) dette høres spennende ut!! artig med nye opplevelser tenker jeg! du må ha en fin helg!

  SvarSlett
 17. Dette var rare greier, men artig. Trur nok at eg ville ha prøvd.

  SvarSlett
 18. Å ja, dette er noe jeg absolutt kan tenke meg å være med på en gang:) Noteres i What to do before you die;)

  Klem Trine:)

  SvarSlett
 19. Så vanvittig kult! I begynnelsen av innlegget ditt tenkte jeg at "Uæææææ! Dette hadde jeg aldri turt!", og nå sitter jeg her og lurer på når neste fly til Berlin går.

  SvarSlett
 20. Det høres skamkult ut, takk for tips!!

  SvarSlett
 21. Så modigere dere var. Jeg hadde i hvert fall latt være å bestille rødvin hvis jeg visste at alle andre i tillegg til meg selv også var blinde. Det jeg er mest spent på er: Stemte utseendet til kelneren overens med forestillingen? Ha en fin lørdag! :-)

  Cecilie

  SvarSlett
 22. Cecilie. Man får nok vanligvis ikke se kelnerne. Men vår kelner kom etter oss i det halvmørke sluserommet da vi skulle forlate det svarte restaurantrommet sånn at vi fikk se ham. Og han var ikke som vi hadde forestilt oss. Han var mye kjekkere, he he he. Og mye lavere. Og hadde mye mindre hår, faktisk ikke noe hår.

  SvarSlett
 23. Hørtes ut som en veldig morsom kveld! Jeg hadde garantert skvælpa ut litt rødvin. Jeg er god på det når det er lyst også.
  Tenker meg 44 korsangere på tur der. Det hadde blitt kjempemoro!
  Så - Berlin neste kanskje??

  Takk for fornøyelig lesing!!!

  SvarSlett
 24. Mormor; Å ja, glimrende for en kortur. Tenk hvordan dere kunne imponert og underholdt. :-)

  SvarSlett
 25. Så spennende!

  Og du forteller det veldig fristende.
  :)

  SvarSlett
 26. Virker som en utrolig artig opplevelse.. men fant dere ut hva dere hadde spist da?


  Og du...klapping, koring og STØNNING??

  :-D

  SvarSlett
 27. Dette hørtes gøy ut! Tror jeg hadde vært en smule nervøs for sjenkingen av vin i glassene i mørket, flinke dere som klarte det uten å søle :) Er jeg i Berlin en gang, skal jeg absolutt innom denne restauranten :)

  Klem Tonje

  SvarSlett
 28. Så bra det ble en opptur! :D Det hørtes veeeldig sært ut, kanskje litt sånn typisk norsk å være skeptisk og ikke la seg rive med sånn fra første stund? Jeg ville hvertfall vært skeptisk til å begynne med, hehe!

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...