lørdag 15. mai 2010

Å velge bunad

Et traust innlegg osende av norske tradisjoner herfra i dag.

Sånn innimellom av og til får jeg lyst på bunad. Da jeg ble konfirmert en gang på 80-tallet ble jeg tilbudt å få bunad. Men bunad var ulekkert, traust og ikke særlig hipt i betongbyen på Oslo østkant, så det var i grunnen uaktuelt. Jeg ville mye heller ha en hvit drakt med dårlige sømmer, kongeblå "silke"-skjorte og hvit tversover. Nei, du får IKKE se bilder!

Men i ettertid angra jeg. Altså sånn 10-15 år i ettertid. Men da sto ikke tilbudet ved lag lenger!

Jeg har med jevne mellomrom undersøkt litt angående bunader og folkedrakter, men jeg har vanskeligheter med å bestemme meg. Og sånn går nå dagan...

Jeg er tilhenger av at bæreren skal ha en viss tilknytning til bunadens hjemsted. Derfor velger jeg ikke for eksempel Sognebunaden bare fordi jeg liker så godt vesten. Og derfor velger jeg heller ikke festbunaden fra Nedre Hallingdal bare fordi den ser ut til å kunne romme mye pølser, is og kaker på 17.mai.

Jeg kan velge Trønderbunaden.

Denne har "alle" på morsia mi, med litt ulikt mønster på vest og forkle. I tillegg har de alle et rutete silkesjal i blått og gult.


Bilde lånt fra husfliden.no

Alt dette blir for mye mønstre for meg....beklager. Men jeg er altså av den typen som ikke klarer striper og ruter sammen så da er det klart at jeg griner litt på nesa her. Beklager om jeg støter noen.

Strengt tatt kunne jeg valgt noe fra Romsdal.


Bilde lånt fra husfliden.no

Men denne er da litt kjedelig. Om man skal investere en halv formue i et festplagg bør det være litt festlig...Ja, det ser jo forsåvidt ut som dette fruentimmeret har det festlig, da...men er det på grunn av eller til tross for drakta?

Jeg er jo født og oppvokst i Oslo så det ville være mer naturlig å velge noe derfra.
Nå har jo den drakta som av min slekt, altså de med skikkelig bunad fra Trøndelag, blir omtalt som Steen&Strøm-drakta fått bunadstatus.


Bilde lånt fra sov.no

Jeg synes broderiet på denne er vakkert, sommerblomster fra Oslo-området. Men hadde man bare kunnet velge hvit skjorte.....

Et annet Oslo-alternativ er jubileumsdrakta fra 1000-års markeringa. Den har jeg syntest har vært litt for mørk, men nå ser jeg at man også kan velge hvit skjorte.


Fornøyde trillinger. Bilde lånt fra evalie.no


Som innflytter på Romerike er det denne drakta jeg ser mest av på 17. mai nå.


Bilde lånt fra norskebunader.no

Men....nei, dette broderiet kan på ingen måte måle seg mot de vakre Oslo-blomstene..

Nå er det nesten så jeg vurdere å gi meg selv husmorpoeng for å tenke så mye på bunader...

Det hadde vært ålreit med en bunad på kalde nasjonaldagfeiringer. På den annen side, deilig å slippe denne bunadsskjortestrykinga som alle klager over.

Dessuten er alle bryllup i venneflokken uanngjort. Så jeg har noen år på å bestemme meg før neste generasjon setter i gang. Med det beslutningstempoet jeg har er det bra....

Sånn går nå åran.....

Elisabeth

21 kommentarer:

 1. Hei Elisabeth!
  Jeg har vært der, og grublet også i lang tid på hvilken bunad jeg skulle velge! Hadde drømt om det hele mitt voksne liv, og for 6 år siden ble det en realitet! Bunad er et festplagg som passer til ALT av jubileer, barnedåp, bryllup, og endog begravelser (enkelte steder), så det er virkelig et bruksplagg! Velg ut fra hjertet, og ikke kun ut fra abre tilhørlighet, for det er ingen absolutte regler som gjelder her. Bla i bunadsleksikonet, eller kjøpe bladet BUNAD for inspirasjon!

