lørdag 4. desember 2010

Juleugla Julia: Jakten på julestemninga- luke 4

Ja, jeg er altså en juleugle. Og juleugler skal skape julestemning. Så, til arbe'.

Om 20 dager er det julaften. For at du da skal være bra lei av julekaker, må du begynne nå.
Fram med forkle, bakebolle, slikkepott og bakepensel med silikonbust om du skal rekke å bake sju sorter før jula ringes inn. Og rekke å spise dem. For jeg synes nå egentlig at julekakene smaker best FØR jula egentlig begynner.

Så i dag var jeg tidlig oppe og bakte brune pinner. De minner meg om fine tregreiner, greiner en sliten juleugle kan sitte på. Jeg liker en god, stabil grein å sitte på. Men jeg er ikke sliten ennå, altså. Vi har jo akkurat begynt adventstida, den koseligste tida for en juleugle. Den koseligste og den mest arbeidssomme. Det er jo nå folk er mottakelige for å komme i julestemning. I mai, juni og juli kan jeg slappe av.


Men tilbake til julekakene. Om du ønsker en uglegrein, trenger du følgende:

200 gram smør
2 dl sukker
2 ss vaniljesukker
2 ss lys sirup
2 ts bakepulver
5 dl hvetemel

Smør og sukker røres hvitt. Du trenger ikke ha en sånn snasen Kitchen Aid i en delikat farge, men jeg anbefaler en eller annen elektrisk kjøkkenhjelp. Så tilsetter du resten av det som skal oppi og blander alt til en deig. Del deigen i fire deler, trill ut til pølser som legges på bakepapir på en stekeplate. Så må du trykke deigen flat, ca. 3-5 mm tykk.  Og ja, du burde starta med å sette på oven på 200 grader for da hadde den vært varm når du kom så langt med deigen....Vel, stekes altså på 200 grader midt i ovnen. Når du tar disse "pølsene" ut etter sånn ca. 12-15 minutter så må du kutte de opp på skrå mens de ennå er varme.


Kjempegode kaker, lettvint og garantert julestemning selv om disse greinene ikke er en av de sju sortene man har press på seg å bake til jul. Men hva er de sju sortene, vet du noen av dem?

Juleugla Julia

Julekalenderen "Juleugla Julia: Jakten på julestemninga" går hver dag fram til julaften vekselsvis her og hos Pias verden. Alle som legger igjen en kommentar er med i den store trekninga 24. desember hvor det hele avgjøres. Hvem får gi Juleugla Julia et nytt hjem?

24 kommentarer:

 1. Her i huset prøver vi alltid å begrense de syv sortene til fire, men ender på mystisk vis gjerne opp med åtte. Det er jo kaker til langt ut i juli! Sirupsnipper, pepperkaker, berlinerkranser, smultringer, sandkaker, kokostopper, sara bernhard og kransekake er ofte resultatet av egenbakst og andresbakst. Hvorvidt alle er de tradisjonelle syvsortene er en annen sak, men det er viktigere at de blir spist enn at de er riktige :-) I år går vi selvsagt for tre slag, så får vi se hva det ender opp på ;-)

  SvarSlett
 2. Tusen takk for oppskrift. Har aldri høyrt om brune pinner, så det er fare for at eg prøver dei. Eg har nemlig litt for mykje innkjøpt sirup, og det er grenser for kor mykje sirup eg kan ha på klubben.
  Eg gje no katten i dei 7 sortane. Har laga peparkake og julemenn fordi det er kjekt å lage. Eg likar dei ikkje sjølv, men ungane gjer. Så var det sjakk-ruter ettet press frå datter. Dei var gode. Så kanskje det vert desse pinnane også. Då har eg iallefall overgått meg sjølv med heimebakst. Men eg pleier kjøpe krumkake, dei er gode med krem til dessert. Så kjøper vi smultringar frå Smultringbilen, dei er nydelege, og vi kjøper dei heile året. Så kjøper eg lefser, fordi det skal det liksom vere til jul. Hmmm, då vart det 7 sortar, og ein lang kommentar :) God helg!

  SvarSlett
 3. Jeg ender alltid opp med Pepperkaker, Krumkaker,Tebrød, Sandnøtter, Brune pinner(litt annen versjon en du har) Smulteringer, Tykksnipp også kaldt Trysilsnipp og ikke minst Kransekake ;-) Innimellom har jeg prøvd ut andre kaker også, men alltid kommet tilbake til de jeg kjenner fra min barndom.

  Ha en fin dag!

  Klem fra Grete

  SvarSlett
 4. Jeg har skrevet om sju slag allerede og senest i går. Her på gården er vi kanskje altfor tradisjonelle. I går bakte jeg Goro og Sjakkruter. I dag er det Sandkaker. Og så følger: Serinakaker, Sirupssnipper, Smultringer og Kransekake(stenger). Kling(lefse) ligger i fryseren. Det blir vel faktisk 8.

  Artig ide med Juleugla Julia. Er spent på hva hun skal fylle dagene med.

  Hilsen Åshild
  PS Jeg understreker at hun vil få et særdeles godt hjem her hos oss.

  SvarSlett
 5. Visste at jeg hadde glemt en - Krumkaker selvsagt.

  Åshild

  SvarSlett
 6. Mmm. Brune pinner er godt! Det er en av de jeg ofte har lagd. Ellers går det i ting jeg vet blir spist. Kransekakestenger og Chocholate chip cookies er faste. Ellers varierer jeg litt fra år til år. Og det er små porsjoner det er snakk om! I fjor lagde jeg altfor masse pepperkaker, de fant jeg jo rester av i et skap i år...

