søndag 4. juli 2010

Husbeising og naboskap

Det er på tide å beise huset. Det er ikke en oppgave vi ser fram til. Problemet er endeveggen. Den er høy! Og innerst i veien bor ingen som lekende lett turner i toppen av en stige uten å få dødsangt. Jeg får skjelven på tredje stigetrinn. Mannen er flere trinn bedre, men ikke mange nok til å komme seg tre etasjer opp og lene seg utover under takskjegget og svinge penselen. (Ja, stillas kan muligens fungere, koster en formue, vi undersøker lift også, men det er ikke bare bare å komme til.)Vi gikk sammen med tre andre naboer og hadde forhandlet fram en akseptabel pris hos en proff maler til jobben. Men så viste det seg at vi ikke hadde forhandlet ferdig, gitt. Fram og tilbake og enden på visa ble at vi droppa han proffen.

Så nå må vi gjøre det selv. Vi skjelver i malebuksene og handler inn Tena voksenbleier i tillegg til beis, white spirit, pensler osv.
Men så var det husfargen da. Vi er to tomannsboliger som har denne fargen:En farge jeg har blitt glad i. Ok, vi har crocs og solhatt som matcher, men bortsett fra det er det faktisk en flott farge til grønne somre og enda bedre mot hvit snø om vinteren. Eneste aberet er at med mitt strikte fargetyranni er ganske mange blomsterfarger utelukka. Det går mest i hvitt + mørk lilla og en dæsj gult har jeg strukket meg til. Alle nyanser innen rosa og rød er bannlyst.

De andre husene på feltet er gule eller grå.Vi er altså fire oransje enheter, eller kall det gjerne terracotta. Om vi sier vi er nr. 1 og de vi henger fast i er nr. 2, neste hus er da nr. 3 og 4. Ok?

Nr. 4 ønsket å endre farge til en lysere en og bearbeidet nr. 3
Nr. 3 lot seg overtale. Så fulgte timesvis over flere dager og uker med diskusjoner og prøvebeising på en planke til disse to var enige om en lys beige farge og kritthvite vinduskarmer eller -lister eller -planker, ja dere skjønner.

Nr. 2 hadde ingen planer om å endre farge siden de var enige om at dette ble merarbeid. Men etter ukesvis med utsikt til prøvebeisinga til 3 og 4 + selvfølgelig bearbeiding av først og fremst herr 3 som prater og prater og prater...så kunne selvfølgelig fru 2 tenke seg en annen husfarge hun også. Herr 2 skal bare beise, samme for ham i hvilken farge.

Henger du med?

Har snakket med fru 2 som nevnte flere ganger dette med blomsterfarger som ikke matcher husveggfarge..

Vi i nr. 1 er ikke så begeistra for å endre farge fordi 1) synes fargen er fin, 2) har investert i markise i fjor med tanke på akkurat denne husfargen (mørk grå) og hvite syriner i år, som hadde blitt en annen farge om husfargen var en annen, 3) beisa ett strøk før vi monterte den markisa og 4) tror det må hele tre strøk til for å gå til en lysere farge fra den mørke, altså mer jobb i høyden. Og om vi skulle bytte farge, så ville vi ikke nødvendigvis valgt den fargen 3 og 4 nå har valgt. Ja, fin om sommeren, men utrolig trist om vinteren, tror vi.


Paparazzibilde av nr. 3 som begynte å beise lørdag

Fru 2 og vi ble enige om å beholde oransjfargen, men vi har ikke kjøpt inn beis ennå og jeg ba henne tenke et par dager til om det er sånn at de ikke kan leve med denne fargen. Hun sier "neida, det går fint, men blir spennende å se de andre beise. Kanskje det blir driiitfint" Så hun har jo selvfølgelig aller mest lyst å endre farge, selv om munnen sier noe annet.

Så nå sitter jeg her med en litt vond smak i munnen og lurer på om det gode naboskapet holder. Summa sumarum er det jo kun jeg som er spesielt glad i akkurat den fargen vi har i dag.

