mandag 16. august 2010

Bokbindhel.....

I dag er første skoledag for mange. Om det ikke er i dag, er det nært forestående. Hvorfor er det blitt  flere ulike datoer for skolestart egentlig? Det er i dag, onsdag og neste mandag for oss og nabokommuner..

Anyway. Skolestart betyr en ting; Det skal settes bind på bøkene!I fjor var vi førsteklasseforeldre og jeg hadde ærlig talt glemt hvor pes det er med bokbind....Det var da faktisk hele 20 år siden sist jeg hadde satt bind på en bok og jeg var definitivt ute av trening. Husker at jeg syntes det var noe herk den gangen også, 20 år senere var det fortsatt ikke noe kos, selv om jeg gikk til verks med riktig innstilling.

Vi var positive, den ferske skolejenta hadde valgt seg ut rosa Hello Kitty bokbind med matchende merkelapper. Mor fant fram saks og tape og et bredt smil av typen "nå skal vi kose oss sammen, jenta mi. Vips skal det bli flotte bøker til den nye skolesekken din".

Første bok: Tja, hvordan var dette igjen? Hvis vi bretter sånn...? Men det blir for mye papir der.....Klippe litt. Ja, ok. Ikke helt prikkfri, men innenfor godkjent, vel?

Andre bok: Hm, prøve å få litt mindre papir til overs i svingene denne gangen.....klippe litt mer? Hvis vi taper her....? Ja, ja, bokbindet sitter jo på.

Tredje bok: Nå skal vi se....jada, lukke boka og brette.....klipp klipp. Ok, brukbar. Neeeei, mønsteret ble opp-ned. Søren.

Heldgivis er det ikke så mange bøker de første åra på barnetrinnet. Men i første klasse var det for få til at jeg med min læringskurve kom fram til et fullgodt resultat. Tre bøker å gjøre det på holdt ikke. Tre bøker er å regne som et forsøksheat.

Men bokbind ble det jo og jeg var ganske fornøyd med utført pliktoppdrag inntil jeg noen dager etterpå så bunken med mattebøker i klasserommet. Øverst lå Idas bok og Idas mamma (ja, jeg vet det var mammaen, ikke pappaen) hadde med nøyaktig presisjon og vakkert håndlag dandert rosa Diddle-papir rundt matteboka. Jeg kunne ikke dy meg, måtte åpne boka og studere. Aha, sånn skal det gjøres ja....

Men da var det altså ikke flere bøker som skulle bokbindes det skoleåret så jeg fikk ikke prøvd teknikken til Idas mamma.

I år er situasjonen en annen. Mor er bortreist ved skolestart og varsel om bokbinderikveld er gitt hjemmeværende far. Far har ikke respondert med annet enn et grynt, som kan bety mye rart, men neppe "hurra, det skal bli moro".

Seksåringen er optimist. Pappa, jeg skal hjelpe deg. Vi bare gjør sånn som på Idas bøker!

Så jeg skal være grei med bokbinderen, på denne linken finner du forklaring på en måte å sette på bokbind.

I tillegg skal du, og andre,  få et tips: Om det er myke, stiftede hefter trenger du ikke klippe i ryggen. Da bretter du bare langs hele siden i over- og underkant og smetter papiret mellom boksidene og den litt tykkere for- og baksiden av boka. Skjønner?

Ok, illustrerende bilde:

Overse det stygge (og dårlige) julepapiret brukt for prøvebretting


To tips til alle svette bikbindere på tampen. 1) Styr unna bokbindene i plast. Ja, det er kjekt å kunne se gjennom bindet hvilken bok det er, særlig for små elever som ikke kan lese ennå. Men plastbindene er enda mindre samarbeidsvillige enn papirvarianten, de er glatte.  2) Lær barnet å sette bind på bøkene, fortere en svint.

Jepp, jeg vet det finnes varianter i stretchstoff som kan brukes om og om igjen. Men å velge bind for årets sett av skolebøker og sette bind på bøkene ved skolestart er en god tradisjon. Om noen år kan det bli en koselig tradisjon som markerer en ny start. Vi må bare øve litt først.


Lykke til til alle bokbindere!