  SvarSlett
 7. Oh! De pinnene såg gode ut, Julia! Hadde jeg vært der så hadde jeg sneket til meg en...
  Men her i år blir det ingen syv sorter,kokken er nå på full slankings og sukkerstopp,får bare gi katten i dem(uhu!),- ikke at det hvert år har vært syv sorter i det Dilldallske hjem, men det pleier nå være sånn bortimot 4 til 6...
  Jaja juleugla Julia, du var no søt og fin!

  SvarSlett
 8. Tusen takk for kakeoppskrift, JULia. Flott at den er uten egg siden vi har en eggalergiker i huset. Ang. kjøkkenmaskin, jeg så en reklame for en sånn på Twins i morres. Eimund våkna kl. seks, så det var ikke det helt store utvalget av tv.program. Men altså, reklamene på twins, jeg veksler mellom å flire av ufrivillig komikk og ville kaste meg over telefonen for å kjøpe produktet. Dette var en maskin som laga middag på 8 minutt. Mulig jeg misforstod noe, men det høres jo forlokkende ut, eller hva?
  Har ingen anelse om de sju sortene. Har aldri gjort noe forsøk på å finne det ut eller å lage de. Jeg trodde at det kunne være 7 valgfrie sorter. Men du mener at det er 7 definerte??? Ja ja, jeg tenker vi holder oss til risboller og delfiakake som vanlig. Og masse kjøpemarispan. Det er jo faktisk godt.
  Stor klem til deg JULia:)

  SvarSlett
 9. Jeg må neste fortelle hvorfor Eimund våkna kl. seks. Mora hans hadde glemt å ta på den stakkars gutten bleier. Så han våkna gjennomvår og kald. Men etter et varmt bad, pepperkaker til frokost (fordi mora egentlig fremdeles sov selv om hun var oppe) og dårlig tv-underholdning (twins) ble alt mye bedre.

  SvarSlett
 10. Gud så mye skrivefeil det ble i den kommantaren der.....

  SvarSlett
 11. Men altså, gutten er jo tross alt 2,5 år. Da kan det jo være lov å glemme bleia. Jeg forveksla han sikkert med en av de andre sønnene i huset. Vi har jo tross alt fire av dem. Kjæresten gjorde det samme da han var fire måneder. Det er MYE verre, ikke sant???

  SvarSlett
 12. Nå tror jeg at jeg er ferdig.....

  SvarSlett
 13. Hmmm, EllenSand har visst overtatt kommentarfeltet her... ;o)

  Men altså, sju slag? Er man enige om hvilke det er? Jeg kan prøve å ramse opp fritt etter hukommelsen uten å jukse og leite på nettet:

  - Krumkaker
  - Berlinerkranser
  - Sandkaker
  - Goro
  - Sirupsnipper
  - Bordstabelbakkels
  - Serinakaker
  - Sandnøtter
  - Peppernøtter
  - Pepperkaker
  - Tyske skiver
  - Havreflarn
  - Jødekaker
  - Rosettbakkels

  UPS! Der var jeg opp i 14 og begynner å innse at jeg har dårlig tid! *på med forkleet, fram med melet*

  SvarSlett
 14. Hva ER egentlig goro?? Hvorfor er DEN så promotert? Hver jul hører man om den, men er det i det hele tatt noen som har sett, og ikke minst smakt, goro?

  SvarSlett
 15. Det så jammen godt ut! :D Elsker slike! Tusen takk for hyggelig kommentar, tror det kommer til å bli deilig med litt ull også juleaften :)

  Ha en fin kveld!
  Klem Jorid

  SvarSlett
 16. er ikke disse pinnene litt sånn karamellaktig på smaken? skal sjekke ut dette med sju slag, julia.

  SvarSlett
 17. Sju slag har jeg vel aldri klart å få i boks på egenhånd, men med hjelp av svigermor så har det vel hendt at vi har tangert syv slag, men neppe av den riktige sorten. Her går det i pepperkaker, havreflarn, chocolate chip cookies, krumkaker og tyske skiver. Ja, og så lager vi hjemmelaget marsipan. Det er vel ikke så verst, eller?

  SvarSlett
 18. Takk for oppskrift, herved bakt og smakt og kommet på at dette spiste jeg som barn på hyttetur med venner av foreldrene mine. De kalte det for kolakaker (som i svensk kola; karamell;-) Kjempegode!!

  SvarSlett
 19. Juleugla Julia redder jula!
  Goro er forøvrig veldig godt - du steker dem i eget jern som jeg dessverre ikke har tilgang til.
  Terteringer tror jeg ikke er nevnt her over. Det er også veldig godt!

  SvarSlett
 20. brune pinner? Vi kaller dem kolakaker og det er visst en gammel svensk oppskrift :) det er det første jeg baker hver jul og jeg baker dobbel eller trippel porsjon. De hører med til jule-dyne-frokosten med kald melk, pepperkaker, kolakaker og ellers hva man måtte finne på tur til sofaen for å se juletv :)

  SvarSlett
 21. Jasså, du, Julia, så du baker? Aner ikke hva de sju sortene er, regner med Julia skal ramse dem opp i morra? Eller kanskje helst ikke...
  P.S:Helskjønt bilde!

  SvarSlett
 22. Takke for oppskrift.

  Eg har ikkje kjøpt inn pepperkakedeigen ennå eingong eg....

  SvarSlett
 23. Mmmmm deilig med trepinner til jul! Et must her i huset er havrekjeks og lemoncurd, mmmmm. Trepinner ja, fireåringen spiste saltstenger i dag. Jeg spurte om hun spiste Knerten? Neida, det var ikke han heldigvis ;)

  SvarSlett
 24. Disse har eg og bakt,de e kjempegode.

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...