Er jeg sær og vanskelig?

Noen mener det vil se rart ut med kun ett oransj hus, men vil det ikke se like rart ut med det ene lyse huset også? Det er jo de som endrer farge, men er det vi som blir sittende med svarteper og blir uglesett og omtalt som de som hindret fru 2  lykke i en rosa blomstereng? Husfargene kræsjer jo heldigvis ikke med hverandre, i det minste. Å, jeg får migrene av hele greia.

Jeg håper noen har klart å følge med hit og har noen glupe ytringer å komme med. Takknemmelig for alle kommentarer og innspill.

Uansett skal det beises, en jobb vi ikke gleder oss til.

Elisabeth

18 kommentarer:

 1. Kan du ikke male alle nabohus i din farge, sånn i nattens mulm og mørke?

  Hmmm, kanskje ikke så lett. Du ville vel blitt ferska.

  Men å være annerledes og skille seg ut en en positiv ting, synes jeg! Behold fargen hvis du ønsker det!

  SvarSlett
 2. Og når de leser bloggen din, og oppdager ditt dilemma, så er det ikke lenge før de på ny kjøper maling og beiser husene sine i flotte, fargerike hus. Alt for å unngå at huset innerst i veien skulle måtte sende sin husfrue på sanatorium.
  lykke til, spent på hva det blir til...
  Og om dere beiset et strøk i fjor, så har dere vel litt tid på dere?
  Klem fra Liv

  SvarSlett
 3. Pju! Jeg er glad for at jeg slipper sånne dilemma. Ikke har vi naboer tett inn på og trønderske gårdshus skal være hvite. Enkelt :)

  Jepp, masete unger på fly med foreldre som ikke bryr seg er grusomt. Unger på fly med leiker som lager lyd er enda verre. Rein tortur. :)

  SvarSlett
 4. Blokk er best! Bor forøvrig i en guloransje!

  SvarSlett
 5. Behold fargen med god samvittighet! Fargen på huset ditt er fin (iallfall ser den fin ut på bildene du legg ut her.)
  Og det er mykje lettere å beskrive veien for folk nå da: "Vi bor i det oransje huset" så veit dei kor du meiner. :)

  SvarSlett
 6. Så lenge det vert meirarbeid for deg å bytte farge, så skal du ikkje ha dårleg samvit for å ville behalde den gamle.
  Ellers får naboen vere snill å male opp i mønet ditt om du treng tre strøk der for å bytte til ein farge ho vil ha.

  Ha ein fin søndag. :)

  SvarSlett
 7. Jeg skjønner at du har problemer med denne, ja. Huff og huff. Det ser ut til å måtte en del strøk til for å dekke fargen dere har nå - bruk det som argument, da vel? :-)

  SvarSlett
 8. Hm, trur eg datt av litt oppe i innlegget, men uansett: håpar du blir fornøgd til slutt, og framleis er på hels med naboane. ;)

  SvarSlett
 9. Ja, var med heile veien, og skjønnar problemstillinga. Du har sjølv tenkt på alle argument for og i mot. Men eg synst at du skal beholde den fargen de har! Treng de å vere like då? Mykje ekstra arbeid med ny farge, og tenk på at de må 3 gongar høgast opp!!

  SvarSlett
 10. Døh - det er det samme her oppe!!! Dog har ikke vi "terrakotta" - men sånn låve-fjong-mørkerød på vår rekke. Jeg ville gjerne bytte fra låvefeelingen til noe lysere (når borettslaget ble beiset ifjor) men etter myyyye om og men, og tanker rundt det å endre farge fra mørkt til lyst inkluderende mye småpirk - ja, da ble vi enige her i rekka om å beholde låven. Vi bor jo på landet uansett. Så nå alt kom til alt, så ble det er kvikkere farge. Litt blankere på en måte. Jeg er sikker på at uansett hvilket valg det står ogfaller på - så blir det bra! På den andre siden så er det jo litt greit å skille seg ut også...?
  Hah - det svaret ble du skikkelig mye klokere av, tenker jeg... *fnis*

