onsdag 23. november 2011

Å vokse opp med ny teknologi

Papiravisenes død har blitt spådd mange ganger, men fortsatt er vi mange som foretrekker å  høre den raslende lyden av tynt papir når vi blar om til en ny side. Kanskje i følge med en stor kopp kaffe eller to knekkebrød med geitost.

Fortsatt er vi mange nok som foretrekker skrift og bilde på glansa papir, kanskje med beina trukket oppunder oss i sofaen og en varm kopp te eller et glass Pepsi Max ved siden av.

Leseopplevelsen er jo ofte mer enn selve det å lese og absorbere informasjon.

Men hva med den oppvoksende slekt? Ta en titt på denne videoen.Jeg er usikker på om jeg skal synes det er søtt, artig eller skremmende. Eller er filmen konstruert? Hva tenker du?

Elisabeth, med iPad, iPhone og abonnement på lokalavis

24 kommentarer:

 1. Oi, det var nifst. Hvis det er så. Men jeg tenker dette uanset handler om hva foreldrene viser barna og legger til rette for. Vi leser mye her i familien, og aller helst bøker. Treåringen får både blader og bøker, og han får velge selv hva han vil "lese". Samtidig får han prøve teknologi, apper og spill. Jeg tror en god blanding er viktig. Men det aller viktigste er at foreldrene viser mulighetene.

  God onsdag fra Karianne

  SvarSlett
 2. Spuuuky!! Alt med måte sier nå jeg.....

  Ha en flott dag :)
  Klæm

  SvarSlett
 3. Skremmende, men sånn er det og forblir det:) pepiavisene forsvinner, tenker jeg:) Men hva blir morgnene mine uten radio, Adresseavisa, en stor kopp kaffe og rugsprø med hvitost og paprika? Det blir fælt, DET skal jeg kjempe for:)

  Trine:)

  SvarSlett
 4. Oj! Det var artig å sjå. Eg tenker ikkje at det er skremmande, nei! Eg tenker at barn lærer fort.

  Eg erfarte det same når mine to eldste var 1 og 2 år, for 20 år sidan. Dei lærte raskt korleis dei skulle flytte musepila på dataskjermen.

  Heilt sikker på at denne babyen etterkvart forstår forskjellen på eit blad og ein ipad. Dersom det fortsatt finnes blad og aviser i framtida...

  SvarSlett
 5. Haha *lo godt nå* hihi :)
  God dag til deg. Kos deg med lokalavisa :)
  Klem Tonje

  SvarSlett
 6. Bare skremmende.

  Jeg hadde dessuten ikke hatt nerver til å legge noe så dyrt i hendene på et lite barn.

  SvarSlett
 7. skummelt....men tror aldri papirutgavene forsvinner. Ikke i vår levetid hvertfall.

  SvarSlett
 8. Herlig innlegg - verden er i stadig forandring tenker jeg!!
  Selv har jeg kutta ut en avis - men har beholdt lokalavisa og kjøper dagbladet på døra om søndagen!! Jeg må si at jeg koser meg ekstra med avisa i hånda og en kaffi kopp!!!
  Kjekt at du like min lille gave til deg!!!
  Klem Heidi :)

  SvarSlett
 9. Du, datra til broren min er snart 4. Hun har vokst opp med at foreldrene har iphone. Spilt mye på den. Nå hadde de leid Josefinespill på bibloteket som hun skulle spille på macen. Hva tror du skjedde? Hun dro selfølgelig fingern over skjermen.

  Synes det er mer skremmende med dette da. Det tyder jo kanskje på at det ikke blir lest så mye i den familien, stakkars...