  Ha en super 17. mai!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 2. Nå var nok bunad aldri et tilbud til min konfirmasjon, men i voksen alder er det noe jeg kunne tenke meg. Dog om noen kilo...

  Det er vel sånn at jeg egentlig burde velge romeriksbunaden, men jeg synes ikke den er fin i det hele tatt. (Damebunaden vel og merke. Herrebunaden er kjempefin.) Så jeg har prøvd å leite etter noe i Solør-traktene.

  Men jeg har ei venninne, som på et eller annet snadig vis, fant noe mulig fjern slekt fra Øst- Telemark - og gikk til anskaffelse av den bunaden. Så det er er kanskje ikke så nøye med tilhørighet?

  Angående venneflokk og bryllup - de fleste av mine har begynt på runde nr. to, så en sjanse for å kunne bruke bunad i bryllup er så absolutt til stede...

  SvarSlett
 3. Jeg har en slik blå trønderbunda, som jeg har arvet av min mormor. Men aldri brukt den. Jeg synes det er så merkelig at ALLE ANDRE kler bunader, men ikke jeg??? Jeg ser ut som en hval med blåe hunder eller en eller annen sykdom. Rart. Men poden skal få bruke en lånt bunad i år... Blir skikkelig kjekkas! :)

  Synes faktisk jubileumsdrakta var finest av de ovenfor.

  SvarSlett
 4. Den fra Nedre HAllingdal hadde vært noe for meg.
  Sjøl har jeg en fra Lofoten, den er jo helt grei. Jeg er ingen bunad-lover(=elsker) men det er jo et greit plagg som alltid passer. Bortsett fra at den ikke helt passer lenger. Den er fryktelig trang. Ikke behagelig å ha på.

  SvarSlett
 5. hei. Jeg er en av dem som takket ja til bunad til konfirmasjonen. det er jeg veldig glad for i dag, selv om den henger vledig godt i skapet for tiden; den er nemlig litt for liten.
  Jeg har Trysil Budnad og den er jeg veldig glad i. Sort liv og stakk, med "rosemalingsroser" brodert i oker, mosegrønnt og farger som går i naturtoner. Broderingen er nederst på¨stakken.Hvit linskjorte med hvit brodering hører også til.

  Jeg er ført og oppvokst i Trysil, så for meg var det et naturlig valgt...

  God helg og god 17. mai

  SvarSlett
 6. Jeg er veldig glad for at jeg fikk bunad da jeg konfirmerte meg i 87. Hadde ikke noe valg, fikk det selv om jg ikke ønsket meg det. Takker mamma og pappa for det i dag. Jeg har Vetfold bunad. ikke den mest spennende men er vakker i sin enkelhet synes jeg.
  Klem Igi

  SvarSlett
 7. Hei. Mener å ha lest i Bunadsboka til Husfliden at man skal velge den bunaden som følger morslekta. Jeg fikk til konfirmasjon, rød Romeriksbuna. Er enig i at den ikke er den vakreste, men hadde følt at jeg juksa med en annen. Får litt hett av alle i Vest-Telemarkbunad, jeg. Det kan da ikke ha kommet så mange derfra... Nei, bunader handler mer om tilhørighet enn mønster og farger spør du meg. Og det er så kjekt å ha, fikk min lagt ut til dåpen til førstemann, etter 10 år i skapet. ( kremt... Selv om det beste ved å ha den på, er å ta den av...)

  God 17.mai!

  SvarSlett
 8. Ja, her er det mangt og mye å kommentere.

  Er helt enig med deg i at det skal være en viss tilknytning til stedet man velger bunad fra. For meg var det aldri noe problem. Jeg er født og oppvokst i Haugesund, og det er min mor som har stått for broderingen på min Rogalandsbunad. Synes den er utrolig vakker, og jeg værer den virkelig med stolthet. Det er litt ekstra stas og ha en annen bunad enn det vanlige på stedet man flytter til i voksen alder.