  SvarSlett
 11. Vi har en tomannsbolig ikke så langt unna her, der beboerne tydeligvis ikke har blitt helt enige, Joda, huset er grønt, men mens den ene delen har en dus grønnfarge er den andre skrikende grønn. Jeg regner med at et hus med halvt om halvt-farge ikke er OK... ;o)

  Huset vårt har forøvrig en guloransje farge kalt "høstløv". Bortsett fra at huset vårt er stygt med gammel panel, har vi vært fornøyd med fargen. Selv om den kommer til å byttes ut når vi skifter panel om forhåpentligvis ikke alt for lenge...

  Jeg synes du skal ta ja-et til naboen din for god fisk. Hvis hun virkelig ønsker en ny farge, bør hun uttrykke det klart og tydelig. Og ikke la deg lese mellom linjene at hun egentlig ønsker noe annet.

  SvarSlett
 12. Du kan jo alltids kjøpe deg nye matchende crocs...

  Ellers synes jeg at fargen er fin jeg... Og du og naboen er jo enig på papiret...så...

  SvarSlett
 13. Stå på kravene! Du skal trives der du bor selv også, og ikke bare enes fordi "alle andre" vil. Vi mennesker har en stygg tendens til flokkmentalitet iblant, der det som skiller seg ut er skummelt, rart og stygt. Hadde dere hatt den fargen fordi "den alltid har vært sånn" og ikke tenk noe mer over det hadde det vært en annen sak, men så lenge du er så glad i den som du er synes jeg du skal kunne beholde den. Hva sier gemalen da?
  Jeg må jo inrømme (med litt bøyd nakke) at jeg selv har bemerket (med ikke helt fine ord) rekkehus med flere farger selv. -Ihvertfall om det er farger og toner som ikke passer sammen. her blir jo de andre lyse, og da blir det jo ingen fargekræsj.

  Følg <3 er mitt råd. Ønsker deg masse lykke til, og kommer til å følge spent med på fortsettelsen. :)

  SvarSlett
 14. Det er noe som heter ett " fargerikt" fellesskap.....Det gjør da ikke noe om det er blandet drops. Liker du fargen, så beholder du den, og de andre gjør som de vil. Må ikke la deg styre, hvis du helst ikke vil.

  Farger er flott sammen.

  Ønsker deg lykke til med valget, enten det blir sånn, eller sånn!

  God sommer.
  Klemmer fra Ann<3

  SvarSlett
 15. Noen fordeler er det å bo i enebolig uten naboer: husfarge kan vi bestemme hel selv...
  Noen formening om husfarge har jeg egentlig ikke, vil bare ønske dere lykke til med den store jobben.
  Klem Igi

  SvarSlett
 16. Kjenner jeg blir helt svett når jeg leser innlegget ditt! Bodde i en blokk en gang hvor det skulle skiftes farge, og omtrent ingen av beboerne var enige om fargevalg. Enden på visa var at det ble leid inn interiørkonsulent. Og takk og lov sier jeg - det ble kjempefint!

  Det er jo ikke så stilig om området blir seende ut som et fargekart, og det blir det jo fort når alle kan velge som de vil. Ja, ja, lykke til, sier bare jeg. Ser ut som det kan bli en het sommer likevel, Elisabeth....

  SvarSlett
 17. Jeg mener også: så lenge ikke naboen er tydligere enn hun er: Behold husfargen. Man maler jo ikke (bare) for moro skyld, heller! Det koster eksta både penger og tid å skifte farge på huset. Og fargen din er fin, den. Det høres ut som du har tenkt nøye gjennom dette selv. Og det å ha ønske om å beholde fargen er ikke kjipt. Løkka tel!

  SvarSlett
 18. Uff Elisabeth. Husker vi har vært gjennom det samme. Vi fire på rekka ble enige om en farge til slutt, men ikke min favoritt. Nærmeste nabo har forresten ikke beisa ennå!! Regner med at jeg får høre mer på torsdag, sees:-)IL

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...