  SvarSlett
 10. jeg har hverken iPad eller iPhone og heller ingen planer om å anskaffe noen av delene, så barna mine klarer heldigvis å lese både blader og bøker uten problemer *knis* *♥*

  SvarSlett
 11. Egentlig er det litt skremmende - uten at jeg kan si hvorfor. Unger av i dag vil jo også lære å lese, når den tid kommer. Men ja... for min/vår generasjon oppleves det unaturlig at 1 - åringer ser ut til å foretrekke iPads framfor blader og bøker. Det trenger jo ikke være noe negativt i det, egentlig tror jeg den nye generasjonen blir langt smartere enn vi var. Framskritt. Det er jo sånn det er. Vi kan mer enn foreldrene våre, de fleste av oss. Eller - vi kan mer av det som trengs å kunnes I DAG. Noen kunnskaper blir avlegs. Og det vil alltid være skremmende for dem som ser den nye kunnskapen ta plassen til den gamle...På et senere tidspunkt vil vel denne ett - åringen forbløffes av sine egne barn, og hva de er opptatt av.

  Oi, store tanker, nå ble jeg svimmel, haha. :)

  SvarSlett
 12. Hvordan var det vel ikke for de som så en bokstav første gang som voksne?

  SvarSlett
 13. Ups! Og jeg som trodde at internett bare var et blaff ;))

  Ler godt av SFO skiftetøyet (kjenner meg igjen ...)
  Og av beskrivelsen av juleverkstedet. Hvorfor går ikke slike ting AKKURAT slik vi har planlagt?? ;)
  Ha en eksotisk helg..
  mvh gry

  SvarSlett
 14. He he, jeg synes denne var søt:)

  SvarSlett
 15. Tja, ikke godt å si.
  For meg som har levd en stund, så har jeg erfart at utviklingen skjer i en rasende fart når det gjelder internett, telefon, kommunikasjon.

  Sjøl syns jeg nå det er best med avis og blader med trykksverte.
  Men jammen ser jeg jo at internett tar mer og mer grep i livet mitt også. Men jeg liker det slik også.

  SvarSlett
 16. Den er i alle fall tankevekkjande.. Eg har klart meg utan touch-skjerm til no, likar å trykka på knappar eg;)

  SvarSlett
 17. Jeg tenker: Jenta forsker jo bare... hun har erfart at ting kan bevege seg med en fingerbevegelse, så hun sjekker om det samme skjer med magasinene. Når hun lærer bokstaver og kan lese vil hun nok komme tilbake til bøker og blader. På Ipaden er det jo bevegelsene og lyset som fasinerer øyet, tror dere ikke det?

  Mine to jenter får leke litt med Ipaden mens de sitter på pappas fang, og her en dag så jeg en av dem prøvde om det gikk å flytte bildet med å dra fingeren over tv. Unger må jo erfare, deres verden er jo uutforsket.

  :)

  SvarSlett
 18. Hehe, den var herlig:). Tror nok det er viktig å lære dem å like bøker også da, det elsker de her i huset:). Men det skal sies at de er veldig glad i Ipaden også;).

  SvarSlett
 19. skjønn er hun i alle fall!
  og vi er i 2011,århundret der vi trodde vi skulle kjøre rundt i flyvende biler (eller var det bare meg?)

  Tror det er helt greit. Og uskyldig.
  Jenta handler basert på erfaring.

  :)

  SvarSlett
 20. He he ja, Whitebite, i 1980 hadde vi så stor tro på framtidas teknologi at vi trodde vi skulle kjøre rundt i flyvebiler mellom skyskraperne i år 2000.

  SvarSlett
 21. Hmm..dattra vår på 17 mnd krafser sånn på bilder i blader og aviser - og det sjølv om vi ikkje har noko touckscreens i heile huset. Eg tolker det som at ho vil kjenne om det er noko spesielt med overflata, ho elsker nemleg sånne ta-på-bøker med pels eller anna imitasjon. Så det kan jo hende det er det. Eg synes ikkje dette var noko spesielt, men foreldra velger å tolke det litt spesielt.

  SvarSlett
 22. Skremmende, da det gikk opp for meg at det ikke var peking på bilde men for å få liv i skjemen.
  Hilsen meg med knust glass på android tlf etter 3 uker

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...