søndag 22. august 2010

Eventyr

Hvilket eventyr er det første du kommer på? "Askepott" kanskje, eller "Snehvit og de syv dvergene"?

Walt Disney har nok skylda eller æren for enkelte eventyrs store popularitet. Det kan man sikkert mene mye om...For sannheten er at Disney ofte serverer en litt annen utgave av et eventyr enn den opprinnelige historien. Snehvit er så vidt jeg husker mer rå og svart enn i Disney's framstilling. Innerst i veien fikk vi forresten sjokk første gangen vi så "Bambi". Vi hadde jo bare sett det søte klippet av Bambi og Trampe på isen hver julaften fra før. Bambifilmen i sin helhet er nokså skummel når Bambis mamma skytes av jegerne og søte Bambi forstår at han er alene i verden. Så akkurat der sparte ikke Disney på effektene.

Det finnes så mange andre gode eventyr enn "Tornerose" og andre prinsessehistorier. Og noen har som jobb å formidle disse og forvalte den store eventyrskatten vår.Eirin er en ekte eventyrforteller og nå har godeste Eirin en giveaway hvor du kan vinne lydbok med det
samiske eventyret "Stallo og Sølvmånen". Det virker kjempespennende! Eirin gir bort tre slike lydbøker. I tillegg får hver lydbokvinner ulike skatter; Eventyrhefte, "englepåkaller"-smykke og Vintage bokmerke og perlekjede.

Englepåkallersmykket er en spansk utgave av det samiske komsesmykket. Et slikt smykke er seksåringen vår en heldig og stolt eier av.
Jeg synes disse komsekulene er så flotte og skulle gjerne hatt et selv.

Det eventyrheftet virker også forlokkende. Det er et hefte ment for å leses utendørs, om tusser og troll. Da vi var på slektstreff i Finnmark i sommer var det selvkomponerte fortellinger om trollet som bodde bak steinen "der borte" og som vi ikke måtte vekke osv. som fikk vårt seksårige troll til å fortsette å gå når hun var litt sliten.

Besøk Eirin HER. Anbefales.

Elisabeth

Bilde lånt fra juhls.no

11 kommentarer:

 1. Jeg kan anbefale Hasla sine sølvsmykker. De har smykker inspirert av samiske komsesmykker, se http://hasla.no/sider/produkt.asp?ID=5491&vare=4528s - og butikken på Grünerløkka gir veldig god service. :)

  SvarSlett
 2. Hva er en komse igjen? Er det en sånn som henger på siden av reisnsdyret med babyen i? Mitt første eventyr som jeg aldri glemmer er da mormor fortalte om dukken i gresset. Ikke akkurat feministlitteratur har det slått meg i voksen alder, da jeg ble litt skuffet ved relesing. Tror jeg elsket det at hun hadde to hvite små mus til å trekke sleden, som var en liten sølvskje!

  SvarSlett
 3. komsa henger i taket inne i lavvoen eller gammen eller så bærer man dem selv, rein kan jo finne på hva som helst.

  jeg husker veldig godt bukkene bruse for den siste bukken hadde to spjut og med dem kan jeg stikke dine øyne ut!

  SvarSlett
 4. Så spennende! Jeg pleide å lese eventyrene til Asbjørnsen og Moe, og det er ikke mye Disney over de. Ganske rå og brutale enkelte ganger, men elsket de:-) Må bli flinkere å lese sånn for ungene. Blir fort mye Disney...

  SvarSlett
 5. Jeg har ei slik komsekule ett eller annet sted. Hm. Skal tro om den ligger igjen i barndomsheimen?

  SvarSlett
 6. heisan!

  Ja, Disney har gjort mange av grimms og andre eventyr kjente med sine filmer. Og de har sine versjoner som er litt søtere enn orginalen. Jeg er en fan av begge deler, i grunn. Snehvit er forsåvidt mitt favoritteventyr.

  Så heldig seksåringen din er.Komsesmykke har jeg ønsket meg lenge. De er ganske kostbare, så det har ikke blitt til et kjøp ennå.

  Takk for innlegget, og selvfølgelig blior det enda et lodd på deg.

  Fortsett å fortell i naturen.

  KLem, Eirin

  SvarSlett
 7. Hvilket eventyr, ja... Bukkene Bruse har alltid vært en slager, men det eventyret jeg har mest minner til, er eventyret om den bitte lille kona, som bodde i det bitte lille huset. Pappa leste ofte det for meg når jeg var liten, og det var SÅ moro, for pappa skremte meg alltid på slutten :-)
  Nå er det natta'n i bustehjemmet. En god natt til dere innerst i veien også :-)
  Klem

  SvarSlett
 8. Heisann,
  Nå skrive eg te alle så har kommentert på mitt forslag om BLOGGTREFF for å fortella at eg har fastsatt dato for treff te 5-7 november :o)

  Og ska nok sjekka den bloggen :o)

  SvarSlett
 9. Disney "ødelegger" liksom eventyrene... Særlig Torneose.. Det var jo ikke SÅNN det skjedde...hun sov jo i 100 år... Ellers er jeg glad i de norske eventyrene. Selv om det til tider har vært brutal lesing for små barnesinn..he he...

  SvarSlett
 10. Heisann!
  Morsom og velskrevet blogg du har her:)
  Følger deg sporenstreks videre!!
  Og jess, de gode gamle eventyrene kan jo få hårene til å reise seg i nakken på den mest hardbarka viking.Skjære tre striper i ryggen og få strødd salt i sårene?Bare for at man ikke fikk prinsessa til å le?Asbjørnsen og Moe sparte neimen ikke på kruttet.
  God natt fra Andregasellen:=)

  SvarSlett
 11. Det fine med å lese eventyrene i stedet for å se dem på film, er jo at man kan sensurere de verste scenene. Jeg hopper for eksempel over at prisene som ville inn til Tornerose hang seg fast i tornene på hekken og at de led en pinefull død... En slager her i huset er forresten Bukkene Bruse i Badeland. Utorlig morsom bok med kule tegninger!

  SvarSlett

Kult, du har trykka på "kommentarknappen"! Du skal vel ikke bare lese hva andre har skrevet, vel? Håper ikke det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...