mandag 21. juni 2010

Pakketips

Jeg er god på å pakke koffert. Med alderen kjenner jeg at det er helt greit å skryte av seg selv - uten blygsel. Jeg er sabla god på å pakke koffert.

Som med så mye annet er gode forberedelser alfa og omega. Hjernecellene begynner å jobbe flere uker før selve pakkinga. Det å putte ting i en koffert kan jo en toåring få til, det er HVA som skal innfris koffertplass som i grunnen er den sanne jobben.

Vi skal nå reise med Ryanair og lavprisselskapene er ekstremt opptatt av bagasjevekta. Overvekt er jo tross alt det de lever av, altså overvekt på bagasjen. Vi har lov å ta med oss ett kolli med 15 kilo hver i innsjekket bagasje og 10 kilo håndbagasje. Og det betyr 15/10 kg per person, ikke 45/30 for en familie på tre. Ingen av kolliene må overstige kvota, da blir det gebyr og det ikke bare for de ekstra kiloene, men for hele kolliet!

Og håndbagasjen skal også være ett kolli, så man må sørge for å få smetta håndveska og laptopen ned i ryggsekken eller hva man har som håndbagasje. Og husk at eventuelle taxfreeposer med godsaker fra flyplassen, ja de skal nedi håndbagasjen de også. Alt skal ned i et noe med max størrelse 55x40x20 cm. Gebyr for å ikke oppføre seg er 30 Euro! Da forsvinner raskt det du sparte på den flaska på taxfree'n.

Når en skallkoffert glatt veier 5-6 kilo sier det seg selv at man må være selektiv på hva man drar med seg.


Seksåringens nye koffert, mulig å spotte på bagasjebåndet.Mitt beste pakketips for ferien er: Våg å være kjedelig!

Det betyr at man holder seg til noen få farger på plaggene slik at det meste kan matches til ulike antrekk.

Ta kun med favorittplaggene. Den sommerkjolen som du ikke brukte i fjor, den med en litt vrien glidelås eller som er litt stram i livet, den lar du bli hjemme. Du kommer ikke til å bruke den bare fordi du har den med deg på ferien.


Matchende plagg, helt naturlig plassert med skoene øverst...

Det går an å skylle opp småplagg underveis i ferien. Topper med lett odør under ermet, men uten ketchupflekk på fronten, blir gode igjen etter en rask omgang i håndvasken med litt vaskepulver. Og vaskepulveret er selvfølgelig sånne prøveposer som man får i blader, sånne du systematisk har samla på gjennom hele året. (Om du stønner nå, les om igjen den første forstørrede frasen i dette innlegget og stønn igjen.) Du vil ikke bruke ferien på å vaske klær, sier du? Neivel. Tør jeg minne om overvektgebyret på 20 Euro per kilo koffertvekt! Klesvasken tar du i en fei. Om badet er utformet på en gunstig måte kan du kombinere vask av klær mens du skitner til toalettet, effektiv multitasking og ingen dyrebar ferietid er gått til spille.

Sko tar mye plass i kofferten og kan fort bli noen kilo. Så tenk bevisst her også. Finn en mellomting mellom å måtte sjippsjappe i floppers hele ferien til å ha et nytt skopar til hvert antrekk. Strandsko eller sandaler, noen gode mer spaserskoaktige og et par litt finere kanskje høyhælte sandaler/sko skal være mulig å leve med. Her gjelder det samme som med klærne; Ikke ta med noen andre sko enn de du vet du trives i og vil komme til  å bruke.

Spar inn på vekta der du kan. Små flasker med sjampo, balsam, kremer osv. sparer mye plass og vekt. Ja, det er kjedelig, men utrolig praktisk. Den kule strandkurven får bli hjemme, den kjedelige sammenleggbare i stoff får være med. Er du veldig effektiv er håndbagasjen din det samme som strandbagen din. Yeah.

Husk, på utreise må du "spare" noen kilo bagasje. Det er jo ikke usannsynlig at du finner et godt kjøp på feriestedet, et godt kjøp som krever plass og vekt på hjemreisen.