  Selv om det aldri var noe tema, så kan jeg jo nevne at det hadde vært mulig for meg å velge Trønderbunad i og med at min mor kommer fra Orkdal. Må bare innrømme at jeg er helt enig med deg i din omtale av akkurat den bunaden. Det er blandet altfor mange stilarter - for å si det slik. Håper de som har Trønderbunad tilgir meg denne ytringen.

  Klem

  SvarSlett
 9. Hei. Så utrolig mange flotte bunader du viser oss idag, og noen delvis tilknytning til. Alle bunader er jo fine på sin måte. Men jeg holder en knapp på Nordmørsbunaden. Den er kåret til den tredje fineste i Norge, men det kav vel aldri diskuteres sånn egentlig. For de fleste liker sin egen.
  Lykke til med valg av bunad.

  Ønsker deg og dine en strålende 17 mai.
  Klem Ann<3

  SvarSlett
 10. Lykke til med valget! jeg ble påtvunget bunad da jeg ble konfirmert, og var riktig ufyselig utakknemlig. Dette har jo gått seg til etter hvert, og nå bruker jeg bunaden min med glede. Akkurat hva som skal legges til grunn for valget, synes jeg den enkelte får stå for selv. Noen er veldig tradisjonstro, mens andre velger friskt og freidig etter smak og behag. Selv liker jeg å ha tilhørigheten til Barndommens dal synlig i bunaden min. Og forresten, det finnes hvit skjorte til Oslobunaden. Den er ganske fin den!

  SvarSlett
 11. Jeg ville gått for drakta til trillingen i midten. Nydelig! Selv har jeg sunnmørsbunad. Den er jo feiende flott, men klør noe helt forferdelig. Og bunadskjorter er virkelig vanskelig å stryke. :(
  Og når du først HAR bunad, blir det forventa at du BRUKER den! Bunadstyrrani!!!
  Jeg har enda ikke bestemt meg for om jeg bruker min på mandag. Når jeg tenker på skjorta som må strykes...hmmm. Vi får se :)

  SvarSlett
 12. Jeg har hatt bunad siden jeg ble født, og det har absolutt ikke vært like stas. Å konfirmere seg i bunad var pyton, men nå maaange år seinere bærer jeg Rogalandsbunaden min med stolthet.

  Helt enig i at man bør ha en viss tilknytning til stedet der bunaden kommer fra. Ikke alle bunader er like fine, men Oslobunaden synes jeg faktisk er en av de flotteste bunadene. Jeg synes fargen er nydelig og broderiet utrolig vakkert - hadde garantert gått for den om jeg hadde hatt mulighet:-)


  Klem

  SvarSlett
 13. Jeg kjenner noen med trøndelagsbunaden, den har så fin skjorte! :)))

  Ellers synes jeg både Oslo-drakta og den til jubileumet var fine. (Kjenner ei som har Oslo-drakta så den har jeg sett live også ;P)

  Jeg valge Løkendrakta, fordi jeg synes Østfold-bunaden er stygg. Kunne valgt fra andre steder også, men fant ut at det ble mest riktig for meg med noe fra Østfold. :)

  Håper du får en flott 17.mai-feiring! :)

  *klem*

  SvarSlett
 14. Du da..:-)
  Angret fra jeg var 30 på at jeg ikke takker ja til bunad i konfirmasjonen...og er overlykkelig over at jeg nå skal feire min 5. blir det vel 17.mai med bunaden jeg fikk av min kjære for noen år siden. Jeg har Follobunad, rød stakk og gull-brokadeliv (har vist den på bloggen før, i april iallefall)og er stolt når jeg går med den. Viser hvor jeg er fra! Vurderte rød trønderbunad også,faren min er trønder, men føltes meste rett med den her jeg er født.
  lykke til med valget..!! (synes Jubileumsdrakten fra Oslo er helt nydelig!!)
  klem

  SvarSlett
 15. Hehe, morsom lesning.
  ser iallfall at du er gjennomtenkt.
  selv har jeg sognebunad og er fornøyd med den.
  Gleder meg til fortsettelsen.
  etter 17 mai har du kanskje kommet litt nermere målet =?

