onsdag 30. november 2011

Smør til høystbydende

Det er ikke bare jeg på sentrale Østlandet som ikke har fått tak i ordentlig smør til julebaksten. Regner med de fleste har fått føle dette på kroppen, eller hva? I en eller annen form....

Det er jo en og en halv uke siden jeg fikk bakeånden over meg, men ikke fikk tilfredsstilt den lysten - grunnet tomme butikkhyller, kun en beskjed om "utsolgt fra leverandør". Og kun et sukk og kneis med skuldra fra de butikkansatte som svar på mitt spørsmål om når de ville få inn smør. Nesten hver dag har jeg sett etter smør. I flere butikker hver dag. Snakk om ivrig bakedame!

Og så gæli har den der smørmangelen blitt at noen smørgriser, med gode kontakter, prøver å gjøre butikk av de smørhungrige lavkarbotufsene og husfruene med bakeånden over seg. Så gæli har det blitt, at et halvkilo ekte meierismør går for høystbydende på Finn. Startbudet er 300 kroner, altså 10 ganger normal pris eller deromkring.

Ha ha ha, så desperat er ikke jeg. Jeg har heldigvis en svigermor som er pensjonist og som kan sitte vakt på Mega og hive seg over butikkmannen i det han kommer med den ene kartongen med smør som skal legges i hylla en tidlig formiddag.

Snille svigermor forbarma seg over meg og forærte et kvart kilo smør så husfrua innerst i veien kunne bake en halv porsjon småkaker i det minste.

Så her blei det baking på en tirsdag kveld, en tirsdag kveld! Sånn mellom elgtrekning og ni-nyhetene.


Trollet og mora bakte Gaffelkaker (link til oppskrift). Kjappe å lage, gode å spise. De består jo stort sett av smør....


Såpass gode at en sånn halv porsjon forsvinner lenge før jula ringes inn.

Men da blei det i alle fall litt god bakelukt innerst i veien. Og nå skal tollsatsen på fett settes ned så Tine gidder å importere for smørproduksjon. Håper det løser seg, det er jo begrensa hvor mye vi tåler av slike matvarekrise-thrillere som dette, eller hva?

Elisabeth

25 kommentarer:

 1. Seriøst? Er det til sals på Finn?
  Dårleg med smør her også. Men har no fått diverse i boks i dag, likevel ;)

  SvarSlett
 2. Helt utrolig. Er det virkelig sant? Her merker vi ikke noe til smørmangelen. Jeg hadde ikke likt å bli uten Bremykt-smøret mitt. Bare må ha det på knekkebrødet. Har alltid elsket smør, helt siden jeg var lita. Og vi hadde alltid ordentlig meierismør, for faren min ville ikke ha noe anna.
  Ellen :)

  SvarSlett
 3. Hva er galt med Melange, det er jo masse av det i butikkene. Har alltid brukt det til baking. Jeg er visst ikke en skikkelig bakedame skjønner jeg, siden jeg ikke savner ordentlig smør i butikkene. Forresten er jeg snart ferdig med bakingen. ;)

  Ha en flotters uke.

  SvarSlett
 4. Godt det ordnet seg!

  ..og jeg da...som ikke har blitt bitt av bakelysta, men har smør så det holder! Har jo sett smør i butikkene hver dag, og har ikke skjønt hva folk bærer seg for..har liksom plukket med meg ei pakke hver gang..sånn i tilefelle..men bakelysten forblir bortevekk, selv om jeg (helt sant) har 3 kg smør liggende..

  SvarSlett
 5. Jeg kan gni det inn: Takket være ditt innlegg 21.nov, så har jeg sikret meg smør nok.

  SvarSlett
 6. frk. Virrum; 3 kilo!!? Du får legge det ut på Finn.

  Åshild: Ja, og folk sier at blogging ikke har noe for seg! :-)

  SvarSlett
 7. Ellers så får du gjøre som de gjorde i God Morgen Norge og lage ditt eget smør, Elisabeth:-)

  På Rema her har de fått inn smør i sånne kuvertpakninger, så jeg får vel kjøpe med meg en 20 stykker og begynne å skrape:-)

  SvarSlett
 8. Smørsalget på Finn var vist en fleip.. Her er det ikke smørpanikk :) Jeg akter ikke å bake :) Dessuten er det begrenset hva en kan bake på en stekepanne.. Bortsett fra smultringer da :) Og ja, mamma brukte alltid melange.. Egentlig er det Tine og co som har feilregnet behovet.