Hva man pakker kommer jo selvfølgelig an på bestemmelsesstedet og ferieformen. Nå har jeg skrevet med tanke på en ukes familieferie med litt byvandring og strandliv. Om man skal feriere i vårt kjære moderland, er det jammen ikke lett å vite hva man skal pakke. Man trenger som regel alt fra ullundertøy og Selbuvotter til sommerkjole og bikini. Sånt tar plass - og vekt. Trøsten får være at man innenriks i Norge har fem kilo mer å gå på enn med Ryanair. Til gjengjeld er håndbagasjen redusert med to kilo til åtte, men jeg har til gode å oppleve at du ikke slipper gjennom med både taxfreeposer, lapptop og håndveske i tillegg til den egentlige håndbagasjen.

Et siste tips: Drar du med deg håndklær og sengetøy: Spar på det du egentlig hadde tenkt å kaste eller nedgradere til pussefiller. Det er dette du tar med deg på utreise - og kaster etter bruk på feriestedet. Vips, mye frigjort plass til gode kjøp av mer spennende art enn sengetøt og håndklær.

God pakking!

Elisabeth

13 kommentarer:

 1. Jeg sitter også med samme problemet, pakke for å reise med ryain air. I dag har en kjempestor bag kjøpt inn som ikke veier så mye.
  Takk og lov er det vaskemaskin dit vi skal så da trenger jeg ikke være redd for å "råke" opp for klær. Jacob kan jo skitne ned 5 t-skjorter på dag

  SvarSlett
 2. Mange gode tips hos deg til pakking.
  Lykke til videre med pakkingen og det er godt å planlegge litt i forkant tenker jeg.

  Ønsker deg en fin kveld
  Klem

  SvarSlett
 3. Ryanair gjør det ikke enkelt, nei...Jeg pleier også ha med klær, håndklær, pocketbøker, såper mm som dumpes før vi drar hjem. Som du skriver, så dukker det vel opp et eller annet i Italia som dere bare MÅÅ ha.

  SvarSlett
 4. Du høres ut som en skikkelig superpakker:-) Dette er dame som kan sakene sine.

  Vi drar jo nordover med bil, så her er motto til mor; ta med klær og utstyr til enhver tenkelig - og utenkelig anledning. Jeg gidder ikke bruke feriepengene mine på å kjøpe ting som jeg allerede har liggende hjemme. Så vi kjører med FULLSTAPPET bil:-) Harstad, here we come!

  SvarSlett
 5. Veldig gode tips!
  Ja, dette kan du! :)

  SvarSlett
 6. Dæven du e go!! Seriøst - like god som meg ;) (og takk for latteren. Nå skal jeg gå meg en tur, for å holde på den tradisjonelle formen, som Pia snakker om)

  SvarSlett
 7. Når drar dere forresten og drar dere fra Rygge? Vi drar 29 juni, er det sjanse for at vi skal ta samme fly kanskje?

  SvarSlett
 8. Jeg foreslår at reiser med SAS, så unngår du pakkeproblemet, kan ha med deg 20 kg uten tillegg samt håndbagasje.

  God reise....

  SvarSlett
 9. Jeg skal nesten tre uker til Danmark - vi har med skiboks og jeg kan pakke DET JEG VIL! JA! Men skal huske det til en annen gang:)

  SvarSlett
 10. Fine sko! De som tilfeldigvis lå pent oppå klærne ja;)

  SvarSlett
 11. Kjempeinnlegg! :))

  Jeg planlegger og styrer, og har vaskepulverposer. Men likevel har jeg alltid for mye med meg på tur. Gudskjelov for det når vi dro til Irland, selv med vaskemaskin i huset vi bodde var det greit med litt å gå på da vi ble en uke lenger enn planlagt. ;P Og lykken ble at vi reiste dit med Ryanair og hjem med AerLingus og Norwegian. + 5 kg pr pers ER faktisk lykke. *ler*

  God tur!!!!

  SvarSlett
 12. Bra tips som skal lagres i bakhodet til neste utflukt :-)

  SvarSlett
 13. dette var kvalitetsinnlegg, gitt! :)
  veldig nyttig og inspirerende, tusen takk!
  jeg tenker mye i samme baner som deg. føler meg litt kjedeligere enn svigerinna mi som er så fancy og ny hver dag på ferie, men hun ser med misunnelse på meg når jeg ruller frem trillekofferten min! :)

  ah - gleder meg til det blir pakketid. lenge til ennå, dessverre

  håper du har sommerstemning hos deg - lite av det på min kant!:(
  Hilsen Åpent hus

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...