  SvarSlett
 16. Hei, og lykke til med funderingene, også i fremtiden! :-)

  Jeg har (selvfølgelig) rød trønderbunad... og er fornøyd med den. Synes skjortestrykinga går greit, etter at prestasjonsangsten, etter de første gangene, kom under kontroll.

  Skulle jeg valgt drakt idag, tror jeg faktisk jeg skulle sett lenge og vel på festdraktene til Lise Skjåk Bræk.... DE er fine, de....

  Ha en fin 17. mai!

  mvh
  HildeS & co

  SvarSlett
 17. Faktisk synes jeg det siste rådet du fikk var godt. Draktene til Lise Sjaåk Bræk er fantasiske.

  Jeg har hatt bunad i alle år. Den er nok ikke blant de vakreste, men for meg ville det vært helt uaktuelt med en annen. Og det er sånn det bør være. Hvis det ikke er noen du føler noe spesielt for, så er en festdrakt et alternativ.

  Sto i natt i Oslo og strøk de voksne barnas bunadskjorter, og skal ta min i ettermiddag. Det hører bare med.

  SvarSlett
 18. Er i den samme situasjonen her! Jeg er en ekte Oslo jente, men kan ikke fordra Oslobunaden/drakt. Den ser mye bedre ut på blondiner, og jeg er selvsagt ikke blond, sukk.

  SvarSlett
 19. Den der jubileumsdrakta var jo kjempefin!

  SvarSlett
 20. Jeg brukte mammas Øst-Telemark-bunad i min konfirmasjon for 16 år siden.
  Nå har jeg arvet den... Etter å ha fått sydd den ut litt i livet, ble hele "hva i all verden skal jeg ha på meg i min nieses konfirmasjon???"-dilemma løst. Jeg bar mammas Øst-Telemark-bunad med stolthet nå i september, og følte meg feiende budeiisk flott! :D

  Mamma og mormor fikk hver sin av oldemor i ...skavviseeeeee... 92? 93? No' rundt deromkring, tror jeg.
  Jeg syns den er knallflott!
  Plutselig en dag kommer det bilde av den i bloggen min :D

  Og ja... Min datter SKAL få bunad til sin konfirmasjon - om hun vil eller ei...
  Og hun kan velge og vrake, ja!
  * Øst-Telemarksbunad (min oldemor og mormor).
  * Oslo- eller Romeriksbunaden (min mor og meg selv)
  * Østfold (min farmor og her hun bor nå)
  * Hedmark/Elverum (min farfar)
  * Oslo (min far)
  * Askøy (der hun selv er født og hennes far vokste opp)
  * Bergen (hvor hennes far og farfar også har vokst opp)
  * Sunnfjord (hennes farfar hadde sin (yngste) barndom der, og det er også der hennes far er født)
  * Nordfjord (hennes farmor og halvsøskens hjemsted)

  Og sist, men ikke minst... Vi bor nå i Østfold, men planlegger å flytte oss tilbake til Romerike etterhvert ;)
  Skal bli artig å sette igang Hvilken-bunad-vil-du-ha-Diskusjonen om et år eller to. Ja, for _litt_ tid på oss må vi jo ha ;) Det er tross alt bare åtte år til hun skal konfirmeres. Hvis hun vil konfirmeres... Det må hun, for hun trenger bunad.

  ...eller så får hun vente på å få arve min :P

  *puh*

  SvarSlett
 21. Oslodrakten sin skjorte er vel opprinnelig hvit med brodering? Det fikk jeg høre. Den kommer nå i ny variant - nydelig :-)

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...