  SvarSlett
 9. Ja svigermødre kan brukes til alt sier nå jeg! Heldigvis har ikke mine svigersønner bedt meg om å sitte smørvakt enda. Men jeg har jo fått tak i mitt smør som ligger flott og urørt i kjøleskapet. Inntil videre....

  SvarSlett
 10. Fru Virrum er verre enn meg. Jeg har bare halv annet kilo smør. *rettferdiggjør*

  SvarSlett
 11. Jeg har ikke savnet smør en eneste dag og kommer heller ikke til å gjøre det:O)..her blir det brente mandler til jul, og da finner jeg vel noe som kan brukes..
  Kos deg i baksten, klemmings fra meg som ikke skjønner noe av smørbehovet..hverken her eller der:O))

  SvarSlett
 12. Ja nå har det også skjedd, smør på Finn.no...

  SvarSlett
 13. Skulle så gjerne sendt deg et av mine smørstykker som ligger og glinser i kjøleskapet..

  De kakene så gode ut!
  :)

  SvarSlett
 14. Deilig med litt julebakst. Ja for litt julebakst er tross alt bare litt arbeid. Og så kan du slange deg på sofaen resten av tida i stedet. Eller gjøre noe annet fornuftig som for eksempel å blågge ;)

  SvarSlett
 15. Galskap, galskap. Jeg har hamstret en halv kilo, men ikke bakt jeg heller. Så da er det kanskje ikke så rart at det blir smørmangel heller? Hvis alle hamstrer? Kakene ser veldig, veldig gode ut!

  SvarSlett
 16. Nei, det er jammen meg ikke rart det er tomt i butikkene så mye smør som ligger urørt hjemme hos dere damer! :-)

  SvarSlett
 17. Jeg skjønner at jeg mister husmorpoeng så det svir etter, for jeg skjønner ikke dette jeg. Går det ikke an å bake julekaker av margarin? Jeg oppdaget i høst at oreokakebunnen ble steinhard når en brukte smør isteden for margarin. Skjer noe lignende med julebaksten også? Eller er det noe annet?
  I'm confused...

  SvarSlett
 18. Å, nå blei jeg gira på å bake de kakene du la ut oppskrifta til i fjor! Jeg kaller dem kolakaker, men du kalte dem ...pinner? Tror jeg? Dem gikk det nemlig tre runder av her i fjor. Må bare skaffe smør først, da. Og det kan jo bli en utfoRRRRdRRing;-)

  SvarSlett
 19. Jepp, Karen, brune pinner må man ha, samma hva man kaller dem. Må skaffe sirup.

  Guro og andre smør-skeptikere. Noen kaker krever margaring, andre kaker krever smør - tenker jeg.

  SvarSlett
 20. Haha, jeg tenkte ikke over at nissegutten var søt, men så liker jo jeg gæmliser også da.

  Smør på svartebørsen må jo være dagens nyhet ! Jeg aner ikke hvordan det er med smørstatusen her på bygda, men kan man ikke like gjerne bruke bordsmør som det der firkantsmøret tro?

  SvarSlett
 21. Hahaha, smørvakt ;)) Genialt!!

  SvarSlett
 22. Haha, måtte le da jeg leste at du har svigermor som smørvakt :D Jeg skulle lage hjemmelaget potemos her om dagen og kjøpte no rart tinesmør i en bitteliten rund boks, med maldonsalt :S Smakte ikke helt det samme :(

  Serinakaker er jo bare så godt, lager hvert år, minner meg om bestemor siden et var hu som lærte meg å lage dem :)

  Ønsker deg en flott uke videre :)

  Klem :O)

  SvarSlett
 23. He, he, ja, finn.no er jo mulighetens nmarked, og man kan finne mye rart der!

  Vi dro over grensen i går og skaffet oss kilo på kilo med smør, så det spørs om du ikke må ta deg en aldri så liten Harry-tur, du også. Men Laktosefritt smør var utsolgt. Så de har nok merket presset der også - Nordmenn i jakten på julsmöret! Gærne er vi! Men godt det kom noen småkaker i boksene hos deg!

  Gratiis til vinneren av elghodet! Og god 1. desember til deg! Husk, julekalenderstart hos meg da, straks!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 24. Jeg bryr meg ikke så mye om smørmangelen, det er leeeenge til jeg har planer om å bake noe som helst. Hvis jeg ikke skal gå opp 15 kg innen jul, er det om å gjøre å ikke ha julekaker liggende i ukesvis, hehe.

  SvarSlett
 25. Smørkrise er ikke greit nå på denne tida av året. Ta en titt på bloggen min, så skal du få et godt råd.
  http://hilltop-house-no.blogspot.com/2011/11/jommen-sa-jeg-smr.html

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...