Elisabeth

17 kommentarer:

 1. Haha! Eg hadde også tenkt å skrive om bok- brede, men eg er så treig av meg,så det vart ikkje i dag. Har liksom nok med å legge bokbrede i dagane framover ;) -Og plasten er ikkje noko problem ;)

  SvarSlett
 2. Ja det er bar eå stålsette seg for bokbind oppgaven. I år har jeg to skolebarn...
  Klem Igi

  SvarSlett
 3. Hehe, lett å kjenne igjen! Bra blogg du har!

  SvarSlett
 4. Og jeg som elsker å legge bokbind på bøkene! Bare mine egne da, vel og merke :)

  SvarSlett
 5. vi koser oss med de gjenbrukbare stoffbokbindene og gråpapir vi ;)

  SvarSlett
 6. Og det aller festligste med bokbind er at det er LEKSE TIL I MORGEN å ha bokbind på bøkene. Hrmf, jeg går da ikke på skolen og gjør lekser lenger? Men løsningen i år var ganske grei. Storesøster tok på seg bokbinderkunsten mot at vi dro ut og kjøpte langstøvler etterpå. Det kosta meg 600,- kroner... ;o)

  SvarSlett
 7. Eh...Lillesnuopp kom bare hjem med en sånn heftebok i dag, trodde egentlig jeg slapp bokbind på sånne heftebøker?!
  Men det er vel kanskje lurt..?!

  SvarSlett
 8. Haha, tipper at jeg om et års tid tenker at "det var et eller annet tips med de myke, stiftede permene, men hva og ikke minst HVOR var det?"

  SvarSlett
 9. Å, bokbind har jeg faktisk ikke tenkt på. Det må jeg ut å kjøpe i morgen! Nå er det noen år siden sist jeg la på bokbind, men jeg kan ikke si jeg minnes det med glede....

  SvarSlett
 10. Tihi.. Det var et bra innlegg for hjelpeløse foreldre:-)
  Som lærer må jeg si det er mye rart av bokbinderi ja, hihi, men de fleste gjør så godt de kan. Det viktigste er jo at det er bind på så ikke bøkene blir ødelagt?!?!
  (Bortsett fra den melka som rant ut i sekken, eller det moste eplet som smurte seg godt inn i alle sidene i boka:-)

  Klem fra størstepia

  SvarSlett
 11. Bokbind er noe herk! Hvert eneste år. Hvorfor kan ikke ungene få noen intensive timer i kunst-og håndverkstimene?

  SvarSlett
 12. Hehe, herlig skrevet om et gjenkjennlig problem :)

  SvarSlett
 13. Haha, veldig informativt innlegg :o)

  Har faktisk alltid likt å legga bind på bøker eg da. Men så va det store drømmen min når eg var liten å få jobba i butikk i juletida, så eg kunne få pakke inn sååå mange pakker, så jeg teller vel ikkje... Burde kanskje ikkje innrømme det ;o) Te mitt forsvar hadde eg ei mormor så likte å pakke inn presanger, så me fekk alltid ein haug med småpakker te jul, hihi! Arvelig belasta altså...

  SvarSlett
 14. Jøye! Bare tre bøker? Men... Okei, det går bra! For morgendagens skolejente har tre forskjellige bokbind å velge og vrake mellom ;) Bare TENK om jeg hadde kjøpt flere ruller?! Da hadde vi fått et problem... Godt vi slipper det! *puste letta ut*

  Takk for gode tips og råd! Jeg skal lære seksåringen å brette allerede i dag, så kan a gjøre alt selv i morra! :D

  Ha en god dag :)

  SvarSlett
 15. I morra starter gutta på skolen her, og i morra ettermiddag starter bokbindhelvetet her...Vil nok vare ei ukes tid

  SvarSlett
 16. Her er det gråpapir og selvdekorering som gjelder. Jeg har tilbudt meg å printe ut bilde av meg selv, som hun kan pynte med. Ikke helt med på den. Ja ja. Bokbinding er nå koselig, og da!

  SvarSlett
 17. Åhh, storkoset meg når jeg skulle fikse bind på skolebøkene jeg. Kan melde meg frivillig til å gjøre jobben til neste år ;)

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...